Ha eljön az idő, készen kell állni arra, hogy a jövő országát építsük, amely a jövőbe és nem a múltba mutat, a Nyugathoz akar tartozni, nem a Kelethez – mondta az MSZP elnöke hétfőn Kaposváron.

Nagyot szólt az MSZP Nagy Imre-kiáltványa: "a hazugságra épített rendszer nem kerülheti el sorsát, az összeomlást".
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Tóth Bertalan az 1956-os forradalom évfordulójának előestéjén a szocialisták hagyományos, Nagy Imre néhai miniszterelnök szülővárosában tartott megemlékezésén hangsúlyozta, amikor közös értékekről beszélünk, nem gyűlöletről, ellenségeskedésről kell beszélnünk, hanem arról, ami összeköt: a szeretetről, ennek a hazának a szeretetéről, amelyre az MSZP a politikáját építi.

"Mi nem azt keressük", ami szétválaszt, hanem ami összetart, a hazaszeretet mellett azt az értéket, ami arról szól, hogy minden magyar embernek jár a jogok és lehetőségek szabadsága, minden magyarnak joga van tanulni, meggyógyulni, joga van a jövőhöz, ezt kell megvédeni, mert ezt akarják elvenni tőlünk

- közölte.

A szocialista pártelnök úgy vélte, lehet a hazát forradalmi hevülettel szeretni, ahogy tették 1956 forradalmárai, lehet a múltban fogadott hitet feladva, a jövő reménységéért, ahogy Nagy Imre tette kormányfőként, s lehet a hazát úgy is szolgálni, hogy aggódunk érte, megfontoltan gondolkodunk róla, ahogy Nagy Imre államminisztere, Bibó István tette, de tilos úgy szeretni, hogy a magunk céljaira használjuk fel.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke azt mondta, 1956 üzenete a jelen számára az, hogy szocialistáknak és a demokratikus ellenzéknek két alapvető célért, a demokratikus politikai jogok helyreállításáért, valamint a demokratikus és szociális jogállamért kell küzdenie.

A szabadságot és egyenlőséget együtt és nem egymás ellenében akarjuk érvényesíteni, ezért alapvető programunk a szociális demokrácia megteremtése, az oktatáshoz, egészségügyhöz, lakhatáshoz való megfelelő hozzáférés biztosítása, a sztrájkjog tényleges jogosultsággá tétele, a munkavállalói jogokat radikálisan szélesítő új munka törvénykönyve megalkotása, valamint a nyugdíjasok létbiztonságának garantálása

- hangoztatta.

Hozzáfűzte, fontosnak tartják azt is, hogy küzdjenek az önkormányzatok önállóságáért és hozzájáruljanak az európai egység megőrzéséhez, utóbbi részeként fellépjenek azok ellen, akik "Európát egy korábbi történelmi időszakba akarják visszataszítani".

Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke arról szólt, hogy azok, akik eljöttek a szocialisták megemlékezésére, egy igazi közösséghez tartoznak, a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség sziklaszilárd közösségéhez, mert tagjait a hitük és nem az érdekük köti össze.

"Mi itt állunk, hol van remény, van akarat, amely véget vethet ennek a romlásnak"

- mondta.

Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke felidézte: az MSZP 2000 óta tart ünnepséget Nagy Imre kaposvári szobránál, és sikerült elérnie, hogy a teret, amin az alkotás áll, a mártír miniszterelnökről nevezze el a városi önkormányzat. Megjegyezte, hogy a tér jövőre megújul, méltóbb környezetet biztosítva az 1956-os forradalom megünnepléséhez.

A szónokok és a megemlékezés mintegy száz résztvevője később fáklyákkal a Kossuth térre vonult, ahol közzétették az MSZP választmányi ülésén elfogadott úgynevezett Nagy Imre-kiáltványt.

Ebben megfogalmazták, hogy nekik, baloldali demokratáknak Nagy Imre élete és halála azt üzeni, ki kell tartaniuk saját elveik és meggyőződésünk mellett,

"a hazugságra épített rendszer nem kerülheti el sorsát, az összeomlást".

