Balog Zoltán szerint az ezeréves magyar államiság tapasztalata megmutatkozik a magyar intézményrendszerben, a magyar kulturális és tudományos életben, és a magyar polgárok szintjén is tetten érhető.

Az emberi erőforrások minisztere a Háromszék című székelyföldi napilap keddi számában közölt terjedelmes interjúban fejtette ki gondolatait a nemzeti identitásról, a közösségi létről. A miniszter szerint tudatosabban élhetik meg az államiságukat azok a szomszédos népek, "akik most tanulják a nemzetépítést".

"Mögöttünk viszont ott van a több mint ezeréves államiság tapasztalata. (…) Az ezeréves távlat eredményezi azt, hogy például mi az elmúlt huszonöt-harminc évben soha nem gondoltunk arra, hogy erőszakhoz folyamodjunk, amikor jogainkat megsértették, vagy nemzeti jogainkért álltunk ki" – jelentette ki a miniszter. Mindezt a délszláv konfliktusok viszonylatában tartotta jelentősnek.

Balog Zoltán szerint a magyar nyelv egyediségéből származó "magunkra hagyatottság érzése egyrészt erősíti a túlélési ösztönt, másrészt egy kicsit megrabolja az életörömünket". Fontosnak tartotta, hogy a magyarok megfelelő arányérzékkel tekintsenek nemzetükre, és azt se gondolják, hogy "mi vagyunk a világ legtehetségesebb nemzete", de azt se, hogy "mindenki jobb nálunk".

Fontosnak tartotta, hogy a magyarságtudatot a kereszténység alakítsa, és a kereszténység tudata soha ne kerüljön szembe a magyarságéval.

A miniszter a közösségi életet tartotta igazán értékesnek. "Tudni kell, hogy kihez tartozom, kinek és kiért tartozom felelősséggel. Az értékes élet az, ha megtalálom, akik értem felelősséget vállalnak, és akikért nekem kell felelősséget vállalnom" – fogalmazott Balog Zoltán. Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes példáját hozta fel. Úgy vélte, amit a szerzetes tesz az elhagyott és rászoruló gyermekekért, az felekezettől függetlenül, és a nem hívő emberek számára is olyan életpélda, amely a magyar történelem legszebb lapjaira illik.

A miniszter úgy vélte, ki-ki akkor élhet értékes életet, és akkor lehet boldog, ha megvalósítja a rábízott feladatokat.

