A felnőtteknek havi 50, a gyermekeknek havi 25, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálna a Párbeszéd Magyarországért – hangzott el a párt ez ügyben indított kampányáról szóló, szerdai sajtótájékoztatón. A PM a minimálbért nettó százezer forintra növelné.

Szabó Tímea társelnök azt mondta, az ország fele szegénységben él, a reményvesztettség pedig "betegségként telepszik rá az országra", miközben a baloldali pártok eddig nem tudtak kiutat mutatni a helyzetből.

Az alapjövedelem viszont reményt adhat, mert azzal el lehet érni, hogy senkinek ne kelljen éheznie – vezette fel az országos kampányt a független képviselő.

Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke úgy fogalmazott: az alapjövedelem körül kialakult vita alkalmas arra, hogy újraértelmezzék a baloldaliságot Magyarországon, mert – véleményük szerint – csak egy új baloldali programmal lehet visszaállítani az emberek demokratikus politizálásba vetett bizalmat.

A zuglói polgármester hangsúlyozta, hogy az alapjövedelem nem csodafegyver, de megmutatja, hogy az emberi méltóság és a szolidaritás Magyarországában gondolkodnak. Hozzátette, hogy elképzelésük a jobb körülmények között élőknek is perspektívát adhat, mert bárkit fenyegethet a munkahely elvesztésének, a kilakoltatásnak, a lecsúszásnak a réme.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, elképzelésüket kétezermilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással hajtanák végre, úgy, hogy nem növelnék a hiányt. Körülbelül 560 milliárd forintot szereznének abból, hogy megszüntetnék az alapjövedelemnél kisebb juttatásokat, például a gyest vagy a családi pótlékot. Emellett a korrupcióellenes intézkedésektől körülbelül 175 milliárdot remélnek és hasonló összeget várnak a presztízsberuházások leállításából – említett példákat.

Arra a kérdésre, hogy miből finanszíroznának más ágazatokat, például az egészségügyet vagy a szociális területet, azt felelte, az ágazati fejlesztések részben megtalálhatóak a mostani koncepcióban, részben pedig a progresszív adórendszer újbóli bevezetésével oldanák meg a kérdést, de ennek részletein még dolgoznak.

