Ma még nem látni az Orbán-rendszer végét, de ha egy rendszer meginog, váratlanul gyors lehet a bukása – mondta Tölgyessy Péter egy konferencián.

Az Index összefoglalójában azt olvashatjuk, a politológus szerint negyedszázaddal 1989 után újra nyakunkon a leválthatatlan hatalmi szerkezet, és a versenyképtelen, államközpontú gazdaság. Mivel Magyarország egy alapvetően sikertelen ország, ellenségképet kell találni a hatalom bebetonozásához.

Arra a kérdésre, hogy ki fogja megbuktatni a rendszert, Tölgyessy így felelt:

A magyar történelemben általában az ellenzékükkel együtt buktak a rendszerek. 

Bajosan hihető, hogy a centrális erőteret a mai ellenzéki kínálatból győzheti le egyszer majd valaki.

Félek, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor valójában része az Orbán-rendszer hatalmi felállásának, és a többiek is azok.

- összegez a szakértő, aki az ellenzéki politikusok közül Vonát tartja a legtehetségesebbnek.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Just look my avatar
@Bringás: Tuzottan elszaporodtak a patkányok a Parlamentben. Főleg az orrbányos fajta nagy kártevő! Azokat először, hogy írmagjuk se maradjon! Aztán nem bánom mehet a többi is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
2002-ben is látszott. Kezd csúcsosodni,vagy az emberek elkezdtek
gondolkodni,történelmi tárgyú könyveket lapozgatni?
Lassabban tanulunk mint a kicsi elefánt,viszont
sokkal gyorsabban felejtünk?
bakegya
HA KÉPTELEN "FOLYTATNI" orsos győző mindenkit ki fog nyiratni,ez nyilvánvaló.Meg vannak hozzá az eszközei és az emberei is.
dr. prédikátor
NEM VÁROK HOLNAPIG!!! Most azonnal bukjon!!!
Bringás
Húúúúúúúúúúúú! Na most aztán megszeppentem! Bukik az Orbán kormány!
Ütős anyagot szedhet, aki ilyet gondol!
A Jobbikkal négyötödünk lesz! :-))))))))))))))))))
Már régóta győz végre a nemzeti érzés és libsiék a pöcében lubickolnak! :-)))))))))))))
Hellcat
Nem azt mondanám, hogy magával rátja...épeszű ember nem hagyná meg ezt az ellenzéket ha már a fideszt eltakarítja.
Just look my avatar
@Bringás: Tuzottan elszaporodtak a patkányok a Parlamentben. Főleg az orrbányos fajta nagy kártevő! Azokat először, hogy írmagjuk se maradjon! Aztán nem bánom mehet a többi is!
Bringás
@Just look my avatar: Libsipatkányék az utolsókat rugják, csak még jár a pofájuk!
Just look my avatar
@Bringás: Akkor neveld meg a patkány gazdáidat, rúgjad beléjük az utolsókat!
karma1
@Just look my avatar: Asszem, ma meg szovegertesi problemakkal is meg kell kuzdened...:o)))) Igaz, nem Neked...:o))))