Balog Zoltán vasárnap részt vesz Kolozsváron a felújított Farkas utcai templom átadásán.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Évmilliókat vett igénybe, hogy a majom emberré váljon, de gyakran néhány perc alatt lejátszódik a fordított folyamat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
érdekes,csak Erdélyben dől belőlük az ekkora,egetverő okosság.
papa.49
Ez az együgyű, vigyorgó faxi azt hiszi hogy most milyen ,,okos,, pedig sült bolond, a magyarok mindig sokáig tűrik az elnyomást és végül fellázadnak, és akkor el is söprik az elnyomóikat, csak még ez az idő nem jött el...Igaz a fiúk próbálkoznak a régi bevált módszerrel, apróbb nem számottevő lázadásokat kiváltani, hogy az igazit megelőzzék, de ez nem fog nekik sikerülni, amikor végképp tele lesz a pohár néhány nap alatt megtisztul az ország ettől a tetves bandától...Az pedig a számomra főként undorító, hogy mindig külföldről üzennek haza, itt álljál ki hülye, vigyorgó senki, itt mond el ezeket a dumákat, persze attól fél hogy megszórják paradicsommal, ezért csak mindig máshol mernek pofázni!!!
zöldszem
Évmilliókat vett igénybe, hogy a majom emberré váljon, de gyakran néhány perc alatt lejátszódik a fordított folyamat.
Equilibrium
Balog (h nélkül) ez még nem jelenti azt, hogy amit nem tett eddig, azt nem is fogja megtenni.
A cérna vékony anyag...
Toby
@kakaósbögre: Azért Erdélyben "világosodnak" meg, mert 2018-, ra onnét várják a megmentő szavazósereget, a szlovákiai magyarság már megüzente, hogy ott jó nekik, a kárpátaljai létszám alacsony, más szomszédos országbeli magyarság sem jöhet szóba, maradt Erdély.
Nem véletlen nyomják oda a közpénzmilliókat, valamelyik fősperma mindig Erdélyben tartózkodik, fűtik a potenciális szavazótábort !
Az illiberális skizofrénia is ott szakadt ki orbáncból -. a geciből ! Az állampolgárság és útlevélosztogatás, az ukrajnai nyugdíjak magyar kifizetése sem szolgál más célt !
eszegfu
"1000 éves magyar államiság tapasztalata megmutatkozik a magyar intézményrendszeren" nyilatkozta. Ez egy szép mondat, csak nem értem: mégis milyen tapasztalatról beszél?! Csak egyetlen példát emlitett volna... na nem azt, hogy "az elmult 25-30 évben soha sem gondoltunk arra, hogy erőszakhoz folyamodjunk, amikor jogainkat megsértették"...mert én ezt sem értem! És akkor a "délszláv konfliktushoz képest"?! Ha a magyar államiságról beszél, akkor innen meritsen példát...persze, ha tudja miről beszél! Pl. 50 évvel ezelőtt "erőszakhoz folyamodtunk", de mikor és miért?! Se füle, se farka ennek a beszédnek, szerintem értelmetlen "szófosás"!
zöldszem
@eszegfu: Olvastam, hogy a medúzák 650 millió éve élnek, agy és gerinc nélkül.
Balogot el kellene küldeni egy MR, CT, vizsgálatra!
paolo006
Erre nagyon nehéz kultúráltan reagálni. A k...anyádat te koszos csuhás.
eszegfu
@zöldszem: 8:23 Hirtelen ugy olvastam, hogy 650 millió ÉVIG élnek... de mindegy is...Balogot akkor is "megnyertük" a mának! A büdi életbe...csak ilyen meduzákkal vagyunk megáldva!
zöldszem
@eszegfu: Van olyan faj!
A Turritopsis nutricula egy apró medúzafaj, mely életciklusa végén képes visszaalakulni kezdeti, azaz polipformájába, ahonnan gyakorlatilag újrakezdi az életét.
Egyszóval, halhatatlanok.
JAJMÁR
Vajon melyik pihent agyú találja ki ezeket a beszédeket?
eszegfu
@zöldszem: Én még nem hallottam ilyenről, de biztos igaz...főleg, ha itt a bizonyosság Balog képében! Egyébként Te biológus vagy, hogy ezt tudod?
magyarbakancs
A hatalom minden embert idiótává tesz?
Balog úr borzalmas a gondolat menete és megnyilatkozásai ,sajnos a többi Fideszes is ilyen f*sz
eszegfu
@zöldszem: 9:44 Helyes, abban nem fogsz csalódni!
colibri
Már az a tény, hogy pap létére átnyergelt a politikusi pályára, bizonyítja, hogy nincs minden rendben vele. És ha még mellé látótérbe kerül ez a kitekert nyakú, valóban együgyű kinézetű kényszervigyorgó alak, akkor kész.! Lehet, hogy kezelésen ismerkedtek meg? (mert van ám hasonlóság!)
Clavigo
Te "csuhás ",,Lesz még ""Térdre,,imához ",,ahogy a Gazdád mondta egykor.Nem lesz kedved még énekelni sem.
Freewolf
Visszafogottan, értelmesen és józanul szólt a magyarságról, de a cerkófok ezt nem szeretik! Makognak is rendesen, de a majomkodás hidegen hagyja az embereket!
eszegfu
@Freewolf: 11:15 Te tényleg zseni vagy, ha ebből ezt értetted!
Freewolf
@eszegfu: Reális önértékelés, összetartozás, kereszténység és a gazdag történelem. Én ezt olvastam ki a beszédből! Netán nem erről írt?
blow
Böjte Csaba? Ő lenne az új aduász, akit mindig elő lehet húzni a kalapból?
Ő lenne az Egyház megmentője? Mert ő "jó" ember, aki sok nagy csodálatos dolgot tesz az Egyház papjaként, így nyilván az egész Egyház jó? Ez nem így működik!

B.CS. sok mindent tesz, de nem Isten akaratát cselekszi, sőt...

"Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.
Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát?
!!! És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők!" !!! (Máté 7, 21-23)

Balog Z., neked nem lesz ilyen problémád, mert te semmit nem tettél az Úr nevében.
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kapod meg a cselekedeteid szerint azt, amit megérdemelsz.
Mennyország neked? Azt felejtsd el!