Arra a felvetésre, hogy más ellenzéki pártok támogatják-e az ötletüket, Karácsony Gergely azt mondta, tudomásuk szerint az MSZP vitát folytat az alapjövedelemről, a PM pedig jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közbeszéd részévé tegyék a témát.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
A nálunk fejlettebb társadalmakban ez nem olyan égető kérdés mert ott senki nem marad ellátatlanul, ilyen-olyan jogcímen megkapja ami az életben maradáshoz szükséges. Nekik ez csak adminisztratív módosítás lenne. De nálunk létkérdés.
Tájékozatlan és antiszociális az az ember aki azt hiszi mindenki önön hibájából került nyomorult helyzetbe.
Karácsony felvállalja hogy egy demagóg buta néphez megpróbál értelmesen szólni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
Végre valaki legalább kampányol azzal amit már rég meg kellett volna lépni
Nem büntetni kell a magatehetetlen embert hanem segíteni
Anna Mária
Az alapjövedelem ötlete már csak azért is nagyon jó, mert a téma végre más megvilágításba helyezi a munka és bér összefüggéseit (amiknek sok közük nincs az értékteremtéshez és az érte járó fizetséghez), és abból indul ki, hogy minden embernek joga van az alapellátásra, nem lehet bizonyos csoportokra azt mondani, hogy hja, kérem, hát haljanak éhen, rossz helyre születtek.
Sokat kell beszélni róla, nagyon feljett, előremutató megoldás lenne sok társadalmi, pszichés és gazdasági problémára!
human
Ha nem sikerül felszámolni a pazarló kormányzást és a korrupciót visszaszorítani, akkor a költségvetésnek nem lesz erre pénze, tehát el kell venni valakiktől. Ők pedig a gazdagabbak lesznek, hisz attól nem lehet elvenni akit segíteni akarnak az intézkedéssel.
Majd jönnek a milliomosok, milliárdosok, hogy havi 4 millió helyett 3 millióból kell megélniük szegényeknek.
Anna Mária
@human: A feltétel nélküli alapjövedelem mindenkinek járna, a jó anyagi körülmények között élőknek is és azoknak is természetesen, akik dolgoznak.
Az áfa- és jövedelemadó-rendszert át kell hozzá alakítani, amivel a gazdagok természetesen nem járnának jól, legalábbis nem olyan jól, mint a mostanival.
Rettentő sok megtakarítást jelentene az is, hogy megszűnnének a különböző juttatásokat adminisztráló, nagyon rosszul fizetett munkahelyek.
No persze az alapjövedelem bevezetése csak egy tisztességesen, korrupciómentesen működő országban lehetséges - tán ezért nem sikerült még sehol.
human
@Anna Mária: Viszont az alapjövedelem és a megemelt minimálbér egy általános jólétet teremtene meg, amit Orbán nem akar. Ugyanis ez azzal jár, hogy függetlenednek az emberek a munkáltatójuktól, az államtól és így kevésbé befolyásolhatók.
Emlékezzünk csak a CBA levelekre, ahol Orbán melletti kiállásra buzdították dolgozóikat. A szegényebbek szót fogadnak, az egzisztenciával rendelkezők pedig valódi meggyőződésük szerint cselekedhetnek. Vagy emlékezzünk a Bajnai ellen tüntetni kivezényelt közmunkásokra.Őket is kiszolgáltatottságukkal tartja markában a hatalom. A jólét megfosztja Orbánt ettől a hatalomtól.
Anna Mária
@human: Egyértelmű, hogy Orbán ilyesmit nem akarna. Ő legszívesebben lakosságcserét hajtana végre: pici, szorgos, sárga vagy zöld, az éhbérnél is kevesebbért napi 18 órát nyikkanás nélkül összeszerelő üzemekben dolgozó emberkékre cserélné a nyughatatlan, olykor nehezen fegyelmezhető magyarokat.
Mire az alapjövedelemről már érdemben lehet beszélni, addigra Orbánt már el is felejtettük.
Mariner1
@Nil: Baromság! Az én adómból ne a nővérek tűzoltók, mentősök fizetését emeljék, ne az ingyenélőket támogassák!
Mariner1
JAVÍTÁS:
Baromság! Az én adómból a nővérek tűzoltók, mentősök fizetését emeljék, ne az ingyenélőket támogassák!
coni
A 21. században Európában nem szabadna megvárni amíg az éhező tömegek erőszakkal elveszik az életbemaradásukhoz szükséges javakat. Mivel Mo.-on több százezer olyan ember él akinek nulla az esélye hogy valaha munkát kap (hacsak nem fordítanak több energiát a továbbképzésükre) egészségesebb lenne ha a békesség kedvéért odaadná a társadalom magától ezt a minimális, megélhetéshez szükséges összeget.
A tanulni és dolgozni akaró embereknek pedig biztosítani kéne a tanulás lehetőségét, mert ma már ez nagy tömegeknek elérhetetlen.
Mariner1
Az egész úgy hülyeség ahogy van! Munka nélkül egyetlen fillért sem szabadna kapnia senkinek! A közmunkának nem az a célja, hogy új értéket teremtsen, hanem hogy semmittevésből ne lehessen megélni. Ásson egy gödröt, másnap temesse be. Lássák a kölkei, hogy a lét alapja a munka!
Mariner1
@coni: FRÁSZT! A megoldás egyszerű. A betörőt, fatolvajt lelehessen lőni. Azon a pénzen, amit te gyáva és határtalan ostoba módon, nekik adnál (mert egyre többet követelnének) hatékony és könyörtelen bűnüldöző szervezetté fejleszteni a rendőrséget.
Hellcat
Abból a töménytelen és indokolatlanul sok pénzből amit ezek a paraziták magukra költenek fölöslegesen, az elcsalt áfamilliárdokból futnia kéne erre...persze csiszolni kéne még a dolgon...levásárlás után a negyede úgyis visszakerül. Persze kéne olyan is, hogy ki lehessen zárni az embert. Mondjuk bűnözőknek adjon a halál alapjövedelmet...
Igazi Trebics
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a tündérke honnan szerezne 6 000 000 000 000 Forintot (rövidebben: hatezer milliárd!) Attól tartok a kétezermilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással csak a harmada lenne meg a szükséges suskának!

Inkább olyan törvényt kéne hozni, hogy aki felelőtlenül ígérget, az reggel négykor, a várárokban tarkón kell lőni!!!
Ez az összeg ami évente szükséges lenne az kettő darab Paks2-nek felel meg!! És ez évente!!
Ezek a felelőtlenségek zilálják szét teljesen az országot.

Normáááális?
Hellcat
@Igazi Trebics: Hogy számoltad ezt ki komám? 10 millió lakosra havi 50ezer az nálam csak 500 milliár...és ez még egy erős túlzás mert hát nem mindenki felnőtt ebben az országban :D Ha a drága fideszes barátaid nem csalnának el 1000 milliárdokat akkor ha jól számolom 2 évre meg is lenne a fedezet...levásárláskor áfából meg visszamegy a negyede. A tarkónlövésről meg annyit hogy nem tudom ki ígért 1 millió új munkahelyet :D
Hellcat
@Igazi Trebics: Elkurtam :D Ettől még megvalósítható lenne csiszolgatás után...
Mariner1
Egyrészt erre azért még abból sem futná, másrészt ez elvi kérdés. Amíg a nyugdíjasaink nyomorognak, a betegeink várólistán "gyógyulnak", a kórházakban megalázó körülmények között, moslékon élnek, addig semmittevésért senki ne kapjon pénzt!
Hellcat
@Mariner1: Esetleg más összegekkel, töb életkorsávval szerintem simán működne...persze mindehhez az kéne hogy a tetves fideszkormány ne csaljon 1000 milliárdokat áfával meg ne szórja a pénzt minden szarra meg ne lopja szana szét magát.
Igazi Trebics
@Hellcat
Annó amikor a géniusz 14-ik havi nyugdíjat igért, mindenki fel volt háborodva, hogy azt lehetetlen kigazdálkodni! Pedig az csak a nyuggeroknak járt volna és évente egyszer!

