A pitiánerség jobban teljesít. Miközben ma kiderült, az MNB csak reklámozás ürügyén 6 milliárd (!) forintot osztogatott szét haveroknak, az államkincstárnak inkább 1 napnyi tb díja fáj. A Magyar Államkincstár ugyanis arról értesítette a tüntető tanárokat, hogy a pedagógussztrájk napjára a társadalombiztosítási ellátásuk szünetelt. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felszólítja a Magyar Államkincstár vezetőjét, vonja vissza tájékoztató levelét. 

Mendrey Lászó csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott: a tb-ellátás nem függeszthető fel a sztrájk idejére, utólag ez még csak nem is értelmezhető, s talán még jogsértő is. A szakszervezeti vezető szerint az április végi keltezésű levél egy dologra alkalmas:

a megfélemlítésre.

A PDSZ visszautasítja az ilyen és ehhez hasonló törekvéseket – közölte a szakszervezeti vezető, aki kitért arra is, hogy a bejelentett változások szembe mennek követeléseikkel, ellenkeznek az európai törekvésekkel, és a közoktatás szereplőinek elemi érdekeivel.

Mint írta, előre borítékolható egy újabb elégedetlenségi hullám, és nem zárható ki a nyomásgyakorlás eszközei közül akár a több napos sztrájk sem.

