Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, a helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár került – írja az Index.

A lap szerint hamarosan Balog Zoltán miniszter jelenti be a változást.

Palkovics egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.

Balog Zoltán jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

Kritika, na az nem volt

 A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Szintén kérdésre felelve közölte: a saját pozícióját nem érzi veszélyben.

A miniszter kifejtette: a 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre – említette meg.

Menesztik a köznevelési államtitkárt

Kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette. Ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétsággal tárgyalni fognak – fogalmazott.

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult, egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés – mondta a miniszter. Szeretnének olyan megoldást találni, hogy továbbképzés ingyenes vagy rendkívül kedvezményes lehessen.

A KLIK nem szűnik meg, de átalakul

Balog Zoltán jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta –, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra.

Hangsúlyozta: az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, mi az, amit javíthatónak tartanak. A minősítés is marad, de azt elismerte, hogy a bürokratikus terhek túlzóak lettek.

Czunyiné Bertalan Judit, aki február 15-étől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget, azt mondta: igazuk van azoknak, akik szerint a 21. században nem lehet 19. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek. Ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben. Felidézte az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál decemberi elindítását, majd jelezte: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

Palkovics László azt mondta: a felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak. Szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is – tette hozzá.

Kitért a pedagógusképzés átalakítására és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalására a köznevelés területén. Fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni – fogalmazott.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is – jelezte.

A hermanosok nem engednek

Nekünk nem személyekkel, hanem az egész oktatási rendszerrel vannak gondjaink, Czunyiné Bertalan Judit távozása ebben nem jelent változást – mondta Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője, az ominózus „hermanos levél” aláírója.

A DK kuplerájt emleget, az MSZP Balogot küldené el

A DK "Czunyiné távozik – Bútorcsere a kuplerájban" – címmel üdvözölte az államtitkár távozását. Mint írják: Az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot is: távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár. A helyére már meg is találták a következő fideszest, aki hitegetheti a tanárokat, Palkovics Lászlóé e „megtisztelő” cím.

Czunyiné Bertalan Judit menesztése a Jobbik szerint önmagában nem fogja megoldani az oktatás problémáit, ha a személycsere nem jár szakmai változtatásokkal is. 2013-ban még azzal érvelt a minisztérium, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván; úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik. – írja a Jobbik a közleményében.

Az MSZP szerint  Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia! 

Amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva. A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a KLIK-hez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez – írják a szocialisták.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
Hiába rúgják ki Czunyinét, Orbánnal kell kezdeni. Teljesen mindegy, hogy a bábok kicsodák, egyedül a bábozó számít.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
"Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról, a helyére Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár került"

