Várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem idén az átlaghoz képest a tavaszi fagyok és az aszály miatt; a körtét még ennél is jobban is megviselte az időjárás, abból egy átlag évhez képest akár 50-60 százalékkal is kevesebbet szüretelhetnek a gazdák – derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) termésprognózisából.

Ezért árulják aranyárban az almát

A szervezetek csütörtöki közleménye szerint a kedvezőtlen időjárás miatt idén 300-350 ezer tonna lehet az almatermés, amely egy átlagos, évi 600 ezer tonnát kitevő termés 50-60 százalékának felel meg. Körtéből idén 13-16 ezer tonnára számítanak a szakemberek, ezen gyümölcsből egy átlagos évben 32 ezer tonnát szüretelnek.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
@Nessy: Sebaj, majd rátűznek/ráragasztanak minden almára kokárdát és minden meg lesz oldva.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Aszály? Ennyi eső már régen esett kis hazánkban, mint idén!
Nessy
@görbetükör: Csak rosszkor, rossz helyen esett. A másik kérdés, hogy leszedik a majd legalább ami megtermett. Tudod, mikor kimegyek a piacra, és szembesülök a zöldség gyümölcs árakkal, miközben az egészséges életmódról. a több zöldség, gyümölcs fogyasztásról szónokolnak, kedvem lenne az illetőt orrba vágni!
Rockxy
akkinekk nincspénzze almára, annak legyen pénzze húsra!
a huss olcso!
Nyírfa
Az ára ellenére vettem egy jó kilónyit a múlt héten, de a nagyja azóta is a hűtőben van, mert sem íze, sem zamata nincsen, olyan kemény, hogy legfeljebb megfőzve válik ehetővé.
Már nem is bosszankodom azon, hogy mindez egy mezőgazdasági termelésre, gyümölcs-, zöldségtermesztésre kiemelkedően alkalmas országban történik. Csak sajnálom a földet, amely kiaknázatlanul, parlagon hever, vagy alibi gazdálkodás folyik rajta, vagy benövi a gaz. Tisztelet a kevés, egyre kevesebb kivételnek.
Gyermekoromban én jártam anyuval a piacra - imádtam a piac hangulatát, a nyüzsgést , a színeket, a kínálat gazdagságát -, télen, nyáron több kilónyi gyümölccsel tértünk haza, és boldogan cipekedtem, mert éreztem a számban az almák, a barackok, a szőlők ízét. Hányszor ettem a paradicsomot is csak úgy, magában, édes és lédús volt, de ez már csak emlék, a maiak a nyomukba nem érhetnek.
Visszagondolva, nem is voltunk betegesek.
görbetükör
@Nessy: Sebaj, majd rátűznek/ráragasztanak minden almára kokárdát és minden meg lesz oldva.
görbetükör
@Nyírfa: Bizony, azok régi piacok gyerekkoromban. :)
Nyugodtan ettük mosatlanul, semmi bajunk nem volt. A lédús, ízletes paradicsom nekem is hiányzik, a mostani olyan, hogyha ledobom a földre, két métert pattan vissza.
Meg a kétforintos mézédes, hegyekben álló görögdinnye, a lédús paprika, a zöldségek, gyümölcsök természetes intenzív illata most is az orromban van.
Csuporból árulták a tejfölt, joghurtot. Sőt, a régi kanna tejből mi is tudtunk remek joghurtot csinálni. (Most nem lehet, mert ehetetlenné lesz.)
És mindez már hajnaltól, munkába menés előtt beszerezhető volt. Hogy a piaci kofák mikor keltek, mikor indultak útnak, nem tudom, de ott voltak. És remekül lehetett velük alkudozni, aki nem tudott, nem is becsülték sokra. :D
Kár, hogy mindez már csak emlék.
Nessy
@Nyírfa: Annyi féle alma, körte egyéb gyümölcs volt, amit a környező vidékről hoztak be kora reggel, kosarakkal az igazi kistermelők. Ma van két, esetleg három fajta, az is, kemény, ízetlen, vagy másnapra feldobja a talpát. Alma szép kívülről, aztán kettévágod, és mehet is szemetesbe, mert a belseje rohadt. Lényeg, hogy páran milliókat keresnek munka nélkül a földalapú támogatáson!
szegfue
@görbetükör: 9:46 Igy igaz! Pont ma hallottam a dobozos UH tej hirdetését: "kokárdás" tej...
Nessy
