Az 1990. május 2-án megalakult új Országgyűlésre várt, hogy a lelkekben átmentett szabadságvágyból jogállamot építsen.

Nemzeti összefogásra van szükség ahhoz, hogy az élet minél gyorsabban visszatérjen a rendes kerékvágásba

– mondta Áder János államfő szombaton a parlament ünnepi ülésén, ahol az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek a képviselők.

Áder János azt mondta, hogy

amit  az elmúlt 30 évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország.

A mai Országgyűlésnek mindössze hét olyan tagja van, aki részese volt a 30 évvel ezelőtti történelmi pillanatnak, a mai parlament legfiatalabb képviselője pedig 1990. május 2-án még meg sem született – jelezte.

Érdemes ezért felidézni – folytatta –, milyen korszak zárult le akkor: az a rendszer, még ha népi demokráciának hazudták is, valóban diktatúra volt.

Kifejtette:

1990-ben lezárult egy olyan korszak, amelyben a mentelmi jog sem tudta megakadályozni a legnagyobb parlamenti párt főtitkárának, Kovács Bélának az elhurcolását a Szovjetunióba; amelyben Magyarország miniszterelnökét, Nagy Ferencet politikai krimibe illő módon kényszerítették lemondásra; és amikor a választók döntését semmibe véve, csalással, erőszakkal a kommunisták minden hatalmat a kezükbe kaparintottak.

Az 1990. május 2-án megalakult új Országgyűlésre várt, hogy

a lelkekben átmentett szabadságvágyból jogállamot építsen,

megteremtse a szabadság feltételeit, megerősítse annak alkotmányos alapjait, létrehozza a demokrácia, a népszuverenitás intézményeit – mondta a köztársasági elnök.

A 20. század végi, rendszerváltó nemzedéknek azért kellett megküzdenie, hogy Magyarország ismét Magyarország lehessen,

haza, melyet mindannyian magunkénak mondhatunk, független ország, amely nem kiszolgálója, nem csatlósa senkinek, közösség, ahol a hazaszeretet nemcsak az emberek hűségét jelenti, hanem azt is, hogy az állam is hűséges a polgáraihoz

– fogalmazott.

Kiemelte, 1990 tavaszán – 45 év után – ismét szabadon választhatott az ország, de a munka dandárja még hátravolt: az új törvényhozásra várt a demokratikus intézmények létrehozása, a régóta vágyott szabadságjogok biztosítása. 

Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Milyen aljasul cinikus egy éppen félfeudális fasiszta diktatúrát épitő hatalom szájából mindez. Ünnep??- inkább temetés. 1989 -90 temetése, vigan, vidáman.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Vidám kis maffiagyűlést tartottak. Örültek egymásnak és legfőképpen annak, hogy ezt a sok bűncselekményt eddig büntetlenül megúszták.
EDDIG...
Pálinkás Pál
Az a jobb alsó kép prímán reprezentálja a parazita hordát!!!
kereső
Milyen aljasul cinikus egy éppen félfeudális fasiszta diktatúrát épitő hatalom szájából mindez. Ünnep??- inkább temetés. 1989 -90 temetése, vigan, vidáman.
Eriksson
Érdekes volt látni az egybegyűlteket.
A bal oldali padsorok képviselői fizetett szabadságon vannak? Vagy nekik nem munkahelyük a Parlament?
Vagy nekik nem ünnep a szabadon választott Országgyűlés megalakulásának évfordulója?
Pálinkás Pál
@Eriksson: Te most azokról beszélsz akik ott ünnepelnek??? a 49%-os kétharmadról...? akiknek remélhetőleg már nem sok van a bukásig??!!!
Jozefina
Áder már eddig is sok marhaságot tudott összehordani!!!??
Pálinkás Pál
Jut eszembe...ezek a csírák mintha nem tartanák be a szociális távolságtartást!!!
legott
Áder János boldog. Áder János így néz ki, amikor boldog (most képzeld el, hogy néz ki, amikor nem boldog) : magyarhang.org/wp-content/uploads/2020/05/ader-696x404.png
Clavigo
@Eriksson: Szerintem okádni mentek,,jogosan. Ezt a képet meglátva,,,nekem is kedvem tamadt hozzá.
Nessy
@kereső: Ha majd a szellem napvilága ragyog be minden ház ablakán, ha majd a jog asztalánál mind egyformán foglal helyet, ha majd bőség kosarából mindenki egyaránt vehet, akkor mondhatjuk, hogy eljött már a Kánaán, és a jogállam! A költő után szabadon!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Szerencse, hogy később lett kész az ebéd, mert kihánynám! Ezek az aljas gazemberek beszélnek nemzeti összefogásról, akik szerint aki nem fideszes az ellenség. ROHADÉKOK!
kereső
@Nessy: Feltűnő, hogy a fideSS nem "lelkendezik", hogy kik vettek még rész az "ünneplésben"- külföldi diplomaták, országok képviselői. Voltak?
Nessy
@kereső: Putyin, Erdogan biztos küldött dísz táviratot!
justhpeter
Ez alkalommal szembesülhettek a kormánypátiak, hogy most is ugyanazon aljas volt mszmp-tagok ülnek a parlamentben, akik 1990.-ben eltagadták az akkori pártmúltjukat. A rendszerváltás előtt az mszmp-ben eltagadták a kereszténységüket - ami a valóságban ugyanolyan szégyenkereszténység volt mint ma - a gengszterváltás után eltagadták a pártmúltjukat. Ezeknél megvalósult az a biológiai csoda, amit a férgek hosszú életéről írnak.
namihami
Remélem, hogy a nagy hejehuja közben nem felejtettek el megszavazni maguknak egy kisebb (10-15%-os) fizetésemelést. Ne csak a nyuggerek gazdagodjanak a 2,8% vagyonosodással. Persze, az ellenzék dögöljön meg, az emelés kizárólag a 137, szavazatát a megfelelő helyre és ezzel korlátlan hatalmat szerző személyre adóknak jogos.
Igen, Ő, az Isten, aki értünk töri magát és rokkan bele gyenge teste a mérhetetlen robotba. Akár a saját vagyonosodását és a család mindenét is feláldozva. Korunk Új Szamaritánusa...
Clavigo
@Nessy: talán Gruevszkit meghívták...
ágimami
"és amikor a választók döntését semmibe véve, csalással, erőszakkal a kommunisták minden hatalmat a kezükbe kaparintottak."

"amit az elmúlt 30 évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország."