És a felsőoktatásért felelős államtitkárnak van köznevelési államtitkári vizsgája?
Ha eleve szarban a felsőoktatás, akkor hogyan érthet a közneveléshez?!?!?!
Hát a saját "szakterületét" nem tudja helyesen vezetni?!?!?!
Lepényleső
Egy autót,ha generálozni kell,nagyon kevés hozzá az irányjelző búrájának a cseréje.
pbalage
Pedig még a Lázár is megmondta, hogy milyen jó arc.
A következő jó arc a Palkovics csóka lesz.
leszúrt rittberger
Kellett egy vezéráldozat a nyilvánvaló impotens-tróger KLIK / Balog / Orbán elé...
dr. prédikátor
vajon mennyit fog felfelé bukni a Cuminé???
papa.49
Megint csak ,,pótcselekvés,, még jó hogy nem a portást bocsájtják el, amúgy az egész brancsot élén a pléh bánossal kellene jól valagba rúgni!!!
John J. Dunbar
Hamarosan ő is ott folytathatja a karrierjét, ahol a többi bukott nyálamtitkár is - a 888.hu -n.
karma1
Ajtatosmano balog koszorus-pater mikor lesz lapatra teve? Mar nagyon varom, hogy o, harrach, semjen, meg a tobbi alszent balfuro eltunjon valami huvos, racsos helyisegbe...:o(((
troppauerhumer
Hiába rúgják ki Czunyinét, Orbánnal kell kezdeni. Teljesen mindegy, hogy a bábok kicsodák, egyedül a bábozó számít.
zöldszem
Orbán:"A kormány jó irányba indult el az oktatásban"!
És?Eltévedtetek? Lassan 6 év óta folyamatosan..úton vagytok!
Csak azt nem értem, miért kell valakit meneszteni, ha minden flottul megy az oktatás területén.
Miért pont, Czunyinét? Ő miatta tüntetnek? Melyik oktatási módszert javasolta , ami nem tetszik a tanároknak???
papa.49
@zöldszem: A pléh bánost nem lehet, az fontos dolgok tudója, tehát marad, viszont valakit ki kell rúgni így maradt a cuncinéni, egyébként a spiné még kevesebb vizet zavart mint az elődje, a Róza nyanya...Végül is szinte tökmindegy kit rúgnak ki mert a hazugovics dönt mindenben tehát őt kellene kirúgni, de legalább a világegyetembe...
egyvandor
A fő suttyók maradnak. A helyzet változatlan.
eugen4402
Valaki nézze már meg annak az irodának az ajtaját! Mi van a táblára írva?
...Ja, hogy "Siralomház"..? Akkor meg..?
sokanvagyunk
Az utódot az MTA "rendes tagként" tartja számon... - már be is lengették, pár ezer forintot rábíznak az intézményekre is, hadd duhajkodjanak belőle.
Pálinkafőző Rézüst
20-1= 18+1...ennyi, efftási helycsere...Időhúzás magyarul...
Jankó123
A "nagymester" elkezdte vadul tologatni a paraszokat, hogy ezzel védje ki a sakkot!
:-)))
zöldszem
@papa.49: Ezt én értem, de, ha pénteken minden rendben jó úton haladnak, kerekasztal, közel 200 településen meg van az egyeztetés, akkor ez a "cuncimókust" miért kellett meneszteni???
Mondom így, hogy a kormány szerint minden rendben???!!!
Na! Remélem majd jön @sanyi2015: és megmondja a tutit, mint tegnap a Tapló Pistánál! Mert ez szerintem Fideszes logikai megoldásért kiált!!!
eszegfu
Menesztik Czunyinét, aki nem restelli ezek után azt nyilatkozni: "Ezen a területen sokat haladtunk előre az elmult 1,5 évben." Lehet, hogy az utat jelölő kenyérmorzsát kör alakban szórták le és nem vették észre: csak mennek, menetelnek, de u.oda érnek vissza... Meg aztán nagyon vigyáztak a hölgyre... nehogy kihüljön a "hátsója" szék nélkül, mert máris tudható: febr. 15-től kormánybiztos lesz! Ez az egész szemét "dagonya" csak ugy büzlik!!! Ha elégedettek voltak Czunyinéval, akkor miért menesztették, ha pedig elégedetlenek voltak, akkor menesztése után miért "jár" neki kormánybiztosi kinevezés?! És mindezek közben a propiról "eltüntek" a kormány szimpatizánsai...néha azért Verőce tartja még a "frontot"... ehhez is hozzá lehet szólni!
papa.49
@zöldszem: Mesélni lehet de a lényegen semmit nem változtat, hazudnak mindig, mindenről, mindenkinek, már a első felsírásuk is hazugság volt, ott követték el az első hibát mikor megszülettek))))))))
wagabund
..."Czunyiné Bertalan Judit távozik a köznevelési államtitkári posztjáról,"...

nagy volt rá a kabát...van ilyen...a köznevelést még sikerült letérdeltetnie.

