Több mint kétezren írták már alá azt az online petíciót, melyet az Állatmentő Liga kezdeményezett a pécsi állatkertet igazgató Szatyor Miklós lemondatására. A petíció indítói szerint be lehetett volna fogni az elszökött farkast, de ehelyett éleslőszerrel lőtte ki az állatot az igazgató. Szatyor Miklós egyelőre nem nyilatkozik, a városházával közösen kívánnak tájékoztatást kiadni.

Forrás: pecsistop.hu
Feltöltő: KERKA
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Óriási a felháborodás a farkas ügyben. Egy ilyen állatnak nagy az eszmei értéke is. A most felújított Állatkerben biztos, hogy népszerű lenne ez a gyönyörű állat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KERKA
Óriási a felháborodás a farkas ügyben. Egy ilyen állatnak nagy az eszmei értéke is. A most felújított Állatkerben biztos, hogy népszerű lenne ez a gyönyörű állat.
Jankó123
Két dolgot nem akarunk a Tubesen. Lokátort és farkasvadászt!
Viszont itt a propin egy lövést még engedélyezzünk a vadásznak, mert egy farkas itt is "szabadon" garázdálkodik.
:-)))
dr. prédikátor
Szemét egy valaki ez a szatyor miklós! Így csupa kisbetűvel ,mert az ilyen nem érdemel mást!!!Nem hiszem el hogy nem volt más lehetőség a befogásra, csak hát gondolom hirtelen összecsinálta magát!Ez is mutatja a hozzá nem értést!!!Persze lehet hogy ő is a csókosok táborába tartozik és úgy került az állatkert élére!!!
Őszintén sajnálom a FARKAST! Sokkal több emberi van/volt/ benne mint a szatyor miklósban!!!
Jó vadászatot farkas barátom az égi vadászmezőn!!!
JAJMÁR
Ajjaj, miért kellett ezt a farkas lelőni? Ugyanennyi erővel altatólövedéket is kilőhetett volna ez az ember. Nem, szerintem se, nem alkalmas állatkertet vezetésére ez az ember.
Aki Én
Reggel láttam a hírt, az volt az első kérdésem, miért nem lehetett befogni, vagy altatóval meglőni? És ez egy ÁLLATkert igazgató?
krumpli
@JAJMÁR @dr. prédikátor @KERKA: : 60-70 méterre volt a farkas, altatólövedék ilyen messziről sz@rt sem ér... Ha viszont elszalad és megint embert öl / 1995 / akkor meg azért pof.znátok, hogy miért nem lehetett lelőni.. Tájékozódjatok mielőtt keresztre feszítitek.
KERKA
@dr. prédikátor: a z egyik kommentelő írja, hogy sportvadász a szatyor . Akkor gondolhatod, hogy hova tartozik. Pécsen az azonnali lemondását követelik
KERKA
@krumpli: Tájékozódtunk. A farkast Olaszországból hozták 1 nappal előtte. Valószínű, hogy az utazás megviselte, hagyni kellett volna, amíg megnyugszik, majd utána kiengedni a kifutóba.
Nem volt vérszomjas, mert eddig is emberek között élt. Az éhes hasa visszavezette volna az Állatkert közelébe, mert azt tudja, hogy ahol ember van, ott enni kap. Egyszerűen élelmet kellett volna kitenni neki és odamegy.
krumpli
@KERKA: Itt most a lelövéséről van szó ! A f@szikámat biztos előveszik a szökése miatt ! De ! BAMA.hu : A közelben két játszótér, is van, kisgyerekes anyukákat kérdeztek, akik tudtak a farkasról, de mivel már " úgyis messze jár " nyugodtan játszatták a gyermekeiket !
Foszerkámnak döntenie kellett, ez nem háziállat hogy majd hálóval befogjuk, ha nem találja el altatólövedékkel, és elszalad épp valamelyik játszótér felé, és megcsámcsog néhány kisgyermeket, na akkor aztán lenne itt minden !!!