Ezt volt képe kijelenteni??? Tessék mondani, most hogy is van???DDD
Na most lett elegem!!!
tudode
Emlékezzünk Árpi bácsira, akihez képest méltatlan az egész galeri, bármi sarzsival:
.
--- Koncz Zsuzsa - Ha én rózsa volnék
.
www.youtube.com/watch?v=pxHQtuq8VcQ
.
Mennyivel többet ér a nép szeretete, mint az örökös harcolás a narancsköddel!
Eriksson
@Pálinkás Pál: 13:36
Azokról beszélek, akik nincsenek ott.
Eriksson
@Clavigo: 14:09 A milliós fizetéseket azért elteszik. Attól nincs gyomorrontás.
Nessy
Ebben az "ünneplésben" azok vettek részt elsősorban, akik gond nélkül fordítanak köpönyeget, váltanak elvet és hitet, élén a kormány sok tagjával, és nagy urunkkal! Akiknek az emberek csak adatok a kegyenceken kívül!
Clavigo
@Eriksson: Remélem az nem zaklatott fel ennyire,,mikor az Orban- konda csak a parlamenti büfébe járt be ,durván három évig..Fizetés- költségtérítés,,stb...mert az ugye járt végig ,ez idő alatt is... A " zemúút nyolc év" - re emlékszel,,de erre már nem nagyon..?
Eriksson
@Clavigo: Speciel a 30. évfordulóról beszéltem, de természetesen mindenki arra emlékezik amire akar. És azt képzel bele amit akar. Csak ne akarja a számba adni ami éppen eszébe jut.
ómió
Efftársilag viszont gyásznap volt. Távolmaradással!
Béla333
"A maffia (olaszul mafia) szervezett bűnözői csoport, tagjai a maffiózók (az olasz mafioso kifejezésből). A maffia egyes tagjai szerint e bűnszövetkezet valódi neve Cosa nostra (szó szerinti magyar fordításban a „mi ügyünk”).
"A maffia fő bevétele különféle bűncselekményekből származik: kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, zsarolás, rablás, prostitúció és illegális szerencsejátékok. A bűncselekményekből szerzett pénzt gyakran uzsorakölcsönökön keresztül kamatoztatják, vagy sokszor legális üzleti tevékenységekbe fektetik. A kriminológusok meghatározása szerint a maffia teljesen beleolvad a mindennapi élet számos területébe, és szervezeti felépítése, egysége nem tűnik el egy-egy vezetővel együtt. "
hu.wikipedia.org/wiki/Maffia
Nessy
@ómió: nem is tudom, ezt ki vezette be, méghozzá teljes javadalmazással, mert akkor még nagyon tudta az "ellenzék jogait"!
ómió
@Nessy: Én se! Bár itt, mintha nem is a bevezetés lenne a lényeg, hanem a hozzáállás!
Nessy
@ómió: Kérlek tisztelettel! Évekig a fidesz frakció, élén a pártelnökükkel csak a parlament büféjéig jutott, de akkoriban nem volt divat a tiszteletdíj elvonás! Aztán később délutánonként a Kossuth téren kempingező híveiknek tartottak igehirdetést, mai szóval uszítást! Miközben naponta hivatkoztak az ellenzék jogaira, a népszavazásra, amit mára voltak szívesek eltörölni! Ne haragudj, de Kövér elvtárs legutóbbi "kedves szavaihoz" hogy illene "hozzáállni"?
ómió
@Nessy: Ha jól értem, éppen azt ecseteled, hogy azért a posztkomcsi eredetű anarcholiberalizmusból is ki lehet gyógyulni. Nekik - az efftársakkal ellentétben - sikerült, még, ha évekig tartott is. Amúgy ki törölt itt el és milyen népszavazást? Ehhez mély összefüggésekben kifejtett, öblös hazugság kellene!Efftársakat keresgélve se kell 30-40 évet visszamenned - ennyire nem lehetsz "naprakész" - amikor a mai aktívakkal van tele az "ellenzék"!
Nessy
@ómió: Talán ha felsorolnád az elmúlt 10 évben hány népszavazás volt, egyet kivéve, melyet O.V. rendelt meg? Egyszerűen törvényileg előírták, miről nem lehet, (tulajdonképpen semmi döntő fontosságú témáról) oszt jó napot! Mit jelent a te szóhasználatodban az "efftárs"? Ugyanis a mai fiatalok nem igazán lehettek komcsik, bolsik, meg az ördög tudja már a sok értelmetlen jelzőt. Egyáltalán mit jelent így ez a szó?
ómió
@Nessy: Hogy miről nem lehet, azt nem most foglalták törvénybe, hanem már 90. óta adott. Ami nincs a "listán", ahhoz a megfelelő számú támogató aláírás kell és "hadd szóljon"! De eddig ez, mintha nem lett volna gond. Történt valami? Az "efftárs" meg - az én szóhasználatomban - az ortodox- a poszt- a neo- a kriptobolsik és az anarcholiburnyákok gyűjtőneve. Tekintettel arra, hogy egy tőről fakad az összes.
Nessy
@ómió: Csak egy apró javítás: A többször módosított Alaptörvény erről már másképp rendelkezik!
Ez az anarcholiburnyák szóösszetétel kenterbe veri a szűzqrvát! Már ami az értelmét jelenti! Parnasszus béli magasság!
ómió
@Nessy:Nem rendelkezik az másképp semmivel! Tetszik az anarcholiburnyák? A lényeg, hogy találó!
Nessy
@ómió: Örülök, hogy meg vagy magaddal, és mindennel elégedve, számodra minden nagyon szép és nagyon jó! Ha számodra ez minden világok legtökéletesebbje, legyen néked a te hited szerint! Üdv!
ómió
@Nessy: Erről szó nincs! Viszont nem is a "fekete ördögre" megfestett "haladó" verzió!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.