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Orbán 3 évig nem jár be a parlamentbe és nem vonták meg tőle
a TB ellátást, hogy az ördög szánkázzon a hátán meg a tietekén is !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Orbánnak már az a csöpp kis esze is elment!
glorianna
Drága aranyos Mendrey úr, és valamennyi pedagógus! Mindaddig bolondját járatja veletek a hatalom, míg ilyen tétovák, megvezethetők és - lássuk be - megvehetők vagytok. A baj "csak" az, hogy meghunyászkodó viselkedésetek miatt a mindenkori gyerekek életesélyei romlanak - és vele együtt az egész ország esélyei.
nyanya001
Orbán 3 évig nem jár be a parlamentbe és nem vonták meg tőle
a TB ellátást, hogy az ördög szánkázzon a hátán meg a tietekén is !
eszegfu
Valóban ez csupán egy "befenyités" lehet, hiszen ha aznap esetleg történik vele valami, akkor szerintem u.ugy jár minden ellátás nekik. Arra alapozom ezt a feltételezésem: ha valakinek megszünik a munkája, akkor még 30 napig "érvényes" a biztositása.
KERKA
Aljas húzás, ez itt a megtorlás helye! Nincs joguk hozzá, mert a tb járulékot már előre levonják a munkabérből. Mendrey úr, és a többi szakszervezetis! Tessék már odacsapni az asztalra, nem tárgyalunk, bezárjuk az iskolát. Ha mindenki leáll, ki fog tanítani talán a KLIKKesek?
Elég volt a csiki-csuki játékból, akasztófavirágok!
Hellcat
Akkor gondolom szépen listázták a tüntető tanárokat is, ha tudják, kitől kell megvonni a tb-t...a fitymasz milliós fizetésekért nem járt be dolgozni négy évig az ilyenkor már nem számít igaz? Ez annyira undorító, hogy nincs rá szó.
szaboria1
Jogilag meg sem tehetik mivel a TB járulékot minden hónapban a keresetük alapján vonják le.
Aki Én
A múltkor a le nem mondott ebéd ára fájt nekik. Van súly érzékük, mi?
Aki Én
@glorianna: 11:32 Sokkal többen kellene, hogy a pedagógusok mellé álljanak, éppen azért amit mondasz. Ez nem csak az ő ügyük, ez kivétel nélkül mindenkit súlyosan érint. A legkönnyebb őket okolni. Ők legalább már elkezdtek valamit.
Aki Én
@prime777: 13:06 Gondolom valamelyik szektás oldalon spanolják egymást, hogy milyen jól teszi a kormány.
jav
Dugják fel a seggükbe.
Sikereik,Országában.
Nagy Mária
@glorianna: Csak tudod mi az állam rabszolgái vagyunk, s ha nincs elég hátszél kevesek vagyunk.
A sztrájkból is sokan kihátráltak, mert jött a fenyítés előtte is ezerrel.
glorianna
@Nagy Mária: Tudom, én is voltam állam rabszolgája, röpke 30 évig. Hátszél: meg kell győzni a szülőket (szinte lehetetlen, tudom - de csak szinte:)), és meg kell zsarolni a feljebbvalókat - nos, utóbbihoz kell(ene) egység és bátorság, mert ha egy tantestület egy emberként feláll, akkor onnantól nincs ki bemenjen órára - de ez csak akkor sikerülhet, ha valóban senki nem félti az egyébként rabszolgaság-minőségű állásocskáját. Tudom, sokak számára ez ugrás volna a sötétbe, mert saját gyerek menzapénze, bérlete, kinőtt cipője, sárgacsekkek és törlesztők... Végig lehet gondolni: ugyanez ill. ennél meredekebb is nyugdíjkorhatárig (megkockáztatom, h a mai negyvenéveseknek kereken 30 évük van még a nyugdíjig, már ha egyáltalán lesz olyan addigra), vagy egy-két-három hónap rémrossz, és utána 6-8-10 évig könnyebb. Nem mellesleg: az éppen iskolába járó gyerekek sem nyomorodnak el szellemileg, és talán esély lesz arra, hogy egyszer valóban pozitív irányba haladunk.
Nagy Mária
@glorianna: Szeretném hinni, hogy egyszer így lesz. Most azt érezzük, hogy többen vannak ellenünk, mint velünk. A szülők nagy része pedig nincs tisztában vele, hogy ez az oktatási káosz a gyermekének milyen jövőt alapoz.
Az egyik szülő a sztrájk napján az iskola bejáratánál leköpte a gyermeke tanítóját
Nagy Mária
@glorianna: Szeretném hinni, hogy egyszer így lesz. Most azt érezzük, hogy többen vannak ellenünk, mint velünk. A szülők nagy része pedig nincs tisztában vele, hogy ez az oktatási káosz a gyermekének milyen jövőt alapoz. Az egyszerűbb utat választja, szidja a tanárt, mert ront a gyerek.
Akárhonnan nézem ördögi kör ez, mert a kormány is azt kommunikálja, hogy ez csak politikáról és kormány buktatásról szól.
Nagy Mária
Jaj nekem! Ezt nem akartam elküldeni, de a telefonom úgy gondolta mehet. Azért is nincs pont a mondat végén. Végül is mindegy, mert már úgyis listázva vagyok.
Kedves irigykedők, akkor: ilyen dolgoknak is ki vagyunk téve nap mint nap, de ezen szülők gyerekeitől is. Sikerült már begyűjtenem tetűt is, szerencsére a rühességet, ami nemrég volt, megúsztam.
micfild
@KERKA: ha nem tanitanak kivel toltak ki?? orbánnal? klikkel??? HÁT NAGYON NEM!!! A gyerekkel toltak ki. A tanároknak az idióta adminisztrációs baromságok elkészitését kéne megtagadnia.. minősités vagy miatököm...
Toby
@prime777: Tavaszi szemétgyűjtés van...
Nagy Mária
@micfild: A gyerekkel? Egy nap alatt? És a gyerek hátralevő élete nem számít? Valahogy ez nagyobb aránynak tűnik, mint egy nap, amennyit még egy egészséges gyerek is hiányzik. Felvilágosítom, az egész a gyerekekről szól.
nezelodo
A Mi Vityánk ezerrel bizonygatja, hogy nagyon jól ismeri őt a Simlicska!
Nil
@Nagy Mária: ha rabszolga akarsz lenni az a te döntésed.
HA jól tudom-anno volt rabszolgalázadás is.
papa.49
Fentebb írta a nyanya, hogy a gyík 3 évig a parlamentbe be se tette a mocskos lábát, csak a suskát markolta fel havonta, akkor most más a mérce ha tanár, és más ha ellenzéki képviselő az adott személy??? Szerintem nincs kétféle elbírálás!!!
wagabund
dejóóóó...végre tudom mi a szarrágás csúcsa...mondjuk az államtól nem hittem volna, hogy erre képes...

