Az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány – derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

A tárcához Oláh Lajos független képviselő fordult azzal a kérdéssel: a kormánynak van-e arra vonatkozó szándéka, hogy betiltsa az energiaitalok forgalmazását a magyarországi üzletekben a fiatalok számára.

Rétvári Bence válaszában tudatta, hogy Az egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia népegészségügyi programterületével összhangban előkészítették a Táplálkozás-egészségügyi Szakpolitikai Programot, amelynek kiemelt cselekvési területe az egészséges választás elérhetővé tétele a fogyasztók számára.

"A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése" – írta.

Frissítés: Bár cikkünket az MTI híre alapján írtuk, az Emminek ez nem tetszett, így íme az ő álláspontjuk még jobban kifejtve:

A kormány célja a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például az energiaitalok fogyasztásának visszaszorítása a leginkább érintett iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében. A nevelési-oktatási intézményekben, valamint az intézményen kívül a gyerekek, tanulók részére szervezett rendezvényeken energiaital már most sem árusítható, illetve fogyasztható. Az alábbi linkeken érhető el Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdése, s Rétvári Bence államtitkár válasza.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Ja ! Ki ne maradjon, hogy az egészséges bélműködéshez feltétlenül szükséges napi 15 szellentésnek kötelező meglennie - számolni és reményeim szerint szagolni is fogják !
Ennél idiótább, gyagyásabb banda még nem ült 10 millió ember nyakán !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Ja ! Ki ne maradjon, hogy az egészséges bélműködéshez feltétlenül szükséges napi 15 szellentésnek kötelező meglennie - számolni és reményeim szerint szagolni is fogják !
Ennél idiótább, gyagyásabb banda még nem ült 10 millió ember nyakán !
Jankó123
A szaporodást is lehetne, mert dömping van nyilatkozgató idiótákból!
karma1
Hogy miert nem a numerak szamat csokkentettek torvenyileg, amikor ezt az idiota tarsasagot gyartotta az apjuk!... Talan akkor most sokkal kevesebben lennenek, akik bele akarnak ugatni az ember legintimebb dolgaiba is...

Ti idiotak, kezdjetek el szamolgatni az anyatok p...najan a szorszalakat, mert lehet, hogy az lesz a kovetkezo intezkedes: 18 even alul nincs brazil wax!...Buggyant agyuak,... Erre van penz, mi?
Yoda69
Nem vagyok egy energia-ital fuggo ember, eddig talan ha 2 doboz redbullt megitam, de ez megiscsak abszurd. Ezutan majd a coca-cola es a hamburge fogyasztast is elo fogjak irni?
Idiotak gyulekezete.
Hellcat
Nem iszok energiaitalt de azért na...Én meg a kormány levegőfogyasztását szeretném szabályozni.
nemjoezigy
Én már megkóstoltam, de nem iszok ilyeneket. De a kormánynak ehhez aztán semmi köze nincs. OK az iskolákból kitiltották, ezzel egyet értettem, de hogy Magyarországon ne csak cigarettát, szeszt, de még energiaitalt is csempésznek majd, hááát közröhej tárgya leszünk itt e földön.
Na nem baj, nézzük a jó oldalát: energiaital kereső kutyák felvétele a testületbe, energia ital minisztérium létrehozása, stb.
zöldszem
Most már kíváncsi lennék, hogy anyáddal 100-on, a forró olajban mennyit úsztok?
Állítom, hogy ezek, nem (bocs) finganak, felmegy a gerincükön? az agyukba,? és onnét jönnek a xar ötletek!!
Nem tetszett a Kádár rendszer?
Nesztek, itt a Rákosi!
Édes Istenem, gondoltuk ezt '98-ban???
Félelmetes!!
Az ember nehezen tudja eldönteni, hogy röhögjön-e, vagy sírjon?Az államhatártól keletre és nyugatra egyaránt folynak a könnyeim. Csak keletre a sírásától, nyugatra a röhögéstől. Mert kívülről nézve az egész marha vicces. Itthonról nem annyira...