Ezert az ellenzekert egyaltalan nem kar - csak azert engedte oket be melegedni a Parlamentbe a csungohasu, mert kell neki kifele mutatni a kurva nagy demokraciat, ellenzeket, hogy az EU vagy altalaban csak a nyugati allamok ne vadolhassak egyenesen azzal, hogy diktator...
Igy meg a "futok egy kort, nehogy k...nak nezzenek " kategoriaba sorolhatjak, mindenfele gyanakvas nelkul, "mert hat van ellenzek a Parlamentben, nem?"
Just look my avatar
@karma1: Egyik országházi hajléktalanszálló vendéget sem sajnálom, de a "főnökség" mutasson példát. Először puszuljanak Ők, azután mehet utánuk az apraja.
RonaGyuri
@Just look my avatar: túl optimista vagy, ezek olyanok akik alkalmazkodnak; majd azt mesélik megint, hogy ők azért voltak az élcsapat zászlóvivői, hogy belülről bomlasszanak! =))
justhpeter
@karma1: @Just look my avatar: Úgy, úgy, egymás után, csak szépen sorban, zsebeket kiürítve, - de gyorsan.
lusta
karma1
Most fel lehetne készülni a 2018-as választásokra. A jelenlegi választási rendszer nem a föld-trafik tolvaj ártunknak és qurmányunknak kedvez, hanem egyenesen rá lett szabva. Ennek a megváltoztatása nélkül még ezer évig itt más labdába nem rúg, ezért az ellenzéki pártoknak összefogás keretében, közösen a jelenlegi föld-trafik tolvaj ártunkkal egy új, arányos választási rendszert kell kidolgozni. Amennyiben föld-trafik tolvaj ártunk nem hajlandó benne részt venni és kidolgozni az új választási rendszert, bojkottálni kell a választást. Minden ellenzéki demokratikus pártnak.
Just look my avatar
@RonaGyuri: @justhpeter: Alapvetően humánus típus vagyok, de egyszer én is lehetek engedékeny.
Javaslom a rakottkrumplis módszertt : Egy sor politikus, egy sortűz!
vonotok
@karma1: Szia. kire gondolsz mint " csungohasu " csak nem a mi foci buzi, tőrp ördögünkre?
karma1
@vonotok: Bevallom, nem en talaltam ki, de nagyon teccik, es "nyert, talalt, sullyed!" igen, pont ora gondoltam...:o)))
karma1
@Just look my avatar: 11.17-re: Nem vesznenk ossze a sorrenden...:o))))
Just look my avatar
@karma1: De nem ám! Talán, esetleg a nézőtéri helyekért! :D :D :D
karma1
@Just look my avatar: Haha, meg azon se, mert en fizikailag nem lehetnek ott, viszont a videon megtekintenem a jo sok vezetoszarat...:o)))))
Kulonben meg vagyok olyan jo lelku, hogy atadnam a helyet olyanoknak, akiket a mostani kormanyzasa tett tonkre: azok erdemlik a jobb helyeket...:o))))
Just look my avatar
@karma1: Átküldöm neked a fullHD videóját!
grincss
Azért csak fenntartással kezeljük Tölgyessyt!
Tudjuk (?), h ő volt az első, aki kifordította a köpönyegét!
Ő is egy xar alak!
Bomlasztani megtanult a mostani főnökétől!
Perwool
Hmmm... Még soha nem sikerült egy Fideszes véleményét se megtudni Orbán liberális múltjáról. Meg a komcsiról sem. A jelenéről is csak "libsibolsihazaárulózás" szintjén. Csak jövője van. Fényes jövője. Mint Rákosi elvtársnak.Orbán aktív kommunista, majd liberális volt, mindenből egy kicsi.Ma nálunk mindenki hazaáruló, aki nem csápol 2 kézzel a kormánynak.Amúgy mi az a hazaárulás? Gondolok itt arra, hogy pár éve még az oroszokkal való cimborálás, vagy az állami földek eladása, Paks2 is az volt. Ma meg nemzeti érdek...Orbán szent! Sose volt KISZ vezér.Sose volt besúgó.Sose volt Soros ösztöndíjas.Sose volt liberális pártvezér.Sose volt a Liberális Internacionálé alelnöke (8 éven át.)Sose baszogatta a KDNP-s képviselőtársait azzal a szöveggel, hogy "csuhások térdre, imához".Szerintük Orbán egy keresztény isten, aki köztünk járkál és megváltja a világot. Miután kinőtte a bolsevizmust, ateizmust és liberalizmust, keresztény lett. Átlagon felüli keresztény, hisz reformátusként kezdte, aztán egy szép nap katolikusra váltott.Tehát most épp római katolikus, de figyelve moszkvai ténykedését, közeledik az ortodox időszaka is. Vajon mire gondolják megoldásnak a szokásos haza árul​ó és a libsibolsizást.
karma1
@Just look my avatar: Meg fogom koszonni nagyon...:o)))
karma1
@Just look my avatar: Hat javitanal az egeszsegi allapotomon, az biztos!...:o)))