talán lehet, hogy nem is szarrágás?...mi is?...mi is?...megvan! igen...ezt úgy hívják bosszúúú!
percsi
@Nagy Mária: Nem szabad megijedni, ezeknek csak a megfélemlítés a fegyverük, más nincs, ha keményen odafüstölnétek, elvesznének! Kevés a tanár, meggondolandó, hogy kirúgjanak bárkit is. Ha megteszik, akkor a többinek is le kellene raknia a krétát. Egészségügy és oktatás nélkül leáll az ország, pár nap alatt megbukna a kormány. Egy hét sem telne le, és könyörögnének, hogy mindenki menjen vissza. Ez idő alatt a gyerekek nem sérülnek, de ha így folytatódik, akkor igen!
Nem értem, hogy miért tűrünk pár féregnek. A devizásoknál sem jobb a helyzet, fele ennyien elégedetlenkednek, inkább hajléktalanok lesznek vagy éheznek, ahelyett, hogy kimennének az utcára. Pedig több mint 5 millió embert érint a banki fosztogatás. Össze kell fogni, pártoknak és a népnek egyaránt!!!
Mit kellene tenni ahhoz, hogy elinduljon a nép?
prime777
@percsi: Nem értesz semmit szerintem.
Félnek az emberek.
Mert elveszíthetik a munkájukat is, és akkor pénz nélkül nem tudnak mit enni,inni,és fizetni a számláikat.
De lesz itt jóval keményebb helyzet is.
Mindenki be lesz fenyítve még évekig.
Azért éhen nem fogunk halni mert annyira nem hülye a fidesz.
De ott fognak tartani a semmihez sincsen jogod rabszolga szintjén.
Akiket tudtak már megvettek.És vannak még az ostoba idióták,akiknek ez a fasisztoid nacionalista gyűlölködés tetszik.
Azokkal megint nem tudsz mit tenni.Láthatod,itt a fórumon is van belőlük néhány.
Gyurcsánynak köszönhetjük ezt.
Azt mondanám inkább,hogy kevesebbet kellene foglalkozni a politikával.
Tényleg nem tudunk velük mit csinálni.Az,hogy itt kipofázzuk magunkat az csak annyi ,hogy jót röhögnek rajtunk.
Csak az erőből értenek ezek.
Az meg sehol sincsen.
A magyar meg sosem fog összefogni.
Mindig is egy széthúzó,megalkuvó nép voltunk.Persze a tv-ben ez máshogy van lefestve az egykori régi magyar filmeken.(Rákóczi Hadnagya,Tenkes Kapitánya stb stb) :D
Hova indulna el ez a nép?:DDD
Ugyan,ne nevettess már! :D
Ide ellenzék kellene aki koordinálni tudná a tüntetéseket,felvonulásokat.
Ellenzék meg nincsen,és ahogy a dolgok állnak ez a nacionalista szellem betalált a fidesz szavazórétegénél.
El kell ismerni,hogy ezt a fidesz zseniálisan építette fel.
Tönkre tették Magyarországot,a népet meg kettészakították.Még csak szerintem félidőben vagyunk.
Majd 6-8 év múlva talán el lehet zavarni őket.
Most esély sincsen rá.
Mikor nem lesz uniós pénz akkor meg majd ráfogják ,hogy Brüsszel kiszipolyozott minket még az unióban voltunk.És most már pénzt sem adnak.És itt leszünk lóvé nélkül.
Mi lesz itt?
A jó Isten tudja.
Desischado
@percsi: Akkor már ketten vagyunk, mert én sem értem! Tökéletesen igazad van, egységben az erő! Ha mindenki felállna, végük lenne, mint a botnak! És ha mindenki kimenne az utcára, nekik annyi lenne! Nem értem én sem, miért tűrűnk egy kisebb csoportnak, hogy azt tegye velünk, amit akar?! Ilyen emberek kellenének, akik tudják, mi a megoldás, és napok alatt megbukna ez a mocsok rablóbanda! De ez a nép nem tud összefogni!
micfild
@Nagy Mária: Tudom, hogy róluk szólt.. de mit értek el vele?? kb semmit. Az utolsó két mondatot próbáld értelmezni... leirom még egyszer. A pedagógusoknak egyszerűen meg kéne tagadnia a KLIK által elvárt adminisztrációs baromságokat.. minősités meg hasonlók. Az iskolaigazgatók is kiállhatnának, és azt mondhatnák.. ide be nem jön tanfelügyelő.A tankönyv-mizéria okozta káoszra kéne kitalálni a megoldást..
DE bocs..én azt látom, hogy közöttük sincs összefogás...
A lányom most végez a TÓKon.. 6 éves kora óta akart tanitónő lenni. A gyerekek imádják és ő is a kicsiket.. és a lányom azt mondta.. elvégez egy mesterképzést.. hátha két év alatt változik valami... :-(
micfild
@prime777: Nagyon pontosan irtad le az ország és a nép helyzetét...
wagabund
@prime777: csatlakozom az előttem szólóhoz...pontos látlelet...

