A feldolgozott élelmiszerek árindexének alakulásával magyarázza a jegybank, hogy októberben egyaránt 0,1 százalékponttal emelkedett az infláció és a maginfláció az előző hónaphoz képest.

Drágult a sertéshús, a tejtermékek és a gyümölcs is
Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint októberben

a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, a maginfláció 4,0 százalékra emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által számolt és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,7 százalékra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,3 százalékosra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek inflációja 0,1 százalékponttal 3,3 százalékosra lassult.

Az októberi inflációs adatokat értékelve a jegybank úgy ítélte meg, hogy a költségváltozásokra érzékenyebb termékek, mint az élelmiszerek és üzemanyagok szerepe az infláció emelkedésében enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest.

Elemzésében a jegybank rámutatott: a feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai emelkedtek októberben, amit elsősorban

a tej és tejtermékek áremelkedése magyarázott.

A feldolgozatlan élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai szintén emelkedtek az előző hónaphoz képest, amihez pedig főként

a sertéshús és a friss gyümölcsök árainak növekedése járult hozzá.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Zabájjátok' kelkáposzta helyett a kormánypropagandát, az ingyér van! Bocsánat, nincs ingyér', azt is mi fizetjük. Sőt drágább is, mint a káposzta. A 330 feletti forint-euró árfolyam árnyékában azért elgondolkodtam azon, hogy vajon hány ilyen kibaszottul jól teljesítő, sereghajtóból éllovassá kapaszkodott, atombiztos lábakon álló gazdaság van a földgolyón, ahol egy 9 ezer forintos – oh, wie schade: megzabálhatatlan – utalvány bejelentése után magára valamit is adó szépkorú (üdvözletem az utóbbi időben méltatlanul elhanyagolt Tállai úrnak, a szépkorúak és az olcsó benzin védőszentjének) nem kapja elő a kapáját a sarokból, és nem küldi el a halál faszára az őt kreténnek néző útonállókat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Eladott Ország: (11:29) nem stróman-ja,hanem "strófrau"-ja!? Amennyiben "stróman"-ja lenne,akkor a Lali
hátulról jött volna a világra!!
Clavigo
@kokopelli: Így is lehet,,hogy " hátulról jött ". ..:)
Csizmás Kond
@Yoda69: Szerintem van, mert ha a háztartások többségében nevelnének disznót tyúkot és egyebeket a piac sem ingadozna ennyire...na és oda kell a kapálás.
Csizmás Kond
@Nessy: ...na ne mond... ezt most arra kéne értsem hogy tőled is elvették, vagy csak szereted hangoztatni a régi hülyeségeket ? Sokan eladták mert sértette a kapanyele a kipuhult kacsóját...vagy egyszerűen fogalmuk sem volt a gazdálkodáshoz, és annak semmi köze a talpnyaláshoz.
Nessy
@Csizmás Kond: Tőlem max a két cserép muskátlit vehették volna el. De bizony voltak biogazdálkodók akiknej a többéves munkájukat szántotta be az "új földesúr", voltak állatttartók ,akik sok éve gondoztak, ápoltak legelőt, amit elveszítve, fel kellett számolniuk az addigi megélhetésüket! Most lehet, hogy neked valahol ez hülyeség, nekik a munkájuk és megélhetésük volt! Most viszont a sok ezer hektáros birtokok gazdáinak nem is kell érteni a gazdálkodáshoz, mert a földalapú, nem kevés támogatást akkor is megkapják, ha csak a parlagfű termésük kiemelkedő! És hogy kik , mennyit tudtak szerezni? Az egy érdekes lista!
Csizmás Kond
@Nessy: Szerintem te a bérelt területekkel téveszted össze. A saját területet senki nem tudja elvenni ha te nem adodo oda.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.