Még a nyáron rendészeti, valamint pedagógiai-pszichológiai felkészítést kapnak a leendő iskolaőrök.

Nem kötelező a rendőri előképzettség az iskolaőri munka betöltéséhez – tudta meg a Magyar Nemzet. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról számolt be, hogy bár elsősorban volt rendőrökre, így korkedvezményes nyugdíjazottakra számítanak, bekapcsolódhatnak bármely más, középfokú végzettséggel rendelkező, civil foglalkozást végzők is.

A leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek. A néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai ismereteket oktatnak majd, és a végén vizsgázni is kell.

Maruzsa Zoltán közölte: a képzésen intézményvezetők is jelen lesznek, elmondják, hogy miben várnak segítséget a leendő őröktől, megismertetik őket az iskolák működésével. Fontos lehet, hogy egy iskolaőr tudja, vannak-e az adott intézményben sajátos nevelési igényű, illetve problémás, agresszív gyerekek.

Nem feltétel, hogy az iskolaőrnek legyen előzetes pedagógiai tapasztalata, de előnyt élvez, aki képzettebb

– tette hozzá az államtitkár.

Újabb részletek derültek ki az iskolaőrökről

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik.

Az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

Több lesz mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr:

lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában – fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, ha indokolt a helyzet.

Intézményenként egy, maximum két fővel számolnak,

az iskola méretétől függően.

Maruzsa Zoltán kiemelte: ahol az iskola nem kéri, oda nem fognak őrt vezényelni az intézmény és a tantestület akarata ellenére.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(magyarnemzet.hu)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Normális országokban nem iskola rendőrség van, hanem iskola pszichológus, aki segíti a problémás gyerekeket. Nálunk már ott is rendőrség lesz, bár az is igaz, hogy felemelték a rendőrök nyugdíjkorhatárát és egy 60 fölötti rendőr már nem nagyon tud a bűnözők nyomába eredni. Erre kitalálták az iskolarendőrséget, ami duplán hasznos, mert munkát ad az idős rendőröknek és ellenőrzi a tanárokat is, hátha nem elég nemzethyek'. A gyerekek itt is csak másod vagy harmadrangúak.
Az államtitkár szerint a rendszert csak ott vezetik be, ahol ezt az intézményvezetők kérik. Ezt annyira elhiszem, minthogy a nyúl festi a tojást! Azt a vezetőt, amelyik nem kéri, alkalmatlanság miatt kirúgja a klikk. Mire az iskolarendőr feltápászkodik, letölti a szájáról a kolbászzsírt, felér a másodikra a tanárnő már el is vérzett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@csak úgy...: Az az alapvető, amit minden felnőtt embernek illene tudnia, értenie.
Nem tudom, mondtál-e bármit nekem a héten. Nem tartom számon, mert nem számít.
szegfue
Azokat a gyerekeket, akiket egy pedagógus több éves pedagógiai-pszichológiai és természetesen szakmai iskolája után nem tud "fegyelmezni", akkor nem igazán bizom abban, hogy "gyorstalpalón" az ilyen irányu oktatás után egy rendőr ezt képes alkalmazni... ha meg igen, akkor minek a gumibot, a bilincs és a gázspray?
Qqberci
Kádárkolbász használatában szerzett gyakorlat előny...
jesz
ajaj...asszem a sima érettségi kevés lesz...fiatal nem lehet, ötven feletti sem, nehéz lesz inteligens középkorú, nem ijedőa férfiakat találni...bár nő is lehet iskolarendőr, de kétlem, hogy jelentkezik bárki is. Minenesetre a jó megjelenés, a jó erőnlét, és a mégjobb beszédkészség az alap kell hogy legyen. Ezért kiemelkedő fizetés járna. A tanárok viszont nem tűrnék, ha egy érettségizett felügyelőnek magasabb a fizetése egy akármilyen diplomástól.
Ilyenből ötszáz?
...hát nem tudom...lesz ebből még kalamajka...pláne, ha a pártok provokálják őket(mert fogják)
Kérdés, lesz-e aki(akik) mögöttük állnak? Mert ha nem, akkor baj lesz az egészből.
lusta
@Eladott Ország: Én azért továbbra is nyavalygó vagyok. Ha a rendőrség állományában lesz, akkor rendőr. Ellenben nem kell rendőri előképzettség és nem fogja a járdát csiszolni. A bértáblában ugyanannyit kell, tehát egyébként sem sokat, neki adni, mint a többieknek. Esetleg közmunkásbért. Valahogy erről az oldalról senki sem vizsgálódik. Persze igazuk van, nagy lenne a felháborodás.
ómió
A túlzott "haladói nyomulásnak" valahogy elejét kell venni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.