Ahogy várható volt, nagy indulatokat keltett Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde. Erre reagált Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményében, melynek " A medve nem játék, Orbán nem mindenható, Európa nem illiberális demokrácia" címet adta.

Nagyívűnek hirdették meg Orbán Viktor újabb tusványosi beszédét, de a rezsim fenntartásában láthatóan megfáradt miniszterelnök nem mondott sem újat, sem nagyívűt. Egyszerűen csak azt hazudta, ami az aktuális érdekének épp megfelelt. Ahogyan szokta.

Ezúttal az európai közösség mélyebb intergációja ellen, a nemzetállami szuverenitás mindenekfelettiségéről szónokolt. Ugyanis ennek van most divatja. Pedig Orbán mondott korábban mást is, egy alig néhány éve publikált cikkében azt írta: "balgaság lenne a teljesen szuverén nemzetállamok Európájáért kardoskodnunk". Ugyanitt arról értekezett, hogy egy "erős, szolidáris és összehangoltan cselekvő Európai Unió sokkal jobban helyt tud állni a globális versenyben, és hatékonyabban tud szembenézni a jelenlegihez hasonló jelentős kihívásokkal, mint a tagállamok külön-külön." Mondta nemrég ezt az az Orbán Viktor, aki például a bevándorlás valóban feszítő problémája esetén nem az erős, szolidáris és összehangolt cselekvést, hanem a különutas uszítást választja. Mert a rövidtávú hatalmi érdekéből ez most a legmegfelelőbb.

(...)  Orbán saját bevallása szerint is egy olyan regattában ül, amelynek evezősei nem látnak előre, csak a múltat ismerik. Ideje lenne hát felütnie a történelemkönyveket és újraolvasni: mit hozott Európának az ego-nacionalista és erőszakos nemzetállamiság a múltban. Ez nem lehet a jövőnk. Mi azt valljuk: lehet büszke magyarnak és európainak egyszerre lenni. Orbán láthatóan és vállaltan nem az európai értékeket vallja. Magyarsága is kimerül a kérkedésben és mások magyarságának végtelenül gerinctelen megkérdőjelezésében. Ez egy megfáradt, egykor nagyívű, de mára végletesen tévútra jutott politikus végjátéka.

8436 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenegyedik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

paolo006
Megszokhattuk már, hogy bűnöző politikusaink úgy hazudoznak, ahogy éppen érdekük kívánja. Ez nem újdonság. De ezzel nem kell foglalkoznunk. A mi érdekünk, hogy a szörnyetegtöl mielőbb megszabaduljunk és vele együtt az összes szarházitól aki az elmúlt 25 évben bármilyen szinten részt vállalt a politikában. Ez kell, hogy a cél legyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hari
@paolo006: most mondható azt, mit nagyjainak közül a "majdnem" legnagyobb: minden országnak olyan vezetői vannak, amiket megérdemel ? Ebben nagyon nagy igazság vagyon, de mivel ezek fondorral lettek a vezetők, azt mondanám, ha ennek ellenére a nép összefogva nem zavarja el, akkor valóban megérdemli. Ez még a jelenlegi illiberalis választási rendszerben is matematikailag lehetséges. A legnagyobb tragédia szerintem, hogy ennek nyoma sincs, ami arra utal, hogy akiken ez múlik önző módon csak a saját érdekeiket követik. Igaz, hogy buta, irigy és széthúzó nép lettünk, ez az elmúlt 25 év eredménye, amit a jelenlegi kurzus maximálisan felhasznál a saját hatalma fenntartása érdekében ( "vö, divide et impera ").
szaboria1
@Mézike: Ellenzékben még azt sem tudta hol a parlament.
Hellcat
Drága cigánykirály annyit hazudik és forgatja a köpönyegét, hogy ha rákötnénk egy generátorra akkor nem kéne Paks2...még ő maga is megmondta hogy ne arra figyeljünk amit mond...megélhetési patkány ez nem kiváló politikus.
Mézike
@szaboria1: :-)) Egy térképpel a kezében lehet azért oda talált volna...
Mézike
@Hellcat: Jajj! Én ezen besírtam..:-)))
szaboria1
@Mézike: Jaj ne már a térlép is pénzbe kerül. Aztán nem maradna a pujáknak mit adni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.