Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A külföldön élő magyar fiatalok hazatérését segítő 100 millió forintos program keretében fedezik a repülőjegyet és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz, az albérlet és a rezsi költségéhez.

Czomba Sándor közlése szerint mintegy 350 ezer magyar él, dolgozik tartósan külföldön, 70 százalékuk nőtlen, illetve hajadon, az átlagéletkoruk Londonban például 33 év. A nem reprezentatív felmérések szerint csupán mintegy 10 százalékuk tervezi hosszabb távon külföldön az életét, és a kiutazók fele egy év múlva visszatér, mert nem találtja meg a számítását, tehát érdemes megpróbálni hazacsábítani a kint élőket, van esély – fogalmazott az államtitkár.

A londoni, német vagy osztrák bérekkel nehéz versenyezni, de a fiatalok többsége amikor arról dönt, hazatérjen-e, nem a jövedelem nagyságát sorolja legelső helyre. A honvágy mellett a lakhatás és a munka is fontosabb tényező – tette hozzá.

Az áprilisban indult program nyomán eddig jelentkezők számára reagálva Czomba Sándor arra hívta fel a figyelmet: ahogy a kiutazás, úgy a hazatérés sem egyszerű döntés, több hónapig is eltarthat, ám az már érzékelhető, hogy "rést ütöttünk a pajzson".

