Hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben – áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, azt kérve, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, s amelynek teljes szövegét Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben

- írta Orbán Viktor, kiemelve: az európai állampolgárok biztonságát is a magyar adófizetők finanszírozták. Az európai határok megvédése összességében 270 milliárd forintunkba került – szögezi le a kormányfő, aki emlékeztet arra is: az elmúlt két esztendőben ezt a magyar költségvetés számára komolynak számító, előre nem kalkulálható terhet Magyarország szinte teljesen egyedül viselte.

A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét. Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje

- fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Levelének végén egyetértéséről biztosítja a bizottság elnökét abban, hogy a szolidaritás az európai közösség fontos alapelve.

Magyarország, amikor a közös határokat védte, cselekedettel és nem kéréssel kezdte. Remélem, hogy az európai szolidaritás jegyében joggal számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a többi tagállam képviseletében eljárva az eddig felmerült rendkívüli határvédelmi kiadásaink felét belátható időn belül megtéríti

- zárta levelét Orbán Viktor.

(MTI)

Címlapkép: Youtube

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Na ehhez aztán pofa kell !! Ez olyan mintha a nővel a rendi UTÁN kifizettetném a koton árának a felét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cs.n.
Olaszországtól és Görögországtól 1294 menekültkérelem elbírálását kellett volna elvállalni. Erre köptetek, a nagy szolidaritás jegyében. Most meg elvárjátok, hogy veletek legyenek szolidárisak? Bár tudom, hogy nem várjátok el, az egész bohóckodás csak propaganda, előjáték egy újabb kampányhoz.
kokopelli
@RonaGyuri: ..mint ahogy Groucho Marx,egyik tagja a családi triónak tudatosan
"paradoxként" mondta:
"Nem szeretnék ahhoz a Clubbhoz tartozni,amelyik engem tagnak felvenne!"
A külöbség az,hogy a Marx-bátyó intelligens volt! :--)
RonaGyuri
@kokopelli: bocs de nem egészen így szól a mondás: "I don't care to belong to a club that accepts people like me as members.
kokopelli
@RonaGyuri: Hat változatot találtam a mondásról! :--)
nemkati
Az Únió nem kérte 0rbántól, hogy kerítést építsen milliárdokért. Annyit várt el tőlünk, hogy a schengeni egyezmény értelmében fogadjuk az érkezőket, elbíráljuk a státuszukat, és a menekülteket a megfelelő ellátásban részesítsük, további sorsukról gondoskodjunk, és ehhez forrásokat is biztosított. Ezt 0rbán úgy oldotta meg, hogy kerítéssel elzárta az útjukat, hogy ne jöjjenek, vagy másfelé menjenek. Akiket mégis beengedett, azokról, és azoknak az ügyéről minősíthetetlenül aljas módon "gondoskodott". Amit az állami szerveknek kellett volna megtenni, azt zömmel civil szervezetek, önkéntes segítők végezték el.

Azt nem tudom, ha nincs a kerítés, hányan mentek volna át Magyarországon, nyilván jóval többen, de az ővelük való foglalkozás lett volna a dolgunk. Ezek után pénzt kérni az Úniótól, hát ez a disznó parasztjára vall. Nagyon kíváncsi vagyok, és nagyon remélem, hogy Juncker jól megmondja a magáét ennek a g..inek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.