Az Orbán-kormány 5 hónapja sumákol és korábbi ígéreteivel ellentétben nem hajlandó döntést hozni a közmunkabérek 2016. évre vonatkozó emeléséről, mely késlekedéssel hónapról-hónapra mintegy 200 ezer közmunkás juttatását rövidíti meg – írja közleményében a Demokratikus Koalíció.

Mint írják: a korábbi években mindig már decemberben döntött a kormány a közmunkás bérek következő évi emeléséről. 2015. decemberében még azzal kecsegtette a Belügyminisztérium az érintetteket, hogy a közmunkabérek 2016-ban – a hivatalos inflációval és a nyugdíjemeléssel megegyezően fognak emelkedni.

Az Orbán-kormány azonban 5 hónapja halogatja a döntést a kérdésben, miközben ha a fideszes haveroknak kell újabb pénzcsapot kinyitni, akkor egy nap alatt képesek azt keresztülvinni a törvényhozáson. Ismerve ennek a kormánynak az antiszociális politikáját, a késlekedés egyetlen célja csak az idei közmunkabér-emelés elsumákolása lehet.

Több százezer közmunkásnak tartozik az Orbán-kormány

A Demokratikus Koalíció Sokak Magyarországa programjának alapvetése, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Ennek alapján követeljük a kormánytól, hogy – ígéretét betartva – 2016. január 1-ig visszamenőleges hatállyal minimum az infláció mértékével emelje meg a közmunkabéreket. Másodsorban kezdeményezzük, hogy 2017. január 1-től induljon el egy felzárkóztató program, melynek során elkezdődik a közmunkabérek fokozatos felemelése a minimálbér szintjére – áll az ellenzéki párt közleményében.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Antibácsi
Ami jár, az jár- ki kell fizetni. Azt a felelős közszolgát aki elcseszte az ügymenetet- ki kell rúgni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Antibácsi
Ami jár, az jár- ki kell fizetni. Azt a felelős közszolgát aki elcseszte az ügymenetet- ki kell rúgni.
Draba
Könnyebb a kősziklából vizet fakasztani,bezzeg a felcsúti Néró stadionbuzi mániájára találtak 9 milliárd pluszt.
Borsodi
De az ország jobban teljesít, dübörög a gazdaság,a kórházak egyre modernebbek stadionok országa lettünk ,az emberek újra elégedettek, rendezték a deviza csalást, diákhitelt, a béreket. 5 millióra emelték, meg lehet érteni,ha már a közmunkások bérére ezek után nem jut.Minél többet ad a kormány annál több kell,harácsolóak vagyunk.Nem jól fogalmaztam ,minél többet lopnak annál több kell,harácsoló kormány.
szaboria1
Ugyan ez van a minimál nyugdíjjal is 8 év egy fillérrel sem emelték.
nemjoezigy
Hé ellenzék, hé pártok! A közmunkás már nekik sem ember, akár a kormánynak?
Nap mint nap rájuk kellene borítani az asztalt a parlamentben, akár a kilakoltatásokkal kapcsolatos intézkedések miatt: propeller.hu/itthon/3215389-hitelcsapda-ilyen-szornyu-korulmenyek-kozott-kell-elnie-eladosodott
Lenne itt napi feladat az ellenzéknek, a kisember megélhetését biztosítani a jogszabályok megváltoztatásával!
A mostani helyzet a gazdagoknak kedvez!
Egyébként más területen is rossz a kormány mutatója, persze erről hallgatnak, mint szar a gazban, pl: www.penzcentrum.hu/nyugdij/siman_elbukhatod_a_nyugdijadat_hajszalon_mulhat_a_megelhetesed.1049500.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27
Sajnos ezt sorolhatnánk a végtelenségig. Ami kárt így okoznak ezek a paraziták, azt soha, de soha nem lehet semmissé tenni! Legalább a gyerekek egész életére negatív kihatással lesznek!