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
@Mirabilis: Én ezeknek már akkor se fogok hinni, ha kecske legel
a sírjukon !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
@Mirabilis: Én ezeknek már akkor se fogok hinni, ha kecske legel
a sírjukon !
kakaósbögre
nos,a szart be lehet csomagolni szép színes papírba de attól még szar marad. ergo,a faszságot is lehet sikerként kommunikálni de attól még faszság marad.
Desischado
Kint a négy-ötszörösét keresik meg. Miért jönnének haza? A semmire? Süket és hazug duma, semmi egyéb!
bretagne
Csak fényezés ez az egész. Igaza van Mobil123-nak, mi lesz egy év után??? Mennek közmunkára!
silber13
Milyen rést ütöttetek és miféle pajzson, te eszement? Megint a fejedre esett a közhelyszótár??
nevemnick
Rést ütöttek? Hol? Talán a bálványuk alfelén...
Macskaszem
Egy személy már hazajött, és ez akkora horderejű esemény, hogy Áder János kiment a fogadására a reptérre. Egy év múlva is ott lesz remélem, amikor kénytelen lesz visszamenni, ha nem akar éhen dögleni.
soljanka
@Mobil123: Mi lenne? Mennek vissza. Felmarkolják, ami jár nekik. Kis pénz, de miért dobnák ki az ablakon?
Aki maradt és küszködik munka nélkül semmit sem kap. Megy az utcára.
Nem a kvalifikált, művelt réteg jön haza. Azoknak a csurran-cseppen nem elég.
Azok jönnek, akik minden potyára ugranak.
Biztos van olyan is, akinek ez jól jön - egy beteg szülő, testvér, segítségre van szükség a családban -kicsit levegőhöz jutnak.
350 ezerből - ami azért jóval több- 800 megkeresés az röhej. És ezt akarja sikernek elkönyvelni.
Mobil123
@soljanka: "Azok jönnek, akik minden potyára ugranak. "- nem akarok rossz májú lenni de remélem nem lesz esélyük visszamenni akkor . (az ilyenek megérdemlik akik csak a támogatási rendszereket használják ki !!)
soljanka
@Mobil123: Én ismerek olyanokat, akikben biztos vagyok, hogy meglépik. Otthon is az volt a lényeg, hogy mindenből a legtöbbet kihozni. Évente, vagy sűrűbben váltani munkahelyet - néha 5-10 ezer forintért-, minden ingyenpénzt megszerezni, még élelmiszercsonagért is beállni. Aztán amikor elfogyott a környékbeli munka - mert már mindenhol voltak a szakmában, akkor irány külföld. A férj ugyan most már 3 éve ugyanazon a munkahelyen van, az asszony két éve van kint most a 4. munkahelye van. Biztos vagyok benne, hogy a 22 éves fiukkal meg fogják lépetni. A ház otthon, adósság van rajta, állam majd fizet. (apa Jobbik, anya és fia fideszes szavazók)
Mobil123
@soljanka: Hát a teszik azért van hogy leírtad , de a tartalma már nem tetszik. Hihetetlen élősködő emberek vannak. Ilyenkor mindig az jut eszembe hogy én 88 óta vagyok a jelenlegi munkahelyemen (és ez a harmadik munkahelyem ) és dolgozom becsülettel és vajon megéri e míg mások élősködnek az adókból.
Senara
Rést ütöttek a több százezer közmunkások pajzsán . 100 milliós parasztvakítás mi mindent megteszünk , hogy hazacsalogassuk őket . nyami a birkáknak .
Anna Mária
Azért a nyomorult repülőjegyért, meg a vacak ajándékpénzért kérnek is valamit a kicsi hazatérő elvtárskáktól... :)
karma1
@Mobil123: A szambol vetted ki a szot: Meg ha meg is marad egy ev utan a munkajuk, a fizetesbol nem lehet felretenni, ES/VAGY alberletet fizetni, valoban: MI LESZ EGY EV MULVA??? (Pedig azok a fiatalok, akik kimentek, es most haza akarnak jonni, valoszinu pontosan azert nem elnek meg kulfoldon sem, mert mar ITTHON SEM tudtak szamolni!) Es en csak azt tudom elkepzelni, hogy az allam 1 evre elore megegyezik a munkaltatoval (valoszinu kapnak mindenki utan "fejpenzt" is a munkaltatok!), aztan amikor lejar az egy ev, a munkaviszony is megszunik, eddig tartott a tanc, johet a kovetkezo hulye, aki utan megint kap a ceg fejpenzt... Ki van ez talalva, csak a naiv fiatalok erre nem jottek meg ra. Elore sajnalom az atverteket, de tenni mindenki csak sajat magert tehet valamit.
karma1