@Nyírfa: @görbetükör: Ahogy elnézem, ti sem vagytok már tinik, velem együtt! :-))))) Tényleg, vett manapság valaki egy egész görögdinnyét? Aminek nem volt több centi vastag a héja? Lédús őszibarackot, amit "kádba ülve" lehetett megenni?
szegfue
@Nessy: Én nem kockáztattam meg, hogy vegyek egy egészet... csak 1/4-t, mert azt is csak szemmel próbálom "vizsgálgatni"... nincs már lékelés, kóstolás:(( Gyerekkoromban nyáron, ahol a "telkünk" volt, szalma között, lovaskocsiból árulták a dinnyét, ha nem izlett, akkor meglékelt egy másikat. Persze az is lehet, hogy ezek az emlékek mára már "megszépültek"...
Nyírfa
Igazi, békebeli hangulatom támadt. :)
@görbetükör:
Anyu szívesen küldött vásárolni, egyrészt, mert nekem az élményt jelentett, mindenütt beszélgettem, kérdezősködtem és tanultam, az illatok, amiket Te is említesz, már előre vetítették az aromákat - összefutott a számban a nyál :) -, másrészt, vigyáztam a pénzre, ugyanúgy körbejártam a piacot az árak összevetése végett mint ma, többször is a szükségesnél, csupán élvezetből. Nemcsak piacra mentem szívesen, hanem a 2 kg-os kenyérért is, aminek a sarkából egy kicsit kitörtem hazafelé, mentségemre szolgáljon, hogy muszáj volt, annyira finom a kenyér héja! :))
És tényleg, semmitől nem kaptunk fertőzést, pedig a kenyér sarkát sem frissen mosott kézzel tördeltem hazáig, és a gyümölcsnek is híja lett, mire megérkeztem. Más idők voltak, minden sokkal természetesebb - mi is.
Nyírfa
@Nessy: A starking alma volt a befutó, aztán az aranyalma, annak olyan fenséges íze volt, hogy 2-3 db-nál kevesebbet nem lehetett enni belőle, a starking pedig sokszor elérte egy kisebb sárgadinnye nagyságát.
Őszibarackból 3-mat, négyet mostam meg egyszerre, szűrővel, tálcával vonultam ki a balkonra, hogy ne fröcsköljem össze a lakást! :))
Nyírfa
@Nessy: Én 67 vagyok, na jó, leszek ősszel. Olyan gyermekkorom volt, amire jó visszagondolni. Télen-nyáron az udvaron voltunk, cseresznye vagy meggy lógott a fülemen, nagyon tetszett, hogy olyan fülönfüggőm van, amit meg is ehetek. :)
Dumcsiztunk a padon ülve, labdáztunk, ugróiskoláztunk, rablópandúrosat játszottunk, de a kedvencünk az Amerikából jöttem, mesterségem címere volt, délutánonként, esténként ezzel szórakoztattuk magunkat. Aztán jöttek az anyák vagy kiálltak az erkélyekre, és, mint a müezzin, haza szólítottak minket., :)
Télen koriztunk az udvaron, a házmester bácsi mindig felöntötte nekünk, és vigyázott a jégre is, ránk is - nem minden házmester volt olyan mint bizonyos házmesterek :) - , de az iskolaudvaron is száguldozhattunk, ha a kulcsos kori éppen nem esett le a lábunkról. Jó volt. :)
Nessy
@Nyírfa: Jó pár fülest kaptam a kenyérért. Mire hazaértem letördeltem a "gyürkéjét", mert illatos, ropogós volt. Az sem volt probléma, mennyi pénzt hagyjon anyu a vásárló lista mellé. Mindig maradt két 30 filléres Balaton kockára, amiből egyik öcsémé volt. Igaz, nem volt okos telefon, tv, internet. Volt helyette délután a közeli hegyoldal. Meg útközben a kis kertekből kihajló gyümölcsfákról eszegetés. De finom volt a félérett gyümölcs! :-)))))
szegfue
@görbetükör: Lehet, hogy ez lesz a jövő, de valahogy engem taszit ez a megoldás. A föld arra való, hogy ott növényekek éljenek, ami nem egyenlő azzal, hogy "elvesszük" ezzel az állatok életterét. Nekem csak 50-70 cm széles kis ágyásaim vannak a ház mellett, de azt is felásom, trágyázom és ültetek bele. Igaz, hogy igyekszem nem "földön futó", hanem felfele futó növényeket nevelgetni. Annál nincs is jobb, amikor a leszedett paradicsomon érzem a szárának az illatát és bizony félig éretten is jobb ize van, mint a vásároltnak.
jesz
@Nyírfa: hahaha...képtelen voltam úgy hazavinni a péktől a friss kenyeret, hogy a sarkát épen hagyom...anyám nehezményezte, de láttam a mosolyt az arcán...