Döntött. Lőtt. Ennyi.
dr. prédikátor
@krumpli: Hogy te milyen okos krumpli vagy!!! A parlamentbe a helyed !!!
lampa laz
Ez a Szatyor annyit ért az állatkert igazgatásához, mint műkörmös a mezőgazdasághoz.:))
papa.49
@lampa laz: gondolod ugyanabba a suliba jártak (nyalóiskola)))))))))))))))
lampa laz
@papa.49: fidesz eszmékből diplomáztak.
Jankó123
@lampa laz:
Fidesz foxi-maxi.
Marx - Engels - Leninsz - Orbánsz
:-)))
Jankó123
@Jankó123: Uuuupsz!
Elb@sztam a sorrendet, mert az utolsó már akkor geci volt amikor a többiről még nem is hallottak!
:-)))
nevemnick
Azt azért ne felejtsük el, hogy az emberhez szoktatott vadállat/farkas nem háziállat. A farkas a látszat ellenére megtartja vadállati mivoltját, ösztöneit. Igen kevés kell ahhoz, hogy ezek az ösztönök működni kezdjenek, és olyan embernek is nekimegy, aki már kölyök korától kezdve nevelte. Idősebb, érett korától kezdve ,,előjöhet" nála a dominancia megszerzése, és ha észreveszi, hogy az ember/ápolója pl nem egészséges meg is támadja/támadhatja. Egyetértek azzal, hogyha más lehetőség nem adódott, (kábítólövedék, csapda stb) akkor sajnos az ilyen veszélyes vadállatot ki kell lőni az esetleges súlyos támadás megelőzésére. De nem muszáj egyetérteni velem...
nemkati
Nem értek hozzá, de ha 60-70 méterről éles lőszerrel el lehet találni, akkor altatólövedékkel miért nem?
jancsipapa
@nevemnick: Pedig lehetne egyetérteni , Sokkal inkább ,mint nem . Biztos ,hogy egy állatkert igazgató nem a kilövést alkalmazta volna elsősorban ,ha lett volna más lehetősége . Nem hiszem ,hogy egy értékes állatot ,amit éppen előtte vettek (kaptak ) agyonlőtt volna ,ha van más megoldás . Persze ,ha elszalasztják és megmar ,netán megöl valakit ,a " kórus " ugyanígy kárhoztatná . ( talán ennyire nem ,hiszen az csak ember )
verum
A pécsi állatkert horrorisztikus múltja:
index.hu/bulvar/horror/

Amúgy a petíciót én is aláírom!
nevemnick
@nemkati: az altatópuska/altatólövedék (fecskendők) jó hatásfokkal 25- max 30 méterig használhatóak. (hogy jobban érthető legyen, hasonló elven működik mint a légfegyver csak nem kell pumpálni, hanem egy parton szolgáltatja a megfelelő energiát, és így nincs akkora kezdeti sebessége mint egy lőfegyvernek ezért nem használható ,,messzire")
verum
@nevemnick: - akkor ezért is nem vitt magával az állatkert igazgatója ilyent, ugye, mert nem feltételezte, hogy a közelébe férhet?
Mert az agresszív állatot, aki mindig menekült csak éles tölténnyel lehetett harcképtelenné tenni, ugye?
Ráadásul két lövés is kellett, mert az elsőre nem volt hajlandó kimúlni. :-(
nevemnick
@verum: Ajánlom, hogy figyelmesen olvassa el a nyilatkozatot. Az altatópuskát csak az arra kiképzett és vizsgával rendelkező személy kezelheti és ez a személy általában állatorvosi végzettségű lehet, mivel a fecskendőbe töltött altató mennyiségét neki kell meghatározni az állat testsúlya és egészségi állapota alapján. Ez nem egy búcsús céllövöldei eset volt. Innentől lehet a fotelból forradalmat csinálni...
verum
@nevemnick: - az állatkert igazgatója csak ki van képezve ilyenre! És ha nem, minek ment ki a helyszínre, illetve miért nem vitt magával képzett személyt?