Rétvári!!!Eutanázián még nem gondolkodtál? Ideje lenne..
bencemacska
Én nem vagyok energia ital függő, de nyáron, ha nagyon lecsökken a vérnyomásom, jól esik egy dobozzal.
Lehet, hogy így akartok spórolásra kényszeríteni ? Eszembe juttok: és máris a vérnyomáscsökkentőt kell előkapnom! De az drágább!!! Állatok!!!
Rózsika Hatházi
" Kedves" Rétvári Bencus! Hány maligános volt az "energiaitalod", amivel arcon öntötted magad?
papa.49
Előre bocsájtom soha nem iszom ilyen italt mert nem ihatok, de AZT HOGY A TETVES KORMÁNY SZABJA MEG HOGY MENNYIT IHATNÁK, NEM TŰRHETEM!!!
justhpeter
Össze kellene gyűjtenünk egy-két jó ötletet ezeknek a szerencsétleneknek. Ahogy látom azért kalimpálnak, mert izélgeti őket az unalom. Nincs mivel foglalkozzanak ezért akarnak energiaitalmennyiségivótörvényt megalkotni. Megfigyeltem: a fidesz potentátok rendszeresen félrebillent fejjel jelennek meg a nyilvánosságban. Arra is rájöttem, miért. Rétvéri Bence például azért jár félrebillent fejjel, mert elborult az agya.
Anna Mária
Én még sosem kóstoltam energiaitalt, akkor most majd lecsuknak?
justhpeter
@Anna Mária: Attól függ. Ha előre megfontolt szándékból, aljas indokból üzletszerűen lett az energiaital nem fogyasztás, az már a három csapás hatáskörébe tartozik, az elkövetett cselekmény tényleges életfogytiglani vízivással jár.
bakurasz
Én már látom az alagút végén felfényleni azt a napot, amikor mennyiségében, idejében és minőségében is meg lesz határozva, hogyan szarjon a magyar!
justhpeter
@bakurasz: Ha ez bekövetkezik, én azt is megmondom, hogy hova.
Desischado
Hát az agyam dobom el menten! Ezeknek mindenbe bele kell ugatni?! Mi a franc közük van hozzá, hogy mennyi energia italt iszik meg valaki?! Komolyan, ezek ennyire unják magukat, vagy mi?! Menjenek vissza a jó édesapjuknak a nem mondom, hogy hová! Istenem, már mindenki rajtunk fog röhögni Nyugaton!
kkalman
Bence! Volt mit belepofázni mindenbe? Ha nem, akkor pofa be és alapállás!
Rumcájsz
Sok szar semmitmondó dologgal ködösítenek, ezzel elveszik a tényleges bajokról a figyelmet!
Mi van a kitiltottakkal?
Mi van Árpi ügyével?
2010 óta ki kapott diplomata útlevelet és miért?
Mi van a Natura területéről ellopott fával?
A következő népszavazási ívhez, miért nem lehet egy kérdést tenni?
Tudod lesz a bevándorlásról szavazás.
" Magyarország területén szeretné Ön, hogy nyitva tartsanak a boltok és az üzletek?"

Kártékony intézkedés v olt ez a bezárás az egész nemzetgazdaságra. Nem engedhetjük meg magunknak, nagyon messze vagyunk még és talán soha sem fogjuk elérni azon országok GDP számait, akiknél sikeresen működik a vasárnapi nyitva tartás.

Csak gratulálni lehet ennyi eszement intézkedéshez! :(
Tekla
Mért nem tiltsák be, simán egyszerűen?
Egészségre káros. Ne már én, azért fizessek ennyi EÜ hozzá járulást, hogy a szervezetüket szándékosan tönkretevőket ápolják belőle!!! Vagy legalább írjanak az ára után még egy nullát, hogy legyen az adóból pénz a kórházaknak ,mire ezek a ... oda kerülnek. Jó ötletnek tartom.
eszegfu
A "kockázatot hordozó élelmiszerek" közé lehetne sorolni a fehér kenyeret (felváltani teljes kiőrlésü gabonával készülttel), vagy pl. az összes szalámi féleséget (amiben klf. "E" jelzésü, káros összetevők vannak), stb. Nekem az a gyanum, hogy az energiaitalokat is szeretnék megadóztatni a chips-adóval hasonlóval, ugyanis a chips is káros az egészségre, ezért adóztatják -- mondják. Mert ugye mit is jelent: "maximális térfogat egységének meghatározása és ellenőrzése"?! Ha fél decis lesz a mérték, akkor veszek 5-6 db-ot és máris teljesül a kivánalmuk nekik is és nekem is.
nezelodo
Ne tekintsük véglegesnek Rémvári Úr (!) ötletét az energia italok ügyében, hiszen a halálbüntetés is pár éve még Isten elleni vétek volt, mára már más az istene, így már kívánatos az akasztás.
Lehet, hogy akad majd egy "stratégiai együttműködésre", és a pártkassza tömésére hajlandó szponzor, és megváltozik ez a véleménye is.
pistapapa
Na, ezt a lét nyugodtan el lehet tüntetni a kínálatból,nem lesz érte birkamenet.
verőce21
Rendkívül káros az energiaital felnőtteknek is, nemcsak az "iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében".