Hozzátették: ma újra aktuálisak az 1956-os gondolatok arról, hogy szűnjön meg az elnyomás, legyen demokrácia, szólás- és sajtószabadság. "Csak akkor lehetünk méltóak Nagy Imre és társai, valamint a magyar nemzet által hozott áldozatra, hanem mondunk le azokról az célokról, amikért küzdöttek" – hangoztatták.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Nagy Imre Kaposváron született- nyilván ezért is hangzott ott el a beszéd. Nagy Imre nemzetközileg is ismert és elismert történelmi személyiség, tisztelt és mártír államférfi aki remélhetőleg a sírból is képes lesz még hatalmasat ütni orbán hazug, aljas és képmutató rendszerén.Az nem lehet, hogy 56 ot kétszer veszítsük el...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Nagy Imre Kaposváron született- nyilván ezért is hangzott ott el a beszéd. Nagy Imre nemzetközileg is ismert és elismert történelmi személyiség, tisztelt és mártír államférfi aki remélhetőleg a sírból is képes lesz még hatalmasat ütni orbán hazug, aljas és képmutató rendszerén.Az nem lehet, hogy 56 ot kétszer veszítsük el...
Jozefina
Ez a hazaáruló, aljas, g...i most is putyin támogatásában bízik!!! Még megjelenhetnek orosztankok Budapesten???!!!
Desischado
Lehet itt beszélni arról, hogy ki a hazaáruló. Nyilván nem Nagy Imre, hanem orbán viktor. Többszörös hazaáruló a bandájával együtt.
fergeteg
Ki kiváncsi ezekre a borgőzös bukott magukat politikusnak valló lúzerekre.
Nessy
@Jozefina: Nem kell ide tank! Sokkal rosszabb, a végrehajtó jöhet. Több generáció fogja nyögni az adósságot, Paks2 járulékos költségeit!
Most nem katonák jönnek, hanem maffiózók. Oligarchák vásárolnak fel, amit lehet. Miközben Orbán az uniós pénzeket lenyúlva, Putyin trójai falova Brüsszelben.
Csizmás Kond
Az '56-os szabadságharcot a baloldal verte le. Nincs annál szégyenebb amikor valaki a saját gazemberségével kérkedik.
Sámannus
@Csizmás Kond: Aki kormányon van ki nem kamenyista szerinted?
Csak azért kérdezem, mert okádik mindenki, pedig nem akart senki vérengzést.
Ha erőszakra kerülne sor most is megtörténhetne.
Itt csak és kizárólag az áll kétharmad erőszakos, és mind kamenyista érted? Ez a mi tragédiánk.
www.youtube.com/watch?v=VP7RnuCmM00
Csizmás Kond
@Sámannus: Más a kormányon levés és más a kormányért tömeggyilkolni.
Nessy
@Csizmás Kond: Nem kedves! Akik akkor kiszolgálták a hatalmat, mai azt teszik, elvek nélkül! vezetik a CÖF menetét, ülnek a parlamentbe, a közigazgatásban, és lelkesen szidják a múltat. Kétség nem fér hozzá, ha a sors úgy hozná, hasonló lelkesedéssel szidnák a jelenlegi kurzust.
Sámannus
@Csizmás Kond: Értem én, de ezek ugyanazok! Fordítva ülsz a lovon.
Csizmás Kond
@Nessy: ...Nusika...biztos hogy nem ittál semmit reggelre ?...akkor Orbánék még meg sem voltak születve aranyom...
Csizmás Kond
@Sámannus: ...és mond, ezt hol tanították neked ?
Sámannus
@Csizmás Kond: Olyan tisztára csak a ruszkik képesek mosni valakit mint ezeket a geciket. Hiteltelen minden szavuk, minden felmenőjük komcsi volt méghozzá befolyásosak. Ezért te ne oktass ki senkit. Csak a ruszkik tudnak be is sározni valakit, mert az ő kezükben van a média hatalom is. Ezért járatták le Gyurcsányt és ezért van kimosdatva a geciből orbánt.
Simicska szájából hangzott el, hogy orbánnak az oroszokkal kellett üzletelni, amit ő nem vállalt fel! Ezt már a víz sem tudja lemosni a gecikről. El kéne húzni kicsit keletebbre. Elég tágas a tundra. Európa pedig bonyolultabb annál, hogy a KGB leigázza.
kokopelli
@Sámannus: Hányszor beszélgettek az Orbán-papa párttitkárságáról,és a kőbánya
lenyúlásáról?Hányszor jelent meg a fia dokumentje a kétes "földalatti" munkájáról?
Hányszor, a mai fideszes hangadók komcsi multjáról? A CÖF (röf) múltjáról?
A szelektíve memoria-zavar kisajátítva a jobboldal által? Európa szerte ugyanaz! :-(((
Commenter
@Sámannus: @Sámannus: bizony ugyanazok legaljasabbjának maradékai...Ma már megint méltóbban lehet emlékezni Nagy Imrére a Pére Lachaise-i temetőben levő jelképes sírnál...a mostani kormánypárti ünnepről aug 20 után inkább nem mondok semmit. Már tegnap elkezdődött azzal a "fáklyásmenettel"...görögtűz és sámántánc hiányzott csak...
Nessy
@Csizmás Kond: nem pont Orbánra gondoltam! Az "idősebb korosztályra". Orbán, Kövér és a kollégiumi társaikat is eléggé "üldözte" a Kádár korszak MSZMP kormánya! De ez tényleg csak apróság!
De azért Boros Péter, Csizmadia László, Széles Gábor, Pintér Sándor és még sokan, akik most más húrokat pengetnek, elég jól éltek akkoriban!
Csizmás Kond
@Nessy:...és csak azok éltek jól akik mára feladták a baloldaliságukat vagy azok is akik még ma is azt vallják ?
Csizmás Kond
@Sámannus: ...hát ha te ezt eszed...jóétvágyat...csak a végén nehogy elhányd magad...
tulipan
@Sámannus: Jól látod! Ez a Kondás az egyik narancsos propagandista!!! Az ilyeneknek mindig meg kell jelenniük a pártértekezleten!
simmering73
Ez így igaz. Csakhogy egy ilyen birka(türelmű) országban ez lehet akár negyven-ötven év is.
Aki Én
@fergeteg: @Csizmás Kond: Nektek még tényleg nem esett le, hogy ezek ugyanazok?
Jelenleg többen vannak a fidesz-kdnp-ben ex-szocik, mint a baloldalon összesen. Szinte mindegyik felmenője mszmp párttitkár volt. Van amelyiknek a felmenője kitüntetést kapott a forradalom leveréséért.
orbán a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség titkára volt sok jelenlegi párttársával együtt, apja mszmp párttitkár volt. Vagyis orbán fiatalon lelkes kiszolgálója volt az előző rendszernek, ma meg ő az istenetek és szidjátok a komcsikat...
Ember legyen a talpán, aki ezt összetudja rakni.
Tényleg fájdalmasan buták vagytok :(
Igen @Csizmás Kond: , azok a kommunisták verték le a forradalmat, akiket a mai vezetőitek kiszolgáltak, éltettek, kitüntettek..., vagyis ők maguk.
JAJMÁR
@Aki Én: Kösz! Éppen megérlelődött bennem, hogy leírom:... hisz' ezek mind ugyanazok...! Ne azt figyeld mit mondanak, melyik éppen milyen mondatot, szófordulatot kiabál be, szór a nép közé! Azt figyeld, mit csinálnak! Ezek mind a süllyesztőben végzik előbb vagy utóbb!