Az országban élnek szabadon farkasok - vajon meddig? Mikor lesz kiirtva a legutolsó is a rettegők miatt?
Meddig fognak még élni szabadon állatok?
nevemnick
@verum: nincs kedvem felesleges köröket futni. De ha már csak állandóan kérdések kapok, akkor visszakérdezek: mit tenne/írna most, ha esetleg ez a farkas megtámadott volna valakit az Ön ismeretségi körében, mivel már a lakott területtől nem nagy távolságra tartózkodott?
verum
@nevemnick: - Ok nélkül a farkas nem támad. Ha beteg, éhes, vagy kölyke van, esetleg sarokba szorítják, akkor igen.
Az állatkert igazgatójának illik tudni, hogy valamelyik eset fennforgott-e.
Velem ha történik ilyen, biztos, hogy nem szorítom sarokba az állatot, valamint van annyi infóm, hogy maximálisan a szitunak megfelelően viselkedjek.
Sajnos az emberek zömének zsenánt megismerni az állatok viselkedését.
Egyébként meg az állatkert igazgatójára nem támadt a farkas, sőt menekült. Szóval ha támadásról van szó, akkor nem a farkastól kell félni, hanem az embertől.
verum
@nevemnick: - egyébként, ha nincs kedve felesleges köröket írni, szerencsém van, hogy virtuálisan beszélgetünk és nincs önnél puska. ;-)
KERKA
@nevemnick: Ha történetesen nálunk honos lenne a Bükkben a farkas, akkor azt ki kellene lőni, mert esetleg mi lesz ha emberre támad?
A farkas nem támad emberre, ez csak a túlszínezett kalandregényekben van, vagy izgalmas vadregényes halivúdi filmben.
A farkas kerüli az embert és elbújik, ha észreveszi, ráadásul a farkas falkában él, és szervezetten támadnak. Ha a közösségből egy fiatal kan farkas eltévelyeg (területet keres) a későbbiekben újra visszatér a falkához, hogy nőstényt hozzon magának. Volt rá példa, hogy Szlovákiából idebóklászott egy farkas, de visszatért a saját területére. Pontosan azért, mert nem hagyja el az övéit, a falkáját.
Mint írtam már, az éhség visszavitte volna az állatkert közelébe, mert érzi a szagot, amit követnie kell.
Na majd meglátjuk, mit hoz a vizsgálat eredménye. Ugyanis a Szatyor nagyvadásznak kihallgatásra kell mennie Pécsen!
dr. prédikátor
@nevemnick: Úgy látom te nagyon okos vagy,Jól ismered a vadállatokat!!!Ezek az állatok NEM támadnak emberre! Kivéve ha fenyegetve érzik magukat ,vagy a menekülési utat elzárják előlük!!!Az állatkert igazgatója már eleve úgy ment ki hogy nem volt nála altató lövedék! tehát szándékában sem állt élve elfogni!!!De tovább mondom : ez a farkas NEM támadt hanem menekült az ember elől!Nagyon sok módja van a vad befogásának, háló csapda stb.Egyiket sem próbálták meg alkalmazni!!A leg egyszerübb megölni és utána nincs vele gond! Igaz???Biztos vagyok benne hogy lett volna mód az altató lövedék alkalmazására csak hát ugye ahhoz kell bátorság meg fegyverismeret/az altató puskához/! Miért nem vitt magával állatorvost?vagy hozzá értő szakembert???Mert így egyszerűbb volt, elvenni egy élőlény életét!!!