@Mobil123: Aki nincs tisztaban egy orszag bevandorlasi torvenyeivel, az akkorat sziv, mint a torkosborz! En elinteztem itt az unokaocsemnek egy melot, csinalta fel evig, aztan hazament, mert kiderult, hogy otthon a mamaja egy kicsit elkenyeztette, es a srac nem akarta magat ellatni, de a szive melyen - no meg a bukszajan - latta, hogy ez bizony jo buli volt, otthoni penzenek a 8-sat kereste... Mar a repteren voltunk, hogy megy haza, mikor batortalanul megkerdezte, hogy ha meggondolja magat, akkor visszajohet-e meg dolgozni? Mondtam neki, hogy errol ne is almodjon, mert a Bevandorlasi Hivatalnal bekerult egy rendszerbe, kapott egy munkaengedelyt egy evre, 1 munkavallalot megjelolve es o rugta fol a munkaszerzodest, szoval ne is almodjon arrol, hogy meg egyszer vele komolyan szobaallnak ott. Ugyanez van Angliaban es minden mas orszagban is: ok nem atjarohaz, a hivatalban erdemi munka folyik es nem korrupcio, minden tenyezot komolyan es TENYLEGESEN megvizsgalnak, ennek alapjan adjak ki a munkavallaloi engedelyeket. Szoval, ha ezek egyszer hazajottek, akkor max. egy masik orszagban probalkozhatnak ujra, de az valoszinuleg nem az az orszag lesz, ahova ok is le szeretnenek telepedni, csak egy ujabb lehetoseg. Szoval akkor b@sszak majd el igazan az eletuket, amikor most bekapjak a mezesmadzagot,... De ezert en nem tudom oket sajnalni, mindenki a sajat szerencsejenek a kovacsa, mindenkinek elsosorban magaert kell helytallni, foleg kulfoldon...
Freewolf
Igen gáláns gesztus ez az államtól! Csak gratulálni tudok hozzá! Sajnos ez még mindig nem olyan csábító, mint a kinti bérek!
karma1
@Anna Mária: 09.40-re:: Na igen, ez meg a masik... Ezek az emberek mar bekerultek a latokorbe, minden lepesuk figyelve lesz, es a Tanu c. filmre gondolva, "egyszer majd mi is kerunk egy kis szivesseget, elvtars..."
Freewolf
@karma1: Itt más helyzetről beszélünk. Mi, mint EU-s tagok, a szabad munkaerő vándorlás szempontjából nem vagyunk korlátozhatóak. Épp ez az alapszerződés lényege!
Mobil123
@karma1: Hát erre gondoltam én is de én nem ismerem az országokban a rendet csak a magam logikája szerint is hasonló végre jutottam amit Te leírtál.
Ha jól tudom Anglia pont csökkenteni (mondhatni zárni akarja a külföldi munkavállalók létszámát és azt gondolom a lassan a többi országh is megfogja lépni hasonlóan ezt.
Remélem azok akik már megteremtettek maguknak kint egy életet nem veszik be ezt a maszlagot amit a kormány kitalált. (bár öszintén megvallva az a 100 milla szerintem jóval kevesebb mert hogy soknak a zsebe dagad tőle tuti és hát eleve nem egy nagy összeg és inkább munkahelyeket teremtenének azoknak akik itthon vannak és maradni szeretnénk ...)
Anna Mária
@Freewolf: Nem tart már sokáig az EU-tagság jelentette pünkösdi királyságotok. Fasisztákra nincs szükség az Európai Unióban.
coyote3
Jézus, ezek tényleg megháborodtak...:)
Freewolf
@Anna Mária: Akkor húzz el innen, hiszen szózerintem sem kellenek ide fasiszták!
Anna Mária
@Freewolf: Próbáld a magyar érdekeket képviselni: azokba nem fér bele, hogy az értelmiséget megpróbálod elüldözni az országból.
Ne Oroszországnak meg Kínának próbáld árulni a hazát, ha egy mód van rá!
Freewolf
@Anna Mária: Nem drágám! A hazaárulás az, amit a magadfajták művelnek! Mi csak olyan szövetségeket szeretnénk kötni, ami jó a hazának!
Te értelmiségi? :-)))))))))))) Megkacagtattál! :-)))))))))
eszegfu
Őszintén nem kivánom ennek a programnak a sikertelenségét... de érdekesnek találom 1-2 helyen: ha szeretném megtudni milyen támogatásokat kaphatok, azt csak regisztrációval tudhatom meg, tehát, ha csak egy érdeklődő olvasó vagyok, akkor regisztrálok. A "célcsoport" jelenleg Anglia. Feltétel: 35 év alatti, 1 évnél régebben dolgozik külföldön, van külföldi TB kártyája, a felsőfoku képzettség nem feltétel, de szakmunkásnak kell lennie. Visszafizetési kötelezettség nincs, csak akkor, ha "jogosulatlanul vette igénybe". Ez utóbbit nem értem, ha nem felel meg az előzőekben leirt feltételeknek, akkor nem fizetik ki , mert nem jogosult...akkor jogosulatlannak is kifizetik, pedig látható a dokumentumok alapján: valamelyik feltétel nem valósul meg. Hacsak valahol az "apró betüs részben" van még valami korlát...nem lehet megtudni a honlapról.
Freewolf
@eszegfu: Ne tipródj ezen! Attól, hogy ez az ország az, amit hazának nevezek, még csak sárga színű csekkeket adott, mégis a hazám! Mégis a magaménak vallom!
soljanka
@Mobil123: @eszegfu: @Anna Mária: @karma1: @nyanya001: meg akit érdekel:
én az angolt olvastam, de itt van egy jó kis fordításban. Nem teszem fel külön.