de valaki írja le a gyógymódot(természetesen egy ellenzéki vezérre gondolok)
bencemacska
Lehet tudni ki írta alá az inkriminált levelet?
Szerintem ő abszolút analfabéta, és a levelet nem írta, hanem diktálta!
Hogy valaki ennyire ne legyen tisztában a TB törvénnyel, szolgáltatásaival, és ezt körlevélben közzéteszi...nem találok szavakat!!!
Lehet, hogy az aláírás három kereszt, azért nem tudjuk a nevét?!?!?!
Mangu
@papa.49: Amint látod, van. Hülye az ország népe, magamat is beleértve - megérdemeljük!
Mangu
@prime777: Mitől félnek? 91-ben a fél ország munkanélküli volt a rendszerváltás eredményeként. Akkor halleluja volt, most meg rettegnek? Nem, érdektelenek , közömbösek lettek.
Bringás
A tb-t nem tudják elvenni tőlük, de nekem gyanús, hogy a lázadók fognak még szívni!
Tudomásul kell venni, aki szél ellen vizel, annak nedves lesz a nadrágja!
papa.49
@Bringás: Áthidaló megoldás lehet üvegbe is...
Bringás
@papa.49: Csak ne legyen túl szűk szájú! :-)
papa.49
@Mangu: Igen régi mondás minden nép olyan vezetőt kap amilyet megérdemel, ezt egy ismerősöm hangoztatta szinte naponta 2006-2008 között, nekünk már meg van, akit megérdemeltünk)))))))))))
percsi
@prime777: Igazad van, nem értek semmit!! Vagy is magunkat nem értem!
Képben vagyok, amit leírtál sajnos így van, ezért hőzöngünk egyelőre még csak itt a Neten.

Szerinted hagyni kell, csináljanak velünk azt, amit akarnak?
Várjuk meg, míg az utolsó m2 magyar földet is kiveszik alólunk?
a mi gyerekeink nem tanulhatnak tovább, mert napszámosnak kellenek,
a nyugdíjasok nem kapnak nyugdíjat, majd a gyerekeik eltartják, ha nem tudják, irány a temető,
a betegek nem kapnak ellátást (aki beteg dögöljön meg)
az adókat a földesurak szedik be (a folyamat már elkezdődött)?
És amikor már majdnem beledöglünk, akkor menjünk ki az utcára?
Én ezzel nem értek egyet. A munkahelyet félti mindenki, megértem, de mi a biztosíték arra, hogy fél év múlva is lesz?

"Hova indulna el ez a nép?:DDD
Ugyan,ne nevettess már! :D
Ide ellenzék kellene aki koordinálni tudná a tüntetéseket,felvonulásokat."