Én azt tapasztalom, hogy a felnőtt lakosság nagy része elvesztette a józan ítélőképességét és minden szarnak föl ülnek csak ők járhassanak jól. Márpedig nem fognak!

1. Számtanról( mert ez csak az!) pedig nem vitatkozom!
2.Egyébként életem jelentős részében egypárton kívüli voltam, az átkosváltás óta pedig, 50 párton kívüli vagyok!
Hellcat
@Igazi Trebics: Az egész ott kezdődne hogy rendes kormány van...szerintem valamilyen formában ez megvalósítható lenne...csak nem ilyen politikusokkal. Ezt mindegyikre értem. jobb bal mind1.
Mariner1
@Hellcat: Remélem nem működne, mert hiszem, hogy van még rajtam kívül sok igazságérzettel, önbecsüléssel,korlátolt gondolkozással ( a nem kívánt törlendő), akik előkapnák a kiegyenesített kaszát azért hogy ne legyen! Elvégre a mi pénzünket akarják szórni.
pbalage
Ugyan már, alapjövedelem már most is van, csak egész nap a lapátnyelet kell támasztani érte.
Valami közmunka vagy mi a rosseb is ennek a neve.
Anna Mária
@Mariner1: Abban biztos nem lesz hiba: nagyon sok hozzád hasonló "korlátolt gondolkozással" rendelkező ember van! :DDD
1magyar
@Mariner1: Véletlenül nyomtam tetsziket, választ gondoltam: de te inkább akkor add át a munkádat! Jusson másnak is abból.
Anna Mária
@1magyar: Miért is kellene átadnom másnak a munkámat?
Anna Mária
@1magyar: Bocs, nem figyeltem, félreértés!
bohóc
Egy munka alapu társadalomban munka nélkül, csak alanyi jogon pénzt kapni?
És mindenkinek? Orbántól kezdve, Lázáron át, a felcsuti Mészároson keresztül a rablógyilkosig mindenki?
Ez a pénz nem inkább az egészségügyre, a kórházak hátralékainak rendezésére kellene?
Hogy az ellátás jobb legyen, hogy az orvosok és a szakemberek maradjanak az országban?
Kampányfogás ez, ingyen lefizetése az országnak, hogy elfogadják, elhiggyék, itt a Kánaán!
Ördögtől való gondolat!
Csizmás Kond
...szerintem nem ilyen ingyenmesékkel kéne etetni az úgynevezett éhezőket, hanem meg kéne tanítani élni, megélni vagy túlélni...
Anna Mária
@Mirabilis: Ez nem a PM ötlete, Nyugat-Európában már régóta szó van róla. Nincs elegendő munka és nagyon sok a fölöslegesen, munka ürügyén végzett, iszonyú rosszul fizetett tevékenység. Kigazdálkodható egyébként, főleg ott, ahol iszonyatosan magas az áfa. Az alapjövedelem mellett mindenki dolgozhat, aki talál munkát. Persze az ilyesmiről még beszélni is nehéz egy irigy és korrupt társadalomban. Érdekes módon az, hogy a politikusok és a haverjaik mérhetetlen jövedelmekre tesznek szert munka nélkül, közel sem háborítja föl annyira az embereket, mintha a szomszéd munkanélküli kapna pénzt a közösből kajára.
cacus
Ugyan már. Így is van elég sok léhűtő fiatal az utcákon. Ha munka nélkül kaphatna egy házaspár 100000ft-ot, akkor ki a fene akarna elmenni dolgozni. Lenne annyi munkanélküli, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük...
Anna Mária
@Mirabilis: Világszerte már a 20-as évek óta szó van róla. Németországban Götz Werner, a DM boltlánctulajdonos már a 80-as évek közepe óta dolgozik a bevezetésért.
Azt hiszem, félreérted a dolgot: aki dolgozik, az is megkapja az alapjövedelmet, de természetesen hozzá még a fizetését is.
Olvastam a PM háttéranyagát, engem meggyőzött, hogy a magyarországi viszonyok között nagyjából finanszírozható lenne. Gondold meg például, hogy a munkanélküli szülő is megkapja a családi pótlékot - az alapjövedelem esetében nem lenne családi pótlék stb.
verőce21
Nem hangzik ez rosszul, de jól sem! Hatalmas áremelkedés követné!
Anna Mária
@Mirabilis: Mit miből gondolok? Hogy félreértetted? Hát abból, ahogy számoltál.
Nekem teljesen mindegy, hogy neked szimpatikus-e a dolog, nem akarlak meggyőzni. Szerintem óriási marhaság mindenféle ellátások számolgatása, kismillió hivatal drága fenntartása - az is a te adódból megy -, ha van más megoldás is.
Szerintem Magyarországon azért ordítják le sokan azonnal az alapjövedelmet, mert nem értik, hogy ez nem a mindenféle segély átnevezése és felemelése, hanem ez minden állampolgárnak járna a fizetésén felül. Valahogy elég idétlenül kommunikálja a PM.
Anna Mária
@Mirabilis: Dehogynem, miért ne szólna a szomszéd munkanélküli kajájáról, amire anélkül is kap pénzt, hogy egy szalmaszálat is keresztbe tenne? És még az is lehet, hogy jól is érzi magát, beosztja, nem is vágyik többre. Ez azzal jár, hogy nem fog a te állásodra ácsingózni, téged nem fenyeget a kirúgás, mert majd a te munkádat elvégzi még olcsóbban egy kétségbe esett munkanélküli.
Ha az emberek szociális biztonságban élhetnének, az nagyon sok társadalmi változást is magával hozna. Mégpedig pozitívakat.
Anna Mária
@verőce21: A számítások szerint, amiket eddig olvastam, nem. Nyugat-Európában gyakorlatilag majdnem mindenhol megvan a polgároknak az alapjövedelemhez hasonló szociális biztonsága, ez mégsem vezet áremelkedéshez.
Anna Mária
@Mirabilis: Figyi, ha nem tudsz szöveget értelmezni, akkor sajnálom, akkor valóban óh anyád! :)
