Az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere, és ha tabuk nélkül tudunk beszélni a 20. századról, néhány hibától megóvhatjuk magunkat a jelenben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a málenkij robot évfordulója alkalmából szervezett vasárnapi megemlékezésen Nagymaroson.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője három Pest megyei település – Nagymaros, Kismaros és Zebegény – közös megemlékezésen arról beszélt, hogy Magyarország sokat köszönhet az országban élő német nemzetiségű embereknek, akik évszázadokon át hozzájárultak ahhoz, "amire büszkék vagyunk".

Rétvári: az emlékezés az ismétlődés legjobb ellenszere

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a málenkij robotra elhurcolt áldozatok tiszteletére tartott megemlékezésen a nagymarosi római katolikus templomban 2019. január 13-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Ezért is kell emlékezni arra, hogy ez a három kis település néhány nap alatt 500 embert veszített, Magyarország pedig néhány hónap alatt csaknem 800 ezer embert, akit az úgynevezett málenkij robotra, kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba – tette hozzá.

Azt mondta: ha azokat a vagonokat, amelyekben az embereket málenkij robotra vitték, egymás mögé helyeznék, Debrecenben lenne a mozdony és Székesfehérváron az utolsó szerelvény. Az elhurcoltak közül 200 ezren soha többé nem tértek haza.

Rétvári Bence kitért arra: a háború végén több csapás is érte a magyarországi svábságot. Először Sztálin 1944. december 22-i parancsa, meghatározva a kvótákat, amelyeket az előrenyomuló Vörös Hadseregnek teljesítenie kellett, "begyűjtenie" embereket, hogy háborús jóvátételt végző munkára a Szovjetunióba vigyék őket. A másik csapás pedig a magyarországi németek kitelepítése volt.

1946-tól 1948-ig mintegy kétszázezer németet telepítettek ki Magyarországról.

A parlamenti államtitkár azt mondta: a 20. század konklúziója, hogy Magyarországnak távol kell tartania magát minden birodalomépítő törekvéstől. Úgy fogalmazott: "Bízunk abban, hogy a szabadságot, amelyet mostanra megszereztünk (...), meg is tudjuk őrizni."

