Több ezer schengeni vízumot adtak ki a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán olyan orosz állampolgároknak, akikről valójában azt se tudták, kicsodák – írja az Index.

A vízumgyár működéséről 2013 decemberében belső vizsgálati anyag készült, de amikor két évvel később kiderült, hogy létezik, az akkor már Szijjártó Péter vezette külügyi tárca nem kívánta nyilvánosságra hozni a dokumentum tartalmát.

Széll Bernadett 2015 májusában beperelte a minisztériumot és a Kúria kötelezte Szijjártóékat a belső vizsgálati anyag kiadására.

Az Index úgy tudja, hogy a 2013-ban Moszkvában kiadott üzleti célú schengeni vízumok közel felét egy Kiss Szilárd agrárdiplomata érdekeltségébe tartozó magyar borászcég meghívása alapján osztották ki.

A vízumhoz jutó oroszokról az esetek zömében ki sem derült, hogy melyik településen élnek, és a kérelmezők 50 százalékának semmilyen vízumreferenciája nem volt.

Feltűnő, hogy a szállásfoglalások maximum egy hétre szóltak kizárólag fővárosi hotelekbe, pedig agrárszakmai jellegű rendezvények nem is zajlottak az érintett időszakokban.

Ez súlyos visszaélésekre, szakmai kifejezéssel “visa shoppingra” engedett következtetni

– olvasható a jelentésben.

Megállapították, a konzulátus indokolatlanul adott a valós utazási szándéktól eltérő célú, érvényességi idejű és többszöri beutazásra szóló vízumokat, ráadásul többnyire indokolatlanul soron kívüli eljárásban.

Ahogy vége lett a belső vizsgálatnak, Kiss Szilárdot kitiltotta a külügyből és a moszkvai nagykövetségről Martonyi János, csakhogy az agrárdiplomatákat kizárólag az agrártárca hívhatja haza, de ez esetben nem tették meg. Megvárták, míg Kiss maga kérte felmentését.

Az attasét ezután a keleti gazdasági kapcsolatok felelősének nevezték ki, ami azért is volt fontos számára, mert miniszteri megbízottként többé nem kellett átesnie újabb nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Végül 2015 januárjában egy takarékszövetkezeti balhé miatt végleg elköszönt az államigazgatástól.

 A lap megkeresésére a Külgazdasági- és Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy

a kérdéses ügy Szijjártó Péter miniszteri időszakát megelőzően történt. Szijjártó Péter Kiss Szilárddal soha, semmilyen formában nem dolgozott együtt. Egyúttal tájékoztatjuk, hogy 2013. július 4-én, a minisztérium akkori vezetése azonnali hatállyal szigorító intézkedéseket foganatosított a moszkvai külképviseleten, és mások mellett a Monte Tokaj Klub Kft. akkreditációjának megvonásáról is döntés született.”

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Teljesen mindegy, hogy Szíjjártó, vagy elődje volt a miniszter. Az Orbán kormány találta ki ezt az eljárási módot, a kormány és a közreműködők a felelősök.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@quadrocopter: Már nem a spájzban, hanem az ebédlőben vannak.
cikicakk55
Itt a visszavágás a 4-es Metróért. MSZP- Fidesz most már 1-1. Fogadni mernék,hogy ez az orosz botrány el ül egy-két nap alatt,viszont nagyon sok új csúnyaság fog az újságok lapjaiba és a csürhe tv-be kerülni a 4-es metró legújabb MSZP-s disznóságairól.Olyan jól elvannak azzal,hogy egymás disznóságait kutatgatják..Az,hogy közben 4 millió ember billeg az éh halál és a megfagyás szélén az kifejezetten nem érdekli a jól lakott,meleg szobában igazságot osztó pártfunkcikat. Most olvasta épp itt,hogy megint megalakult egy párt.Na ezért fog győzni a Fidesz 2018-ban. Az ellenzék több száz darabra tört és mindegyik kis pártocska a béka feneke alatt van.A parlamentbe kerüléshez piszok messze,de arra jók,hogy a szavazni akarók még jobban szétszóródjanak,így a Fidesz a stabil 26% szavazóval kormányon marad,mi meg majd figyeljük miként lesz a 4 millióból 5 millió.
quadrocopter
Arra vajon emléxünk, amikor - naná, hogy ismét Pintér idejében! - a rendőrség által őrzött objektumból "eltűnt" 500 db. kitöltetlen útlevél?
human
Ezen kívül a fidesznek köszönhetően már a NAV egy éve nem indít vagyonosodási vizsgálatot. Így legalább 20 milliárdtól esik el az államkassza évente. 2015-ben több, mint 1000 ügy volt, 2016-ban ez 0-ra redukálódott.
vs.hu/kozelet/osszes/nem-vizsgalja-a-vagyonosodast-a-nav-0206
TAdam
Kíváncsi vagyok most "KovácsBélázni" fog-e a fidesz, most hogy kiderült nekik több ezer van belőle :D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.