Nem rövid, de annál árulkodóbb:

civilhetes.net/belfold/egy-volt-cia-tanacsado-sotet-kepet-festo-interjuja-magyarorszagrol?highlight=WyJnb29kZnJpZW5kIl0%3D
Mobil123
@soljanka: :-((( és ezt a bőrünkön tapasztaljuk.
soljanka
Vagy szerintetek megér egy beküldést?
eszegfu
@Freewolf: Pont azért "tiprodók", mert nekem is a hazám, bármilyen furcsa is lehet... ... Én ezt a dolgot sem tudom elintézni egyetlen "hazafias" mondattal, mint egy "jolly joker"-rel. Azt pedig már akár meg is szokhattad tőlem, hogy mindent megnézek, amit lehet, mielőtt még bármit is "véleményeznék". Most is engem az foglalkoztat, hogy milyen "biztositékot" adhatnak a visszatelepülők?! Mert ugye az nyilvánvaló, hogy ne költsék a pénzt feleslegesen, vagyis nem szeretném, ha 1 év mulva (állás + támogatás) visszamennének az EU bármely országába dolgozni, mert megtehetik. Ezt hasonlithatnám a munkáltató által fizetett tandijakhoz, ott is a feltétel, hogy levizsgázzon és a tanfolyam idejének 2x idejét annál a munkáltatónál töltse el.
Anna Mária
@soljanka: Magyarországnak nem szabadna a saját elbizakodottságában fuldokolnia, nem szabadna hülyének néznie a nyugati világot.
Nyugat-Európában egyre nagyobb az érdeklődés a magyar ügyek iránt: egyre többen gondolják úgy, hogy Magyarország az európai biztonságot, békét, stabilitást veszélyeztető tényező. Egyre erősödnek azok a hangok, melyek szerint Magyarországnak nincs helye többé az Unióban, már csak azért sem, mert nem fertőzheti meg a kis magyar fasizmus a többi tagállamot.
Anna Mária
@soljanka: Persze, megér egy hírt, igaz, kevesen fogják elolvasni, de mégis.
Anna Mária
@eszegfu: Az ilyen fideszes "pályázatoknak" sosem tisztességesek a feltételei.
Ez a történet eleve rettenetesen diszkriminatív és az adófizetők arculcsapása: miért is kellene bárkit anyagilag támogatni azért, hogy a hazájában vállaljon munkát? Miért nem azt támogatják, aki a hazájában nem talál állást?
eszegfu
@soljanka: :))) 2x is elolvastam... azt azért nem gondoltam volna, hogy én ennyire "szüklátókörü" vagyok...ledöbbentem az összefüggéseken, amit én nem "hoztam" volna össze a büdös életben sohasem!
Freewolf
@eszegfu: Nincs nagy kockázata annak, aki hazajön! Aki beszéli a nyelvet és jó szakmája van, olyan ripsz, ropsz talál odakinn megint munkát, mint a sicc!
eszegfu
@Anna Mária: 11:32 Milyen igazad van, erre én már nem is gondoltam! Valóban diszkriminativ, mint az offshore cégvagyonok "amnesztiája", azaz hazahozhatták a pénzeiket büntetlenül.
Anna Mária
@eszegfu: Persze, diszkriminálnak annak érdekében, hogy a médiában lenyomhassanak valami újabb sikertörténetet. Ilyesmire szórják az adófizetők pénzét. Nem az első eset! :)))
eszegfu
@Freewolf: Fujd fel! Persze a hazatelepülőknek nincs is kockázata! Én az állam kockázatának "biztositékát" keresem! Tudom, hogy egy kicsit a példa sántit, de ha hitelt veszel fel, akkor is kell valami biztositékkal rendelkeznek, főleg, ha nem hitelbe, hanem "örökbe" kapod!
nemjoezigy
Azért ez az indoklás még a fideSStől is nevetséges: "...a kiutazók fele egy év múlva visszatér, mert nem találtja meg a számítását, tehát érdemes megpróbálni hazacsábítani a kint élőket, van esély – fogalmazott az államtitkár."
Aki úgy is hazajönne, annak minek pénzt adni, amikor (mint többen leírták) az itthon kínlódóknak (hála a fideSSkdnp-nek) kellene segíteni.
És még büszkék rá: "rést ütöttünk a pajzson". Ezek idétlen nyomoroncok!
Freewolf
@eszegfu: Hát, szerintem az államnak van csak kockázata. Mit tud azzal tenni, aki a támogatásból itthon marad egy évig (fél évig, két hónapig) aztán vissza megy! Megcsókolhatják a hátsóját! Ugyan azért a munkáért pl az Auchan miért nem fizet annyit, mint Angliában? Kérdezni én is tudok!
Freewolf
@nemjoezigy: Drága elmebajnokom!
Tisztában vagy azzal, hogy mi volt az SS?
eszegfu
@Freewolf: 11:50 Nahát, pont ez a visszatelepülők szemétsége, az itthon maradottakkal szemben! Hát nyilvánvaló, hogy a m.o-i kereseti viszonyokhoz "alkalmazkodik", nem pedig a nyugati keresetekhez...hülye lenne, ha nem igy tenne. Ha én lennék egy munkáltató, akkor az én érdekem az lenne, hogy minél több munkát, minél kevesebb pénzért csináltassak meg, nekem persze több maradjon. Nem hiszem, hogy ne ugyanezt tenné bárki, ha 1x mondjuk vállalkozó lesz.
Freewolf
@eszegfu: Hát kapitalizmust akartunk és megkaptuk! :-(
Fradigege
Milyen cuki a kis optimista. A Pocok fejűnek jobban körül kellene néznie. Az ismeretségi körömben senki nem jött haza, maximum látogatóba. Ha valaki haza jött, visszament. Legyen 350 ezer. 55 fő vagy 1000 fő nem nagy durranás 350 ezerhez képest. Pocok fej váltólázas vagy szed valami hangulat javított. Nagyon boldognak látszik.
nemjoezigy
@Freewolf: "Drága elmebajnokom!
Tisztában vagy azzal, hogy mi volt az SS?" ma, 11:55

- Emlékezz, hogy kezdte!
Freewolf
@nemjoezigy: Igen, tudom! Adolf Hitler testőrei voltak.
Dr. Felipe
Gondolom felmarkolják a lét és húznak vissza nyugatra a csavaros észjárású magyar fiatalok.
karma1
@Freewolf: 10.02-re: Egy kicsit tevedesben vagy, mert Unio ide, vagy oda, amikor te Angliaban vallalsz munkat, akkor ott Veled a Bevandorlasi hivataluk foglalkozik MINDEN teren, mert a mozgasod szabad, de a munkavallalasoddal az angliai GDP-t fogod novelni, nem a magyart! Ebben van a nagy tevedes, amivel takarodzik orban is, amikor kulonbseget tesz a magyar kivandorlok (=Angliaba bevandorlok) es pl. egy sziriai bevandorlo kozott. A sziriai a magyar GDP-t novelne, ha hagynak itt dolgozni, illetve, ha orban nem sullyesztette volna le az orszagot a rabszolgamunkat jelento, ehberert elkovetett kozmunka szintjere, hiszen a beigert egymillio munkahelynek talan az egyharmadat sikerult a kozmunkaval kivaltania, ami viszont NEM termelomunka, csak egy altevekenyseg!
nemjoezigy
@Freewolf: Erről van szó. Agy mosottak voltak, hittek az ideológiájukban mindenáron!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.