Nincs is jobb a gazdátlan kertek almáitól...

73 vagyok, boldog gyermekkorom volt.
verőce21
@Nyírfa: @Nessy: Olyan dolgokat írtok le itt, piacról, őszibarackról, paradicsomról, friss kenyérről..., ami mind a gyerekkoromra emlékeztet (bár nem tudom, felnőttem-e azóta is) -, szinte számban érzem a friss, kovászos kenyérhéj ízét...!
Nyírfa
@szegfue: Irigyellek: saját kis kert, akármekkorka. Megbeszéltük itthon, hogy az erkélyt jövő tavasszal kinevezzük konyhakertnek, és elültetünk néhány palántát. Idén lekéstünk róla.
szegfue
@Nyírfa: @Nessy: Tényleg piszok jó volt gyereknek lenni!! Már csak a korunk miatt is. Én is megettem a kenyér végét, sőt a belsejébe is "belefurtam", mire hazaértem:) 1 gyereknek volt csak biciklije, de sorban ültünk a bejárati kapu lépcsőjén és mindenki ment egy kört... u.ez volt a kurblis korcsolyánál is... kaptunk azért is, mert néhányunknak leszedte a cipőtalpát. Aztán anyák napján csapatokban mentünk a környező kertekbe virágért, mert "virágot lopni nem bün"... persze legtöbbször kértünk leinkább orgonát.
RonaGyuri
csak kérdem; ezek már idei és hazai almák???
szegfue
@Nyírfa: Jól teszitek! Ma már léteznek kimondottan "balkon" növények, melyek nem nőnek olyan nagyra, de a termésük pontosan olyan finom. Nekem kb. 7 m hosszu a "gang" és a járvány miatt nem tudtam virágokat venni, mert nem kaptam. Találtam itthon paradicsom magot, azt ültettem bele 2 balkonládába 3-3 db-ot és most kezd már pirosodni. Sokat dolgozom ezzel a kis területtel is, de egyrészt levegőn vagyok, nem lustulok el, másrészt meg csak gondolok egyet és le-, kiszedek valamit a kertből.
Nyírfa
@Nessy: 10.38

Én anyák napján ritkítottam az utcára kihajló orgonabokrok virágait, aztán futottam, mint akit kergetnek. De csak egyszer fordult elő, úgy szégyelltem magam, hogy elvettem, ami nem az enyém. Töredelmesen be is vallottam otthon, hogy a virág nem a spórolt pénzemből került a vázába, az őszinteségemért "cserébe " nem kaptam fejmosást, értékelték, hogy milyen pocsékul érzem magam az "elkövetett cselekmény súlyától" :)
görbetükör
@Nyírfa: Sajnos már nem tudsz jót termeszteni sem. Sem a palánta, sem a magok nem a régiek, génkezelt már mind. :(
KisGenyo2
Anyósom fáján meg "ingyen" van. Igaz, bicskával körül kell vágogatni, amerre a kukac ment benne. ;-)
görbetükör
@szegfue: Ez a "jövő" szerintem is siralmas. Nincs már semmi, ami természetes lenne. Sem a föld, sem a víz, sem a levegő. :( Állatok, növények szinte mind génkezelt. :(
görbetükör
@RonaGyuri: - erre csak politikus tudna válaszolni. :(
szegfue
@RonaGyuri: Szerintem ez a fotó az archivumból való... én még nem láttam a boltban idei almát.
szegfue
@görbetükör: 11:22 Bizonyára igy van, de én akkor is igyekszem "természetesen" nevelgetni a növényeimet...még mindig jobb érzéssel eszem meg, mint a boltit. Azt hallottam egy "fóliástól", hogy zölden szedik le a paradicsomot, letakarják valami folpack-kal és valamilyen gázt engednek a rekeszekre... ettől pirosodik meg és ettől nem igazán paradicsom izü.
Nyírfa
@jesz: Azt hiszem, többünknek volt boldog gyermekkora, mint ahányunknak nem vagy csak kevésbé, ez nyilván függött a családi békésségtől is.
Mi sokat beszélgettünk, apával komoly, felnőtt témákról ( hogy említed édesanyád mosolyát, az én apukám szája körül is ott játszott egy apró kis mosoly - igen korán érdekelt a közélet, a társadalmi kérdések, és ezekről kivel polemizáljak kislányként, ha nem az apával? ) , anyával szójátékokat játszottunk, utcán, konyhában, bárhol és bármikor, ha anyus kapható volt rá, és állandóan tervezgettünk, nyáron a karácsonyt, télen a nyaralást. :)
RonaGyuri
@görbetükör: @szegfue: nem én most ezer körül kapható almákról beszélek! Nem értek hozzá, de az tudom, hogy gimis koromban az első hetekben szedtünk ilyen, vagy hasonló almákat
Nyírfa
@verőce21: Én abszolút hiszek a reinkarnációban, és őszintén mondom, nagy örömmel készülök a következő gyermekkorokra! :))
Igenis jó gyereknek lenni, de még ennél is jobb megőrizni magunkban a gyermeki látást. Egészen el tudok gyengülni, amikor látom a kicsik tekintetét, amikor figyelnek valamit, ahogy felfedező útra indulnak. :)
verőce21
@Nyírfa: Jól írsz, teljesen elviszed ma a showt...! :)
szegfue
@RonaGyuri: Sajnos azt nem tudom, mert a mi településünkön még nem láttam almát a zöldségesnél... ill. csak a db áron kapható külföldi zöldalmát.
Nyírfa
@szegfue: Bicikli! Tényleg, nekünk is vettek egyet a szüleink, be kellett osztani, mikor megy vele a nővérem, mikor én és mikor a házbeliek, akiknek még nem volt. :)
Becsatangoltam vele egész Óbudát, a Szentendrei úttól a Bécsi útig, a gyönyörű Kórház utcától a még szebb San Marcoig. Ez inkább Nessynek lesz ismerős, csak annyira jó mesélni róla. :)
szegfue
@görbetükör: 11:34 Nagyon jók a képek! Tényleg igy emlékszem a piacra.
Nyírfa
@szegfue: 11.18