Ez a szarházi szatyor ALKALMATLAN az állatkert vezetésére!!!Egy döglött tyúkot se bíznék rá!!!
nevemnick
@verum (15:49): bocs, de dolgom volt. A felesleges szócséplésére még akkor sem venném elő a fegyveremet, ha lenne! A teleobjektívemet (igaz, hogy közel három és fél kiló gép nélkül) meg nem szoktam senki ellen sem használni. Egyoldalú nézeteit nem osztom, mert ha figyelmesen elolvasta ebben a témában az első beírásomat, (14:21) akkor nem vitázna feleslegesen. De, hogy megértse a farkas viselkedését merem ajánlani ebben a témában L.David Mech könyveit, igaz, hogy magyar nyelven kevés jelent meg, vagy Horkai Zoltán írásait, de a National Geographic számaiban is olvashat róla. Viszont a 15:36-os hsz-re nem válaszolt: ,, mit tenne/írna most, ha esetleg ez a farkas megtámadott volna valakit az Ön ismeretségi körében, mivel már a lakott területtől nem nagy távolságra tartózkodott?" De tudja mit: nem is vagyok rá kíváncsi...
verum
@nevemnick: - válaszoltam a kérdésére 15:48-nál.
De szívesen megismétlem, ha nehezére esik visszanézni: "Velem ha történik ilyen, biztos, hogy nem szorítom sarokba az állatot, valamint van annyi infóm, hogy maximálisan a szitunak megfelelően viselkedjek."
Egyébként személyesen ismerek olyan kutyakiképzőt, aki maga nevelt fel két farkast, méghozzá panelben. A szomszédok nem is tudták, hogy farkasa van.
Sokat mesélt róla, valamint sokat olvastam a témában és láttam dokumentum filmet.
Ezért a véleményem fenntartom. Bár én az ön ellenvéleményére kíváncsi vagyok, de eddig nem ingott meg a véleményem.
Összefoglalva az, hogy ok nélkül (esetleg sérült, beteg, párzás időszak van, vagy étel van nála) a farkas nem támad emberre.
Ismerve a húsz évvel ezelőtti szintén pécsi állatkertből szökött farkas emberre való támadását, sőt megölését felmerül bennem a gyanú, mivel a körülmények akkor is és most is ismeretlenek, hogy nem megint pénzért való kilövésről van szó. Az állat megsebesült és megszökött.
Ezért lehetett, hogy az állatkert igazgatója ment ki éles tölténnyel - és talán a két lövés mindegyikét nem is ő adta le.
krumpli
1995 Pécs ugyanitt, 4 kisgyermeket, 2 felnőttet támadott meg a szökött farkas, közülük az egyik idősebb felnőtt életét veszítette... És nem egyszerre támadta meg őket ! Magyarán vérengzett ! Az igazgató pontosan emlékezett mi volt akkor Pécsen !
Döntött, szerintem helyesen !
justhpeter
Aláírtam a peticiót. Ezzel elmondtam mit gondolok.
JAJMÁR
@krumpli: Döntött, lőtt, ennyi! Most már mindegy.
Mégis azt gondolom én, a laikus, aki csak a netről tudom, hogy milyen hatótávolságról működik az altatólövedék, és az éleslőszer, hogy talán be lehetett volna fogni ezt a farkast ott, a környéken élelem, csali kihelyezésével. Hiszen megtalálták, igaz, figyelem, idő, a település védelme mellett. Bíztam benne, hogy ez fog történni, de persze, most már mindegy. Az nem kérdés, hogy az ember élete, épsége a legfontosabb.

Egyébként az, hogy mi történt, milyen messziről, miért kellett lőni stb. szóval mindent, attól az embertől tudunk, aki lelőtte.
bencemacska
@nemkati: Nem is volt nála altató lövedék!!!
bencemacska
@nevemnick: De nem lőttek sem a vadászok, sem a rendőrök!
Miért? Talán mert arra gondoltak, hogy ebben az esetben ő a szakember, nála van altató lövedék. A rendőrök nem tartanak maguknál járőr szolgálatban!
verum
@krumpli: - az előzményt is olvasd el, meglehet az a farkas sérülten szökött már meg. Az igazi vérengző az ember:
index.hu/bulvar/horror/
bencemacska
@verum: Ez tényleg horror!