Toby
Kedves közmunkások ! Béretek jó helyen kamatozik mésszáros @ mangaliczánál, adómentes vajnánál, ezekből kell kiverni a lét !
Cicamama55
Azért ez a kép?! Pár négyzetméteren 7 ember...Nem a "vizet kellene gereblyéztetni" a közmunkásokkal, jobban meg kellene szervezni a munkájukat. Egy gyermekintézményben, ahol 80-90 gyermekre főznek a szakácsok, 4 fő látja el a konyhai feladatot. Micsoda megfeszített munkát igényel az! A fizetésük a 8 órai munkára, amit kézhez kapnak 25 + éves munkaviszony után 80-93 ezer Ft. Mekkora a felelősség, munkatempó. Ilyen helyekre kellene beosztani kisegítőként ezeket az embereket is, elég lenne a járda söprésére kevesebb. Nem beszélve arról, hogy tudtommal ezek az emberek 6 órában dolgoznak. szakmunkáért fizetett bér=közmunkások bérével.
ila51
@Cicamama55: Ragyogó tiszta járda , jön szemben velem 4 , kezükben a seprű , ballagnak komótosan ...Mozgásban legyünk az a fő ...hallom
Cicamama55
@ila51: A munkahelyeken meg kihajtják az emberekből a szart is, ha úgy nézzük, ugyan annyi pénzért...
cs.n.
@Cicamama55: 2011. óta a közmunkások jóval kevesebbet kapnak a minimálbérnél. Minimálbérnyi összeget csak az kap, akinek amúgy meg a bérminimum járna a szakmája miatt. A söprögetés meg sztereotípia, nem csak ebből áll a közmunka. Ezt látják a legtöbben, talán azért. Egészségügyi, kulturális, oktatási intézményekben is dolgoznak közmunkások, ugyanazt csinálják, csak kevesebb bérért, mintha "rendesen" ott dolgoznának. Konyhás közmunkások is vannak, meg irodai közmunkások is, stb.
radios45
@Draba: friss hír, RTL,híradó, 2020-ig mintegy 215mlrd,ft-ot fordítanak új stadionok építésére, a kormány már megszavazta, ezt is...
radios45
@Cicamama55: hülyeségeket írni, a legegyszerűbb, ezzel szemben a mai magyar valóság, közmunkásbér, 2015-2016=51700ft, segédmunkás+betanított munkás, szakmunkát, nem igénylő szerződéssel, a másik a szakmunkás-közmunkás, besorolás, /szakképzettséget igénylő munkakörben/, bér 67000ft/hó, nettó, pl. traktoros, gépkezelő, fűkasza, motorfűrészkezelő, stb.
Mi spec. közút brigád vagyunk, és járdajavítással, új járdák építésével foglalkozunk, +kubikmunka,csákányozás, 2mázsás betonlapok, felszedése, napi 8órában, a városban, havi netto 51700ft.ért, aki nem végzett ilyen vagy hasonló nehéz fizikai munkát,életében, az nem is bírná ki, 1napot sem.
Desischado
Egyetértek, aki nem volt közmunkán, az ne irkáljon hülyeséget. Nem csak a csikk szedésből áll a munka. Télen, nyáron kint kell lenni, menni kell folyamatosan, térdig lejárják a lábukat, és sok olyan munkát is el kell végezni, amitől hányni lehet. Parkok, utcák, takarítása, rothadó szeméthalmok összeszedése, jégcsákánnyal verni egész télen a jeget, hogy csak pár dolgot említsek. És mindezt éhbérért az orbán banda jóvoltából.
human
Mikor Mészáros meg elnyer egy munkát, rögtön 30 milliárddal megtoldják a költségeket. Ahogy Lázár mondta, mindenki annyit ér amennyije van.
