Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, a helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár került – írja az Index.

A lap szerint hamarosan Balog Zoltán miniszter jelenti be a változást.

Palkovics egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

Kritika, na az nem volt

 A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Szintén kérdésre felelve közölte: a saját pozícióját nem érzi veszélyben.

A miniszter kifejtette: a 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre – említette meg.

Menesztik a köznevelési államtitkárt

Kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette. Ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétsággal tárgyalni fognak – fogalmazott.

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult, egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés – mondta a miniszter. Szeretnének olyan megoldást találni, hogy továbbképzés ingyenes vagy rendkívül kedvezményes lehessen.

A KLIK nem szűnik meg, de átalakul

Balog Zoltán jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta –, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra.

Hangsúlyozta: az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, mi az, amit javíthatónak tartanak. A minősítés is marad, de azt elismerte, hogy a bürokratikus terhek túlzóak lettek.

Czunyiné Bertalan Judit, aki február 15-étől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget, azt mondta: igazuk van azoknak, akik szerint a 21. században nem lehet 19. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek. Ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben. Felidézte az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál decemberi elindítását, majd jelezte: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

Palkovics László azt mondta: a felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak. Szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is – tette hozzá.

Kitért a pedagógusképzés átalakítására és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalására a köznevelés területén. Fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni – fogalmazott.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is – jelezte.

A hermanosok nem engednek

Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást – mondta Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, az ominózus „hermanos levél” aláírója.

A DK kuplerájt emleget, az MSZP Balogot küldené el

A DK "Czunyiné távozik – Bútorcsere a kuplerájban" – címmel üdvözölte az államtitkár távozását. Mint írják: Az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot is: távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. A helyére már meg is találták a következő fideszest, aki hitegetheti a tanárokat, Palkovics Lászlóé e „megtisztelő” cím.

Czunyiné Bertalan Judit menesztése a Jobbik szerint önmagában nem fogja megoldani az oktatás problémáit, ha a személycsere nem jár szakmai változtatásokkal is. 2013-ban még azzal érvelt a minisztérium, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván; úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik. – írja a Jobbik a közleményében.

Az MSZP szerint  Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia! 

Amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva. A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a KLIK-hez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez – írják a szocialisták.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Hiába rúgják ki Czunyinét, Orbánnal kell kezdeni. Teljesen mindegy, hogy a bábok kicsodák, egyedül a bábozó számít.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hari
@namihami: erre azt mondom, a fák nem nőnek az égig. Ezt még kevés despota vette észre.
Dr. Felipe
Dehogy menesztik. Már találtak is neki egy alibi kurmány megbízotti posztot mert a seggnyaló kartársnőt nem hagyják az út szélén.
Cicamama55
A szólás szerint a fejétől bűzlik a hal. Nos itt a fej maradt. Akkor, mi lett ezzel megoldva? Semmi!
eszegfu
@rugacs: 10:54 A cikkhez kell hozzászólnod, mint "kormány szimpatizáns"!!! Normális dolog szerinted, ha valakivel elégedett O.V., mégis meneszti?! 1 nappal előtte elégedetten nyilatkozta, hogy jó irányba halad az oktatás reformja...mi történhetett 24 óra alatt?! Jöttek az UFO-k és "lőn világosság" O.V. fejében?! "Nem könnyü életedet" nem mi, hanem a kormány keseriti meg... Téged sajnos "körülölel" a sötétség, mint a mélytengeri buvárokat merüléskor...
eszegfu
@Horizont: Kösz... tudod ez csak az "érzékeny" lelkem és a "gyógypedagógusi" képzettségem -- ahogy 1x irtad nekem -- miatt van!:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.