Nem tágít az LMP, tizenhatodjára is beadják az ügynöktörvényt a Parlamentnek. Szél Bernadett szerint egy demokráciát nem lehet a diktatúra titkaira építeni.

Az LMP újra – immár tizenhatodik alkalommal – benyújtja az átvilágítást, valamint az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát célzó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

Szél: egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, miniszterelnök-jelöltje szombaton, a nemzeti gyásznapon tartott budapesti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy november 4. a Kádár-rendszer születésnapja is, és azok az emberek, akik az akkori rendszer bűnösei voltak, ma is teljesen titokban élhetnek köztünk, és nem számoltatták el őket. Az 1956-os forradalom leverése óta 61, a rendszerváltás óta csaknem 30 év telt el, és még mindig foglalkozni kell ezzel az üggyel – mondta.

Az LMP álláspontja szerint egy diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, és nem lehet korszakváltás alapozni. A párt ezért eltökélt abban, hogy az elmúlt rendszer összes piszkos titka kiderüljön. A Fidesz-KDNP tizenötször szavazta le a lusztrációs és az ügynökakták nyilvánosságát szolgáló törvénytervezetet, ezért a kormánypártok felelnek azért, hogy "a Kádár-rendszer tovább itt élhet Magyarországon" – mondta.

Kijelentette: az LMP kormányra kerülése esetén nyilvánosságra hozza az ügynökaktákat és életbe lépteti a lusztrációs törvényt.

Hadházy Ákos

Akik meg akarják akadályozni az ügynök akták nyilvánosságát, két ostoba érvvel védik – magukat. Az egyik, hogy ez olyan régen volt már...de gondoljunk bele: ha mondjuk valaki '77-ben kiskatonaként...

Hadházy szerint hamisak az érvek az ügynöktörvény ellen

Hadházy Ákos, az LMP másik társelnöke elmondta, azért adják be tizenhatodszor is a javaslatukat, mert ezt erkölcsi kötelességnek tartják. Szerinte hamisak azok az érvek, amelyeket a javaslat elutasítása mellett hoznak fel. Hamisak azok az érvek, amelyek arról szólnak, hogy ez már régen volt, nem kell vele foglalkozni, valamint, hogy a besúgok között voltak gyenge emberek, nem csak gonoszok – fejtette a politikus. A lusztrációs – megtisztulási – törvény gyakorlati haszna, hogy "nem akarunk sem gyenge, sem gonosz embereket az ország vezetésében" – jelentette ki Hadházy Ákos.

Szavai szerint "eddig már tizenöt bizonyítékot szereztek arra, hogy az ország jelenlegi vezetésében ott vannak a korábbi rendszer titkosszolgálati besúgói". Ha nem lennének ott, akkor nem utasították volna el az LMP javaslatát – mondta Hadházy Ákos.