Anna Mária
@Mirabilis: Oké.
Tehát akkor elölről.
Az alapjövedelem minden állampolgárnak jár.
Annak is, aki dolgozik, annak is, aki nem.
Idáig világos?
JAJMÁR
Lehet, hogy sokan úgy éreznék nem igazságos, de mi igazságos?
Legalább nyílt, világos helyzetek lennének, megszűnne a ma lélekpusztító másikra mutogatás segélyügyben.
Anna Mária
@JAJMÁR: Amit említesz, az egy nagyon fontos pozitív mellékhatás lenne. Az emberek fellélegezhetnének és egy csomó acsargás megszűnne.
JAJMÁR
@Anna Mária: 22:02 Igen, én is támogatnám, már csak ezért is. A mai segélyezési rendszer, - beleértve az ápolási díjakat, rokkant járadékokat és egyéb eseti segélyeket - sok feszültség forrása. Ráadásul megalázóan alacsonyak ezek az összegek.
Anna Mária
@JAJMÁR: Így van.
Az alapjövedelem enyhítene a munkavállalók kiszolgáltatottságán is. Az embereknek nem kellene minden eltűrniük a munkahelyeiken, hiszen állásvesztés esetén nem fenyegetné őket az éhenhalás. Növekedhetne a részmunkaidőben dolgozók száma is, sokan, gyereket nevelők, beteg családtagot ápolók szívesen vállalnák, ha anyagilag megengedhetnék maguknak.
kkalman
Az alapjövedelemmel előtérbe kerülhetne az emberség. Ez lehet, hogy egyeseknek kellemetlen, de lassan tarthatatlan a hajléktalanok, munkanélküliek problémája. A szegénység csak a szegénységet termeli újra, esélyt sem adva a kitörésre.
coni
A nálunk fejlettebb társadalmakban ez nem olyan égető kérdés mert ott senki nem marad ellátatlanul, ilyen-olyan jogcímen megkapja ami az életben maradáshoz szükséges. Nekik ez csak adminisztratív módosítás lenne. De nálunk létkérdés.
Tájékozatlan és antiszociális az az ember aki azt hiszi mindenki önön hibájából került nyomorult helyzetbe.
Karácsony felvállalja hogy egy demagóg buta néphez megpróbál értelmesen szólni.
Desischado
@Anna Mária: Tökéletesen igazad van mindenben. Én napokat töltöttem ezzel, hogy mindent elolvastam, ami az Alapjövedelemről szólt, és igazad van, a szegénységet ezzel vissza lehetne szorítani. Sok munkát ma már gépek végeznek, egyszerűen nem kell annyi munkaerő. Űráadásul alapjaiban változna meg például a munkavállaló és a munkáltató viszonya, ha nem lenne a munkavállaló kiszolgáltatott. Mondjuk, 50 000 ft, még kevés legalább az alapszintű megélhetéshez, de ezzel lehetne kezdeni. Akik ezt leszólják, nem járatosak a témában. szegény Afrikai falvakban már kipróbálták, és működött! És az unió országaiban régóta téma sokan szorgalmazzák a bevezetését!
kamazuka
Szép kezdeményezés a cikk is remek.csa a csak ami ott van,hogy míg 1,8 ember tatrtja el effektíve a többit addíg a fedezethiány miatt ez nem lehetséges.Lehet hogy dübörög a gazdaság,és hogy fejlődik az ipar,viszont az ehez élesen kapcsolódó bizonytalan foglalkoztatási szféra ,nem ad megfelelő támogatást.A minimálbér nem fedezet arra,hogy bármi is érdemben történjen.Hogy volnának források erre?Igen csak visszakellene szorítani a harácsolást ebben a politikait is értem,egy fajta bizalmi elvű adópolitikát kellene bevezetni nyugati mintára,valamint hagyni pénzt az emberek zsebében,hogy élni tudjanak az esztelen adóztatás helyett!
Anna Mária
@coni: Igen, jó, hogy Karácsonyék egyáltalán megpróbálnak erről a nagyon értelmes dologról beszélni. Remélhetőleg egyre többen fogják megérteni, miről is van szó. Több kísérlet történt már a világban, az alapjövedelem módszerével próbálták az óriási szegénységet enyhíteni Indiától Namíbiáig. Most például Mongólia fogja bevezetni, a parlament már elfogadta a törvényt.
Igazad van, sajnos Magyarországon nagyon elterjedt a nézet - a kormány és a pártok által is sulykoltan -, hogy a szegény ember önmaga felelős a sorsáért, a társadalmi szolidaritás alig létezik.
Hellcat
@Mariner1: tegnap 18:05 "akik előkapnák a kiegyenesített kaszát azért hogy ne legyen! Elvégre a mi pénzünket akarják szórni." Te jó ég...most, amikor ugyan úgy a te pénzedet szórják stadionra mutyira egymásnak ajándékba ez nem zavar??? 1000 milliárdos áfacsalás érdemi vizsgálás nélkül...ez sem zavar???
Anna Mária
@Desischado: Minden fejlett ország a munkanélküliséggel küzd, hatalmas összegeket szór el a reménytelen küzdelemre ahelyett, hogy belátná: ez van, a munkanélküliséggel együtt kell élni. A nyugat-európai országok politikusai már rég megtanulták, hogy ha teljes foglalkoztatottságról beszélnének, csak körberöhögnék őket. A szociálpolitika mindenhol kényes kérdés, de abban társadalmi megegyezés van, hogy minden embernek joga van emberhez méltó életre és minden gyereknek, fiatalnak joga van a lehető legjobb oktatásra, ez nem lehet anyagi kérdés.
Kongo
Kevesebbet fog a nyugdíj érni, ha ezt bevezetik.
Anna Mária
@Mariner1: Jobb lenne ám, ha te szépen lenyugodnál és észrevennéd, hogy Európa közepén élsz egy pici országban, ahol nem kapkodunk kiegyenesített kaszáért, ahol nem ruházzuk fel a rendőrséget azonnali gyilkolási joggal, ahol a munkanélküli embereket - legalábbis elvben - nem gyötörjük kötelező értelmetlen tevékenységgel, nem ásatunk velük gödröt, hogy betemethessék és kezdjék újra.
