A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra. 

A Jászai Mari téren lehet Nagy Imre szobra

Fotó: www.mult-kor.hu

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának javaslatára kerülhet a Jászai Mari térre a szobor, ahová az alkotóval, Varga Tamással folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel Nagy Imre szobrát.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának délelőtti zárt ülésén a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek sorában elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet is. Wachsler az ülés zárt jellege miatt a megbeszélés részleteiről nem beszélt, ugyanakkor elmondta, hogy hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

A környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint – a tömegközlekedés járatainak kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren.

(MTI)

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisrigó
@Horizont: Arra jó volt Nagy Imre, hogy a "lánglelkű ifjú" felkapaszkodjon a politikában! A "mór megtette a kötelességét", mehet, az ilyen aljas gazemberek értékítélete szerint!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Nagy Imre szobra csak a parlament előtt van méltó helyen !!! A Jászai Mari térhez semmi nem köti !!!
papa.49
@Horizont: Igen azóta már többször irányt váltott !!!
sokanvagyunk
A Jászai Mari szobrot meg a Nagy Imre térre.
papa.49
Na de őszintén hová, a buszvégállomásra ???
kereső
Ezek után a fidesz hogy mondhatja azt,hogy ők 56-és Nagy Imre igazi! örökösei.Bár úgy gondolom,hogy a régi vágású kereszténydemokráciában,ez már inkább teher.Oda inkább horthy illik.
kisrigó
@Horizont: Arra jó volt Nagy Imre, hogy a "lánglelkű ifjú" felkapaszkodjon a politikában! A "mór megtette a kötelességét", mehet, az ilyen aljas gazemberek értékítélete szerint!
kereső
Katalin Jánosi
14 órája
KEDVESEIM, MOST VÉGTELENÜL ELSZOMORODTAM. Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva... a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig - most szobrát "helyezik át". Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel. Sírni tudnék.
Veleda
@kisrigó: 10.06 Nálad a pont. Csak ismételni tudlak.Arra jó volt a Nagy Imre, hogy a sírjánál az oxfordi liberális Soros tanonc elmondja a világmegváltó beszédét ! Nemes cselekedet volt, éljen a demokrácia, ruszkik haza.! Ehhez képest belenézhetne a tükörbe és szembeköphetné magát.
kereső
@Shikari: 11:15, horthy meg végtére is régi vágású kereszténydemokrataként csak egy tömeggyilkos volt.
kereső
@Shikari: elég az,ha a magyar nép elitéli- ja,és azt ,hogy soha nem itélték el, egy echte,másik tömeggyilkosnak,egy kommunista diktátornak köszönheti./sztálinnak/
papa.49
@Commenter: Miért kérded, leírtam annak a szobornak a parlamentnél van a helye !!!
kereső
@Shikari: na igen "horthy" kultusz van- boross péter,boros imre ,meg a jobbikosok körében.Jaj! ki ne hagyjam fő történészeteket:Szakály mestert.
sokanvagyunk
@Shikari: (12:19) Hitlert se ítélték el... - Sztálint vagy Kádárt se.
Commenter
@papa.49: olvastam is, igazad van! Csakis a parlamentnél van a helye. Ironizálni próbáltam. Nagy ott a baj, ahol egy szobortól is fél a hatalom. Csak remélni tudom hogy Nagy Imre eszmeisége hosszú távon halálában sokkal erősebb mint a mostani kurzus. Végre megszólalt Jánosi Katalin az unoka is. Szavait a hatalom nem fogja kitenni az ablakba, ugyanakkor nem gondolom, hogy ezt a cinikus bagázst az unoka szavai bármiben is zavarnák...
sokanvagyunk
@Shikari: Ha te mondod... - mármint te, a magyar nép.
Commenter
@Horizont: is-is. Szenilis is, szemét is, de főleg az utóbbi!
silber13
@Shikari: Teszellemi sötétség! Egy levitázlett lovas tengerésznek, a Cattaroi matrózlázadás negatv szereplőjének a Novara bukott parancsnokának szobrot?:-)))))
sokanvagyunk
@Shikari: Igen, így vagy úgy, tíz-húsz évenként homlokegyenest megváltoztatva tanítva.
papa.49
@Commenter: Volt neki is sok hibája, volt ő még ,,behajtási biztos,, is de ő is ember volt, de azt mondom az akkori kommunisták között ő volt az aki meglátta, megérezte, mit kívánna a nép, és ezért állt az élére a forradalomnak, de neki is az volt a baja elhitte a kimondott szó igazát, és ezért az életével kellett fizetnie !!!
silber13
@Shikari: aná! És minden templomba!:-))))))))
Veleda
@Shikari: Ha már annyira a nemzeti identitást emlegeted, tett-e valaha egyetlen lépést, vagy cselekedetet a Trianoni nemzet gyalázás ellen? Esetleg megpróbálta-e megakadályozni, hogy százezreket kihurcoljanak 1942-ben a Szovjetúnióba, volt-e olyan intézkedése, hogy a 200 ezer magyar honvéd ne pusztuljon el ruha és ellátás nélkül a Doni harctereken? Egy tehetetlen bábu volt, akit még Berlinben sem fogadtak államfőként. Csak pózolni tudott a fehér lovon, mert ugyebár hajót nem lehetett vontatni a sugárúton.
sokanvagyunk
@Shikari: (13:15) Legyen... - a Nemzeti Dohánybolt takarásában. :)
silber13
@Shikari: Nemááán!! Ha minden falu főterére juna egy lovas tengerész szobor, akkor hová raknád a csúti hernyótalpas szobrát?:-))
Commenter
@papa.49: volt hibája, de ember maradt, ennek ellenére is, tanult és művelt volt a sok négy elemis elvtárs között. De a politikai hitét és a forradalmat soha nem tagadta meg. Hitt egy jobb világban és felismerte, korát megelőzve hogy a rendszer tarthatatlan. Szabad, nyílt, semleges, élhető Magyarországot szeretett volna. És azokban is hitt (sajnos) akik végül elárulták, azért, hogy ők élhessenek. Gyalázat amit az emlékével most művelnek. Ő az, akinek duplán jár majd ki a rehabilitáció, ha a történelem majd megint igazságot tesz egyszer...
papa.49
@Commenter: Tudod vele kapcsolatban szoktam mondani igazi kommunista volt, és itt a szó jó értelmében használom a kommunista jelzőt ... Akárcsak ' 68. Csehszlovákiában a Dubcsek, ő is élhető országot akart és még mi is részt vettünk a Prágai tavasz eltiprásában...
De a muszkának kellettek a környező országok ,,ütköző zónának,, !!!
Ne legyenek senkinek téves elképzelései a muszka most is azon szorgoskodik, hogy a volt szoci országokat maga elé tolja ütköző gyanánt !!!
Egy biztos amíg ez a csürhe lesz hatalmon sok jóra nem számíthat a normális része a társadalomnak !!!
Commenter
@papa.49: érdemes elolvasni a "Viharos Emberöltő-t" tőle,részlet az önéletrajzi könyv "fülszövegéből": 1948-tól egyetemi tanár volt a Közgazdaság-tudományi Egyetemen és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Az MTA akadémikussá választotta.