Borsodi
Tisztelem és nem akarok megbántani senkit,de a közmunkát egy kamu fölösleges munkának tartom,ahol vannak igen becsületesen dolgozó emberek,akik ugyan annyi bérért (éhbérért) dolgoznak,mint azok a többségben lévők akik azért járnak be dolgozni,hogy megkapják a fizetést ennek érdekében támaszkodnak a lapáton,sepregetnek helyben,ülnek az árok parton,esetleg nézik ahogy egy ember dolgozik az ötből. Meg kérdeztem mi ebben a jó?,válasz amíg itt ülnek addig se bűnöznek,nekik elég ez a pénz.A közmunkát el kéne felejteni,a becsületesen dolgozókat megfizetni.Ezért tart itt az ország ,mert azt a munkát amit egy ember is eltudna végezni,normális fizetésért azt ugyan úgy egy ember végzi öt nézelődővel.De így egy ember bére elég hatnak.
Cicamama55
@radios45: A munka megszervezése biztosan nem egyformán történik a településeken. Én a fényképre reagáltam, mert ez a kép nem egyedi, sokszor szembesülni lehet vele az én településemen is. A közmunkában is meg kellene jobban fizetni, akik az ön által is említett nehéz munkakört töltenek be, s úgy húzzák le a teljes munkaidőt. Természetesen igazat adok önnek. A két nehézségi kategóriát a béreknél is szem előtt kellene tartani! Azt viszont tapasztalatból mondom, hogy azokat a bejelentett dolgozókat, akik a fokozott munkatempót nem veszik fel, manapság már elzavarják, mert kapnak helyettük rögtön alkalmasabbat, aki a belét kihajtja, csak hogy munkahelye legyen.
Cicamama55
@cs.n.: Maga a szervezés dicsérendő, mert teljesen más megvilágítást kap a szerepük, hisz valóban szükség van ott a munkájukra. Ha 8 órában történik ez a munkavégzés, akkor természetesen az adott munkahelyen dolgozók minimálbérét meg kellene kapniuk ezeknek a közmunkásoknak is!
Cicamama55
@Desischado: Nem, valóban nem voltam közmunkás...Jégcsákánnyal viszont még senkit sem láttam dolgozni...A felvetése szerint akkor az egész oldal használata "jogtalan", hisz kormánytagok sem voltunk, mégis bíráljuk őket.
radios45
@cs.n.: még ez sem igaz, mert a min.bért ne tévesszétek össze a szakmunkás bizonyítvánnyal, /szakmával rendelkező,ugyanakkor szakmunkát végző, közmunkás-bérével, ez ugyanis 2016-ban csak netto 67000ft,
Igaz erre rájöhet még a gyerek/gyerekek,utáni adókedvezmény/, ami jelenleg 14ez.ft. de ezt sem tudja mindenki kihasználni, a kesze-kusza törvény miatt.
A másik tévhit Mo-on, mely szerint a közmunkás-brigádvezetők,csop.vezetők jóval többet kapnak, nos azok is csak 6-7ez.ft.al kapnak többet,nettóban,az 51700ft.hoz képest...
De van rá példa, pl,nálunk Gye-ön, békés me-ben, nem kap semmi plusz juttatást, a márc.2.a óta, az új szerződése szerint,viszont továbbra is vállalnia kellett a brigádvezetőséget..
radios45
@Desischado: Nálunk is különböző programok, és aszerint beosztott brigádok vannak, mintegy, 300embert foglalkoztatnak az ökinél,közmunkaprogramokban.
Így pl.létezik,patkázó-sepregető-brigád, bio-program, állattenyésztéshez, kapcsolódó pr, és közút-pr, ez utóbbi járdajavítást, felújításokat is végez,járdalapokat szed fel, betonozást +térkövezést végez/pl.parkoló-építés, ami azért hasznos munka, és van kaszáló brigád is, kézi+gépi, több helyen is, végeznek munkát.