Ha egy teljesen civilizálatlan, durva világban szeretnél élni, akkor inkább keress magadnak egy elhagyott vidéket és az elképzeléseidet próbáld ott megvalósítani olyanokkal együtt, akik szintén hívei az erőszaknak. Valószínűleg önkéntes alapon hamar kinyírjátok egymást, de ezt inkább ne kívánd Magyarország lakóitól.
Anna Mária
@Kongo: Ne aggódj, nem fogják bevezetni, de a nyugdíjasoknak is járna természetesen alapjövedelem a nyugdíj mellé.
rakoczi
Teljesen támogathatónak tartom az ötletet, mert egyrészt megszüntetné az éhezést, szigorúbban büntethetővé tenné a "megélhetési bűnözést" (mivel nem indokolná a létfenntartási ösztön), valamint a technikai fejlődés is egyértelműen ez irányba hat, mivel mind kevesebb emberi munkát kíván az emberiség kiszolgálása, és az e miatt feleslegessé váló tömegek eltartására nincs megfelelő válasza a politikának. Azt is mondhatnám, hogy ez az egyetlen járható út, mert a többi számba vehető mind csak a népesség számának brutális csökkentését jelentheti, amely folyamat a végtelenségig folytatható, mert a technikai fejlődés akár azt is eredményezheti, hogy nem lesz szükség emberi közreműködésre a hétköznapi életben. Tudom, hogy ez még utópia, de ez a fejlődés iránya, és ezen kezdeményezésen kívül még nem találkoztam megoldási törekvéssel. Persze megfelelő precizitással kell kidolgozni a hozzá tartozó törvényeket, de nagyon jó tervnek tartom. A rasszista emberek meg szálljanak magukba, és gondolkozzanak mielőtt "fröcsögni" kezdenek !!!
rakoczi
@Anna Mária: Azt hiszem ezzel az irigy társadalomra való utalásoddal a lényegre tapintottál, mert való igaz, hogy nálunk ténylegesen olyan az emberek egymáshoz való viszonya, hogy "nem a sajátjukat keveslik, hanem a másikét sokallják", mindegy mennyi is az konkrétan. Szerencsére azért nem mindenkire jellemző, de nagyon sokra. Ezek a negatív hozzáállások a témához is mind az olyan felfogással bíró emberektől erednek, akiket meggyőzni szinte lehetetlen, mert hiányzik belőlük az olyan emberi érzés, mint empátia. Nem kell feladni a reményt !!!
Anna Mária
@rakoczi: Nem, dehogy, remény van, hiszen a magyarok sem voltak mindig túlnyomórészt irigyek - ezek a hangok a nyomor és a létbizonytalanság növekedésével párhuzamosan erősödtek fel.
A nyugat-európai társadalmakban, ahol az állampolgárok biztonságban vannak: sem az éhenhalás, sem a hajléktalanság, sem az öregkori ellátatlanság réme nem fenyegti őket, nem is kérdés, hogy minden embernek joga van az alapszükségletek kielégítéséhez, nem is vitatja senki.
Az úgynevezett "megélhetési bűnözés" pedig alig létezik. Állampolgárok, akik jogosultak a szociális ellátásokra, csak nagyon ritkán követnek el ilyesmit. Szenvedélybetegek igen, de hát az egy más tészta. De ahol nincs mélynyomor, ott a szenvedélybetegek száma is lényegesen alacsonyabb, illetve jobban nyomon követhetők és segíthetők.
Kongo
@Anna Mária: Zuglóban azt tervezik, hogy csak az kapjon ilyen jövedelmet, akinek nincs egyéb jövedelme. Nem irigylem a pénzt másoktól, de a másodlagos következmények mégis azok lesznek, hogy a munka alapján szerzett jövedelmek értéktelenednek. Pl. az árak felszöknek...
Anna Mária
@Kongo: Nem tudom pontosan, mit terveznek Zuglóban, mennyi pénzt akarnak adni. Segélyek eddig is voltak. Gondolom, Zuglóban azokat akarják kiváltani valami alapjövedelemhez hasonlóval (azért csak hasonlóval, mert az alapjövedelem lényege, hogy jövedelemszerző tevékenység esetén is jár). Nem hiszem, hogy a zuglói kísérlet az árakra bármilyen befolyást gyakorolna. Szerintem ezen inkább ne aggódj, nem érdemes.
coni
Ott látom a problémát, hogy ahogyan az emberek többsége nem érti, hogy abból, hogy több a diplomás annak is haszna lenne akinek érettségije sincs, mert neki is megtermeli és adóján keresztül fizeti a megélhetését.
Ugyanúgy nem értik az emberek, hogy az egész társadalomnak csak haszna származik abból ha senkit nem hagy az útszélén.
Így ha önzetlenül nem megy legalább önzőségből meg érthetné, hogy a 21. században Európában versenyképtelenek leszünk ha a társadalom nagyobb része leszakad.
Anna Mária
@coni: Sajna egy olyan országban, ahol a kormány "munkaalapú" társadalmat óhajt építeni, ami alatt természetesen rabszolgamunkát ért éhbérért, közmunkásokkal olcsón megúszva a rendes foglalkoztatást és meghamisítja a statisztikákat, ott a mezei polgártól nem várható el, hogy átlássa ezt a szövevényes átverést.
Versenyképtelenek már vagyunk: a legjobban képzettek és a legrátermettek elmentek és folyamatosan húznak el hosszú, tömött sorokban. Néhány összeszerelő üzem van még.
bencemacska
@verőce21: Nálad az igazság! Rövid időn belül az 50 ezer Ft annyit érne, mint most az az apró, amit nem kérsz vissza a hentesnél!

