A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal honlapján megjelent tájékoztató arról, hogy milyen sertéstermékek tartoznak az 5 százalékos áfa hatálya alá januártól.

Az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfakörbe tartozik többek között az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa.

A húsrészek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.

A tájékoztatás szerint nem alkalmazható az 5 százalékos adómérték a vaddisznóból származó termékekre, ahogy nem sorolhatók ide az emberi fogyasztásra alkalmatlan húsok sem, és a fűszerezett vagy főzött húsokra sem vonatkozik az 5 százalékos áfa.A kolbász nem lett olcsóbb, hiába disznóból van – a rettegett lista

Nem tartoznak az 5 százalékos adó körébe például a vágási melléktermékek és belsőségek, fej és annak részei( fül, orr), köröm és a láb sem, mely a csülköt nem tartalmazza. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), ugyanúgy 27 százalékos áfa alá tartozik . Ehhez hasonlóan a kolbászra és hasonló termékekre ( májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékekre sem vonatkozik a szabály.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jankó123
Nekem meg most kéne kerítést építeni, aztán semmi kedvezmény!
A drót is a határon van, a megfizethetőség határán!
:-)))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jankó123
Nekem meg most kéne kerítést építeni, aztán semmi kedvezmény!
A drót is a határon van, a megfizethetőség határán!
:-)))
simmering73
Na akkor sorolom.
Egy kormányhoz közeli élelmiszerüzletben 950-1200ft között mozgott 27% áfával a húsok ára (comb, tarja, lapocka, oldalas stb). Jelenleg 5% áfával ugyanennyi.
Barátom rendszeresen készít ilyentájt kolbászt. Ismerőse - aki egy nagy áruházláncnál dolgozik - szólt, már ne is reménykedjen abban, hogy kap olcsó (5%áfa) húst, mert visszamegy az ára az eredetire.
Most akkor mi van?
1magyar
Nem érdekes, csinálhatunk belőle! Megfőzöm, sütöm én ezeket ha van alapanyag.
levarosbukta
Kóbászt csak a nagyvezír tölthet meg zabálhat. Meg vagyok értve nahát!
vadsanca
Talán fejedelmi kaja lett a körömpörkölt, a resztelt máj és a csülök? Hová jutottunk? Bár a csülök eddig is rangos étek volt, ennek ellenére az előzőeket is sokan fogyasztjuk.
Lehet, hogy ezek nem is a sertés részei? Talán kerekeken gurul a malac? -A vágóhídig biztos.-
Aki Én
Ez valószínűleg azért van így, mert a nemzet disznaja hizlaldát nyitott, nem hurka-kolbász ,,gyárat".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.