Nagy Imre 1953. július 4-én nehéz politikai és gazdasági helyzetben lett Magyarország miniszterelnöke. Kiemelkedő szerepe volt az általa meghirdetett "új szakasz", az életszínvonal-emelés, a gazdasági és szociális reformok megvalósításában, a demokratikus törekvések érvényesítésében, a kitelepítés, az internáló- és kényszermunkatáborok megszüntetésében, a törvényesség helyreállításában.

A Rákosi-diktatúra felülkerekedésekor minden tisztségtől, még párttagságától is megfosztották. Ekkor lett Magyarországon szellemi vezéralakja a sztálinizmus elleni küzdelemnek, a szocializmusnak a nemzeti sajátosságok és a demokrácia jegyében fogant reformjáért küzdő ellenzéknek. Tanulmányaiban leleplezte a magyarországi sztálinizmus vétkeit, kiállt a békés egymás élés világpolitikai elve mellett.

1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc Nagy Imrét miniszterelnökként az ország élére emelte. Azonosulva a forradalmi követelésekkel arra törekedett, hogy békés úton, széles nemzeti összefogással valósuljon meg a független, semleges és demokratikus szocialista Magyarország. A világtörténeti helyzet azonban nem volt kedvező egy ilyen politikai célkitűzés számára.

