Csak a kétségbevonhatatlan teljesítmény az, ami a nemzeti büszkeség aranyfedezetét biztosítja – jelentette ki Lázár János csütörtökön Budapesten, amikor a Pesti Vigadó épületében állami kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át augusztus 20. alkalmából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: a hőzöngő nacionalizmust a teljesítmény különbözteti meg az egészséges nemzeti büszkeségtől.

Megjegyezte,

"legkiválóbb honfitársaink egyéni teljesítménye végül közösségi élménnyé válik"

és a legitim nemzeti büszkeség része, forrása lesz, legyen szó akár a nagyközönség által is látható eredményről, akár a hétköznapok csendes kiválóságáról.

Lázár János hangsúlyozta: egy népnek az a természetes állapota, hogy büszke, a baj sokkal inkább azokkal a népekkel van, amelyek "nem tudnak vagy nem mernek büszkék lenni önmagukra, saját különbözőségükre vagy, bátran mondhatom, saját különbségükre".

A miniszter azt mondta, Magyarországgal is megesett történelme folyamán, hogy alattvalója volt egy nagy-nagy birodalomnak, "vagy manapság, nem is olyan régen,

engedelmes piaca egy hatalmas piacnak,

semmi több, a nagy történelmi fordulatok így aztán mindig a szuverenitás visszaszerzéséről szólnak, annak a jognak a visszaszerzéséről, hogy az életünket meghatározó döntéseket mi magunk hozhatjuk meg".

Egy nép öntudatra ébredésével, felnőtté válásával óhatatlanul együtt jár a nemzeti büszkeség érzése, ennek az érzésnek az erősödése – fogalmazott Lázár János, aki szerint ez nem nacionalizmus, hanem erős önazonosságtudat, ami a szabadság velejárója, egyik megnyilvánulása.

Lázár János – a riói olimpián tartózkodó Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseletében – azt is kiemelte: a nemzeti kultúrát mindenkihez el kell juttatni, ezért "ne elégedjünk meg azzal, hogy az csupán az elit luxuscikke marad", különösen, akkor, amikor az "egy kulturális felső tízezer kiváltsága".

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
Ennek a fideSS nacionalizmussal teletüzdelt dumának,csakkk egyetlen zabszem lehet az oka...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
@nemfideszes:... és a szárnyaló magyar nemzethy gazdaság magasan tartott guruló forintjára!
nevemnick
Johannes, 2018-ban az ország polgárainak 80%-a büszke lesz, mert elzavar benneteket.
solidedge
Egyszer én is ilyeneket mondtam mint Lázár. legalább is a haverok ezt mesélték mikor másnap kijózanodtam.
simmering73
De jó volt enélkül a lézeres hülye nélkül az élet. Véget ért a szabadsága, hogy ránk szabadult?
papa.49
Lézeres szarJankó ezt az ótvaros dumát lökd már le mondjuk Makók az ott lakók előtt, nem győznél eliszkolni előlük!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.