Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Koronavírus: a magyarországi fertőzöttek ugrásszerű növekedésére számít a kormány
A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítik a biztosítóberendezéseket egy váltóállító toronyban a Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2020. március 19-én. MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők.

Hangsúlyozta: a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma.

Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.

A babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik.

Gulyás Gergely miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy a babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg.

A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik – jegyezte meg.

A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A munkaviszonyokkal kapcsolatos rendelkezésekről szólva Gulyás Gergely kiemelte: azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg.

A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Magyarország biztosítja a humanitárius folyosót Románia felé

Amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

A hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek – mondta a tárcavezető, hozzátéve: nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

Önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök

A meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben – ismertette a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszer.

Az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos, országgyűlési képviselő vezeti.

Hozzátette: számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, amiért a kormány hálás, ennek koordinálását bízták Révész Máriuszra. Magánkórházak jelentkeznek, mások digitális eszközöket ajánlanak fel – tette hozzá a miniszter.

Megerősítette ugyanakkor: a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Miután eddig szartak bele az egészbe, most fosnak. Aki egy kicsit is képes gondolkodásra, az tudja, hogy egy járvány megállítása a fertőzési gócok felderítésével kezdődik. Ez nem megy másképp, mint széleskörű szűréssel. Akik önként jelentkeztek szűrésre, azokat elhajtották, sőt, még a tüneteket produkálók egy részét is. Most a termés beérett, lehet sopánkodni, hogy Soros, Gyurcsány, meg migráncs, de még véletlenül sem a tehetetlen, tudatlan, cezaromán csutkány...
Sámannus
Ha létezik olyan hogy közvéleménykutatás, akkor léteik pontosan ilyen alapon végzett szűrő vizsgálat is. A kettő közötti különbség elhanyagolható lehet. A napi, vagy a heti adatok mutathatják az intézkedések eredményességét. Akormány hazugsága tehát ebben mutatható ki, mert a megfelelő információ a népességfüggvényében csakis így válik értelmezhetővé.
Ha a kormány nem megfelelően végzi a teszteket, az valóban semmire sem való. Ha úgy akarja irányítani a kommunikációt, hogy a vírus terjedését megállítsa, csak azt kell tennie, amit a kormány propagandára fordított kommunikációval tett, mert azok is hatalmon tartották, tehát a polgárait, ha tetszik a szavazóit mentheti meg ezzel.
Kivételt képez persze, ha a kormány, valamelyik őt zsaroló hatalom befolyása alatt áll, akkor az most nyíltan szembefordulhat a nemzeti érdekkel. A bizonyíték erre a fertőzési statisztika elhallgatása.
Sámannus
index.hu/video/2020/03/18/koronavirus_operativ_torzs_sajtotajekoztato_elo_kozvetites_facebook_live/
HAZUGSÁG
Pontosan ezzel lehet jelezni, ha változás történik a lakosság reakciójában! Akár napi szinten is figyelmeztetheti a lakosságot az egy másik kérdés, hogy a következményei két hét múlva jelentkeznek, de a változások jelentik a legfontosabb információt, és jelzik hogy milyen a kommunikáció a lakosság felé. Jelenleg a kommunkációban,egy sablon szöveggel teszik értelmezhetetlenné a helyzetet, és az emberek ezért nem is reagálnak a kellő intenzitással az elvárható intézkedésekre, melyek a mai formájában egy nemzeti tragédia kibontakozásának első felvonására emlékeztetnek.
Dr plágium
Eddig mit gondoltak? Lesz pár beteg és vége is van egy kibaszottul veszélyes járványnak?
Pálinkás Pál
Nofene ,mi történt ..? Csak nem elismerik amit régóta szajkózok itt hogy sokkal többen kihordják tünetmentesen ,anélkül hogy megbetegednének...és amíg nincs gyorsteszt,ami rögtön kimutatja a fertőzést...addig semmi értelme annak ami megy...tudniillik nem tudni ki fertőzött ki nem...és legyünk őszinték,ugyanúgy mászkál mindenki,még az öregek is...sajnos a vírusos járványnak az a rákfenéje,hogy csak megelőzni lehet...azt meg elrontották decemberben...éppen ezért mondom, az öregeknek kéne megfelelő elkülönített védelem, a fiatalabb korosztály jó eséllyel sima takonykórral megússza... amíg nincs gyorsteszt,addig az egész csak semmit nem érő hajcihő...erre talán legjobb példa Japán,ahol nem cirkuszolnak,és érdekes módon semmivel nincs több beteg koronás ,mint az Európai átlag!!! Sőt!!
Dr plágium
hvg.hu/itthon/20200319_Orszagos_toiszti_foorvos_Senki_ne_varja_hogy_azonnal_megy_hozza_a_mento?s=hk

A hvg.hu-hoz eljutó háziorvosi visszajelzések alapján az elmúlt 45 órában legalább 50 potenciálisan fertőzött betegük „reklamált” náluk, hogy hiába várták a mentőt. Amikor pedig a háziorvosok felhívták az OMSZ-t, hogy mégis mire számíthat az elkülönített beteg, a diszpécser rendre közölte, hogy semmire, sőt, az OMSZ-nél nem is tudnak róla, hogy lenne ilyen kötelezettségük.
Yoda69
Most fog visszautni sokszorosan hogy a fideSS maffia hagyta lerohadni az egészségügyet. Ha nalunk is úgy eldurvul a helyzet mint az olaszoknal akkor az megtizedeli a lakosságot és ez orbán bune lesz.
division
@Yoda69: Akik idősek, plusz krónikus betegek így is úgy is meghalnak nagy eséllyel, ahogyan az olaszoknál is. Náluk nagyon fejlett az ellátórendszer, mégsem bírtak el a vírussal. A vírus lelassításán múlik minden, és ez a lakosság hozzáállásán múlik.
Yoda69
@division: Vegeredmenyben mindenki meghal elobb utobb. Ez az elet rendje.
De nem mindegy hogy emberhez meltoan, vagy az utszeli arokban, kinok kozott.
Nessy
@division: Ez így van! És ne tessen megsértődni, de ezen nyer a nyugdíj és tb kassza hosszú távon. Éveim számát tekintve, értem már a mentő sem jönne, úgy hogy lehetek morbid.
division
@Nessy: Ezért kell vigyázniuk nagyon az időseknek, pláne ha még betegek is. Maradj otthon, bevásárláshoz kérj segítséget, ha kimész tegyél fel maszkot, szóval vigyázz magadra!
division
@Yoda69: Nem kell ebbe belehalni, az embereknek kellene fegyelmezetten viselkedni, betartani a szabályokat legalább két hónapig. Ez most az egyetlen esély.
Lepényleső
...s aki ad fel lottót az számít a nyereményre? Hiszen ha adott fel szelvényt,tett érte?
Annak a nyereményre semmi esélye,aki még szelvényt sem vett,hogy azt kitölthesse?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.