És hogy megnőne az ország lakossága! Részben a születésszám -, részben a kettős állampolgárok számának növekedése miatt!!!
Anna Mária
@bencemacska: Vajon miért nem nőnek az árak az égig, és miért nem lendül neki az infláció a nyugat-európai országokban, ahol minden állampolgár ellátott, szükség esetén mindenki számára biztosított a hivatalos létminimumhoz közeli, egyes esetekben az azt meg is haladó pénzjuttatás?
bencemacska
@Hellcat: Amíg az általad felsoroltak nem szűnnek meg, addig a többi hiú ábránd!
Egy megoldás lehet: megváltoztatni egyetlen kis + jellel a jelenlegi államadósságunkat!-:)))
Hellcat
@bencemacska: Vagy újratárgyalni vagy akármi...Legközelebb március 8. án felkell már köszönteni az államadósságot is...hiszen nő.
bencemacska
@Anna Mária: ma, 16:37
És ma nem a szociális juttatások bővítése, hanem a megfaragása a trend a gazdag országokban.
Olvass egy kicsit Nagy- Britanniáról! Nem kell sokat várni, hogy vissza felé indítsák a külföldi munkavállalókat.
Szerintem a jelen körülmények között a munka nélküli segély megnyirbálása és idejének lerövidítése a legnagyobb pofátlanság. Azt kellene rendbe tenni, mert az reális cél!!!
bencemacska
@Hellcat: ma, 16:47
Na ezzel felvidítottál! Ez jó!!!
Egyébként egy jól "tejelő" aranybányát is nyithatnánk, abból is lehetne fedezni a munkanélküli alapjövedelmet!-:)))
Anna Mária
@bencemacska: A trend nem a juttatások lefaragása. Nagy-Britannia speciális eset, ott a populista Cameron operál EU-ellenes szövegekkel. Nagy-Britannia majd eldönti, megéri-e az EU-ban maradnia. Ha nem, akkor ez természetesen az EU-ból odaérkezett munkavállalókra is hatással lesz. De amíg EU-tag az ország, addig nem lesz változás.
A magyarországi munkanélküli segély vérlázítóan alacsony és rövid ideig biztosított. De mint tudjuk, most az a cél, hogy minél több nagyon olcsó közmunkás legyen valódi munkavállalói jogok nélkül, a foglalkoztatási statisztikát javítva. Orbánék ezen nem fognak változtatni, az tuti.
Hellcat
@bencemacska: Nem kéne szórnia a pénzt egy alkalmatlan maffiakormánynak...ez az 1 dolog marha sok dolgot megoldana :D
bencemacska
@Anna Mária: Sőt az egész munka törvénykönyve tűrhetetlen, annak megváltoztatásáért kellene nagyon erős harcot indítani! az valódi baloldali program lenne, és közeli, felfogható cél!
Egyébként az angol viszonyokat csak véletlenül néztem meg közelebbről, mivel érthetetlennek találtam, hogy egy közeli ismerősöm kiment Angliába kis gyerekre vigyázni egy nem is nagyon közeli rokonához, mert nem tudták a bébiszittert megfizetni arra a három hétre, amíg a gyerek felügyelet nélkül maradt volna! Összesen 3 hétről volt szó, és fizették a repülő útját, ellátását, sőt az itthoni nyugdíjánál nagyobb összegű ajándékát!
Az ilyen apró dolgok mutatnak rá a valódi viszonyokra!
bencemacska
@Hellcat: De a maffia felépítése és fenntartása nagyon nagy összegeket igényel. És nem mehetnek e célból bankot rabolni! Sokkal kényelmesebb tőlünk rendeletekkel és törvényekkel rabolni!!!
Hellcat
@bencemacska: Látod látod...ott a másik cikk arról miért állítja le az Eu a támogatásokat...23x os túlárazás??? Na menjenek ám...
verőce21
A "garantált alapjövedelem"-től már csak egy lépés a kommunizmus. Mindenkinek szükségletei szerint!
verőce21
Ilyen kísérlet már volt a szocializmusban, csak akkor még tessék-lássék be is kellett járni dolgozni érte.
De ugyanúgy szégyen volt a munka, mint ennek a "feltétlen járadéknak" a bevezetése után lenne.
JAJMÁR
@Anna Mária: tegnap 22:16 Az alapjövedelmet én egy újfajta segélyezési rendszernek, szociális hálónak gondolom. Csupán arról van szó, hogy aki elveszíti a munkáját, vagy éppen az életét kezdi, a mindennapi kenyeret meg tudja venni. Nem mást, "csak" ennyit.
Ettől még az emberek nem lesznek elégedettek, hiszen 50e Ft-ból nem lehet megélni, és dehogynem akarnak dolgozni! (Nem érdekel, hogy mit gondolnak a kisebbségről egyesek, azok most azt gondolják, és ez sem változtatna az ő gondolkodásukon, rájuk nem kell figyelni.)
Mi értelme van a mostani közmunkának, amivel ezt az összeget keresik meg, amiből egyébként nem lehet megélni, de az államnak nem ennyibe kerül. Minden egyes ember után ki kell fizetni még a munkáltatói járulékokat, a dolgozók papírjait intézőket... stb.
A jövőben a jelenlegi segélyezési rendszer és a nyugdíjrendszer sem fenntartható, változtatni kell. Nyilván első körben nem kapna mindenki, csak azok, akiknek a jövedelmük nem éri el ezt a szintet, kiegészítenék, valamint a gyerek a csp. és egyéb támogatások helyett. Aztán felmenő rendszerben. Simán megvalósítható, semmilyen áremelkedést nem okozna, de megkockáztatom, hogy a karcsúbb állam - hatalmas apparátust tartunk el, akik a különböző segélyeket és járandóságokat intézik - már nyereség, és ez a fajta közmunka megszűnne, az meg már siker lenne! Maga a közmunka jobb helyeken önként vállalás, - amit illik minden rendes polgárnak havonta 1-2 órát bevállalni - illetve büntetés.
coni
@verőce21: "A "garantált alapjövedelem"-től már csak egy lépés a kommunizmus. Mindenkinek szükségletei szerint!"

