Növekedett a természetes fogyás 2019 első három hónapjában, miután 4,3 százalékkal kevesebb gyermek született és 1,6 százalékkal többen haltak meg az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Jobban fogy a magyar: még kevesebb gyerek született májusig, mint tavalyFotó: Pixabay

A közleményben azt írták, 2019 első három hónapjában 20 830 gyermek született, 946-tal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Januárban 5,4, februárban 4,5, márciusban pedig 3,1 százalékkal kevesebb volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest. A születések száma mindegyik régióban mérséklődött,

a legjelentősebb visszaesést 11 százalékkal Nyugat-Dunántúlon és 7,8 százalékkal Dél-Dunántúlon regisztrálták, a legkisebbet 0,1 százalékkal Közép-Dunántúlon és 0,7 százalékkal Észak-Alföldön.

2019. január-márciusban 37 578-an haltak meg, 578-cal többen, mint az előző év azonos időszakában. Idén januárban 20, februárban 2,6 százalékkal többen, márciusban viszont 15 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A halálozások száma Budapesten 1,2 százalékkal, Pest régióban 1 százalékkal csökkent, a többi régióban viszont nőtt. A legnagyobb emelkedést Dél-Dunántúlon (6,5 százalék) és Közép-Dunántúlon (3,3 százalék) mérték, a legkisebbet pedig Dél-Alföldön (1,4 százalék) és Nyugat-Dunántúlon (1,7 százalék).

Kiemelték, mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett,

a természetes fogyás 10 százalékkal, 16 748 fővel több, mint egy évvel korábban.

A természetes fogyás mindegyik régióban nőtt, a legnagyobb mértékben 21 és 19 százalékkal Dél-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma csökkent: 6080 pár házasodott össze, 66-tal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ez az adat három régióban nőtt, ötben viszont csökkent. A legjelentősebb mértékben, 11 százalékkal Pest régióban emelkedett, a legnagyobb mértékű csökkenés pedig – 11 százalékkal – Közép-Dunántúlon történt.

Ezer lakosra 8,7 élve születés és 15,6 halálozás jutott. Az előbbi 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél. Ennek eredményeként a természetes fogyás 0,6 ezrelékponttal, 7 ezrelékre nőtt. Az év első három hónapjában ezer élve születésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,8 ezrelékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám 2,5 ezrelékes értéke nem változott az előző év azonos időszakához képest – olvasható a közleményben.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Ezzel egészen pontosan lemérhető az óriásplakátokon igen, de a valóságban minimális ember számára elérhető családtámogatási rendszer hatékonysága. Éppen egy kalap sz@rt ér, hogy naponta 80x mondják be a rádióban hogy a gyermek az első...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Több fiatal pártól hallottam,hogy nem bíznak a CSOK-ban,mert a fidesz megbízhatatlan.Ígérnek füt-fát,aztán egy tollvonással legyilkolnak mindent,mint a lakástakarékokat,ők pedig ottmaradnak a rengeteg hitellel.A gyerekgyártás mellé nem ártana egy normálisan működő egészségügy,és oktatás,de mindkettő pont egy kalap sz@rt ér.A fiatalok még mindig külföldre szállingóznak a halódó nyugatra,a döglődő imperialistákhoz,hogy békében,b@szogatásmentesen,nyugodt körülmények közt neveljék a gyerekeiket,a munkájuk által jól megfizetve.A fidesz azt kommunikálja,hogy hazajönnek a fiatalok,pedig nem,eszük ágában sincs.
Hari
@Sámannus: sajnos így igaz, a fidesz a látszat i intézkedések és a megtévesztések látvány politikáját csúcsra járatja. Ez nekem olyasmi, mint Karinthynak tulajdonított éttermi mondás: pincėr közeledik, mintha távolodna. Az Orbán rezsim ugy ad, hogy elvesz. Pl. úgy ad minimálbért, hogy elveszi az adómentességét, úgy emeli nyugdíjakat, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott átlag inflációt alig éri el, a nyugdíjas kosár infláció számítást meg elvette, és lehet sorolni. Úgy ijesztget integrációval, hogy itt nagyítóval sem találni egyet sem. Persze ehhez kell egy partner: a sajnálatosan együgyű átlag magyar.
division
Születnek azok csak nem oda ahová kellene.
division
@Aki Én: Na és ahol szaporodnak mint a sáskák, az is a kormány kudarca? A szülők általában két gyereket vállalnak be, mivel felelősségteljesen gondolkoznak, tudják hogy ennyit tudnak gond nélkül eltartani, felnevelni, jó esetben még babysitter sem kell hozzájuk. Nekem mondjuk sikerült összehoznom ötöt, igaz két esetben is ikrek lettek, pedig néztem ám közben a tévét is:-))
division
@F_Viktor: Ez az, de akkor nekem viszont nem tudom hogyan sikerült ötöt is összehoznom miközben folyton a közmédiát néztem:-)
Eladott Ország
@Levendula: tegnap, 10:16; El is ismerte Novák Katalin, hogy vannak 100 ezer forintos nettó fizetések. Ha valaki felveszi a kölcsönt, megszületik a baba, akkor ha a férj keres 100 ezret, a feleség a harmadik évben kap 28.500 Ft-ot, abból 50 ezer a törlesztés, marad 78.500 Ft rezsire és 3 ember ellátására. Egy ilyen család hogyan fogja fizetni a törlesztést? Azt még bele sem számoltam, ha betegállományba kell menni a férjnek, vagy elveszti a munkáját, akkor mi van? Vagy gyorsan szül még kettőt akkor az 50 ezer zsebbe marad. Igaz a 28.500 az ugyanannyi de 3 gyerekre a családi már az egeket veri!
Ez a devizahitel reinkarnációja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.