Én szóltam.
eszegfu
@Freewolf: Akár erről is irhatott... Én bizonyára földhöz ragadt vagyok, de már az első mondatánál elakadtam: Egyáltalán mi az, hogy "1000 éves ÁLLAMISÁG", én csak azt tudom, hogy a ÁLLAMunkat 1000-ben alapitotta Szent Isván. És azóta eltelt 1000 év és szerezhettünk tapasztalatokat, de miért az "államiságban"?! Tudod engem ez emlékeztet arra, hogy amikor 2 ember elolvassa u.azt a verset, mindegyik mást "magyaráz bele", vagyis mit is gondolhatott a költő? Én most sem látom ebben a beszédben, azt amit Te... sőt az is megesik, hogy mindkettőnk azt érti - vagy sem -- belőle amit akar...csupán nézőpont kérdése... Végül pedig tudom, nem vagyok szépségkirálynő, de cerkóf majom sem, aki makog.
eszegfu
@blow: 12:00 Hsz-d első bekezdésével egyetértek! Nem vagyok hivő ember, és a bibliát sem ismerem. Valószinüleg ezért nem értem a "B.Cs. sok mindent tesz, de nem Isten akaratát cselekszi, sőt..." mondatodat. Az én logikámmal Böjte tényleg jót tesz a szegény gyerekekkel és ez nem lehet Isten akarata?
Freewolf
@eszegfu: "Balog úr borzalmas a gondolat menete és megnyilatkozásai ,sajnos a többi Fideszes is ilyen f*sz "

"Évmilliókat vett igénybe, hogy a majom emberré váljon, de gyakran néhány perc alatt lejátszódik a fordított folyamat. "

Ilyen hozzászólások után nekem is a cerkóf név jutott eszembe! Gyakorlatilag azt nem tudtuk meg, hogy a beszédből mi nem tetszett, csak az önfeledt és gőgös, buta makogás jött elő, mert ugye milyen jó szidni a kormányzókat!
eszegfu
@Freewolf: Rendben! Ha a hozzászólások nem tetszenek, akkor az illetőnek irjál, ne pedig csak ugy a világba mondjad. Ha engem "megkap" valamelyik hsz., bizony neki irok! Én leirtam az értetlenségemet...mégsem szidtam senkit, főleg a "kormányzókat".
Freewolf
@eszegfu: Te egy tündér vagy! Többször nem értettünk már egyet, de nekem semmi bajom veled! Rendesen, kultúráltan társalgunk, tehát ne vedd magadra, ha néha kifakadok!
Január
"Fontosnak tartotta, hogy a magyarságtudatot a kereszténység alakítsa, és a kereszténység tudata soha ne kerüljön szembe a magyarságéval."- mondta Balog miniszter.
Csak van egy gond ebben az országban nem csak keresztények laknak, ugyanakkor magyar állampolgárok - az Ő magyarságukkal mi van? Sőt, ha az Eu-s országok ide toloncolnak vissza több tÍzezer menekültet akkor szintén higul a keresztény magyarság. A keresztény befolyás egyre kisebb lesz...
eszegfu
@Freewolf: Rendben! ...közben már nőnek is a "tündérszárnyaim"...:)))
Freewolf
@eszegfu: Óvatosan a röpködéssel! :-)))))))))) Veszélyes üzem!
Freewolf
@Horizont: Több, mint rendben! Maximálisan egyetértek vele! Keresztény erkölcsiség jellemezze Európát, mert ez az örökségünk! Tökéletes megfogalmazás!
F_Viktor
Elmondom Kertész Ákos szavaival én is miért nem lázad a magyar:

"A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: 'ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.'
De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni.
Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire..."
Feraj49
Nekem a mondandójának egy része "ragadott" meg: "Tudni kell,hogy kihez tartozom,kinek és kiért tartozom felelősséggel. Az értékes élet az,ha megtalálom akik értem felelősséget vállalnak,és akikért nekem kell felelősséget vállalnom" ! Egyértelmű a válasz te OV.-hoz tartozol ,és a FIDESZ.-hez /még ha más párti is vagy /sajnos nem a népnek tartozol felelősséggel.Ez a te hitvallásod ! Kéred,hogy "Isten óvja a királyt" ! Mert te is addig vagy hatalmon. De mindezt miért is Erdélyben kell elmondanod ?Ja mert éppen ott voltál.
36
Magyarázza a muzulmánoknak a kereszténységet. Ők nem olyan béketűrők és megalkuvók, mint az operett keresztények. Még kis idő és a müezin fogja hívni imára a testvéreit. A keresztények, meg mehetnek a francba.
Szeparepa
És ilyen idióta baromállatokat, aki kubikolásra sem alkalmas, miniszterré tesz a nyomorult magyar nép...
papa.49
@zöldszem: 09:23. ra. Remélem ez nm igaz a nevesített példányra)))))))))))))
A mostani léte is nagyon sokat árt nekünk)))))))))
Fradigege
Hofi is megmondta, a magyar akkor érzi jól magát, ha szaros a nyelve-(egyébként a csehszlovák, román, sokan így vannak). Na, Totya lelkész, te is jól megnyálaztad egy miniszteri pozicióért a felcsúti valagát. Te sem lázadoztál soha. Inkább nyaltál. Azért kiváncsi lennék mennyit foglalkozik a hatalom mámora mellett a református nyájával. Gondolom ők birkává serdültek. Lényeg, hogy zsírossabb most a fizetés, mint lelkészként volt.
nemjoezigy
@JAJMÁR ma, 09:31 :
"Vajon melyik pihent agyú találja ki ezeket a beszédeket?"
Az összes kdnp-s és fideSS-es, (és hiszi is) mert úgy ahogy a feudalizmusban, most is a NÉP butításában és az elégedetlenségének az elnyomása az érdekük.
Ezért van, hogy hitegetik a NÉP mindig más rétegét az - egyébként a kornak megfelelően szükséges lenne - előnyök megkapásával, amiből persze szinte semmi sem történik!
De a kurmányunk hitvallása a hitegetés, és ebben valóban jól teljesítenek, mint az egyéni gazdagodásban is!
Az ORSZÁG és a NÉP érdekében persze rosszul teljesítenek!
Desischado
@Toby: Megint a lényegre tapintottál! Erről van szó, ezért tepernek a férgek annyira! Ha nem kapnának szavazatokat, abban a pillanatban ejtenék az Erdélyi magyarokat!
Ez a mocskos csuhás meg ne ossza az észt! Álljon ki itthon a nép elé, és itt mondja az eget verő baromságait, és a hazugságait! Ja, itthon nem meri a férge! Komolyan a hányinger kerülget ettől a parazitától!
kkalman
Jó tanuló ez a Balog. A főnökétől jól megtanulta, hogy külföldről kell az itthoniaknak üzenni. Gerinc nyomokban sem fedezhető fel benne. Ha véletlenül lenne, akár csak nyomokban, akkor itthon is ki merne állni a nép elé, hogy elmondja épületes gondolatait, melyeknek az értelme az ingyom, bingyom táliber, tutáliber máliberrel egyenértékű.
blow
@eszegfu: (12:29)

Röviden:
Nem.

Hosszabban:
"Nem vagyok hívő ember, és a bibliát sem ismerem." - ezzel a kijelentéseddel előbbre vagy BCS-nál, mint gondolnád...
Miért nem vagy hívő ember, és miért nem ismered a Bibliát?
Például a Böjte Csabák miatt.
Istennek egyetlen egy dolog számít, mégpedig, hogy az emberek - minden ember a földön! - megismerje Őt, a Fiát, és az akaratát, amit a nem túl távoli jövőben szándékozik megtenni.

A "sőt" mit jelent? Hogy BCS félék, nem hogy nem ismertetik meg az emberekkel Isten akaratát, hanem kimondottan távol tartják őket Isten ismeretétől, és ezzel a Hittől, a Reménytől, a Szeretettől.

A világ szenved!!!
De valójában nem az ismert okok miatt ( szabadonebredok.info/50-jel-hogy-az-emberiseg-bajban-van/ ), hanem a szellemisége miatt, hogy az emberek nem hisznek Istenben - szinte senki a földön!
Ez pedig 1700 éve (Constantinus óta) a Böjte Csabák miatt lehetséges.

Akiknek BCS enni ad, egyikük sem ismeri Istent!
"Ő )Jézus) így válaszolt: Meg van írva: "Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." (Máté 4, 4)
BCS naponta megetet 100 gyereket? Kevés!
18 ezer gyerek hal meg naponta!!! Velük mi lesz... mi volt... ki volt?

BCS elsőnek érzi magát (gondolom néha a háta is beleborsózik, amikor magára gondol: "Hű de jó ember vagyok, én biztos a mennybe jutok."), pedig az legutolsó, a legkisebb is - aki elismeri, hogy nem hisz istenben, és nem ismeri a Bibliát - nagyobb nála!

