Az április 8-i magyarországi választáson ki fog derülni, hogy a migrációs áradat visszaesése mellett még mindig elegendő politikai potenciál rejlik-e Orbán Viktor miniszterelnök bevándorlásellenes kampányüzenetében – írta kedden a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

Egy német liberális lap szerint olyan ellenfél "szorongathatja meg Orbánt", aki nincs a szavazólapokon

Fotó: Pixabay cco

A cikk szerint a választásoknak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a szerző valószínűnek nevezte a Fidesz újbóli győzelmét, még ha az a legfrissebb felmérések szerint kisebb arányú is lesz, mint korábban.

Hangsúlyozták, hogy az ellenzék megosztott, a kormányváltáshoz pedig a centrista, a zöldpárti és a szocialista vezetőknek össze kellene fogniuk a "szélsőjobboldali, nacionalista" Jobbikkal.

Mint írták, Orbán főként azzal kampányol, hogy fenn fogja tartani Magyarország és Európa határainak és kultúrájának védelmét a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlókkal szemben.

A kormányfő ezzel "egyfajta hősévé vált a nacionalista nemzetközi köröknek", a migrációra való fókuszálás azonban a jelek szerint egyre csökkenő eredményeket hoz Magyarországon, ahol a határpolitika már nem képezi belpolitikai vita tárgyát, Orbán Viktornak ugyanis szinte minden riválisa támogatja a miniszterelnök álláspontját a bevándorlással kapcsolatban, az illegális határátlépések száma pedig jó ideje rendkívül alacsony, ráadásul az ügyet némiképp a korrupciós vádak is háttérbe szorították a kampányban – emelte ki a politikai-üzleti újság európai kiadása.

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a parlamenti választásokkal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal a keddi számában.

A szürke eminenciás kampánya című írásában Peter Münch kiemelte, hogy a vasárnapi parlamenti választás előtt megjelent egy olyan ellenfele Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek neve nem szerepel a szavazólapokon, de "veszélyeztetheti biztosnak hitt győzelmét".

Ez az ellenfél a kormányfő "korábbi útitársa", Simicska Lajos, egy "befolyásos ember", aki "médiabirodalma" révén "megszorongathatja" a kormányfőt a "hatalmi visszaélésekről és nepotizmusról szóló beszámolókkal".

A lap szerzője a többi között hozzátette, hogy az Elios nevű vállalkozás körüli ügyek a többi váddal együtt jelentős "robbanóerőt" fejt ki, hiszen a választók előtt egy olyan ország képe bontakozik ki, amelyben "egy szűk klikk szégyentelenül gazdagodik".

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Elég volt belőlük, mert nekünk és a mi gyermekeinknek is jogunk van az emberhez méltó élethez. Olyat pedig ezekkel a nyakunkban nem lehet építeni. Változtatni kell. Változtatni fogunk. De ne gondolja senki, hogy amikor sikerül megroppantani a hatalmukat, hirtelen minden jóra fordul. Kilencedikén sem lehet fellélegezni, mert a neheze akkor jön. Nem tudom, meddig mernek elmenni a hatalom megtartása érdekében, de tippelni tudok: bármeddig. Az életükért futnak (nem a szó fizikai értelmében), mindent meg fognak tenni, hogy visszaszerezzék a többségi hatalmat. Mindent. És nekünk nem szabad engedni. És ez nem minden. Figyelni kell a kormányt alakító pártokat és nem szabad megengedni nekik, hogy a pártérdekek kerüljenek az ország érdeke elé, de azt sem, hogy az egyes kormánytagok akár a saját pártjuk, akár a személyes érdekeik mentén dolgozzanak. Mert akkor pontosan oda fogunk jutni, ahol most is vagyunk. Azért meg kár küzdeni, hogy egyik pöcegödörből a másikba vergődjünk át. Nem lesz egyszerű, nem lesz könnyű és nem fog menni egyik napról a másikra. De nincs más lehetőségünk. A geciket el kell zavarni, a bűnösöket el kell számoltatni, a tolvajokat meg kell büntetni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@3dwhite: Simicska Lajosról írnak, ez hihető, hiszen majdnem naponta bedob egy bombát. Az a baj, hogy ezek a bombák kis hatótávolságúak, nem jut el a vidéki kis településekre.
verőce21
Kieza dilettáns, aki ilyet kijelent? rizsa a lehetséges megszorítási esélyekről.
Persze várjuk még Ferenc testvér politikai bombáját, ami után Orbánt kéz- és lábbilincsben viszik el azonnal a zsandárok. :)
Jozefina
Szerrintem ha netán a fidesz-kdnp nem éri el a önálló kormányalakításhoz szükséges többséget és kisebbségi kormányzásra kényszerül, akkor bármely ellenzéki párt részéről történelmi bűn lenne egy koaliciós kormányzásban részt vállalni!!!
Commenter
@Eladott Ország: És ki az a bizonyos harmadik akire a német cikk utal?!
Sámannus
Ha a polgárok azt is tudnák, hogy a keleti borulás mennyivel fenyegetőbb, és már ide hozták őket, nem kellene izgulni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.