Ma tárgyalja az Országgyűlés a Stop Soros-törvényjavaslat második, átdolgozott kiadását. A javaslat részleteit az igazságügyminiszter ismertette. Trócsányi elmondta: az Alaptörvény hetedik módosítása a globális világ aktuális kihívásaira válaszol.

Trócsányi: "Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be" – elkezdődött a Stop Soros vitája a parlamentben – videó

Fotó: Pixabay cco

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy az alkotmánynak stabilitást kell adnia de képesnek kell lennie a változásra is. Szerinte az első három alaptörvény-módosítás nem tartalmazott érdemi változást, azonban a negyedik és az ötödik érdemi váltásokat eredményeztek.

A hatodik módosítás szükségességét Trócsányi azzal indokolta, hogy szükséges volt az Európai Unióban kialakult terrorveszély miatt, most pedig szükséges egy hetedik változtatás is, amely aktuális kihívásokat válaszol meg, és kifejezi a nemzet akaratát 

- írja a hirtv.hu.

A hetedik alaptörvény-módosítás megerősítené az alkotmányos önazonosság és a szuverenitás védelmét

A migrációs válságra Magyarország a tagállami szuverenitásban és a schengeni határok megvédésében látja elsődleges feladatokat.

Különösen nagy szükség van erre a kialakult migrációs helyzetben – véli az igazságügyminiszter, aki szerint Magyarország (az unióval ellentétben) nem a betelepítésben látja a migrációs válság megoldását, hanem a schengeni határok védelmében.

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, pláne a magyarok akaratával szemben

- hangoztatta a miniszter, aki szerint ezért fontos, hogy a rendőrség határozottabban védhesse a lakosság életét, kultúráját, nyelvét stb.

A zoom.hu cikke szerint Trócsányi kiemelte:

az Alaptörvény rögzíti, hogy idegen népességet ne lehessen betelepíteni. Védelemben részesíti a lakosságot, az alkotmányos önazonosságot. A menedékjog biztosítása is kötelesség ugyanakkor. Ám ez arról szól, hogy csak az üldöztetés elől menekülőket kell kötelezően védelemben részesíteni.

Ezért kellett módosítani az Alaptörvényt:

csak olyan ember tekinthető menekültnek Magyarországon, akik a Genfi Egyezmény szerint üldöztetésnek van kitéve.

Mindenki másról az ország saját hatáskörében dönt.

A HVG cikke szerint Trócsányi elmondta azt is:

csak az jogosult menedékjogra, aki közvetlenül az üldözés területéről érkezik hozzánk, aki pedig nem, arról az Országgyűlés döntheti el, ad-e neki segítséget, és milyen mértékűt.

Ezért akarja a kormány sarkalatos törvényben rendezni a menekültkérdést, a menedékjogot.

Trócsányi kitért arra is, hogy a jogszabályok érvényesítéséhez hatékony bírósági intézkedés kell.

A bírói függetlenség a demokrácia állócsillaga – hangoztatta a miniszter, majd hozzátette, hogy ez azért nem jelenti azt, hogy nem lehet változtatni a szabályokon. A hetedik alaptörvény-módosítás elfogadása esetén így megalakul majd a közigazgatási bíráskodás.

A vitát a zoom.hu közvetíti élőben:

Forrás: HírTV, zoom.hu, HVG

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egyember
@Mirabilis(tegnap, 21:02): Őket nem telepítette senki. Ők csak úgy jöttek, jöttek, maguktól.
Desischado
@Nessy: Hova gondolsz, azok derék migráncsok, fizettek a fidesznek, az mindjárt más!
kereső
@cs.n.: mindhárom "lényegi2 módositás ,ráadásul az alapizében- nyilt diktatórikus fellépést tesz lehetővé,és erről az ellenzék hallgat.Már tele kellett volna vele orditani nem csak országot, hanem egész Európát.Elmennek ám oda ahova gondolom,ha még most is "tárgyalgatnak".Mi van ezen tárgyalnivalója az ellenzéknek a fidesszel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.