A forradalom és szabadságharc leverése után véres megtorlás következett. Nagy Imre sorsa tragikusra fordult. Nem volt hajlandó megtagadni a forradalmat, elárulni népét. 1956 novemberében a menedéket adó Jugoszláv Nagykövetségről romániai fogságba hurcolták, ahol még volt ereje és lehetősége a zaklatott körülmények ellenére tanulmányokat írni és papírra vetni a "Viharos emberöltő" c. vázlatos önéletírás 1918-ig terjedő részét, melyet az olvasó most hasonmás kiadásban a kezében tart."
papa.49
@Commenter: Megfogom szerezni és elolvasom mert ennek az időszaknak ('56.) már átélője voltam 7 éves gyermekként, hallgatva a szüleimmel a SZER. magyar adását, és átélve a Kossuth téri sortűzben elveszített nagybátyám (a keresztapám) halálát, majd azt hogy az Apám is pária lett, és nyomorogtunk évekig még 56. után, és hordtuk magunkon a hatalom megbélyegzését, tehát vannak emlékeim !!!
Commenter
@papa.49: igen, így van. Kommunista és kommunista között is van különbség, nem is kicsi. Nézd meg a "Négyek Bandájának" titulált Nyers R-Grósz K-Németh M-Pozsgay I "csoportot". Ki is landolt a Fideszben? Kik azok akik visszavonultak a politikától a rendszerváltást követően? Ez négy nagyon különböző, valójában szinte semmiben egyet nem értő ember volt, akiket a rohamléptekkel haladó történelem sodort egymás mellé, majd fordított egymás ellen, és köztük a legfiatalabb tett a legtöbbet a jogállamért a demokráciáért-mindazért amit a csuti lábbal tipor és földig rombol...
Ha ez "banda" volt akkor a kormány és a 199 narancsos képviselő nem tudom micsoda...
A "jó" kommunista nem vész el, nem hal meg, csak átalakul...mint a csuti, mint köteles...
Commenter
@papa.49: A moly.hu-n még kaphatók példányok. Tóbiás Áron: Nagy Imre c. könyve is hasonlóan jó olvasmány. Hiteles.
papa.49
@Commenter: Tudod bár soha nem voltam, nem éreztem magam kommunistának de például a volt mszmp. ből a Berecz Károlyt, vagy Németh Miklóst legalább lehet becsülni az elveikért, míg a Pozsgay, vagy a Szűrös Mátyást nem igazán !!!
silber13
@Shikari: a te hungarofóbiáddal már régen megmutattad, ergo csitulj és húzz el!
Commenter
@papa.49: Nem Berecz Jánosra gondoltál? Ő végig igazi keményvonalas maradt, Kádárról is írt életrajzi könyvet. Németh Miklós más. Ahogy Nagy Imre, úgy ő is messze megelőzte korát. Véghez ő sem tudta vinni amit elkezdett sajnos, befejezetlen életművét orbán már akkor a sárba tiporta amikor eltörölte az alkotmányt és a köztársaságot. Sajnos ő sem vette észre, hogy milyen is valójában orbán, és hagyta hogy azt a vérlázító, uszító beszédet a temetésen elmondja. Milyen ellenzék jutott neki: mdf, szdsz, fidesz..túl gyors volt a történelem, nem akart vért, nem tehetett ellenük semmit! Akkor sem, ha látta bennük esetleg már azt is, akikké mára váltak. Ha ő nem lett volna, ez a bagázs a választások közelébe se jutott volna! Meg se láttuk a jót,aztán ahogy Nagy Imre esetében is, a történelem ragadta el, életművük befejezetlen torzó. Sajnos úgy érzem, orbáné nem lesz az...
kisrigó
@Veleda: Egy ilyen gátlástalan, jellemtelen embertől hiába várjuk. Átgázol mindenen, mindenkin, aki az útjába áll! Nagy bűne szerintem -többek között-, hogy visszahozta az életünkbe a rettegést, a félelmet, az egzisztenciális tönkretevést!
papa.49
@Commenter: Igazad van János de most elmondom az általánosba volt egy Berecz Károly nevű osztálytársam hát összekevertem őket ...