A lényeg az hogy van munka, és az önkormányzatok olcsón, xarér húgyért dolgoztathatnak embereket, ráadásul még állami tám.t is kapnak hozzá.
Pályázati pénzeket nyernek, amit aztán elosztanak, igazságosan maguknak, hiszen oly sokat tesznek a városért, azemberekért/,
Erről a helyi újságban is lehet olvasni, havonta egyszer, a többi a kutyát nem érdekli, mindenki éljen meg ahogyan tud, vagy éhezzen, nyomorogjon..
Ez a vidéki Mo-g, szégyen-gyalázat..
cs.n.
@radios45: "még ez sem igaz, mert a min.bért ne tévesszétek össze a szakmunkás bizonyítvánnyal, /szakmával rendelkező,ugyanakkor szakmunkát végző, közmunkás-bérével"
Nem tévesztettem össze, pont ezért írtam: "akinek amúgy meg a bérminimum járna a szakmája miatt".
Vagyis ők kapnak minimálbér körül, erre céloztam.
radios45
@cs.n.: értem , de ha elmúltál 45éves, ne számíts semmi jóra, legalábbis rendes munkahelyre bizonyosan nem vesznek fel, hiába van szaktudásod, meg 2-3szakmád, sokéves gyakorlatod, marad a közmunka..
Desischado
@Cicamama55: Nem találom jogtalannak a felvetésemet. És nyugodjon meg, nem hazudtam a jégcsákánnyal kapcsolatban. Én egész télen dolgoztam vele pár éve, meg is van az eredménye, sajnos.
Cicamama55
@Desischado: Félre értelmezte! A jogtalanságot én arra értettem, hogy ön írta, hogy "aki nem volt közmunkán ne irkáljon hülyeségeket". Erre válaszoltam, hogy kormánytagok sem voltunk, mégis bírálgatjuk itt őket eléggé, s hogy akkor ön szerint ezt jogtalanul tesszük?. E cikket felvezető képpel az életben sokat találkoztam, viszont jégcsákánnyal dolgozóval még soha. Nem tehetek róla, de ez az igazság.A közmunkások munkaszervezését bíráltam, amiről a fenti fénykép is árulkodik. Természetesen a 8 órában végzett hajtós munkákért őket is meg kell fizetni, bár erre sok esélyt nem látok ott , ahol az állandó melósok belét kihajtják, s minimál-, vagy közel minimálbérrel szúrják ki a szemüket, s még felelősség is van rajtuk.
evacica
Ja erre nincs pénz, bezzeg Orbán urizálására és játékszereire bőven van.Matolcsy is úgy költi a pénzünket mintha az övé lenne. De megérdemli ez a birka nép, már rég el kellet volna zavarni ezt a bandát!
silber13
@Antibácsi: Akkor jónéhány kormánytagot,meg a hozzájuk tartoző sleppet ki kellene rúgni!
Kutyuska
Soha nem fogom megérteni, hogy az a sok megalázott ember, aki közmunkásként kénytelen létezni miért nem lázad fel, miért nem fognak össze és állnak ki magukért. Tudom, az a válasz, hogy félnek, hogy elveszítik még ezt a kevés jövedelmüket is. Nem értek egyet ezzel, mert annyira kevés ez a pénz, hogy még nyomorogni és nehéz belőle. Tényleg nem értem, hogy mitől tartanak, mit veszíthetnek. Persze ahhoz, hogy eredményt érjenek el, nagyon sokuknak össze kellene fogni. Ebben pedig az ellenzéknek is lenne feladata, csak hogy ők sem törődnek ezekkel a szerencsétlen, kiszolgáltatott emberekkel.
Desischado
@Kutyuska: Akkor már ketten vagyunk, mert ezt én sem értem! Állítólag van "szakszervezet", vagy mi a csuda. Mindenkinek össze kellene fogni, de itt ez nem valósul meg, pedig ha minden réteg összefogna, el lehetne zavarni ezt a bandát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.