Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint a mai liberalizmus legfőbb jellemzője az, hogy a gazdaságot a politika fölé helyezi, ezért születtek a 2008-as pénzügyi, hitelezési válságra adott nyugati válaszok a liberális rendet irányító menedzseri, közgazdasági, pénzügyi és piaci szakértők elképzelései és érdekei mentén.

Orbánt éltette a illiberális főtörténész, aki szerint a "liberális rend megbukott"

A történész a Ki nyeri a XXI. századot? – Egy évtizeddel a gazdasági válság után címmel, a XXI. Század Intézet szervezésében tartott szerdai budapesti konferencián arról beszélt: ez a liberális terápia nem vette figyelembe a válság politikai és társadalmi következményeit, célja pedig csak a válság előtti status quo visszaállítása, a pénzügyi, gazdasági szakértői elit hatalmának, befolyásának és gazdasági erejének átmentése volt.

A főigazgató szerint azóta azonban kiderült, hogy a liberális rend megbukott politikailag, társadalmilag és gazdaságilag is. Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Magyarország más utat választott azzal, hogy a gazdasági és pénzügyi válságra politikai választ adott, ezzel pedig "kiverte a biztosítékot" Washingtonban, Berlinben és Brüsszelben. Orbán Viktor a válságkezelést nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdésnek tekintette és a csődöt okozó élcsapat cseréjében volt érdekelt, valamint abban, hogy a válság terheit ne kizárólag a munkából élőkre terheljék, ahogy az a fejlett országokban történt, hanem a válságot okozó piaci szereplőkre is.

Schmidt Mária szerint tíz évvel a válság kitörése után Orbán legádázabb ellenségei is kénytelenek belátni, hogy politikája és gazdaságpolitikája sikeres volt. Az elmúlt évtizedekben meghatározó neoliberális gazdaságpolitika cserbenhagyta a társadalmat, intézkedéseivel hatalmas és növekvő egyenlőtlenségeket eredményezett.

A történész szerint Orbán Viktor az elsők között ismerte fel a politikamentesített válságkezelés politikai következményeit és Tusványoson ki is mondta azt, hogy Magyarország szakít azzal a liberalizmussal, amivé az a XXI. század elejére vált, és amely 2008-ban látványosan lejtmenetbe került. Szerinte Orbán Viktor egy olyan illiberális társadalom megteremtését tartja kívánatosnak, amely közösségi, keresztényi és szolidáris, gazdasága pedig nem pénz-, hanem munkaalapú

Schmidt Mária szerint a politika háttérbe szorítása vezetett a 2008-as pénzügyi, hitelezési összeomláshoz, és a válságkezelés is azért bizonyult kudarcosnak, mert az elit a politika szempontjait semmibe véve kizárólag a státuszának átmentésére fókuszált.

Az Európai Uniót már régóta nem felelős politikusok irányítják, hanem olyan tisztviselők, akik szakértelmük, beosztásuk, beágyazottságuk alapján kerülnek irányító szerepbe. A politikát az elit egyre szűkebb területre korlátozná a nemzetállamokban és ez aláássa a többségi demokrácia legitimitását, veszélyezteti a működését. Ha ez a folyamat tovább tart, az azt jelenti, hogy a nemzetállamoktól a politikát a nemzetek feletti szervezetek magukhoz vonják, ez pedig a birodalomépítők szándékait szolgálja. A legnagyobb veszélyt nem a többi, számunkra idegen civilizáció jelenti, hanem a saját érdekérvényesítésünk hiánya.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
,,Orbán más utat választott,, ez igaz így sikerült a középmezőnyből az utolsó előtti helyre LETÖRNÜNK !!!
Bandzsamarcsa ne szólj egy szót se iszonyúan sötét vagy !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@cikicakk55: Vannak a strabizmusnak ( kancsalságnak) olyan esetei, amelyek műtéttel sem korrigálhatók. Pláne nem bizonyos kor után.
Aki Én
@Shikari: Van igazság abban amit mondasz. Valóban vannak ártalmas, hazug, rendetlen libsik.

,,orbán viktor 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke"
evacica
Ez a rém jobb lenne,ha ki se nyitná a száját, igaz a fagyizásnál szükség van a nyelvére!
Sámannus
Ha sokat mondja maga is elhiszi. Inkább kukába megy amit ír, mert a szárnyas betétjét ritkábban cseréli, mint a nézeteit.
kokopelli
A Bécsi út másik végétől nyugatra egymás után "buknak" azok az országok,ahova a magyar
fiatalok értelmesebbje kivánkozik ill. már magára vette a "jobblétet"! Azoknak mesélj Marcsi-mama!
Ez egy lavinaszerű "akármi",mert az egyre erősödő elvándorlásra egyre hülyébb a kormány propa-
gandája,amire válaszul újra erősödik a "lelépők" száma! (;-))
kokopelli
@evacica: ...ha őt látom ill. hallgatom a szegény ártatlan anyukája jut eszembe:
"A hülyeség édesanyja mindig terhes!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.