A Németh Miklós inkább demokrata volt mint a többi korabeli politikus, viszont akkor már az oroszok is annyira legyengültek, hogy nem tudtak semmit tenni a rendszerváltások ellen, meg hát a Gorbacsovnak is volt benne érdeme... Tudod ki volt aki pontosan megjósolta a mai helyzetet a Vaclav Havel átlátott a csutin mint a szitán, vagy 20 éve ezt mondta róla ami most van !!!A csuti művével nem lesz mit dicsekedni, a negatív példa lesz a történelemben !!!
Commenter
@papa.49: azt hittem Grósz miatt keverted a keresztneveket. Vannak osztálytársak akikre hosszú ideig emlékszik az ember...
Legyengültek már az oroszok, szétesőben voltak, mégis volt azért félnivaló...hogy mi lesz ha esetleg Gorbacsov is idejekorán megbukik...és mondjuk lesz egy második '56, sajnos ez is benne volt a pakliban és ezt Németh Miklós is nagyon jól tudta, tartott ő is az esetleges beavatkozás lehetőségétől.Nem tudni ma hol tartanánk ha akár az ő, akár Nagy Imre politikai álma, hitvallása nem úgy végződik ahogy. Talán nem itt. Nem csak Václav Hável de Ranschburg Jenő is elborzadt már akkor (is) a csutitól...és nem figyeltek arra, hogy óva intettek tőle. Isten óvja az országot, ha hatalomra jut, mondták mindketten. A próféta szólt belőlük. Rothadt, autoriter kleptokrácia, ma így jellemezte a csuti rendszerét az Economist. Hát ami rothad azt nehéz lesz egyben tartani, a kommunizmust sem sikerült. Soros György nyilatkozta a napokban, hogy hatalmasat tévedett, amikor a csutit demokratának vélte. Bizony. Az országra nézve életveszélyes tévedés volt. Ha nem vakarja ki a vályogházból, talán soha nem kerül az ország élére még a MSZMP-s karrier ellenére sem! És hiába tiltakoznak most már a szobor elvitele ellen, a szobor sorsa, eldőlt, Nagy Imre és eszméi pedig jó időre fekete listára kerültek...a Jászai M tér csak annyiban "passzol" hozzá, hogy a kirakatpere gyalázatos színjáték volt...
silber13
@Shikari: Nekem egy magyargyűlölő szőröstalpú ne ugasson! Persze, ha érved nincs akkor kezdődik a elmebeteg mutogatásotok!,meg a rátok jellemző " te vagy az, nem én"!:-)))))
Grafix69
@Shikari: Na itt édesapám kicsit fékezzél már Horthy Miklós egy köpönyeg forgató fasiszta kormányzó volt. Azért nem kéne annyira ajnározni , kicsit tanulmányozd a kurva nagy életművét aztán utána írjál róla ilyen bazi nagy okosságokat . 1943 óta tudott a fasiszta népirtásról és 1944 márciusától közreműködött a magyarországi zsidóság deportálásában , és csak július végén szüntette be . Egy szarrágó volt , a zsidók pénzén élt Amerikában és a második világháborús bűneiért is az amerikaiak miatt nem felelt mint háborús bűnös . Az érdemei abban ki is merülnek ,hogy az első világháború utáni években megszüntette az írás tudatlanságot . Arra számított , hogy Adolf Hitler oldalán az esetlegesen megnyert 2. világháború miatt vissza kapja Magyarország az elcsatolt területeket . Horthy Miklós egy hinta politikát végrehajtó antiszemita faszkalap volt.
magyarbakancs
Nagy Imre kommunista és nem forradalmár.
1956-ban nem a volt Horthy rendszert akarta restaurálni hanem megreformálni a MDP-t.
silber13
@Shikari: Persze, hogy nem. Ahhoz túl buta vagy. Te megpróbálod - parancsszóra - eljátszani az advocatus búdiaboli szerepét, , szánalmas ereménnyel.
silber13
@Shikari: Miféleelkötelezett nemzeti lehet egy idegenszívű Intruder? Ne tessék mán röhögtetni!:-))))) Inkább két nevet is használó hungarofób alak vagy!:-)))))
silber13
@Shikari: Lopikálunk, lopikálunk? Közvwtlwnül a fölötted lévő kommentben írtam a hungarofób jelzőt, erre te, értelmes gondolat híján szolgai módon lemásolod!:-)))
Eladott Ország