Persze nem kell elhinned, amit leírtam. (de attól még úgy van :)
eszegfu
@blow: Kösz. a magyarázatot, most már értem mire gondoltál. Én azért nem "kenném" B.Csabára sem az én ismereteim hiányát... ha szándékomban lenne, akkor nélküle is közeledhetnék a valláshoz, tehát leginkább rajtam mulik. Az ő ilyen irányu munkáját nem ismerem, igy erről véleményt sem mondhatok. A Te véleményedet viszont készséggel elfogadom...akár igazad is lehet.
eszegfu
@Freewolf: 15:37 Ne aggódjál! Nagy gyakorlatom van már a seprüvel való repülésben...gondolom ezzel sem lesz gond!:))))
nyanya001
@zöldszem: Az is igaz, hogy a g...ből ember lesz, de ez valahogy megmaradt annak !
zöldszem
@nyanya001: Mi a különbség a férfi ivarsejt és a politikus között?
Semmi!
Minden milliomodikból lesz ember.
mate03
@blow:! Csak gratulálni tudok! Remek voltál.
világlátó
@blow: Érdekes a véleményed.Tanulmányozni fogom.
Én most földhözragadtabb módon tudok hozzászólni.Először is megszerzem Máraytól azt a művét, amit röpiratok ...címmel írt a nemzetnevelésről./ elnézést a pontos cím most hamarjában nem jut eszembe /Szeretnék többet tudni a nemzeti identitásról, a nemzet mint nagyobb és azon belül az etnikai, nemzetiségi kisebbségek közösségei identitásáról, még közelebbről atz azonos csoportokon belüli közösségi érzések kialakulásáról, azok ápolásáról, erősítésének módjáról, vadhajtásai kezeléséről, a beteg közösségek gyógyításáról. Ehhez persze egy egész élet is kevés, de azért érdemesbelenézni legalább annyira, hogy legyen alapom azt mondani hogy igaza van , vagy téved a lelkész úr abban, amit itt írt, vagy írtak neki. Idézem: " Tudni kell kihez tartozom, kinek és kiért tartozom felelősséggel.Az értékes élet az, ha megtalálom akik értem felelősséget vállalnak és akikért nekem kell felelősséget vállalnom."
Szép és nemes gondolat.Miért van az, hogy a saját családom , közvetlen környezetem, a munkám révén az általam ellátott emberek iránt érzett felelősségem mellett még további felelősséget érzek az országom és az itt élő népek sorsa iránt is?
Ugyanakkor miért érzem, miért tudatosítják is bennem, hogy nem tartozom azok közé, akikre számíthatnának, akik ahogy én is, ők is ugyanúgy felelősséget vállalnak a saját közvetlen környezetükben élők iránt?
Korom és neveltetésem okán,a rendszerváltásnak nevezett változásokig közösségekben, tehát nem egy közösségben éltem, dolgoztam sokad magammal.Miért szűnt meg a számomra az a sok közösség?Miért kerültünk ki egyszerre oly sokan a korábbi közösségeinkből? Örültem az EU. tagságunknak. Reméltem az új és nagy közösség sok újabb, kisebb közösségeket generál, ahová besorolhatok.Be is soroltam, aztán most éppen kifelé sodródom ezekből, mert a közösségi élet alapelemeit sem találom bennük, csak a tagdíj maradt.Az értékes élethez való tér és lehetőség így egyre szűkebb. Folytatom ha szabad.
világlátó
Miért van az, hogy nem látom azokat akikről tudom hogy felelősséget vállalnak értem, értünk?Csak egyet látok, azokat, akikért nekem kell felelősséget vállalnom minden nap, arra gondolva, mi lesz velük, ha kiesem a sorból.Miért érzem azt, hogy felelőtlen állami vezetők lottóznak a rájuk bízottak életével és sorsával?Most persze látom, hallom a rezsiszilárdot, akitől borsózik a hátam, látom, hallom Orbán Viktort Tusványoson, amitől a hideg ráz, látom , hallom Csizmadia Lászlót és Bayer Zsoltot és a többieket és hiába akarom érteni őket, nem megy. Akkor ők is egy közösség én pedig nem tartozom abba?
Akkor van egy " felelős " közösség én és a hozzám hasonlók meg nem vagyunk sehová felelősséggel besorolhatók?
Máris a magunkra hagyottság érzésénél vagyunk.Hogy ez erősíti a túlélési ösztönt? Bizonyára, mert emiatt vonul ma olyan sok ember vissza a saját felelősségét érintő határai mögé.Hogy a magára hagyottság érzése egy kicsit megrabolja az életörömünket? Hát nem egy kicsi, hanem nagyon. Mi is ad manapság életörömöt nekünk? A család, a gyermekeink egészsége, életereje, tervei megvalósulása, a mindennapjaink biztonsága- már akinek van.
De talán majd folytatjátok ezt, ki így , ki úgy. Tisztelettel.
papa.49
@világlátó: Kedves ismeretlen barátom egy, két szó ami a kérdésedre választ adhat ,,NEM VAGY BRANCS BÉLI,, ez mondja meg a mai urak számára az emberek helyét, mindegy hogy te mit tettél, teszel az országért, a népért, a társadalom boldogulásáért, az nem számít csak az számít hogy jelen vagy-e a felcsúti közös nyaláson, és jól tudsz-e nyalni!!!
Ez mindennél szomorúbb, hogy ilyen csőcselék banda uralkodik az országunk felett!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.