felmerül a nyilvánvaló kérdés: a budafoki gimnáziumra erőltetett igazgatónő is ballag utána? mert mint tudjuk, ő állt szorosan a háta mögött...
Hari
Beindult az orbáni-fideszes gépezet. Tudva tudják- nem hülyegyerekek- hogy a rendszerük nem működik, de hiba felelős nincs (v.ö. a miniszterelnök nem fogalmazott meg kritikát, értsd az önkritika lenne, ez pedig habitusából adódóan elképzelhetetlen). Aki valójában felelős: a m.elnök, aki egy működő demokráciában ilyen helyzetben leköszön ( mert végsősoron Ő a felelős a kormánytagok munkájáért), de minimum az érintett miniszter. A magyar illiberális demokráciában megy egy túlbuzgó karrierista/mameluk, megbüntetve egy feltehetőleg felelősség nélküli, tisztesen megfizetett nagyhirtelen kitalált m.biztosi (ez Orbán kedvenc húzása) megbizatással, mert így működik 2010 óta egy többé nem lesz következmény nélküli ország.
RonaGyuri
@Jankó123: a helyzet sokkal rosszabb; egy sült-paraszt tologat kétesértékű bábukat! =))
Hari
És még annyit, hogy ennek a szomorújátéknak valódi vesztesei azok a gyerekek -leszámítva a szerencsés elit kisebbséget- akik 5-10-15 év múlva kikerülnek a való világba, és azzal szembesülnek, hogy nem tudnak megfelelni a hiányos tudásukkal az elvárásoknak...
namihami
@Hari: A most privatizált földeken való kapáláshoz, kaszáláshoz még annyit se kell tudni, hogy a nevüket leírják. Majd az ispán lerendezi. Az elvárás csak annyi lesz feléjük, hogy tartsák a pofájukat és robotoljanak az uraságok földjén.
Arra pedig nagyon fognak vigyázni, nehogy a lábukba csapjanak a kapával (örülni fognak, ha a téli időszakra telik majd cipőre), mert orvosi ellátásuk már úgyse lesz. Hadd hulljon a férgese.
Aki pedig anyagilag megengedheti magának vagy a képességei esetleg megteremtik a számára. az már most vagy folyamatosan pucol innen. Már nemcsak egyetemi, hanem gimnáziumi osztályokat is egyre többen végzik el kinn. És azok már nem fognak visszajönni, még 10 Túró Rudiért se.
Akik pedig "saját lábra" tudnak állni, azoknak meg tök mindegy, azok úgyis az ittmaradottak lábain fognak állni.
Fradigege
Meg van oldva a probléma. Aztán majd a Palkovicsot is kirúgják, jó pénzért, neki. És tovább lebeg a szr. Tudatosítani kellen Balog elvtárslelkészseggnyalómegélhetési szrral, hogy ingyenélő és krvra nem ért semmihez. Egy here. Hímringyó, akit egy zsírvajda tart plüssállatként, mert aranyos kis lelkészkecske. A fejétől rohad a hal, bazmeg!
gibgab
@Szeparepa2: A "nép" számára nem túl hízelgő a megfogalmazásod, de a dühödet abszolút megértem.
islander
Nekem lehet, hogy rosszul tanították, de osztom a nézetet: fejétől bűzlik a hal !
Feraj49
Vezetők jönnek,vezetők mennek a "szar marad" !
Mangu
@islander: Csak a pucolást. - sajna -, a "farkánál" kezdik.
dömdödöm
Repkednek a milliárdok szóban közben nincs 20 forint egy rohadt krétára :-(((((((((((((
Akkor lenne tiszta a tábla ha az emberek az összeset elküldenék gyorsan a pixába .!
Hari
@namihami: nincs megállás, az államosítás/orbánosítás gőzerővel munkál a végső győzelemig, ami a teljes összeomlás. Eleddig a történelemben minden esetben bebizonyosodott, hogy a decentralizálás=diktatúra előbb-utóbb halálra ítélhetik, de az emberi hatalomvágy mégis belekergeti. Meg szomorúbb, hogy egy ilyen fiatal valaki, aki már teljes tudatának birtokában megtapasztalt egy, nem is a legvadabb fajtából való diktatúrát, most a hatatalom birtokában 180 fokos fordulattal ugyanazt kopirozza, ráadásul meg sunyibb módszerekkel. Ha ezt teljes meggyőződésből teszi is baj van, ha számításból, akkor nagyon nagy baj van a fejében. A végeredmény, ami az ilyen esetekben mindig , egy ország és lakói megy rá.
nezelodo
Parasztvakítás ennek a nőnek a kirúgása, de még a félnótás feljebbvalójának a kirúgása is az lenne. Mindenki tudja, a döntéseket Orbán hozza meg, a hályogkovács bátor elszántságával.
eszegfu
@nezelodo: Meggyőzödésem, hogy nem olyan alulképzettek sem Czunyiné, sem Hoffmann Rózsa, de még talán Balog sem... csak O.V. "elképzeléseit" képviselve válnak, illetve látszanak mindenre alkalmatlannak szakmailag és emberileg egyaránt!:((
