A kárpátaljai magyarok a magyar nemzet tagjai és Magyarország soha nem fogja őket cserbenhagyni, az anyaország kormánya és népe nagyra értékeli hűségüket az anyanyelvhez, a magyar kultúrához és hagyományokhoz – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter szombaton Nagyszőlősön, a nemzeti gyásznapon tartott központi kárpátaljai megemlékezésen.

Trócsányi: Magyarország soha nem fogja cserbenhagyni a kárpátaljai magyarságot
Fotó: Nemes János/MTI

A tárcavezető a báró Perényi Zsigmond – Ugocsa vármegye 1849. október 24-én Pesten kivégzett mártír főispánja – emlékművénél elmondott beszédében hangsúlyozta: Kárpátalja egyik legfőbb értéke nemzetiségi sokszínűsége és történelme, amelynek során évszázadokon át éltek egymás mellett békében különböző népek, nemzetiségek.

A kárpátaljai magyarság része a magyar múltnak, de része lesz a magyar, sőt európai jövőnek is

- tette hozzá, megjegyezve, hogy a magyar Alaptörvény a külhoni magyarokért viselt felelősség mellett szavatolja a magyarországi nemzetiségek jogait is.

Emlékeztetett arra, hogy a 13 aradi vértanú közül csak öt volt magyar anyanyelvű, ami azt bizonyítja, hogy a nemzetiségek milyen fontos szerepet játszottak Magyarország történetében, s Magyarország ma is azt vallja és hiszi, hogy a nemzetiségek gazdagítják az állami és nemzeti létet.

Trócsányi László kiemelte: Magyarország más országoknak nem írhatja elő, hogy hozzá hasonló módon szavatolja a nemzetiségi jogokat, de vannak kulturális és nyelvi jogokat garantáló európai normák, amelyeket számon lehet és kell kérni azoktól az államoktól, amelyek a releváns egyezményekhez önként csatlakoztak.

"Alapvető fontosságúnak tartjuk a nyelvhasználat jogát, különösen az anyanyelvű oktatás terén, s ezt elvárjuk minden országtól, amelyben a magyar közösség tagja élnek"

- jelentette ki.

A megemlékezésen jelen lévő ukránokhoz szólva kiemelte: ha a nemzetiségek megélhetik és tovább örökíthetik önazonosságukat, erősítik és nem gyengítik országukat.

"Ha a többségi nemzet megadja a nemzetiségnek a tiszteletet, azzal saját méltóságát is őrzi; ezért arra kérem az ukrán törvényhozást, kormányt és közvéleményt, adja meg ezt a tiszteletet a kárpátaljai magyarságnak mint a kulturális sokszínűség hordozójának"

- fogalmazott. Hozzátette: a magyar kormány továbbra is megad minden segítséget a kárpátaljai magyar közösségnek.

Beszédében Brenzovics László, a megemlékezést szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt mondta: "olyankor emlékezünk az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc mártírjaira, amikor a kárpátaljai magyarság történetének egyik legnehezebb időszakát éli meg, hiszen az utóbbi időben elfogadott ukrán törvények következtében a közösség a teljes jogfosztottság határára került".

Kifejtette: a napokban első olvasatban megszavazott nyelvtörvény a magán- és egyházi élet szférájába száműzi az anyanyelvhasználatot, miközben az ukrán hatóságok folyamatosan vegzálják a kárpátaljai magyar vállalkozókat, értelmiségieket, önkormányzati képviselőket és újságírókat.

"Ilyen körülmények között nehéz magyarnak lenni Kárpátalján, ám mindig van kiút a nehéz helyzetekből. Ahhoz, hogy ezt a helyzetet túléljük és megmaradjunk magyarnak, az aradi hősök haza- és szabadságszeretetéből, elveik melletti konok kitartásából kell erőt merítenünk"

