A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa, Noszek László az InfoRádióban beszélt arról, hogy a téli hónapokban sem ajánlott túlfűteni a lakás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy réteges öltözködéssel megelőzhetőek a felső-légúti megbetegedések.

Mutatjuk, mennyi az ideális hőfok a lakásban

Fotó: Pixabay

A szakorvos kiemelte: nem célszerű túl melegre fűteni a lakást.

„Napközben, különösen, ha a gyerekek még a föld körül élik az életüket, mászókorban vannak, érdemes 23-24 fokot tartani, ahogy legyen melegebb a fürdőszobában is, ahol meztelenre vetkőzünk, de éjszakára, alvás közben a 20 fok körüli hőmérséklet és a 60 százalék körüli páratartalom az optimális.”

A főorvos azt is hozzátette, hogy ha penészedik a lakás, nem jó párásítani, mert a penész komoly veszélyeket hordoz, ugyanakkor a nagyon száraz, nagyon meleg levegő is.

„Mindig az aktuális viszonyoknak és a fűtési rendszernek megfelelően kell alakítani a lakás hőmérsékletét".

Forrás: Inforádió

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Nálunk itthon nincs soha 20-21 foknál több télen. Pl. tavaly a táppénz idején nagyon jól éreztem magam ezen a hőmérsékleten. Ha kellett, felvettem egy pulcsit. A munkahelyemen viszont 26-28 fokban kell mozogni télen mert nem tudják a fűtést szabályozni. Ez ellen semmit nem tudunk tenni. :-(
idppp
„Mindig az aktuális viszonyoknak és a fűtési rendszernek megfelelően kell alakítani a lakás hőmérsékletét".
A főorvos úr lényegében nem mondott semmit! Lényeg, hogy szerepelt...
Manhattan
@emerencia: Nem tudtok ablakot nyitni? Hamár a fűtés nem szabályozható.
emerencia
@Manhattan: Csak tetőablakok vannak, melyeket akár egy kis szél vagy nedvesség miatt az automatika azonnal lezár. A négyszögletes épület egyik végén megsülünk, a másikon pedig a kollégák kabátban, pulóverben járnak mert arról az oldalról nyitott ajtók vannak (+ egy fűtetlen csarnok is) melyeket nem szabad lezárni. Nincs más választásunk csak az, hogy eltűrjük a hőséget, hogy a kollégáink a másik oldalon meg ne fagyjanak. Sajnos csak ideiglenes látogatókat és kevés érdekérvényesítő képességgel rendelkező munkavállalókat érint a dolog, ezért az illetékeseket nem érdekli. Pedig a bevételre is hatással van. Többször tapasztaljuk, hogy a forróság miatt idő előtt kimenekülnek az épületből a potenciális fizetők. Én még emlékszem azokra az évekre, amikor még ez nem volt probléma. (Akkor még külföldi tulajdonú multi voltunk.)
Nessy
@idppp: Továbbá a pénztárcánk állapotának! Egyik ismerősöm szerint melegebb tréning ruhát kell venni.
Nálam egyébként nappal 21 fok, éjszaka 19 fok van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.