Egy kardiológiai időpontra átlagosan 50 napot kell várni.

Ma átlagosan több mint három hetet kell várnia egy betegnek, hogy bejusson egy szakrendelésre; a leghosszabb a várakozási idő a kardiológiai szakrendeléseknél van, míg a legrövidebb a fül-orr-gégészeti ellátásoknál és a gyermekgyógyászati szakrendeléseknél

- derült ki a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legújabb, a szakrendelési várakozási időről készített felméréséből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A tavaly novemberben készített, 28 intézmény adatait tükröző felmérés szerint a járóbeteg szakellátásban az átlagos várakozási idő szakmától függően 3 és 50 nap között mozog. Több szakrendelésre már 3-4 nap alatt be lehet jutni, de hét olyan szakrendelés is volt, ahol legalább egy hónapot kell várni.

A felmérés szerint az összes szakterület összesített átlagos várakozási ideje 22,8 nap volt, ami két és fél nappal több, mint 2016. novemberében készített felmérésben.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a kardiológiai szakrendelések vannak, átlagosan több mint 50 napos várakozási idővel, bár itt a helyzet legalább már nem romlott tovább. Második a diabetológia (37 nap várakozás) és harmadik az angiológia 36 nap várakozási idővel.

Átlagosan egy hónapnál is több várakozás után juthatunk be endokrinológiai, nefrológiai, szemészeti és bőrgyógyászati szakrendelésre is.

A legjobb a helyzet a fül-orr-gégészeti, a sebészeti és a gyermekgyógyászati szakrendeléseken, itt 3-4-5 nap a várakozás.

A százalékosan legnagyobb romlás a sebészeti szakterületen volt mérhető, azonban a százalékosan magas érték itt a 1,5 napos várakozási idő 4 napra történő növekedését jelentette csak, ami nem nagy eltérés abszolút értékben – áll a felmérésben.

A második és harmadik legnagyobb relatív növekedést mutató szemészet (90 százalék) és nefrológia (82 százalék) kapcsán azonban már 15-16 napos növekedésről beszélünk, így a korábban 20 napnál rövidebb várakozási idő az elmúlt két évben mindkét esetben 30 napnál hosszabbra növekedett.

Az érsebészeti/angiológiai ellátásban hatvan százalékkal nőtt a várakozási idő a két évvel ezelőttihez képest, és az ultrahangos szakrendelés volt még az a terület, ahol több mint a felével, 56 százalékkal nőtt a várakozási idő.

A legnagyobb arányú javulás két szakterületen van, azonban az okok a két esetben eltérők – írták. Negyvenhat százalékkal, 13 napról 7 napra csökkent a betegfogadási listák hossza az általános belgyógyászati szakrendeléseken. Egyértelmű trend, hogy e szakrendelés visszaszorulóban van, jellemzően diagnosztikai munka folyik itt, a betegeket ezt követően a "specializált" belgyógyászati szakrendelésekre irányítják át. Ez értelemszerűen a betegfogadás felgyorsulásához vezet.

A relatív várakozási időben magasan a legnagyobbat – 23,5 nap, 41 százalék – csökkenő szakterület a korábban a listát 57 nappal vezető endokrinológia.

A kapacitások és az igények változásának figyelembevételével a szakemberek véleménye szerint a komoly csökkenés oka egyértelműen az, hogy a korábbi igen magas várakozási idő miatt a betegek a magánellátást választják – olvasható az anyagban.

A szakmai szövetség felhívja az egészségpolitika figyelmét, hogy a betegfogadási idők változását monitorozni kell, és amennyiben szükséges, finanszírozási eszközökkel be kell avatkozni. Ilyen lehet szerintük az úgynevezett teljesítményvolumen-korlátok célzott feloldása, többletfinanszírozás a befogadási listák csökkentésére, illetve a háziorvosok gyógyszerfelírási jogosítványainak kiterjesztése. A szövetség szerint a kórházi várólisták kapcsán már sikeres módszerrel a járóbeteg-szakellátásban is eredményesen lehetne csökkenteni a betegek várakozási idejét.