Zeta
A jelen, nagy elemzői, így utólag mind okosak. Sem tanárai ,Kéry László, sem pályatársai nem láttak semmit ebből az emberből. Nem érzékelték, hogy minden amit tesz a cél szentesíti az eszközt, minden ennek van alárendelve. Az embereknek vezér kell,könnyen elhihető hazugságok! Akik ott hagyták, mért hallgattak a vezér jelleméről?
karma1
Ezert a pocsek, tesze-tosza ellenzekert egyaltalan nem kar.
Itt az ideje egy jokora tabula rasat csinalni, mindenkit elhajtani a rak farkara, es egy hiteles, kizarolag szakertokbol allo ideiglenes kormanyt felallitani, es semmifele partot nem hagyni a masik fole kerekedni...
Azonnal kib@szni poltot, eltolcsit, rogant, lazart, meg azt a par konnyen felejtheto pedofil szentfazekat (ja, a kdnp-t), orbannak pedig kijelolni a helyet a Csillagban, vagy Grazban. (Utobbival sokkal jobban jarna, az tuti).
Ugyanigy felszamolni a szerteagazo sok sajatlabu csaladtagot is (jo volt a Polip cimu film az olasz maffiarol, na meg a Sopranos is), mindegyikuket az utolso fillerig elszamoltatni.
Lenne itt rend azonnal.
quadrocopter
Orbán-bukta esetén, ezt a jelenlegi ellenzéket sem tudnám siratni! Töketlen statiszták!
Desischado
@Just look my avatar: Nekem is, bár én ezt élőbe nézném! És a "receptért" odavagyok! Lehet kicsit variálni? Egy sor politikus, sortűz, egy sor politikus, akasztófa! Így mit szólsz?
És igen igen igen, bukjanak minél hamarabb! Ha tegnap lenne, az is késő lenne!
világlátó
Én is egyetértek Tölgyessy Péterrel. Kár, hogy nem tett mást, akkor,CSAK elhagyta a fideszt.
Bukjon az egész politikai osztály, mindenestől. Mindig volt egy új erő amely talpra állította az országot. Csak hogy milyen erő lesz ez? Mire alapozhatja az ország talpra állítását? Szent Istvánig nyúl majd vissza? Vagy a koronatan eszmevilágához? Talán a reformkori Magyarország talapzatát keresi majd? Netán a Horthy korszakot tekinti kiindulási pontnak?
Esetleg rábízza a hatalmi-politikai-államrend struktúra kialakítását az Európai Unióra?Vagy ne adj Isten a keleti sztyeppék mai uraihoz fordulunk államalapítási elképzelésekért.?
A korabeli első kormányok és az országgyűlés tele volt egyszerű, jóravaló magyar emberekkel, akik az ösztöneikre inkább hagyatkoztak mint az erőre kapó politikai lózungokra.
No persze volt egy háttér, a nagy Szovjetúnió és Sztálin, meg egy szétrombolt ország, a horthista fasiszta nyilas uralom borzalmaival, ami akkor, ott egyértelművé tette az ország és népe hovatartozását. De most,amikor már semmi sem egyszínű, semmi sem világos, amikor CSAK a hatalom megragadása, megtartása, visszaszerzése és vele az egyéni életben maradás, az anyagi előnyök megmarkolása a legfontosabb, amikor a társadalom polarizáltsága, egymás iránti utálata a senkiben nem bízom állapot uralkodik, ugyan kikből és kik válogassák össze az új és tiszta országgyűlést, milyen erkölcsi normák szerint? Csak fideszes lehet? / mert ki más ? /, vagy csak jobbikos, mivel ők még nem voltak kormányon?
Mert ugye a szocilibsikomcsi bagázs már annyira agyontaposott,szóba sem jöhet. Ezt tette velük a legújabbkori tíz éves médiakampány.Hogy rászolgáltak? Bizonyára ezt ők is tudják. Most nem ez a néhány évtizedes elQrt időszak kell hogy a kiindulópont legyen, hanem a világban, Európában eddig gyakorolt és ezután kipróbálásra felajánlott eszmék, ideológiák, a világ gazdaságának működtetésére alkalmas gazdaságpolitikák és a hozzájuk igazodó társadalompolitikák lehetnek az alapkövek. DE KIK ??
JAJMÁR
Már az ellenzéket "lerántotta", tönkrezúzta. Csak azok nem akarják elhinni... Ki tudja, talán valami kompromisszummal kezdődött, vagy tényleg ennyire "eccerűek", nem tudom, de nekik ebben a formában végük van , az országnak pedig ártanak. Mert elbuktak! Ugyanúgy nem akarják feladni és észrevenni, ahogy azorbán se!
Ha orbán bukik, - ami eléggé esélyes - és nem oszlik föl ebben a formájában az ellenzék, hogy alakulhasson egy új, szakértői gárda, az a helyzet állhat elő, hogy a bukás után is ugyanaz a kör kerül felülre, csak más burokban.