Nagy Imre unokája fel van háborodva, amiért a Nagy Imre szobrot áthelyezik máshová. Holott ezen még csak meglepődni sem kell. Orbán ilyen hálás fajta. Annak idején gyakorlatilag Nagy Imre koporsóján kapaszkodott bele a magyar politikába, amikor az újratemetésen nagy bátran elhörögte, hogy ruszkik haza! Akkor lett ő nemzeti hős, mert ki merte mondani, hogy menjenek innen azok, akik amúgy már menésben voltak és abban az időben már nem jelentett olyan bődületesen nagy kockázatot ez a követelés. De az újratemetés nagy sajtófigyelem mellett zajlott, a fél világ tudott róla és követte az eseményeket, remek alkalom volt felmászni Nagy Imre sírjára. De Nagy Imre ezzel meg is tette a kötelességét, tovább nem érdekes, nincs rá szüksége Orbánnak. Mennie kell. Mert most éppen Horthy Miklós tűnik hasznosabbnak, neki kell a hely. Egyrészt át kell írni a történelmet , mert nehogy ebben a büdös életben szembe kelljen néznie a bátor magyar embereknek azzal, hogy az akkori bátor magyar hazafiak egymást letaposva tuszkolták a vagonokba a zsidókat. De olyan lelkesen ám, hogy a nácik szóltak: lassítsatok gyerekek, ilyen ütemben nem tudjuk legyilkolni őket! Szóval nem nézünk szembe ezzel (sem), hanem szépen hőst csinálunk Horthyból is, önmagunkból is. Ahogy szoktuk. Így megy ez nálunk. Horthyt és kollégáit szentté avatjuk, miközben országunk legokosabb kocafocistája Izraelben bohóckodik, mint a zsidók védelmezője és legjobb barátja. Nem gyönyörű? De. Olyan igazi nemzeti mese az agyafúrt falusi birkapásztorról és az önként hülye országról.
Eladott Ország
A mostani rendszer számára nem tetsző Nagy Imre szobrot nagy valószínűség szerint úgy fogják eltakarítani a Kossuth-tér mellől, mintha az korábban ott sem lett volna. A hatalom minden erejével azon dolgozik, hogy saját képére formálja az országot. Többé már nem kérdeznek, hisz felhatalmazást kaptak egy olyan választási rendszerben, melyet a saját előnyére formált a Fidesz. A hatalomnak minden a kezében van ahhoz, hogy úgy formálja a valóságot – ha tetszik meghajlítsa – ahogyan csak szeretné. A gyermekéhezés megszüntetése, a szegénység felszámolása, rezsicsökkentés? Mind-mind hazugság, a kormány mégis képes volt ezt úgy kommunikálni a társadalom felé, mintha igaz lenne. Addig nézhetnek bennünket hülyének, ameddig mi ezt hagyjuk. Nem volt még elég? Nem, nem elég! Legalább is a rendszer működtetőinek, haszonélvezőinek biztosan nem. A működtetés alapvető mozgatórugója a régóta létező, minden emberi érzést, kapcsolatot megmételyező telhetetlenség, hatalomvágy... És mivel a "Család" napról-napra csak szaporodik, egyre több és több kell, bármi áron...
Rockxy
Minden szobrot múzeumba és szoborparkba!
Aztán a gyerekeinknek megmutatni, hogy milyen hülyék voltunk, mielőtt megvilágosodtunk!
silber13
@Shikari: Te??:-)))Magyar?:-)))))) Egy buta primkó szőröstalpú vagy, semmi más És külön röhejes ez az elmebeteg többesszám használatod, holott tudhatnád: " Unus homo, nullus homo" De honnan is tudnád?:-)))
Grafix69
@Shikari: Biztosan jobban tudod de azt nem tudom az a 120 ezer ember aki a Don kanyarban meghalt tök értelmetlenül és az a 430 ezer magyar zsidó akiket bevagoníroztak a halálba , vajon mit mondanának neked a XX . század legnagyobb politikusáról. ?
Grafix69
@Shikari: 1944 március 21-1944 augusztus 1 . Szálasi ?
Grafix69
@Shikari: Kis történelem tudós , ostoba : A Szálasi-kormány (vagy önelnevezése szerint a Nemzeti Összefogás Kormánya) volt Magyarország egyetlen hungarista kormánya, mely német segítséggel, puccs révén került hatalomra 1944. október 16-án. Kezdeti központja Budapest volt, ám 1944 decemberében a Dunántúlra helyezte át székhelyét. Hivatalosan 1945. március 28-án oszlatták fel, tagjai március 29-én hagyták el Magyarország területét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.