Forrás: MTI

Címlapi kép: Pixabay Cco

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Néha egy értelmes rendlelet is segítene! Szedek egy gyógyszert, életem végéig, amit csak a cardiológia szakorvosa rendelhet, aki egy évre a felírási jogot átadhatja a háziorvosnak. Miután ismét letelt az egy év, időpont kérés, várakozás,és adminisztráció, miután nincs panaszom, jól vagyok.Persze, ha már oda evett a csoda, a doki megvizsgál, majd leírja: status idem. ( változatlan állapot) Miközben egy sűrgős esetnek tovább kell várnia. Majd azzal búcsúzunk, hogy ha panaszom van jelentkezem. Persze ehhez a "panaszomnak" nálam is előre kell jeleznie, hogy hat hét múlva megjelenik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
@vacsi: ha meghal valaki a várakozási idő alatt az már az Ö baja!Kásler kecske Miki magasról lekakálja,hogy mi van és lesz a betegekkel! Mióta hatalmon van csak dicsekszik az elért eredményeivel de felmutatni semmit sem tud!!
Nessy
Néha egy értelmes rendlelet is segítene! Szedek egy gyógyszert, életem végéig, amit csak a cardiológia szakorvosa rendelhet, aki egy évre a felírási jogot átadhatja a háziorvosnak. Miután ismét letelt az egy év, időpont kérés, várakozás,és adminisztráció, miután nincs panaszom, jól vagyok.Persze, ha már oda evett a csoda, a doki megvizsgál, majd leírja: status idem. ( változatlan állapot) Miközben egy sűrgős esetnek tovább kell várnia. Majd azzal búcsúzunk, hogy ha panaszom van jelentkezem. Persze ehhez a "panaszomnak" nálam is előre kell jeleznie, hogy hat hét múlva megjelenik.
Commenter
@Nessy: ez így van. Ha a háziorvos írja fel a gyógyszert és nincs szakorvosi ajánlásod akkor többet is kell fizetned ugyanazért a gyógyszerért, hiába idem a diagnózis és a status életed végéig ezt, minden évben el kell "játszani" a szakorvosi ajánlással.
Viszont egy csomó olyan gyógyszert is vénykötelessé tettek aminek nem sok értelme volt gondolok itt pl. az olyan fájdalomcsillapítókra mint az Algopyrin. Én asztmás vagyok, és sem fog már változni, de a prednisolon is most megint épp hiánycikk. Ez van.
Eladott Ország
11. parancsolat: Ne csinálj hosszú várólistát! Az intézkedés egyenértékű rózsafüzérek kiosztásával. Ugyanitt koszorú előrendelhető. Várólistásoknak a sorra kerülésig egy kis olvasni való. uploads.disquscdn.com/images/aff5a5550ff38a2f9a1bd9829eadc74f4d732a40c69ac1ccd6f41b82c4f5c22b.jpg?w=600&h=600
uploads.disquscdn.com/images/a577c7408e63a48d89f3a333b4869e17d555d91a715e3da92abebf194badc00f.jpg?w=600&h=308
szaboria1
Potom 62 napra kaptunk úgy időpontot, mivel márc. 8-án azt mondták csak hétfőtől kaphatunk időpontot a kardiológiára ami így június 11-e lett.
Nessy
@Commenter: Nekem is a Trombex amiért évente elkocogok, épp holnapután. Mert a mi változás ez után jön, az egy infarktus, amivel nehéz lenne 6 hetet várni. Egyébként nekem is 600 forint a plusz, ha nem kapok időpontot, csak egy hónappal az év lejárta után.
De hát ez van! Még egy kicsit tárgyalnak, ötletelnek, szövetséget kötnek, aztán lesz ez hosszabb is! Mármint a várólista.
Nessy
@Eladott Ország: Miután kevés a patológus, nem árt! :-(( Már csak azért is, mert kutya drága a hűtés napidíja!
Commenter
@Eladott Ország: ez rettenetesen morbid. :((
emerencia
Körülöttem nagyon sokan még több időt várnak a szakrendelésre való bejutásra mint ami a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség legújabb, a szakrendelési várakozási időről készített felméréséből kiderül.

Mindez csak a szegényebbekre és a protekciótlanokra vonatkozik. Akinek pénze, kapcsolata van az magánorvoshoz megy vagy másokat megelőzve hamar bekerül a tb. szakrendelésre. A többiek várnak akkor is, ha idősb koruk és állapotuk miatt egészségesen is nehezen bírják már a munkát a többször meghosszabbított rájuk vonatkozó kötelező nyugdíjkorhatárig. Betegen, valamilyen tünettel, fájdalommal kínlódva csupa "élvezet" gályázni fiatalon, idősen, középkorúan egyaránt. Nyugdíjasan pedig nap mint nap azzal a tudattal felébredni, hogy diagnózis és időben megkezdett korrekt gyógykezelés hiányában idő előtt eljöhet a vég ugyancsak rettenetes lehet. Ennyit ér egy határon belül született, hazájában évtizedeket adót és járulékokat fizetett magyar és erre a "szebb jövőre" számíthatnak az aktív korú honfitársai is.
idppp
Azt írják, hogy a sebészeten a várakozási idő 4 nap! Ez sürgős esetben lehet csak igaz, átlagban minimum fél év. Ez legjobban az ortopédsebészetet érinti, amiről nagy előszeretettel megfeledkeztek. Én jelenleg az 1 éves(!!!) várólista végén helyezkedem el, peddig járásjéptelen vagyok! Kedves ismerősömnél rosszindulatú hasnyálmirígy-daganatot diasztognizáltak, jártányi ereje sincs, de csak 3 hét múlva operálják! Rohadjon meg, aki az egészségügyi ellátásért felelős a kormánnyal és Orbánnal együtt! Többségünknek nincs pénze magénklinikára, magánkóházra, egy csípőprozézs-beültetés mésfél millió forint! Ezt termeljem ki a 2,7 %-os nyugdíjemelésből? Szemét, mocskos módon hazudnak, kívánom, hogy minden illetékesnek, és hozzátartozóinak is a közgyögyógyellátás kelljen igénybe venni!
emerencia
@idppp: Nap mint nap hallok olyan eseteket, mint ami veled és kedves ismerősöddel történik. Nem vagyok képes napirendre felette!!! NEM! NEM! NEM!
evacica
@Commenter: Lehet de sajnos igaz ez az orbáni M.o.! Lehet, hogy mire a szakrendelésre kerülsz már késő! Legfőbb érték az ember, így véd téged Orbán!
Commenter
@evacica: Nem csak engem, "véd" így hanem minden lakost, az egész országot.Kivéve az elitet és a holdudvart mert ők magánklinikákon vagy külföldön kezeltetik magukat. Számára nem az ember a legfőbb érték, hanem a hatalom amit általuk megszerzett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.