De van felelősségünk. Meg kell akadályozni, hogy hasonlók képződhessenek, hogy ezeknek folytatásuk lehessen! Írmagjuk se ! ki kell lépni ebből a "tudjuk a végét" spirálból! Ma erről szól a hazaszeretet!
Aki Én
@JAJMÁR: ...ugyanakkor ezek hazaárulóznak mindenkit folyamatosan. Pedig ők a legkártékonyabb köpönyegforgató férgek a történelmünkben.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...húúúúú baszod, te tényleg képtelen vagy befogadni az információt.
Szomorú, hogy a magadfajta tart hatalmon egy ilyen aljas rendszert.
Csizmás Kond
@Aki Én: ...ez nem válasz, hanem politikai duma...és az nem érdekel.
...másképp kérdezek...te mitől vagy másabb ma mint amilyen korban születtél ?
...ha nem érted vagy nem direkt válaszolsz inkább hagy a mert a duma nem érdekel.
Aki Én
@Csizmás Kond: A kérdéseidből egyértelműen azt vonom le, hogy qrvára nem érted az egészet. Kár a szóért, de bosszantó és káros a butaságod.
Ajánlom ezt a nagyszerű cikket. Kicsit ijesztő, de sajnos igen reálisnak tűnik. Kedvenc mondatom belőle: ,,A magyarok többségét az érzelmei és indulatai vezetik, nem az esze, mert ez utóbbiból kevesebb van."