Azért van köztes megoldás Taigetosz (az út szélén hagyjuk a lakosság egy részét) és Kommunizmus között.
verőce21
@coni: (17:17) Már fentebbihez is akartam írni: Túl jószándékú, inkább jóhiszemű amit írsz.
Anna Mária
@JAJMÁR: Persze, az emberek ugyanúgy dolgoznának, mint bármikor. (Nyugat-Európában a nagyon sűrű szövésű szociális háló mellett is dolgoznak az emberek, nincs e téren semmi gond.)
A karcsúbb állam, a kevesebb hivatal és hatóság mindenképpen jót tesz egy társadalomnak és jót tesz az is, ha nem léteznek nincstelenek, teljesen kétségbeesett és kilátástalan helyzetben lévő emberek.
A PM által emlegett 50 ezer forint persze rettentően kevés, azt hiszem, a mostani létminimumnak valamivel több, mint a fele, a sokkal nagyobb baj az, hogy a fizetések is rettentően alacsonyak, ám a dolgozók esetében lényeges jövedelemnövekedést jelentene.
Természetesen nagyon sok mindent át kellene ezzel kapcsolatban gondolni. Ha engem kérdeznének, én mindenképpen ragaszkodnék hozzá, hogy az alapjövedelem mindenkinek jár, feltétel nélkül.
Ez mindenképpen egy jó ötlet - végre valami, ami a szegénység ellen, nem pedig a szegények ellen lenne hatásos.
JAJMÁR
@Anna Mária: 21:42 Igen, én is így gondolom. A munkának becsületet az ad, ha annak értelme van, akkor ad sikerélményt, és ha megfizetik. Anyagi és erkölcsi elismerés nélkül a fordítottja történik, mint amit most el akarnak érni a közmunkával.