Alaposan körbejárjuk majd, bár, nem hiszem, hogy olyan ízűeket tudunk nevelgetni, mint amilyenek a sok évtizeddel ezelőttiek voltak. És nem csak paradicsomban gondolkodunk. Egyelőre a tervezés időszakát éljük. :)
szegfue
@Nyírfa: 11:40 Erre az időre esett az is, amikor az esti hiradót + a filmet a szomszédban néztük és mindenki vitt egy széket magával.
Mi a Dunapartra jártunk le csapatban... reggel valaki hozott egy befőttes üveget és minden gyerek tett bele egy kis kanál zsirt... aztán mindenki "kizsebelte" az otthoni ruhákat 2,5 és 10 fillérest keresve... ebből annyi összegyült, hogy vettünk 1 kg paradicsomot, 1 kg paprikát (70-70 fillér volt kilója) és kenyeret... ezt ettük egész nap. Vittük a babáinkat, a nagyobb fiutestvérek vigyáztak ránk.
szegfue
@Nyírfa: 11:45 Ha ez megnyugtat: a mai napig képtelen vagyok olyan fejtett bablevest főzni, mint amilyent a nagymamám... az illata, az ize még mindig a nyálkahártyámban van. Finom, finom az én főztöm is, de nem az "igazi":))
Nyírfa
@görbetükör: Azért majd próbálkozunk, egy biztos, vegyszer nem lesz rajta, max. megtermékenyítik a galambok, amit nagyon rossz néven fogok venni.:)
Nyírfa
@verőce21: Nagyon jókat lehet veletek beszélgetni, ha beszélgetünk! :))
Cicamama55
Biztosan nem így van, mert már márciustól megdrágult!
namihami
A magyar mezőgazdaságnak és parasztságnak csak NÉGY ellensége van:: Tavasz, nyár , ősz és a tél.
A többivel elboldogulnak...
namihami
@görbetükör: Istenem, a Régi Garay piac. De sokszor vásároltunk ott anyámmal. Illetve, ő vásárolt, én cipeltem. De, ott voltam.
szegfue
@görbetükör: 12:11 Szüleim nem kávéztak, viszont a nagymamámnak is ilyen eszközei voltak a kávé előkészitéséhez.
Nyírfa
Gyerekek, most flamoltam be egy paradicsomot a vajas kenyérhez, úszott a kistányéron a levében , úgy kellett felhörpinteni a végén. Nem tudom, mi a neve, nem piros, hanem olyan vöröses, de, mintha lenne egy kis lilás árnyalata is, vagy inkább bordós? Nagy, gusztusos, és irtó drága, de úgy döntöttem a héten, hogy ebből kóstoló lesz, és vettem egy kilót.
Megvan, pink paradicsom. Állítólag nem savas, és már tavaly is kapható volt. Nyilván az ára miatt negligáltam.:)
Ennek az íze idézi leginkább a régiekét.

