A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter szerda délután Budapesten újságíróknak, leszögezve: a javaslatokat nem tudja elfogadni.

Palkovics szerint nem is az egyetemisták írták a követeléseiket
Fotó: Facebook/Színház- és Filmművészeti Egyetem

Palkovics László erről azután beszélt, hogy a minisztériumban fogadta az SZFE megbízott rektorát, rektorhelyettesét és a hallgatói önkormányzat képviselőit. A tárcavezető ismertetése szerint a hallgatók a több mint egyórás egyeztetés végén – amely közben mintegy ötven hallgató demonstrált az épület bejáratával szemben – olvasták fel öt pontból álló követeléseiket.

Eredetileg arról kezdeményeztek beszélgetést, hogy miként fog működni az új, alapítványi fenntartásban az SZFE, de az egyetem jövőbeli működésével, finanszírozásával kapcsolatos kérdések helyett "politikai rendezvénybe fordult" az egyeztetés – mondta a miniszter.

A követelésekről a miniszter megjegyezte: meglepődött azon, hogy "tehetséges, okos fiatalok múltba forduló javaslatsorozatot" tettek.

"Majdnem biztos abban", hogy azokat nem a hallgatók írták

- fűzte hozzá.

"A meglévő helyzetet konzerválni nem szerencsés" – hangoztatta a miniszter, aki – mint elmondta – arra biztatta a hallgatókat, hogy éljenek azzal a lehetőséggel, amit a kormány javasolt. Szólt arról is, hogy az egyetem autonómiája miatt "nem kell aggódni".

Az egyeztetés alatt demonstráló hallgatók a többi között

"ne szavazzák meg!, "#free szfe", valamint "Vidnyánszky hazudik" feliratokat rajzoltak azt aszfaltra.

A minisztérium bejáratához egyebek mellett "szabadság felsőfokon, egyetértünk?" és "Kiállunk az egyetem szabadságáért" feliratú táblákat helyeztek el, és a többi között azt skandálták: "szabad ország, szabad egyetem" és "garantáld, Palkovics!".

Az utcán demonstrálók közül számosan a közösségi média segítségével élőben követték a részben sajtónyilvános minisztériumi egyeztetést, majd az arról visszatérő hallgatótársaikat tapssal fogadták.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a megbeszélés után újságíróknak arról beszélt: hallgatótársaikkal közösen kidolgozott ötpontos javaslatuk célja, hogy a kormány "törvényi keretek között garantálja az egyetem autonómiáját".

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a miniszter a találkozó kapcsán kiemelte, hogy az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek a rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezetnek köszönhetően megerősíthetik nemzetközi jelenlétüket.

"A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban"

- írták.

Hozzátették: Palkovics László újból hangsúlyozta, hogy az átalakítás nyomán nő az egyetem önállósága, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A miniszter a demonstráció kapcsán kifejtette:

"megérti, hogy a színművészetis hallgatók számára fontos a hangos önkifejezés, de ő továbbra is a higgadt párbeszéd híve"