1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Nagymarosról, Kismarosról és Zebegényből 1945 januárjától vittek el embereket.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Én emlékszem, amikor elloptátok a MANYUP pénzt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Bence, ha arról regélnél, mi történt pénteken?Nem a XX. században, hanem 2019.01.11-én!
desiro
Akkor jó lenne, ha emlékeznél mennyi hülyeséget hordtál már össze a többi álkeresztény barommal együtt.
desiro
Kérdezd meg horthyt mit kerestünk, orosz földön? Megkapnád a választ a gulágról is.
Eladott Ország
Arra is büszkénk vagyunk, hogy a hadigondozási díjat, a mindenkori nyugdíjminimumhoz, viszonyítjuk, amely tíz év után is sziklaszilárdan 28.500 forint. Amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30%-a (jelenleg 8 550 Ft, mely időközben tízezer forintra nőtt, a szociális érzékenység hevületéből. Szánalmas bakelitkeresztények vagytok wazze!
papa.49
Retekbence te IGEN SÖTÉT? HÜLYE VAGY !!!
fideszes gyökér
Én emlékszem, amikor elloptátok a MANYUP pénzt.
papa.49
@Eladott Ország: A retekbencét is csak azért tartják mert röhögés nélkül eltudja mondani az orbitális hazugságokat !!!
tudode
Mondatszerkesztésileg még ELMEGY ez az .. e m l é k e z é s .. ismétlődése!
.
Már ami a SZÜKSÉGTELEN ismétlődést illeti
.
ad 1/ Nagy Imre újratemetésénél már egy kódis KÖLCSÖN CUCCBAN megszegte a szavát azzal, hogy abban állapodtak meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében most még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást, de FELEJTHETETLENNÉ akarta magát tenni ELPLETYÓZTA,
.
ad 2/ Azt üzente a PLETYÓS a z őt követő ifjusának, hogy BIZONYOSOK előtt az ajtót becsaptuk,
.
ad 3/ Oszt' a NYILÁSZÁRÓKAT kinyitotta úgy, hogy még az UNOKÁK is nyügni fogják, az EU pedig foghatja a fejét, mert ISMÉT FELEJTHETETLENNÉ tette magát a történelem szemétdombján KIJELŐLVE a helyét,
.
------- Így lett Magyarország az új hidegháború egyik főszereplője
www.youtube.com/watch?v=ILxGCoxsnZ8
.
ad 4/ Úgy túl tolta a vásott kölök a bringáját, hogy
.
------- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag
.
Majd a TÖRTÉNÉSZEK kiguberálják MI LETT A FIDESSZEL, amelyet "még" definiálni sem lehet a cini, cini cinkos pajtások miatt!
.
Majd ha TÚLÉLŐ az ország ezt a KICSODÁNAK a MICSODÁJÁT!
kereső
Reagált az állampárt:"Azok a Gyurcsányék hazudoznak és hergelik a nyugdíjasokat, akik kormányzásuk alatt elvettek egy havi nyugdíjat és sorozatos megszorításokkal nehezítették a nyugdíjasok életét. Az államkincstár a nyugdíjakat a jogszabálynak megfelelően a pénteki napon utalta, a postai kézbesítés is a megszokott rendben történik."
toniszalai0
--_[Itt találsz meeztelen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
Eladott Ország
@kereső: Ha nem lett volna nagy társadalmi ellenállás a nyugdíj kifizetéssel kapcsolatban, a fidesz bűnbanda leszarta volna a kifizetéseket és csak hétfőn történt volna meg.
kereső
@Eladott Ország: figyeled a kommunikációt? Már szó nincs 13.havi nyugdij elvételéről.1 havi elvételéről beszélnek újabban. Mintha az emmuttnyocévben 11.havi nyugdijat kaptak volna a nyugdijasok. Nem az első eset a fogalmazás, már többször is találkoztam vele .
Lepényleső
Áttekintésre ajánlanám az 1948 utáni éveket,bezárólag a konszolidációnak mondottakig.
Itt-ott még rá is tesznek,de alaphangon indigóval ők írják a mai történelmet,ennyit arról,hogy emlékezet. Ráadásul mindig mást vádolnak azzal,amit ők követnek el.
toniszalai0
[[-#Itt találsz mezteleen lányok a városodban : My.Su/Meztelen
papa.49
Egyébként is csak a pontosság kedvért a 13. havi nyugdíjat a Bajnai kormány szüntette meg !!!
A másik, HA NORMÁLIS ÖSSZEGŰ LENNE AZ ALAMIZSNÁNK 40-50 ÉV MUNKA UTÁN, SEMMI SZÜKSÉGNEM LENNE 13. HAVI NYUGDÍJRA !!!
De ugye FÜTYISZ HAZUGSÁGBÓL ÁLLSZ !!!
lusta
Nadon jó, nadon jó. Aztat mondja benmcuska, ˝A másik csapás pedig a magyarországi németek kitelepítése volt.˝ Nem a magyarok, hanem a migráncs németek kitelepítése.
kissé felnőttem
ÉS az előzmények tabuk? 1840-es adatokat kéretik átnézni, lakosság arányok (
( mert népszámlálás volt nemzetiségi / anyanyelvi iskolák száma aztán Aztán az 1920 az évekig hogyan is miért is alakult ahogy alakult meg a zsidotörvényt / hányat is hoztak miről is szóltak ezek OLVASSA EL KÉREM!!!
ki is hozta? tán a nép avagy a kormány a nép szervezte tán a KITELEPITÉST vagy a kormány? + a vagyon elkobzások ? is tabu? ez sem a néphez került, 1956 bam 180-200 ezer meg menekült ként ? a 600 ezer meg jókedvében pár éve és még nincs vége. A nép miatt a kaland vágy vagy a megélhetési kényszer hozta döntés?ugyhogy mi sem vagyunk ám SEM ostobák, sem vakok. Max önök által
lehazaárulózóttak.
Gondoljon bele. aztán eddig sem eztán meg pláne nem leszek párt tag itt sem ott sem max csak a NÉP ( 1 tagja ) Módosítok: a német ajkú lakosságot magyar állampolgár volt mind szerintem szlovák ajkuakat szintén
Pedig Budapestet, Pozsonyt, Prágát , annó ŐK épitették fel és mindezt kitelepítésnek hivták Erre ugye nem lehet büszkének lenni. ahogy a mai valóságra sem tudok az lenni és ha tetszik ha nem ez a valóság
Eospinnta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a >> tinyurl.com/kp95cw8
justhpeter
Miért pont Szánalmas Bence ne szólalna meg ? A többi ökör közt nem elfér ?
Eladott Ország
Akkor emlékezzünk: Ukrán és orosz nyugdíjasoknak adunk havi 300 ezer forint havi nyugdíjat annak ellenére, hogy itt egy fillér adót fizettek volna, és 10 ezer forintot adunk azoknak havonta, akiknek szüleit elhurcolták málenkíj robotra és a járandóságukat a minimál nyugdíjhoz, 28.500 forinthoz kötjük, hogy a családbarát ég szakadna rátok, arra a rohadt szarházi keresztény pofátokra!
papa.49
@Eladott Ország: A ,,rászakadást,, lehetne ismételni akár többször is !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.