Az ellenzéknek nagyobb önbizalmat kellene adni, amit mi a nép tudunk megadni. El kellene felejteni végre "azelmultnyolcévet", azon már változtatni nem tudunk. Mellesleg a fidesz első pillanattól kezdve a háttérben mocskos módon szőtte a hálóját, szerintem az "elmultnyocév" is az ő műve, mint ahogy most is, mindent Gyurcsányra fogott. Ezzel nem azt mondom, hogy az MSZP nem követett el hibákat, nem merített a húsos fazékból, nem fosztogattak bennünket.
Sííva
Kérem szépen, én meg megvonnám még a levegőt is az "emútt" közel harminc év kormányzó pártjainak tagjaitól! Nem tettek semmit olyat az asztalra ami mindenkinek ebben az országban hasznára vált volna! Hihetetlen szegénységbe taszították a nép nagyrészét! Ez felér egy hazaárulással!
kukac50
Arra a napra nem vonták le ugye a tb járulékot,ha levonták akkor nem lehetséges megvonni a tb-t.
Nagy Mária
@micfild: prime777 megírta helyettem a tökéletes helyzetelemzést.
Csak annyit teszek hozzá, hogy a pedagógus és az igazgató kinevezéséről és felmentéséről is a KLIK dönt. Szerinted az igazgató a maga nulla jogkörével mitől tudna megvédeni? Ráadásként az iskolával és a gyerekekkel tolnánk ki, mert a pénzt is a KLIK adja a működéshez. Nagyon ki van ez találva, ördögikör. Ezen a helyzeten nem nekünk egyedül, hanem óriási civil összefogással lehetne változtatni.
Nagy Mária
@Nil: Negyven éve, mikor jelentkeztem az egyetemre nem akartam, sőt még pár évvel ezelőtt sem. Most a rendelkezésemre álló minden eszközzel tiltakoztam ellene, de ha tudsz egy jó állást nekem, így közelebb a hatvanhoz...
Amúgy én a hivatásomért élek-halok, s a pedagus szó valóban rabszolgát jelent görögül, de most tettek is róla, hogy annak érezze magát.
micfild
@Nagy Mária: Láttam.. ezért is írtam neki... Az összefogás- ügyben is egyetértek.
De sajna én úgy látom hogy a megfelelő hangokkal nagyon sokan vannak félrevezetve...
Nem csak ezügyben.. hanem mindenféle más dologban is.
Nagy Mária
@micfild: Csak az a gond, mire a szülők rájönnek, hogy a gyerekük csak utcaseprőnek lesz jó, mi már nem tehetünk semmit.
Tudatosan vezetik félre a kommunikációval az embereket, a megosztással nyeregben érzik magukat, simán lesöprik az ésszerű javaslatokat,(nem lesz KLIK,erre mégis van, sőt még a maradék önkormányzati iskolákat is elveszik) így lehet szolgalelkű embereket nevelni.
prime777
@Nagy Mária: Igen,te teljesen képben vagy.
Tulajdonképpen mit tehetnek a magánemberek egy hatalmas politikai gépezet ellen?
Nem sokat,még ha összetartanak sem.
Ahogyan írod,itt egy nagyon de nagyon nagy civil összefogás kellene.
És akkor is kétes a kimenetele az egész dolognak.
A társadalom fejére nőttek ők már, és azt hiszik bármit megtehetnek.
Illetve eddig csak hitték ,most már tudják is.
Köszönhető ez az olyan embereknek mint a verőce ,spu meg a csizmás.
Fasiszta-nacionalista szellem dívik ma ebben a hazában.
És a fideszt ez a 2 millió ilyen beállítottságú senkiházi tartja ott ahol,akiknek meggyőződése az,hogy aki nem támogatja a mai politikai elitet az felőlük meg is dögölhet.
Ezek nem szeretik polgártársaikat,nem megértőek velük,ezek csak egy politikai családban hisznek,ami a fidesz.Aki nem tartozik oda az pusztuljon!
Na ezért tartunk ma ott ahol.És ez szerintem nem fog változni.
Az ellenzék meg még mindig csak a megélhetést a "posztokat" keresi.
Sajnos ilyen politikai réteget tudott kinevelni Magyarország.
Mondjam azt,hogy amilyen a magyar olyan a vezetése is?
prime777
@percsi: Szia Percsi!
Ne haragudj nem megbántani akartalak ám.
Csak tényleg sokan hisznek még abban,hogy na,majd itt megindul valami.
A magyar eleve alkalmatlan az összefogásra.
Nézd meg mennyit tűrtünk és nyeltünk az évek alatt.
Gyávák is vagyunk.
Miért?
Mert nem úgy áll a társadalom általános szaktudása, illetve nem olyan flexibilis az életszemlélete ,hogy valaki merjen menni könnyedén tüntetni...és ha netalán elküldik, akkor nem gond,elhelyezkedik máshol,akár más szakterületen is ahol jól megfizetik.
Mert ma sehol sem fizetnek jól.
És senki sem szeretne egy gyár mélyén nyomorogni havi 90 ezerért.(lásd tanárok).
Mert nyugodtan azt mondhatják,hogy "nem ezért tanultunk".
Behatároltak a lehetőségek itthon.Csak az jut előre és kap jó állást aki egy követ fúj a hatalommal.
Mutyiroszág lettünk de nagyon nagyon.
Szóval nagyon sok vesztenivalója van annak aki packázni mer ezzel a hatalommal.
prime777
www.youtube.com/watch?v=X4XCPRBU9AE
Nézzétek meg ezt!
Ehhez a kormányhoz aki hajrázik az a leghitványabb senkiházi.
Ezek azt tesznek amit akarnak ebben az országban.
Azért mondtam,hogy nem sokat tehetünk ez ellen a hatalom ellen.
percsi
@prime777: Nem szabad elfogadni ezt a helyzetet, ezek nem fognak megállni, az utolsó csepp vérünket is kiszívják. Minél hamarabb tudtukra kell adnunk, hogy fordítva ülnek a lovon, hogy a nép diktál, még ha kivették az alkotmányból, akkor is.
Két lehetőségünk van, vagy ma elindulunk, vagy holnap elpusztulunk.
Az a baj, hogy megosztott a magyar nép (a haramiák dicsőségére), 1. akit behálóztak (csökkenőben a létszám), 2. aki hitetlen és nem mer lépni, 3. aki lépni szeretne. A legnagyobb baj az, hogy azok vannak a legtöbben, akik hitetlenek, nem hisznek a nép erejébe, úgy gondolják, hogy semmit nem tehetnek, mindent el kell tűrniük, azt lesz, ami lesz.