- áll a közleményben.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
55 ben a rákosi elvtárs sem mondhatta vóna szebben..., már neki is volt egy sorosa!
ez a soros dolog apáról-fiura száll a magyar politikában.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
55 ben a rákosi elvtárs sem mondhatta vóna szebben..., már neki is volt egy sorosa!
ez a soros dolog apáról-fiura száll a magyar politikában.
Nyírfa
Nekem úgy tűnik, a múltba a fidesz fordul, nem kicsit: egészen a hűbéri társadalomig.
Remélem, a fiatalok autóversenyző-módiban hozzák be a fidesz okozta lemaradást.
Nessy
Látva az eddig kinevezett kuratóriumi elnököket, a hozzá nem értő miniszterek személyében, mit várhat a többi egyetem, ha azokat is államosítják, csak épp alapítványnak álcázva?A Vidnyánszki féle kultúrára minden mondható, csak az nem, hogy nagy sikert aratna a nézők soraiban. Szégyen, hogy annyi sikeres év után a Nemzeti az ő vezetésével 170 milliós veszteséggel zárta az évet!
csak úgy....
@Nyírfa: orbánt a történelemben max. 1953 ba, az angol-magyar 6:3 ig lehet vissza vezetni !
szerinte akkoriban a puskás öcsi volt a király és nem a rákosi matyi..
justhpeter
Palkovics is csak egy csicska. Az egész hókusz-pókusz amit előad csak az állami pénz kivonásának eltakarására jó.
Már nem csak a lóláb, hanem az egész ló kilóg.
Rockxy
nem hát.
én irtam, énis lehetek egyemista, ha megfizetik.
a korupció az korupció, mer diktatura van, ésezt a diktatúrát a zorbán bisztosíccsa mindenki számára.
ésmég a horti, öt se kine hagyjam.
Nyírfa
@csak úgy...: Engem a 80-as években játszott szerepe jobban érdekel: besúgó volt, vagy nem volt besúgó?
csak úgy....
@Nyírfa: ambulánsan át köne végre világítani a volt kisz titkárt,soros tanítványt a volt libsit ..
Nessy
@justhpeter: Szerencse, hogy az előadásának a felét sem lehet néha értené. Még ott sem meri kinyitni rendesen a száját! Azért ne nézze olyan ostobának az egyetemi hallgatókat, hogy nem tudnak 5 mondatot saját kútfőből merítve leírni!
Gauntlet
És ezek ragaszkodnak a hatalomhoz kézzel lábbal, emlegetnek tradíciót hagyományt. Megvan hol gyökeredzik e hagyomány:
1949-56 ! 1920-44 !
verőce21
"szabad ország, szabad egyetem" - szabad madár! Szabad-e locsolni? Festeni...? - Nagyon ismerős... Ezeknek sor(o)suk van...?
Nyírfa
@Horizont: Ahogy én is. Néhány embernek halljuk a hangját, látjuk a küzdelmüket, tisztelet illeti ezért őket, de hol vannak a többiek?
Kunhalmi Ági lesz a társelnök a szociknál...és? Változik ettől valami? Lendvai Ildikó egymaga többet ér az írásaival, szerepléseivel mint az egész szoci bagázs. De, ami ennél is riasztóbb, az a Jobbik és a Momentum háza táján történtek.
Nekem Jakab kimondottan bejött, és most aggódom, mi lesz , szétesik-e a párt. Jakab erős, karizmatikus ember, számítottam a józan eszére, de nem tudni, csupán megfúrni akarják vagy van-e valóságalapja az ellene felhozott vádaknak. A Momentum pedig mintha orbánosodna. Fekete-Győr eddig sem volt a szívem csücske, de a lányokban és néhány képviselőjükben bizalmam volt, van is, de meddig?
És akkor marad a DK az agyonszurkált, de elpusztíthatatlan Gyurcsánnyal az élen. Az oké, hogy építik fel Dobrev Klárát, aki, szerintem alkalmas is akár a miniszterelnöki pozícióra is, de, sajnos a fidesztárbort könnyebb mozgósítani, ha a habonyi , végtelenül primitív stratégia őket emeli a propagandájuk élére.
Ettől függetlenül nem látom sötéten az elkövetkező éveket, részben azért, mert az EU össze fogja kapni magát, nem hagyják a fejlettebb demokráciák,, hogy a történelem negatívumai megismétlődjenek, részben pedig azért, mert a természeti történések - felmelegedés, járványok - fejlődésre ösztönzik a népességet. Amelyik társadalom kilóg a sorból, az menthetetlenül elveszik.
Gyütt Mönt
@verőce21:05:11 járdát nem szabad festeni, mert rád hívják a rendőrt. Ennek komoly hagyománya van. A társadalmi veszélyessége igen magas fokú. Tényleg ismerős, ahogyan leírtad.
Gyütt Mönt
@Horizont: 06:09 ez a minden megmagyarázása kísértetiesen emlékeztet az Állatfarmból a Süvi szerepére. Aki olvasta Orwell könyvét, az tudja miről beszélek. Sok esetben Szijjártóról is ugyanez ugrik be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.