Ja: egy kép az óbudai piac egy bejárathoz közeli részével a hatvanas évekből

egykor.hu/images/2010/original/budapest-iii-kerulet-obudai-piac-_15.jpg

Itt forgolódni, nézelődni...! :))
görbetükör
@Nyírfa: No, ha kapok, én is kipróbálom és a magját is megpróbálom elültetni. Igaz, cserépbe, de neveltem már paprikát is, paradicsomot is pár éve.
Nyírfa
@görbetükör: 12.11

Egy ilyet most is elfogadnék! Nagyon-nagyon tetszik. :)
Nyírfa
@görbetükör: Erre nem is gondoltam. Ha a magját most elültetjük, abból jövő nyáron lesz pari? És hogy kell csinálni?
Növényem sok van, de zöldséget még nem termesztettem. :)
Nyírfa
@görbetükör: 12.29

Ez "bitang" jól néz ki! Olyan üdülő-fílingje van!
namihami
@görbetükör: Igen, a baráti kör (még élő) tagjainak egyrésze a Péterfyben, Dembinszkyben és a környéken lakik. A minap voltam az új piacon és olyan idegen volt.
Húúúú, de sok lángost (tejföl és egyéb sz@rságok NÉLKÜL), melegkolbászt (tormával !!! és kenyérsarkával) és hasonló dolgot megettem és megvettem azokban a kis keskeny ""utcácskákban"", amik közvetlenül a térre nyíltak. Azok a kis boltocskák, amikben a csirkések, hentesek, gombások és hasonlók voltak. Középen a bejáró parasztasszonyok a krumplival, zöldséggel. És nyitott volt, nem ilyen Sing-Sing jellegű. Nekem a piac míg élek ""nyitott"" marad. Ez a piac már nem a mi piacunk.
De furcsa visszaemlékezni rá...
görbetükör
@namihami: A Pálmai cukira akkor emlékszel még? Már az sincs meg. :(
görbetükör
@Nyírfa: de kong az ürességtől, a hangulata össze sem mérhető. :(
namihami
@görbetükör: Valami rongyosbolt van a helyén. De a 4 lépcső még ott van?
1.20 volt a krémes---könnyű, habos, vaníliás. És a fagyi:: már akkor 10-12 féle és mind jellegzetesen olyan ízű, amilyen tábla volt előtte.
Amikor délutánra mentem a Hernád 3. suliba (akkor még 2 menetben volt tanítás), előtte az ebédpénz (amit a Nefelejcs-Baross tér sarki önkiszolgáló étteremre kaptam ((tudod:: alutálcás)) gyakran a Pálmainál landolt. Vagy a suli előtti kistrafikban. Olyan szines, likőrös cukorra. 20fillér/db.
De--- már nem is igaz, annyira régen volt...
Nyírfa
@görbetükör: 12.43

Köszönöm! Könyvjelzőre tettem, egy pink paradicsommal próbát teszek.
Nyírfa
@görbetükör: Ismeretlenül, hogy nem kötnek emlékek, számomra tetszetős a piacotok, újszerű, kulturált. De: a régi óbudai piacot a nagy nyitott tereivel - persze, lehet, hogy csak gyerekként tűnt nagynak - én is mindennél kedvesebbnek találom.
Ha hazamentem a szüleimhez, és elmentem velük vagy nekik vásárolni, már engem sem dobott fel, hogy a piacon vagyok.
Igaz, az új óbudai piac a tiétekéhez képest olyan kis szegényes, semmitmondó. Még Tarlós idejében újították fel.
Amelyhez a jóízű emlékek fűznek, az az a piac, amelyről képet is linkeltem.
görbetükör
@Nyírfa: Drukkolok! Majd számolj be róla, akár priviben is!
RonaGyuri
@Nyírfa: ad Tarlós

Az építkezés I. üteme (a Vihar utcai fele) 1985-ben lett kész, a II. üteme (az előbbi építmény udvarrészének fedése) 1993-ban, míg az utolsó, III. üteme (a Szél utca felőli rész) 1997-ben.
Nyírfa
@RonaGyuri: Igaz, csak 7 év esik rá. Nem kapkodták el.
RonaGyuri
@Nyírfa: és hányféle Tarlós volt abban a 7-ben is!!! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.