- hangoztatta a magyar vezető.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke a magyar szabadságért és függetlenségért életüket áldozó aradi vértanúk kitartására utalva kifejtette, hogy a kárpátaljai magyaroknak is ki kell állniuk egymással összefogva oktatási és nyelvhasználati jogaik védelme mellett. A készülő új ukrán nyelvtörvény kapcsán reményét fejezte, hogy a kárpátaljai magyarok küzdelmének meglesz az eredménye és egy év múlva az aradi hősöknek szentelt emlékünnepségen nem lesz kötelező a szinkrontolmácsolás.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Máris cserbenhagyta!
Ha akadályozod Ukrajna EU és a NATO csatlakozását, akkor az mi a pince, ha nem Putyin karmaiba lökés?!
Fel akarod darabolni? Ki segít ebben ? Putyin? De akkor te is búcsút mondhatsz ám az EU-nak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Máris cserbenhagyta!
Ha akadályozod Ukrajna EU és a NATO csatlakozását, akkor az mi a pince, ha nem Putyin karmaiba lökés?!
Fel akarod darabolni? Ki segít ebben ? Putyin? De akkor te is búcsút mondhatsz ám az EU-nak!
karma1
Ne beszeljen sem a magyar civilek, se az en nevemben, mint magyareban... A rosseb se hatalmazta fel ra ezt a hernyot, nem a magyar nep...
kokopelli
@karma1: ...de olyan "fazon",hogyha a magyarok belepusztulnak akkor is segít!
CsipkeRózsa
Mit ért cserbenhagyás alatt? Az itthoni magyarság nagy részét lehet cserbenhagyni?
solidedge
Már vesszőparipámmá válik, de a burgenlandi magyarok arra kérik a magyarokat, hogy nyugodtan hagyják cserben őket.
csipetke
Jobb lett volna,ha csak a fidesz,és orbán nevében beszél,mert nyilván orbán ezerrel nyal mindenfelé,ahonnan szavazatokat vehet a mi adóforintjainkból,vagy eu-s pénzünkből(pedig messze még a választás).Trócsányi ugyanolyan bólogató kutya,mint amit a régi trabantokban lehetett látni,és saját akarata is csak annyi van.
Grafix69
Jaj . Trócsányi nem hagyja , megvédi , mindenkit aki nem otthon él . Azt szeretném megkérdezni , hogy az ilyen kreténektől mint ez a Trócsányi , ki védi meg az otthoniakat ? Meg meg kell védeni minden magyar nemzetiségűt mert báncsák a magyart , ja. Igen ez olyan , had mondjak egy példát rá , hátha megérti ez a Trócsányi is na : Miért kell MAGYARKODNI annak a nemzetnek egy külföldi országban akik nem kicsit kisebbségben vannak , ha meg így van miért kell azon csodálkozni , ha beverik a pofájukat ?
papa.49
Ez is csak egy a csuti kretén szarjankói közül !!!
F_Viktor
@fideszes gyökér: Írod:
"Szerinted szükséges lenne egy olyan kampány, hogy
"A HATÁRON TÚLIAKTÓL IS LOPJATOK!"?"

Ez nagyon jó! Támogatom!
Nessy
Minket sem hagynak cserben! Hűséges is hozzánk pártunk és kormányunk az utolsó fillérünkig.
papa.49
@fideszes gyökér: Én inkáb egy darab jó erős kötelet ajánlok fel neki, ami kibírja a dagadt seggét !!!
dr. prédikátor
A retardált kurva anyádat te vén szarzsák!!!trutymócsi! de az itt élőket cserbe hagyjátok kifosszátok,már lassan a levegőt is ellopjátok tőlünk!!!Rohaggy meg te szemét geci!!!
papa.49
Cdak mérgezik az Ukrajnában élő magyarok helyzetét ezekkel a nyilatkozatokkal !!!
dr. prédikátor
@durbincs: Húzd már a faszodra azt a retkes román kurva anyádat te geci!!! mé nem húzol már el a REDVES PICSÁBA TE GECI!!!
kokopelli
@dr. prédikátor: lehet,hogy a G.Fodor G. ír mint Kurbincs? ;-)
Nessy
@durbincs: Mondd, te ember vagy? Valószínű, mert egy mesterséges intelligencia, egy választ adó robot nem lehet ilyen alpári, értelmetlen, sértő, aljas!
És mielőtt problémád lenne a hollétemmel, nem Ploestiben élek!
dr. prédikátor
@kokopelli: Én inkább a bajer bunkóra gondolok!!!
kokopelli
@dr. prédikátor,,Mirabilis:...tudjátok a "gyárilag hülyéket" ki lehet javítani,de a
született "kurbincs-Bájer- G.Fodor" egybitesek hülyék maradnak,és a fidesz-ß@rából
tartják fel magukat,abban a hitben,hogy a bunkóság az humor! Születési hiány ami meg-
marad! Jól el vannak a dagonyában! ;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.