Ez a felelősség a baloldalé, sőt, elsősorban a mai egész helyzet az ö felelősségük! Itt az ideje az áldozathozatalnak. Az ideológiát, az önző hataloméhséget háttérbe kellene tolni.
Béla333
Szerintem Tölgyessy úgy gondolta az ellenzék magával rántását, hogy abban az esetben ha Orbánnak menni kell, akkor elő fog rántani egy páncélszekrényből olyan anyagokat, ami az ellenzéki politikusok korrupciós (vagy egyéb?!) bűncselekményeit bizonyítja az elmúlt évtizedekből.
Amiről Lánczi mester írt nem olyan régen:
" Lehet maffiaállamozni, de akkor ki fog nyílni a privatizációs doboz is, és fel lehet robbantani vele az egész huszonöt évet, amit rendszerváltásnak nevezünk."
hvg.hu/gazdasag/20160513_Lehet_maffiaallamozni_de_akkor_ki_fog_nyilni_a_privatizacios_doboz_is

Szerintem tudják ezt az MSZP/DK-nál is, ezért mozognak olyan bénán a politikai pályán! És néha-néha eltévesztik a szavazást a Parlamentben. Mert kettőt lapoznak valami könyvben. ja...
bakegya
NEM,NEM -és NEM buktatni kell ezt a garnitúrát-kifosztani-lenullázni PEREPUTTYOSTUL.DR-VISSZA...
DIÁKHITELRE ÍTÉLNI ŐKET,LEGELJENEK,DE HA VIZESÁROK SZÉLÉN KASZÁLNAK AZ IS JUTALOM LENNE NEKIK.KŐMŰVESNEK,ÁCSNAK,SEGÉDMUNKÁSNAK SE KELLENEK.GUBERÁLJÁK A SAJÁT SZEMETÜKET IS,HA ENNI AKARNAK.
Némó Matróz
Ellenzék?
Hol?
Mert itthon nincs.
A facen valaki szépen megfogalmazta:
"Sajnos ma a parlamentben a volt MSZMP frakciói ülnek, fidesz, mszp és egyéb neveken!"
Szókrakész
"Félek, hogy Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor valójában része az Orbán-rendszer hatalmi felállásának, és a többiek is azok."

Ne féljél!!!
Azok!!!
Most már itt az ideje megijedni!!!
Borsodi
Keresztapa bukik vége a nagy családnak,nem fakadnánk sírva az biztos!
Lepényleső
Akkor meg pláne nem volna baj,ha ott tartanánk?
eugen4402
Egy rekesz alma közül elkezdett rothadni egy DARAB gyümölcs... Ha nem figyelsz, ha nem válogatsz, lassan az összes elrothad. Nem kell Tölgyesi, amit leírtam az "Sapienti sat"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.