Facebookon reagált vasárnap Varga Judit arra, hogy az Európai Bizottság alelnöke cáfolta a magyar kormány állításait. Varga Judit szerint a "hálózat" nyomásának engedett a cseh politikus.

Ahogy azt korábban megírtuk, Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért (jogállamiságért, európai értékekért) felelős cseh alelnöke egy interjúban hangsúlyozta, hogy Brüsszelben éberen figyelik, mit tesznek Orbánék a jogállammal. Az interjúban Jourová hangsúlyozza, hogy hiába sulykolja ezt a magyar kormány, ő egyszer sem mondott olyat, hogy a magyar felhatalmazási törvény nem ütközik a közösségi jogba, csak egyelőre nincs jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához. Elmondása szerint figyelik a Bizottságban, hogy milyen intézkedéseket hoz a kormány, és folyamatosan kapcsolatban vannak magyar civil szervezetekkel és újságírókkal.

Az igazságügyi miniszter erre válaszul vasárnap a Facebookon azt írta: a liberális fősodor „nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, aminek az első eredménye” Jourová interjúja.

Ismét kibújt a szög a zsákból

- kezdte posztját Varga Judit.

Hozzátette:

Pár hétig úgy tűnt, hogy Vera Jourova az Európai Bizottságtól elvárható függetlenséggel foglakozik a magyar jogszabályokkal. Ez a liberális fősodorban pár pillanatra okozott is némi bénultságot, hisz nem tudtak mit kezdeni azzal a brüsszeli megállapítással, hogy a magyar koronavírus törvény nem ellentétes az uniós joggal és nincs szükség Magyarország elleni uniós eljárásra. Sokáig persze nem tűrhették ezt az új hangot és pártatlannak tűnő eljárást, ezért a hálózat nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, aminek az első eredménye Jourova tegnapi Frankfurter Allgemeine Zeitung-nak adott interjúja, amelyben egyrészt próbál mentegetőzni a magyar koronavírus törvénnyel kapcsolatos korábbi álláspontja miatt, másrészt nyíltan fenyegetőzik az uniós pénzek megvonásával, harmadrészt visszatér ahhoz a jól ismert módszerhez, hogy ha a konkrét jogszabályokba nem tudnak belekötni, akkor arról kezdenek értekezni, hogy kontextusban kell vizsgálni, hogy mi történik hazánkban.

Közölte azt is,

a Magyarországon élő embereknek talán kommentálnom sem kell alelnök asszony azon szürreális mondatait, miszerint Magyarországon a médiát megbénítják és a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi tétel öt év börtönnel fenyegeti az újságírókat, akik számára ez óriási pszichológiai nyomást jelent.

"Az viszont sokat mondó kijelentés Jourova részéről, hogy a magyar helyzet követésére kapcsolatot tart fenn a magyar újságírókkal és a civil szervezetekkel, és csak bátorítani tudja az újságírókat, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha megvádolják őket. Kérdés persze, hogy mennyire megalapozott információkat kaphat a magyarországi helyzetről a “kapcsolataitól”, ha olyan megállapításokra ragadtatja magát, hogy Magyarországon olyan félelmetes a légkör, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága nem is létezhet. Vajon mit szól ehhez az index.hu, 444.hu, 24.hu, hvg.hu, hirklikk.hu és társaik? Akkor ők hova álljanak?" - írta Varga Judit Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A cseh politikus interjújára Kovács Zoltán is közösségi oldalán reagált. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint "ideje lenne Vera Jourova alelnök asszonynak és az Európai Bizottságnak is befejeznie a kettős beszédet és Magyarország állandó támadását".

Forrás: HVG, Index

Címlapkép: Facebook/Varga Judit

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Szerintem inkább a falnak kellett volna mennie!
Bár lehet, hogy az már korábban megtörtént, azért lett alkalmas igazságügyminiszternek!
Eddig azt hittem, azért megfelelő, mert jól dekázik!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
Nekiment ?? Talán vak, hogy nem látta ?? Akkor viszont elnézést kell kérni...
Zsopiale
@RonaGyuri: Ezt az új generációs hazaáruló propagandista pribék söpredéket már erre képzik ki. El kell végezzen felkészítő tanfolyamokat, táborok és tréningek vannak, ahol az agymosást és hamis téveszméket rögzítik a fejében... pontosan ahogy a nácik csinálták, ezért már valóságnak képzeli a hazugságokat, amit szajkóznia kell. Régi jól bevált nemzetellenes országromboló rablógyilkos hazaáruló diktatúra módszer... nincs új a Nap alatt...
justhpeter
Varga Juditnak vigyáznia kellene mert bizony a megfelelési kényszer elhatalmasodása maradandó nyomot hagy az ember elméjében és nála a tünetek már jelentkeztek.
Gyütt Mönt
A Fidesz megint megmutatta önmagát. Korábban azt mondták Jourováról, hogy pozitívan nyilatkozott rólunk, most meg kiderül az ellenkezője. Vagy csak nem beszélik az ángilust?
ómió
Az, hogy "nincs rá jogalap" (mármint szankcióra) - esetleg - nem ugyanazt jelenti, hogy "nem ütközik a közöségi jogba" valami és ezért nincs rá? Kriptoefftársilag semmiképp? Vagy csak kívül zöld, belül veresék tettek "figyelmeztető mozdulatot"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.