nepszava.us/bartus-laszlo-orban-haborura-keszul/?fbclid=IwAR2Hd0MhSF-vnsEpN8UoKpoH_14FsXSYoCd2IAVl6e2ltdGJKSlG77wMylo
tulipan
@Aki Én: Ennek a kondásnak. ugyan mondhatsz bármit! Teljesen elfajzott!
Csizmás Kond
@Aki Én: ...maszlag...és még szégyenérzeted sincs miatta...arról nem is szólva, hogy ilyen álreakciós linkel állsz elő...amúgy ebből jobban megértettelek mintha összezagyváltál volna valamiket.
A lényeg az egészben ami téged nem hagy emberré válni, hogy bár túrod a nyálad a baloldaliságra, de amúgy te magadat sem tudod másként megjelölni. Az nem fér a bögyödbe, hogy voltak akik tudtak szakítani a múlttal...
görbetükör
Fantasztikus ez a fordított világ.
Az MSZP nyugatra húz, a magát kereszténydemokratának és jobboldalinak tartó hatalom meg keletre.
Most hogy is van ez???
tulipan
@Aki Én: Vigyázz, mert ez a kondás, a szokott abnormális, narancsos módszert alkalmazza lés összwkever nindent mindennel!
Rockxy
@görbetükör: A zorbán nem keletre húz, hanem telavivra.
Mert nem tehet mást.
Aki Én
@Csizmás Kond: ...fájdalmasan buta vagy :(
Rockxy
"...a hazugságra épített rendszer nem kerülheti el sorsát, az összeomlást".
Bezony, ezt úgy nevezték el annak idején a keresztségben, hogy kapitalizmus, magyarul pénzuralmi rendszer.
Legfőbb és legaljasabb eszköze az uzsora.
tulipan
@Csizmás Kond: Éppen Te vagy az, akinek nem fér a bögyébe, hogy voltak akik tudtak szakítani a múlttal...! Nem pedig, a fideszhez hasonlóan,, FORDÍTOPTTAK EGYET-KETTŐT, a KÖPÖNYEGEN!
Csizmás Kond
@görbetükör: ...van aki hol ide hol oda húz...mint a tekenőben a locsogó víz...és van aki mindig helyben akar lenni valaki...azér ez sem mindegy.
Csizmás Kond
@tulipan: ...felsorolnál párat azok közül akik nem csak köpönyeget fordítottak ?
tulipan
Párat? Hisz alig volt néhény! Szdsz,
almalibre
@Rockxy: Bezony, jól mondod, aztán jöttek a rendszerek, amiket kommunizmus, majd szocializmusnak hívtak, majd csekély 50 év alatt bebizonyították, hogy működés képtelenek és összeomlottak, míg a kapitalizmus köszöni, még mindig áll a lábán…
görbetükör
@Csizmás Kond: akik ma a leghangosabban komcsiznak és libsiznek.Ők voltak az igazi komcsik és libsik. És ők élnek ma a legjobban.
görbetükör
@Rockxy: és az nem keleten van?
És Putyin is ott él? Ezt én idáig nem is tudtam! :O
Aki Én
@tulipan: MSZMP párttitkár fiaként volt ifjú kommunista titkár, Liberális Internacionálé alelnöke, fiatal demokrata, keresztény-demokrata, illiberális... Most épp neo-kommunista illeberális önkény-úr.
Még csak akasztott ember nem volt, ahogy mondani szokták.
De ennek a rühes Kondomnak ez szakítás a múlttal. Ugyanakkor elvtelen árulónak hívják azt, aki csak oldalon belül pártot vált, esetleg éppen az elvei megtartása miatt.
Ember legyen a talpán, aki ezt a beteges agymenést követni tudja. Na erre mondják, hogy a fideszes egy külön állatfaj a legbutábbakból.
Csizmás Kond
@görbetükör: ...pl én a lehetőségeimhez képest a legjobban komcsizok és libsizek de soha párttag nem voltam...tehát mit akartál kifejezni ?
görbetükör