Ezek szerint a pécsi állatkert már régen egy maffiaközpont? Kétségbe ejtő!!!
Ezek szerint nem is rossz helyen kapiskáltam a farkasbőr jövőjét illetően!!!
Eriksson
Megint lehet egy jót háborogni, hőbörögni olyasmiben, ami kizárólag egy állatkert kompetenciája. Ám ha a farkas megtámadott volna valakit, akkor is a diri fejét követelnének, ugyanazok.
nevemnick
@verum (tegnap18:49) Az, hogy a pécsi állatkertben milyen dolgok történtek és ezt az esetet összemosni vele egyelőre még nem célszerű. Majd ha kivizsgálták és ha bebizonyosodik, akkor úgyis megkapja mindenki a magáét.
KERKA (tegnap17:46) & dr. prédikátor (tegnap17:49): amúgy nemcsak a könyvekből tájékozódtam, dokumentumfilmeket néztem, hanem valamennyi rálátásom is van a dolgokra. ( közel két év Erdély-Hargita és erdélyi Kárpátok)
@bencemacska (tegnap 21:24) a vadászfegyver és a maroklőfegyver nem alkalmas kábító lövedék (fecskendő) használatára. Teljesen más kategória.
@verum (tegnap 21:31) krumpli által említett esetben a farkas csak akkor sérült- és pusztult el amikor a Pollack és a tanítóképző között a városban!!! az utcán lőtték le.
További jó szórakozást!
bencemacska
@nevemnick: Nagyon félreértettél! Én azt Írtam, hogy a rendőrök és vadászok nem lőttek! Vártak az állatkert "szakértőjére".
Ha életveszély lett volna, nyilván lőnek, de a helyzet megengedte, hogy megvárják azt, akinek van választási lehetősége!
Leírtam, hogy ők csak éleslőszerrel rendelkeznek. (Nyilván fegyverük sem alkalmas rá, de nem gondoltam, hogy valaki félreért!)
KERKA
@nevemnick: 16.39.Ne vedd a szivedre a vitánkat. Szerintem se kell ebbe belevenni a politikai beállítását valakinek, ez itt marhaság. Inkább úgy nézzük a dolgokat, hogy mit is kezdjünk egy olyan helyzettel, ami nem mindennapos eset. Ha betéved hozzánk mondjuk egy hiúz, vagy medve, esetleg jöhetett volna Szerbiából egy farkas ( volna, de azt hiszem, a kerítés miatt nem fog jönni) na szóval akkor mit tesz a vadásztársaság. A barna mackót kilőtték, el is ítélték őket. Egy másik mackó szépen hazaballagott. Ezeknek az állatoknak itt nálunk nincs meg a szükséges életterük, nincs olyan rengeteg erdő, sűrűn lakott területek vannak. Persze, Erdély az egészen más.
Figyelemmel kísértem a Pécsi Stop újság kommentjeit, ott is igen megosztóak a vélemények. Mégegyszer mondom, semmi probléma, te így-én úgy látom, majd a hivatalos vizsgálat dönteni fog.
krumpli
Na akkor valami ami hiteles : Bama.hu
" Szatyor Miklós: „az emberi élet védelme mellett döntöttem ” :
www.bama.hu/baranya/kozelet/szatyor-miklos-az-emberi-elet-vedelme-mellett-dontottem-636657
Illetve :
" A csak farkasemberként ismert Horkai Zoltán kiakadt a Szatyor Miklós ellen indított kampány miatt. "
www.bama.hu/baranya/kozelet/menjenek-a-paba-a-magukat-allatvedonek-tarto-meregzoldek-636794
KERKA
@krumpli: Köszönöm, ezeket is olvastam:))
krumpli
@KERKA: Akkor csak alapból buta vagy.
KERKA
@krumpli: nem engem kell kielemezni, hanem a farkas ügyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.