Vasárnap délelőtt kb. 150-en vettek részt azon az istentiszteleten, amelyen Horthy Miklósról emlékeztek meg a hodosi református templomban. Az esemény egy szoboravatásban csúcsosodott volna ki, azonban az egybegyűltek végül csak egy talapzattal tudtak fényképezkedni, mert Kis-Csáji Julianna helyi lelkész eleget tett felettesei felszólításának, és nem helyezte el a templomkertben a szobrot. A szobor ugyanakkor továbbra is Hodosban marad, és Kis-Csáji várja azt a „kegyelmi időt”, amikor ellenérzés nélkül leleplezhetik. A viharos szél és eső ellenére délelőtt 10 órakor kb. 60 helyi lakos gyűlt összeg a református templom előtt, hogy síppal, dobbal és transzparensekkel tüntessenek a szoborállítás ellen. A helyszínen rendőrök ügyeltek rá, hogy ne történjen rendbontás - végül csak kisebb szóváltások alakultak ki a tüntetők és a hívők – javarészt Horthy Miklós hívei – között. A templomban mintegy 150-200 fő gyűlt össze, akik autókkal, autóbusszal érkeztek – nagyrészt Magyarországról, de...

Forrás: parameter.sk
Feltöltő: lusta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
Csak remélni tudom, hogy a református lelkész nem tartozik a családunkhoz.
ittott
a reformátusok az újnácik támogatói. emlékezzünk a Hegedűs családra, és ...
nezelodo
Remélem a lelkész asszony minden esetben elélvez, ha a szoborra néz. Viszont alighanem elmaradna az élvezete, ha az a hithős az ő felmenőit is elvitette volna valamelyik táborba, mert akkor ő meg sem született volna. Mekkora veszteség érte volna az egyházát!
Pálinkás Pál
"Magyar részről Magyarország zsidótlanításának tervét egy háromtagú testület, korabeli népszerű nevén „A három Laci” irányította Jaross Andor belügyminiszter jóváhagyásával:

Ferenczy László csendőr alezredes,
Baky László volt nyilas politikus, aki később szakított Szálasival, a német titkosszolgálat ügynöke, belügyminisztériumi politikai államtitkár,
Dr. Endre László, belügyminisztériumi közigazgatási államtitkár."
..."A nemzetközi nyomás és a megváltozott katonai helyzet hatására Horthy 1944. június 26-ára koronatanácsot hívott össze, melyen javasolta a deportálások beszüntetését. Ennek ellenére Sztójay miniszterelnök és Jaross Andor belügyminiszter sikerrel szabotálta Horthy szándékait. Baky azt tervezte, hogy július elején több ezer csendőrt a fővárosba vezényelnek, és akár a kormányzó akarata ellenére is deportálják a budapesti zsidóságot."
...Wikipédia...
Nem mellesleg a deportálások elindításakor Magyarország már német megszállás alatt volt...kíváncsi lennék a nagy Horty ellenesekre,ők mit tettek volna?

"1944. július 18-án Horthy kezdeményezésére a magyar kormány ajánlatot tett a még nem deportált zsidó származású magyarok (különösen a gyermekek) külföldre történő evakuálása érdekében (főként Palesztinába és Svédországba), valamint a nemzetközi segélyszervezeteket a koncentrációs táborokba irányuló segélyszállítmányok küldésére ösztönözte Svájc budapesti külképviseleténél. A kezdeményezés, amelyhez meglepő módon a németek is hozzájárultak, elbukott, mivel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság politikai okokból sokáig késlekedett a döntéssel és így a hadi helyzet változása miatt végül nem kerülhetett sor az akcióra. A Jad Vasem szerint azonban a kudarc ellenére a Horthy-ajánlat jelentős hatással volt a magyarországi zsidómentő tevékenységre"
Csak hogy azért nem minden fekete meg fehér...
CsipkeRózsa
@Pálinkás Pál: Ez azért inkább fekete, mint fehér. Ha Horthy meg tudta állítani a Budapestről történő elszállításokat, akkor az elindítását sem kellett volna megtennie.
Nem kell a németekre hivatkoznod, mert a magyar csendőrség és a hivatalos szervezetek nagyon készségesek voltak a listázással és a vonatra való felsegítésekkel. Nélkülük nem ment volna az elszállítás.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Akkor leírom mégegyszer...a Német hadsereg ,ami leigázta Európát,megszállta az országot...magyar haderő akkor is már a nullával volt egyenlő...várom a megoldásodat,mit tehetett volna Horthy?
CsipkeRózsa
A budapesti zsidók deportálásának leállításakor nem volt megszállva az ország?

Amikor az első zsidó törvény megszületett, '39-ben, (utána a többi), akkor sem voltunk megszállva a németek által. Önként tevékenykedtünk.
kereső
@CsipkeRózsa: '38 az első zsidó tv.,'39 második,'41 a harmadik.És ne felejtsük a "numerus clausus"-t ,európa első zsidó törvényét,/1920/.
kereső
@Pálinkás Pál: ha csak! a 2.magyar hadsereg tragédiáját nézzük, Horthy egy tömeggyilkos.
nezelodo
Azért a szerecsen mosdatókat emlékeztetném, hogy amikor a zsidótörvényeket sorban minden külső katonai kényszer nélkül meghozták, akkor is őfőméltósága volt a kormányzó. Remélem a Rákosi és Kádár megítélésénél sem a szovjet nyomást, és a jelenlévő orosz csapatokat hibáztatják. Tudom ott ez fel sem merült, csak a hithős Nagybányainál.
namihami
Ezek szerint vasárnap is szabad volt a Puskás és a többi sportegyesület autóbusza? Gondolom, a viteldíj megegyezett az előző heppeningre szervezett utazás költségével.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.