@Csizmás Kond: mivel nem akarod érteni, hogy mit akartam kifejezni,ezért nem hiszek neked, hogy nem voltál komcsi.
Hiteltelen vagy.
Jozefina
"Mi nem azt keressük", ami szétválaszt, hanem ami összetart, a hazaszeretet mellett azt az értéket, ami arról szól, hogy minden magyar embernek jár a jogok és lehetőségek szabadsága, minden magyarnak joga van tanulni, meggyógyulni, joga van a jövőhöz, ezt kell megvédeni, mert ezt akarják elvenni tőlünk"
A baj, hogy már csak visszaszerezni tudjuk, megvédeni már nem, mert már elvették!!!
Commenter
@Commenter: köszönöm a még mindig érkező lájkokat, a tegnapi napot elnézve, úgy látom hogy messze van még az a nap amikor Nagy Imre és 56 képes lesz majd összeomlást előidéző lyukat ütni orbán rendszerén. De hinni kell benne, egy másik hozzászólásomban egy igaztalanul kivégzett másik emberhez, Stuart Máriához hasonlítottam Nagy Imrét, a skót királynő kivégzésekor azt mondta hogy a kezdetem a végzetemben rejlik. Én szeretném hinni ezt. Hogy Nagy Imre mártíromságával egyszer majd megint valami új kezdődik el...
tulipan
@Csizmás Ko1nd: Bizony ám,, te romén kondás, a te bajod, ha ebdőlsz a narancsos rabló haramiéáknak!!!,
tulipan
@Shikari: Te rohadék, narancos seggnyaló, még meg metsz szólalni?? Nem sül le arról a cigánypofádról a bőr??? KI is az, aki a hülye és hiszékeny híveinek, nyomatja bőszen, hogy kipaterolta az oroszokat? Nem a nyalvaló való segggazdád? Oszt' mostanában, bár az Uniótül várja nyálcsorogva a nagy pénzeket, szinte menekül Moszkvába???
tulipan
@Shikari: Egyébklnt pedig hagyd már aíbba, ezt a hülye narancsos mániát, az ixdőpontok és személyek összekavaráról! T.i. Te is pontosan tudod, hogy NEM a mai szocik voltak "A padlásokat lesöprő, a németeket kollektív bűnösnek kikiáltó és kitelepítő "demokratikus" kommunista" mert azok kb. 20 éve megszüntek kélezni!!!
Ja, egyébként pedig a németek kollektív bűnösségét és kitelepítését pedig ,a csehek talélták ki!!
tulipan
@Shikari: Egyébklnt pedig hagyd már aíbba, ezt a hülye narancsos mániát, az ixdőpontok és személyek összekavaráról! T.i. Te is pontosan tudod, hogy NEM a mai szocik voltak "A padlásokat lesöprő, a németeket kollektív bűnösnek kikiáltó és kitelepítő "demokratikus" kommunista" mert azok kb. 20 éve megszüntek kélezni!!!
Ja, egyébként pedig a németek kollektív bűnösségét és kitelepítését pedig ,a csehek talélták ki!!
tulipan
@Shikari: Egyébklnt pedig hagyd már aíbba, ezt a hülye narancsos mániát, az ixdőpontok és személyek összekavaráról! T.i. Te is pontosan tudod, hogy NEM a mai szocik voltak "A padlásokat lesöprő, a németeket kollektív bűnösnek kikiáltó és kitelepítő "demokratikus" kommunista" mert azok kb. 20 éve megszüntek kélezni!!!
Ja, egyébként pedig a németek kollektív bűnösségét és kitelepítését pedig ,a csehek talélták ki!!
tulipan
@Shikari: Te meg, egy végletekig buta, narancsos seggnyalüóIDIÓTA VAGY! HAHA
Hozzáteszem, mielőtt valami baromságot okádnál fel, hogy Én haragszom, a mostani MSZP-re!
tulipan
@Shikari: Te hülyegyerek! Hahahaha ! :))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.