(Ha lehetne én ellenreklámot csinálnék neki, de ugyanúgy az "igazi" Coca-Cola-nak is.)
Freewolf
Ezzel csak egyet tudok érteni. A drogokat sem engedik forgalmazni, hogy majd a fogyasztó eldöntse, akarja-e használni. Az egészségkárosító anyagokat igen is korlátozni kell!
mate03
@Desischado: Lassan már ott tartunk,hogy a szexuális életünkbe is beleszólnak,ISTEN nevében!
JAJMÁR
@mate03: 09:44 Egyetértek.
Úgy viselkedik a kormány, mint egy szigorú "nevelő", ezt megengedi - de figyeli, hogy jók vagyunk-e -, amazt meg nem, sőt, elzárja előlünk. Ja, a fejlesztés lehetősége pedig attól függ... hogy beleegyeznek-e abba, amibe pedig nem akarnak! Eszköze: nem a reális meggyőzés, hanem a zsarolás. Még nevelőnek se jó!
JAJMÁR
Nem ez a dolga a kormánynak. Majd ha elszámol a közpénzekkel, felveszi a harcot a belső korrupcióval, és leváltja a h@lye p@cs vezetőket, meghallgatom a tanácsait egyéb ügyekben is.
Nem azért nem iszom energiaitalt, - még soha nem ittam - mert tilos, vagy sem. Ahogy látom, itt a többség sem él vele. A fiatalok körében pedig ésszerű, reális propagandára kellene költeni, pl. odaadni ezt a pénzt a civil szervezeteknek, iskoláknak, és beleértve a drog, cigi, energiaital, alkohol veszélyes hatásairól őszintén beszélni velük.
Nem várható el ettől a kormánytól belátom, megrekedtek a 70'-es években, Hogy is mondták? "A múlt emberei".
magyarbakancs
"A kormány szabályozná, mennyi energiaitalt iszunk"
A levegőshöz jutást is szabályoznám a kormánynak.
JAJMÁR
@Freewolf: 09:21
Vékony palló ez, - a kormány erről leszédül - mert még egyénenként is változó. Vannak akiknek a glutén halálos, másoknak a cukor. Betiltanád a szeszes italokat? (A kormány részéről már azért is érdekes, mert ugye ott van Tokaj, és a pálinkafőzés) Ami pedig kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg.
Gondolkodni és mértékkel élni ezekkel kellene megtanulni.
Mindez a szabályozási kényszer a kormány részéről "pótcselekvés".
Freewolf
@JAJMÁR: A legális drogokat is betiltotta a kormány, hiszen alkoholt és cigarettát nem adnak el gyerekeknek. Mivel az energia ital is káros, mi kivetni való van abban, ha csak felnőttek vehetnek? Azt, hogy a gyerekeknek ne két energia ital legyen a reggelije, mélységesen egyetértek. Azt sem bízzuk rájuk, hogy dohányoznak- e vagy sem, illetve isznak -e alkoholt! Szerintem ez nem ördögtől való!
JAJMÁR
@Freewolf: 10:18 Nem bízzuk rájuk, bizony. Mi, szülők!
(Ugye nem gondolod, hogy most már a fiatalok nem dohányoznak, mert nem vehetnek dohányt és nem isznak alkoholt...?)
Ez nevelés kérdése, és nagyban befolyásolja az életfeltételek minősége, hogy él ezekkel a szerekkel a fiatal, vagy elutasítja. Nem zárhatjuk el mindentől a gyereket, mert amint kinyílik előtte ez az ajtó, belép. Fel kell vértezni ellene, ha érted...
Freewolf
@JAJMÁR: Látod, ebben egyetértünk! Viszont nem minden szülő neveli felelősen a gyermekét és hagyja inni, dohányozni. Szerinted nem több részeg gyerek lenne az úton, ha szabadon vehetnék ezeket? A felelőtlen szülők gyerekeiért is felelősséggel tartozunk! Nem kevesen vannak!
JAJMÁR
Az energiaitalokhoz visszatérve, a hiperaktív gyerekekre - már, ha tényleg az, és orvosi biz.állapította meg - nyugtatólag hat. Hiába nézi a felnőtt elborzadva, hogy az amúgy is mindig izgága gyerek ezt issza, neki jó, ugyanis a túlzott aktivitás oka a dopamin csökkent termelése az agyban, és ezt az izgatószerek emelik.
A tiltás az ellenkező hatást váltja ki, mert ami tilos, az "felnőttes", azt a gyerek, fiatal minél előbb ki akarja próbálni.
Volt egyszer... egy gyerek a suliban, rossz magatartása mellett mindig dohányzott is - pedig a házirend tiltja -, és hiába bukott le, kapott intőt, a válasza az volt, hogy otthon ezt neki megengedik. A nagyon jó fej igazgató egyezséget ajánlott neki: rendben, dohányzol, elfogadom. Azt kérem, hogy ne itt, az iskolában, ez az én hatásköröm, tiltanom kell. Nem attól vagy felnőtt és férfi, hogy megszeged a tilalmat, hanem attól, ha betartod a közös megállapodást. Aztán leírták, szerződést kötöttek, mindketten aláírták, ahogy kell. Az a gyerek az iskolában soha többet nem gyújtott rá.

A nyáron itt dolgozott nálunk, - kőműves lett - dohányzik. Meséltük egymásnak a régi történeteket, és azt mondja, hogy ezt a megállapodást, amíg él, nem felejti el, mert ővele az igazgató kezet fogott, felnőttként kezelte, és ő onnantól tudja, mit jelent a szerződés és a kézfogás.
ila51
mondom , amihez nyúlnak kínjukban...:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.