Emlékszem, hogy másfél évvel ezelőtt, - kb. akkor került fel ide az első cikk az alapjövedelemről - még nagyon sokan tiltakoztak, elutasították itt. Most pedig látom, hogy szépen kezdik befogadni az emberek. Akkor is, és most azt gondolom, hogy nem holnap, de be lesz vezetve!
Anna Mária
@JAJMÁR: A nyugat-európai országokban is állandó téma ez. Sehol nem vezették még be, de a szociális ellátások terén nagy változások vannak. Ami korábban elképzelhetetlen volt és az emberek között nagy felzúdulást keltett, van olyan ország, ahol az alacsony nyugdíjat, munkanélküli ellátást, egyebet automatikusan kiegészítik a létminimumra. Óriási előrelépés volt és az emberek megszokták, mára már teljesen természetes mindenkinek, hogy így van. A plusz pénzt mindenféle adó- vagy járulékemelés nélkül ki lehetett gazdálkodni.
A nyomor elleni intézkedésekből mindenki csak profitál.
verőce21
Az "ingyenpénz" máshol sem valósult meg, ennek a fedezetét nálunk gazdagabb országokban sem tudják megteremteni. A szocializmusban volt ilyen utoljára! Bele is pusztult a gazdaság.

Azt hiszem, a kettő ötvözetéről inkább lehetne beszélni, úgymint kiegészíti az állam a segélyeket, alacsony jövedelmeket, stb. egy megélhetési minimum szintre. Ilyen van Kanadában is pl. De az, hogy a nulláról kapjon valaki, sőt mindenki, 50 ezret, az őszintén, kegyetlen konzíliumi elmebaj.
@JAJMÁR: @Anna Mária:
JAJMÁR
@verőce21: tegnap 22:58 Szerintem a szocializmusra inkább a közmunka világa hasonlít. Meg kell jelenni, és ezért fizetést kapnak, de ez még annál is rosszabb, mert ua. fizetést kapnak, előmeneteli és karrierlehetőség kizárt.
Egyébként szerintem is az fog történni, hogy egy bizonyos szintre kiegészítik a jövedelmeket, segélyeket, mert azt még elképzelhetőnek tartom, hogy a csp. és adókedvezmények megszűnésével minden gyerek 25e. Ft-ot kapna,még azt is, hogy a mn. 50ezret. Azt nem tudom elképzelni, hogy minden dolgozó fizetését ezzel az összeggel megemeljék.
verőce21
@Mirabilis: (19:12) Ilyen ötletelést csak egy operettországban lehetne bedobni. Pompa és fény, feledtető álomital, zsongító morfium. A szubrett (Szabó T.) virágos hintán beleng a nézőtérre, a bódult közönség tapsol.
verőce21
@JAJMÁR: (18:28) Csodálkoztam, hogy ülsz fel ilyen bohózatnak, amit ez a szédült nő, álomitalát elfogyasztva mantráz itt. Még mellé is állsz. Eddig pedig nem úgy ismertelek meg, akinek csak tiszta pillanatai vannak. :)
Örülök, hogy azért beláttattam veled, "szerintem is az fog történni” - eléd tárult a gazdasági valóság - a munka nélküli, korlátlan pénzosztogatás lehetetlenségéről.
JAJMÁR
@verőce21: 12:12 Nem Te győztél meg, -ápr.16. 21:19 hsz.-t olvasd el- nem lehet egyszerre bevezetni, de az nem azt jelenti, hogy NEM LEHET BEVEZETNI több évtized alatt, lassan megváltoztatva és hozzáalakítva a feltételeket!
verőce21
@JAJMÁR: (12:55) Nem csalódtam benned! (Bár szívesen csalódnék) :)
De a több évtizedesre taksált időkorlátod az alapjövedelem bevezetésére olyan (építőanyag garancia) időtartam, amelyet nehéz lesz számon kérni rajtad. Addigra az itt kommentelők cca.80%-a már nem is fog élni. Tehát magad sem hiszel benne. :)
JAJMÁR
@verőce21: 11:39 Azt hitted, "kiénekelheted a számból a sajtot"? egy-két dicsérő szóért és a két szép szemedért .. - ha van - majd beájulok, ugye?
Nem vagyok én olyan "fontos" ember, hogy hatalmamban álljon ezt bevezetni, ezért nincs is mit számonkérni rajtam. Akiken pedig döntéseiket számon lehetne kérni, titkosítják azokat hosszú évtizedekre, hogy még önmaguknak se kelljen a hibáikkal szembenézni.

A nyugdíjak miatt lenne szükség egyébként arra a pár évtizedre, emberöltőnyi időre, mert az alapjövedelem kiváltaná a nyugdíjakat is.
Ezt pedig csak akkor lehet, ha a ma gyermekkorú és fiatal felnőtt lakossága előre tudja és betervezi.. Ez pedig kiszámítható és logikus nem? "Vetni köll, akárki arat is" - (és nem a gyevi bírókra gondolok, akik ezt szó szerint úgy értik, arathatnak, bárki vet is)
hanem úgy, hogy az ember halandó!
Nagyon sajnálom, hogy nem tapasztalhatjuk meg ennek a teljes bevezetését mi együtt, de ezen kívül még nagyon sajnálom, hogy a kormány által titkosított ügyeket sem ismerhetjük meg mi együtt. (Mert lehet, hogy Te ismered..)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.