A migrációról széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség az EU-ban a polgárok meghallgatásával, de ettől túl sok politikus tart – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján pénteken megjelent interjúban. A miniszter szerint az Európai Bizottság technokratáinak javaslatai nem elfogadhatóak.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a migrációs helyzet közös európai megoldását szorgalmazza. A miniszter szerint Brüsszel nem érti, hogy megelőzéssel kell cselekedni. Úgy vélte, széles, nyilvános és demokratikus vitára van szükség EU-szinten a polgárok meghallgatásával, ettől azonban túl sok politikus tart, és "ezzel a szélsőségeseket segítik".

Trócsányi László megjegyezte, hogy a migrációs áradat tavaly szinte megbénította a német politikai vezetést. Hozzátette: jelenleg azonban változás figyelhető meg, annál is inkább, "mivel Orbán világosan beszél".

Arra, hogy a referendum kihívásnak számít-e a Brüsszel képviselte technokrata Európával szemben, a miniszter úgy reagált, hogy a népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze, és hasznos a demokráciadeficites Európában, "riasztócsengőként szól".

Kiemelte, hogy az EU nem módosíthatja az államok területét, határait és népeik összetételét, ahogyan a nemzetek kultúráját és hagyományait sem. Hozzátette, hogy az EU nem tesz különbséget migránsok és menekültek között, és tízből nyolc gazdasági bevándorló, nem pedig menekült. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy a tagállamok lakossága helyett "külső hatóságok" döntsenek, annál is inkább, mivel azokat senki nem választotta meg.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak tetszik-e még az EU vagy sem, Trócsányi László közölte, Magyarország büszke arra, hogy az EU tagja és ennek jól ismeri előnyeit, de elutasítja, hogy lemondjon a nemzeti identitás feletti szuverenitásról.

"Orbán ezért annyira népszerű, ezért vezető politikus több mint 25 év óta, ami rekord" – jelentette ki.

Az igazságügy-miniszter szerint a magyar népszavazáson sok európai elgondolkodik majd.

"Az Európában érezhető félelem és bizonytalanság valós. A rossz közöttünk él, az integráció több országban kudarcot vallott. Számos csalódott migráns radikalizálódik, elutasítják értékeinket, veszélyessé válnak" – fogalmazott.

A vasárnapi referendum részvételi arányáról szólva Trócsányi László úgy vélte, hogy ha csak 3,8 millióan mennek el voksolni, a magyar referendum üzenete politikailag így is érvényes lesz.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Hát igen, akár vészjelző is lehet, ha már eddig nem vették volna észre, hogy Orbánék az EU szétverésén munkálkodnak! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Hát igen, akár vészjelző is lehet, ha már eddig nem vették volna észre, hogy Orbánék az EU szétverésén munkálkodnak! =))
cs.n.
A javaslat nem döntés.
Az EP tagjait megválasztották.
Az ET tagjait is (vagy Orbán Viktor illegitimként tagja?)
Az EB tagjait meg az országok delegálták. Fasse szavazott arra, hogy Navracsicsot küldjétek oda, megkérdeztétek róla a "népet"? Akkor meg mit rinyálsz, baszod?
wagabund
brüsszel lapul...sunyin arra várnak a vezetők, mi lesz a hétfő hajnali végeredmény...a zöme titokban abban reménykedik, hogy a magyar nép elutasítja őket, és akkor ők is végre fellélegezhetnek...talán a szemébe merik mondani a tébolyodott muttinak, hogy ezt elbasztuk...de addig ?..

idegesen várnak...így még soha nem figyelték a magyar híradásokat...
papa.49
Ez max. NEKTEK VÉSZCSENGŐ kicsengettek nektek fütyiszek, el is lehet takarodni!!!
Brüsszel meg pont leszarja ennek a maroknyi népnek a ,,népszavazását,, ami tujajdonképp csak a támogatottság felmérésére szolgál, csak kurva drágán!!!
justhpeter
@papa.49: A népszavazás valóban vészcsengő Brüsszel számára, mégpedig abba az irányba, hogy mielőbb helyretegyék ezt az eszement Orbánt. Hogy van az, hogy az Uniótól a legtöbbet kapók között vagyunk és folyamatosan ássuk alá a nekünk milliárdokat juttató rendszert ?Keményen oda kell tenni a választékot Orbán elé és következetesen végrehajtatni vele amit választott. Ha a pénzt választja vinnie kell mindent ami a pénzzel jár. Sokszor mondták már nekünk, hogy nincs ingyen ebéd, a mi Viktorunk pedig azt hiszi, hogy neki nem csak az ingyen ebéd jár, hanem övé a konyha is.
Szókrakész
@RonaGyuri: "hogy Orbánék az EU szétverésén munkálkodnak! =))"

Ennek spurizz neki mégegyszer.
Lehet állórajt is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.