A sajtótájékoztató után az V. kerületi Vértanúk terén a két politikus fejet hajtott Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Hadházy Ákos)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Pálinkás Pál: Arra azért jó lenne, hogy bebizonyosodjon, a mocskos komcsizók voltak a legnagyobb komcsik, besúgók, talpnyalók anno.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
ügynöklista.
Nakéremszépen az egy olyan dolog ami mindig átível a kormányokon, nem mindenik de a nagyja. Az aki ennek a nyilvánosságra hozatalát kéri az tulajdonképpen burkoltan azt karja, hogy mondják meg név szerint ki melyik országban kémkedik a kormány javára...és ezzel kinek is akar jót ?
karma1
Becsulnivalo lenne Hadhazyek erolkodese, ha erre lenne most ido, es folosleges energia.
Valoban minden nemzet szembenezett a II.VH utan a sajat multjaval es levontak a megfelelo konzekvenciakat is ebbol. Csak a magyarok titkoltak, illetve csinaltak egyparan sajat kis coming out-ot , amivel aztan az egesz magyar kozvelemeny szeme ki lett szurva... (Som Lajos, Vikidal Gyula, maga orban is, Csurka Istvan, stb...) Ez volt a szepsegtapasz ezen a kerdesen, es hat mindenki inkabb megprobalta megorizni a multjat.
Hadhazyeknak inkabb a sajat programjukkal, kitelepulesekkel, az emberek meggyozesevel kellene inkabb foglalkozniuk.
Ugyanis akik 61 evvel ezelott "helyzetben" voltak, mara mar 80-90 evesek, akik nyugdijban vannak, vagy mar meg is haltak, mint pl. Biszku Bela is...
Nem a III/III-ok nyilvanossagra hozatala lenne most a legfontosabb: eleg lenne, ha ezt beigernek a gyozelmuk esetere - hiszen valojaban akkor lenne nekik ezzel barmi tennivalojuk, hogyha kormanyra kerulnek. Anelkul viszont semmi, mert ebben a kerdesben a mindenkori kormany fogja kimondani a vegso szot: akarjak-e a teljes listat nyilvanossagra hozni, vagy sem?
Aztan ezeknek a listaknak a hitelessegerol is lehetne vitat inditani - mondjak, hogy az eredeti lista moszkvai szefekben nyugszik, putyin orizete alatt. Hat nem hinnem, hogy Hadhazyektol most annyira megijedne putyin, hogy azonnal kiadna a kezebol ezt a listat.
Elvesztegetett ido, penz, energia most ezutan kurkaszni: eleg, ha csak elovesszuk az elozo kormanyok tisztsegviseloinek, minisztereinek a nevsorat, es ott talaljuk mellette a hiteles listat a beosztasukrol - a gugli ugyanis mindenkinek a baratja. Vannak dolgok, amit nem lehet letagadni. orban multbeli tisztseget, koverlaca, es a tobbieket sem - egyenlore legyen eleg.
anka
@karma1: - én sem tartom fontosnak, mert a javát úgy is tudjuk ismerjük! - választások előtt nem ezzel kell foglalkozni!
justhpeter
@karma1: Bizony két dolgot meg kellene tenni.
Nem a meghalt ügynökök szerepe az érdekes. A most hatalomban, parlamentben pöffeszkedő volt ügynökök szerepe az érdekes, mert ők irányíthatók minden értelemben.
Másik megfontolandó dolog az, hogy ha a mai politikai szereplők múltját nyilvánosságra hozzák, a szereplők 80-a ellehetetlenülne és rögtön kormányzati válság törne ki.
Nem véletlenül nem vizsgálja senki a pártokban levő régi mszmp-tagok múltját sem.
Pálinkás Pál
Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a videót...főleg béla 33-nak...tolja a nagyasszony az orbánc szekerét kupaklalával egyetemben
..www.sztarklikk.hu/kozelet/megdobbento-video-kosa-tarsasagaban-sorosozott-szel-bernadett/330291/
relatív
Ez az ' ügynök-listás-kodás ' csak a politikai élet helyettesítését célozza.

Kérdés : milyen ' ügynök lista ', hiszen ' ilyen ' van több IS !!!

A gyakorlat pedig az, hogy az ügynökök már történelmileg ismert ' jelenség '! Minden kormányzat (?) alatt voltak , és lesznek ( ma IS vannak gyakorlók ! ), vannak aki minden kormányzaton átívelően gyakorolták (-ják ), vagy a kormány támogatásával, tűrésével, vagy anélkül IS !

Ezzel a kérdéssel - szerintem IS, mint annyi másért, amit a mai pártok nyomnak zsigeri gyűlöletből - a történészeknek lenne dolguk, de azokat a törekvéseket IS a mai közélet egy elfogult irányba tolja... sajnos !

A pártoknak pedig a teljes népesség életének jobbítására kellene kellő hatékonysággal fellépnie a manapság elterjedt szélmalomharc-, vagy egyenesen gyűlöletkeltő törekvésekkel szemben... ...IS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.