Pedig nem így van, lásd a Netadó-t, kivonult pár ezer erős fiatal, akik ha kell, kukát is mernek borítani, egyből visszaléptek-betojtak. De már szövik a hálójukat, a szolgáltatónak megemelik az adóját, az meg a fogyasztói díjat. Most hol vannak? Egy-két év és nem lesz Net, csak a gazdagéknak! Március 15-n elkerítették magukat, féltek a nép haragjától, bujkálnak előlünk! Hányan voltak az ünnepségükön? A meghívott lengyelen és fizetett tapsolón kívül más nem volt.
Te látsz az utcán fideszes vezetőt?? Ki mernek állni közénk?

Az egészségügyisek és a tanárok elkezdtek valamit, amit folytatniuk kellene, nem szabad a fenyegetésektől megijedni. Júniusi tüntetésre össze kellene fogni a népnek, odaállni melléjük. Mindenki vigyen magával egy-két embert, ismerős ez a szöveg?
Gondolod, hogy kirúgnak több száz tanárt, nővért, orvost? Nem tehetik meg, mert akkor nekik és az országnak vége. Ijesztgetnek, mert félnek, és tudják, hogy félnek a tüntető tanárok, nővérek, orvosok. De ha melléjük áll a nép, akkor csokicsík lesz a nadrágjukon! Azt is eltudom képzelni hogy a rendőrök sem fognak melléjük állni, marad a TEK. Most tömték tele a zsebüket, ez is jelent valamit!
szaboria1
@nyanya001: De még a fizetését is felvette ráadásul.
Toby
Mocskos nemzethy bűnözőktől ne várjunk tökös, bűnbánó gyónást !
micfild
@prime777: Zokog a lelkem mert sajnos ez a helyzet amit leírtál.
Nil
@micfild: a gyerekekkel biztos nem toltak ki - ezen a pár órán nem múlik semmi- vagy mégis: megtanítják a gyerekeknek hogy ki kell állni magukért a hatalommal szemben is ha kell - minden tanárt nem rúghatnak ki
aremy
@nyanya001: inkább korcsolyázzonak
aremy
@Toby: nekem ez a nemzethy olyannak min a horthysta
Nagy Mária
@prime777: Szomorú, de minden szavad igaz. Az utóbbi időben sokszor jut eszembe "boldogok a tudatlanok".
nusika
Ez tényleg felháborító! Egy nap TB-je pár forintokban számolható, de magánnyugdíj pénze 3000 milliárd!!! Ezt ki fizeti vissza ??? Matolcsy saját magának, a Mi pénzünkből alapított alapítványba juttatott pénzből, vásárolta meg a könyveit!!! Csalásból még több csalás!! Ilyenkor hányingerem van...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.