kukac50
Balogot is meneszteni kellene az összes tanácsadójával együtt:
A Kiket meg azonnal felszámolni,mert a gázszámlát nem fizették ki egy iskolában és a gázt a szolgáltató kikapcsolta. Meg kellene vizsgálni,hogy kik milyen emberek dolgoznak a Klikben szerintem a Fideszesek rokonsága található benne.
rugacs
Kormány szimpatizánsként nem könnyű az élet... 1-1 rossz vagy téves megnyilatkozásuk után néha-néha meginog a beléjük vetett hitem, de akkor idejövök a Propira, olvasgatom eme remekmű hozzászólásokat és újra megvilágosodom: mennyivel jobb érzés Fidesz (kormány) szimpatizánsnak lenni, mint a fenti kőbunkó csőcselékhez tartozni. :-)
Az ellenzék ezzel az erőltetett, kőbunkó és trágár stílusával (amivel igyekszik lejáratni a kormányt) nap mint nap meggyőz, hogy inkább a Fidesz ezerszer, mint ők akár csak egyszer is.
Persze nem meglepő, hiszen a kritikusok többsége nálam 10-20 évvel (de lehet, hogy 30 is) fiatalabb korosztályt képvisel, márpedig én még a régi rendszerben tanultam (komcsi időben), akkor is megpróbáltak sok felesleges dolgot belénk verni, de a magyar nyelv helyes használatára akkor is sokat adtak. A 20-30 évvel fiatalabbak már rendszerváltás utáni oktatásban részesültek (középiskola, már aki járt valamilyenbe), ez meg is látszik rajtuk. Azok zavaros évek voltak, évről évre mást, másként tanítottak nekik. Látszik, még mindig zavar van az agyukban - ész helyett. Sajnos rajtuk már semmilyen tantervi változás nem segít. Eme mély elmezavarból a büdös életben nem lesznek képesek elmozdulni. Persze itt nincs is erre szükség, elég ha verni tudják a klaviatúrát.
Rémes ez a primitívség amit képviselnek, de ez van. Ennél bármi csak jobb lehet. Tehát ha majd újra választani kell, a Fidesz 1000 hibával vagy az ellenzék:
HAJRÁ FIDESZ!!
Köszönet a kőbunkó ellenzéknek a megvilágosodást!!
namihami
@Hari: Tudod az a legnagyobb baj, hogy ezek a mi "új uraink", ha baj lesz, akkor nem "Csauseszku" szindrómában fogják végezni, mert a menekülés útja-módja régen ki van fizetve-dolgozva.
Ha mindent elvennének tőlük, az akkor is csak a "becsületesen" megszerzett pénzük töredéke lenne.
Mi maradunk, ők pedig továbbra is élik majd világukat egy kellemes, napsütötte Karib tengeri nyomortelepen.
Visszatérve : ez a mi Nagyvezérünk soha nem tapasztalta, tapasztalhatta meg a diktatúrát, hiszen annak irányításában és élvezésében családilag (még apuci) vastagon benne voltak.
Éppen ez a baj, hogy neki nem a rendszerrel volt baja, meg is mondta, csak azzal, hogy nem Ő volt a vajda.
Na most az lett.
papa.49
Horizont. A pacák nincs tisztába azzal ha valahová bemegyek illedelmesen kellene viselkedni, és legfőképp nem gyalázni az ott levőket, és nem azért mert rólunk van szó csupán azért mert így illene, de akinek üstház volt a járókája, meg a kecske a radiátor attól nem lehet mást várni!!!
islander
@Mangu: De legalább ne szaporodna ! Ezeknél úgy látszik nem az ivari szaporodás a gyakorlat...
Hari
@namihami: erre azt mondom, a fák nem nőnek az égig. Ezt még kevés despota vette észre.
Dr. Felipe
Dehogy menesztik. Már találtak is neki egy alibi kurmány megbízotti posztot mert a seggnyaló kartársnőt nem hagyják az út szélén.
Cicamama55
A szólás szerint a fejétől bűzlik a hal. Nos itt a fej maradt. Akkor, mi lett ezzel megoldva? Semmi!
eszegfu
@rugacs: 10:54 A cikkhez kell hozzászólnod, mint "kormány szimpatizáns"!!! Normális dolog szerinted, ha valakivel elégedett O.V., mégis meneszti?! 1 nappal előtte elégedetten nyilatkozta, hogy jó irányba halad az oktatás reformja...mi történhetett 24 óra alatt?! Jöttek az UFO-k és "lőn világosság" O.V. fejében?! "Nem könnyü életedet" nem mi, hanem a kormány keseriti meg... Téged sajnos "körülölel" a sötétség, mint a mélytengeri buvárokat merüléskor...
eszegfu
@Horizont: Kösz... tudod ez csak az "érzékeny" lelkem és a "gyógypedagógusi" képzettségem -- ahogy 1x irtad nekem -- miatt van!:)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.