A magyarországi hiányszakmák tizes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak – közölte a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. éves tehetség felmérésének eredményeit szerdán az MTI-vel. A vizsgálatban 750 vállalat vezető HR-szakemberét kérdezték a magyarországi hiányszakmákról és az ezzel kapcsolatos problémákról. 

A magyarországi megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiány miatt vannak betöltetlen pozíciói, ez a szám 2 százalékponttal magasabb a 2014-es eredménynél. A vizsgálat magyarországi történetében (2010 óta) ez az eddig mért legmagasabb érték.

A vállalatok egyre kevésbé érzik a szakemberhiány negatív hatását Magyarországon – derül ki az adatokból. Tavalyelőtt még a vállalatok harmada vélte úgy, hogy a szakemberhiány jelentősen befolyásolta ügyfél-kiszolgálási képességüket, ezzel szemben idén ez az arány csupán 18 százalék volt. Azok aránya pedig, akik szerint az ügyfélkiszolgálás eredményességére nincs hatással a szakemberhiány, két év alatt 25 százalékról 57 százalékra nőtt.

Dalányi László, a Manpower magyarországi ügyvezetője a közleményben ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyarországi munkaadók feltehetően találtak olyan átmeneti megoldásokat, amelyekkel időben elodázhatják a szakemberhiány negatív hatásait.

Az üres munkahelyek betöltésének problémáját 2014-ben a válaszadók több mint fele a szaktudás hiányában látta és csupán 37 százaléka hivatkozott a jelentkezők hiányára. Idén ez a tendencia megfordult és a vállalatok 62 százaléka már a jelentkezők hiányában látta a betöltetlen állások problémáját, és mindössze 39 százalékuk említette a hiányzó szaktudást.

A fokozódó szakemberhiány enyhítésére a magyarországi vállalatok harmada semmilyen stratégiát nem dolgozott ki. A megkérdezettek 43 százaléka a meglévő dolgozók továbbképzésére és a javadalmazási rendszer fejlesztésére fordít kiemelt figyelmet. A fennmaradó 30 százalék pedig a foglalkoztatási formák, modellek átalakításában látja a megoldást.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mariaberta
Mert ennek a kormánynak a "közmunkások " kellenek, akiknek csak annyit kell bért kell fizetni, ami csak arra elég, hogy szegény delikvens, pardon nemzeti közmunkás ne halljon éhen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Nem tudom mikor fognak rájönni, hogy amíg nincs megfelelő fizetés nem lesz szakmunkás sem. Pedig egyszerű ez mint az 1x1.
A gond mindig ott van, hogy de akkor kitől vegyük el a bérfejlesztésre szánt pénzt? Talán kevesebb államtitkár, ilyen-olyan területért felelős megbízott kellene? Talán nem kellene a Mészárosoknak, Tiborcoknak minden évben milliárdokkal növelni a nettó bevételét?
justhpeter
@human: Nem egy eldobható gondolat. Még megfontolom, de holnaptól biztosan bevezető.
JAJMÁR
Nem lenézve a szakmunkát, de a valóság, hogy az ő képzésük jóval könnyebb és rövidebb idő alatt megoldható, mint pl. a mérnököké.
Milyen szakmunkákban van hiány? Hol? S ha ezt a szakmát megtanulják, valóban elhelyezkedhetnek, és meg is élnek a bérükből azok az emberek?
Nos, akkor felnőttképzés keretében pótolni kell a hiányt, mielőbb!
Mi ennek az akadálya, kedves kormány?!
(Tudom, a fő probléma nem ez, de erről beszélünk, az egyetemeket pedig lehet nyirbálni.)
Freewolf
A szakmunkások többszörös bérért már az EU-ban dolgoznak! A nagy csatlakozáskor nem kötöttük ki az EU-s minimál bért a munkáért, pedig akkor kellett volna tárgyalni! Most már késő!
Sics
Igazából szakmunkásból is nagyon sok ment ki nyugatra, tisztességes bér, emberhez méltó megélhetés miatt.
Sics
Igazából szakmunkásból is nagyon sok ment ki nyugatra, tisztességes bér, emberhez méltó megélhetés miatt. Szóval hiába is képeznének itthon ... nem maradna itt! ... Ami a járulékokat illeti: tény hogy nálunk 100 euro forint kifizetett nettó bérre közel ennyi járulék jut.. és ezzel nem Németországnál vagy Ausztriánál vagyunk rosszabb helyzetben ( ott összeszerűen több a kifizetett járulék, csak éppen sokkal magasabb a bér is ami után fizetik...) hanem az EU velünk együtt vagy utánunk csatlakozott országaihoz képest kerültünk versenyhátrányba, ahol 100 euro után nem 90, hanem csak 60-70 euro lesz a kifizetett járulék... a különféle adónemekről és jogbiztonságot adó üzleti környezetről nem is szólva ... tehát ezekben az országokban "éri meg" inkább befektetni, gyárat építeni, vállalkozást üzemeltetni - nem pedig nálunk. EZ a magyar politikai elit történelmi bűne .. hogy a rendszerváltás "éltanulójából" sikerült ide leküzdeniük az országot. (Amit állítólag az ő dolguk volna vezetni, jól vezetni!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.