A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy mit is kellene csinálni Budapesten.

Szüntesse meg az iskolakezdésre a fővárosi sávlezárásokat Karácsony Gergely főpolgármester, valamint "fejezzék be az autósüldözést"! – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a főpolgármesternek küldött levelében, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.

Fürjes Balázs szerint Karácsonynak be kell fejeznie az "autósüldözést"

Fotó, címlapkép: YouTube/Magyarország Kormánya

Fürjes Balázs arra kéri a levélben Karácsony Gergelyt, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden vezetője hagyjon fel az autósüldözéssel, az autóval közlekedők megbélyegzésével és elítélésével.

"Egyetértünk Főpolgármester úrral abban, hogy új egyensúlyra van szükség Budapest közlekedésében a közösségi közlekedés, az egyéni autós közlekedés, a kerékpáros és gyalogosközlekedés arányát illetően" – fogalmaz a levélben az államtitkár. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy eközben a munkába járáshoz, munkavégzéshez vagy a családi élet szervezéséhez nélkülözhetetlen autós közlekedést és magukat az autósokat senki se kiáltsa ki ellenségnek – teszi hozzá.

Az államtitkár levelében arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy főpolgármesterként azonnal, még a szeptember 1-jei iskolakezdés előtt szüntesse meg a Nagykörúton, az Üllői út belső szakaszán és más forgalmas budapesti főútvonalakon "a budapestiek megkérdezése, a beígért társadalmi párbeszéd nélkül és szakmai hatástanulmányok hiányában", kísérleti jelleggel kialakított ideiglenes sávlezárásokat.

"Félő, hogy a kapkodva kialakított sávlezárások az iskolakezdés napján és a tanév során közlekedési káoszt, óriási dugókat és óhatatlanul is baleseteket okoznak a főváros legforgalmasabb főútvonalain. Ezért javasoljuk a sávlezárások teljes visszavonását, és az alapos előkészítő munka elvégzése után kevesebb, eltérő, de józan és tartós átalakítás bevezetését" – hívta fel a figyelmet levelében az államtitkár.

"Autóval közlekedni egy nagyvárosban nem deviancia és nem bűn" – hangsúlyozta a politikus.

Fürjes Balázs úgy vélekedik, hogy ha a több mint tízéves átlagéletkorú, Budapest útjain közlekedő gépkocsiknak a város legforgalmasabb útjain sávlezárásokkal szűkebb keresztmetszetet biztosítanak, sebességkorlátozással pedig lassabb haladásra kényszerítik őket, az növeli a dugót, a károsanyag-kibocsátást, a légszennyezést. Ez pedig a gyalogosok és a kerékpárosok egészségét is károsítja és súlyosbítja a Fővárosi Önkormányzat által kikiáltott klímavészhelyzetet is – figyelmeztetett.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: arra kérik a főpolgármestert, hogy segítsen a mesterségesen gerjesztett autósellenesség, a városlakók mesterséges, ideológiai alapú megosztásának leküzdésében. Az is sokkal jobb megoldás lenne, ha a Transport for London, azaz a londoni BKK mintájára a közösségi közlekedési járatok sűrítésén, esetleg kizárólagos diákjáratok közlekedtetésén gondolkodna a Városháza az autósok büntetése helyett – tette hozzá.

Egyben arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy a főváros folytasson le érdemi civil- és szakmai egyeztetéseket, és a közlekedési szakma bevonásával készítsenek el a nemzetközi példák tanulságait is feldolgozó szakmai hatástanulmányokat, forgalmi modelleket. Hozzátette: "be kell lássuk, hogy olykor jószándékkal is lehet az eredetinél sokkal rosszabb helyzetet teremteni".

Végül hangsúlyozta, hogy ő maga és Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezetője személyesen is a főpolgármester rendelkezésére áll a közös szakmai munka folytatása érdekében.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
No igen...a fővárost emiatt a a zöldellő majom miatt fogja elveszíteni az ellenzék..
terlasz
Nem tudom, hogy mi lesz ebből, a kivitelezés nagyon gagyi, amatőr munka.
Shikari
@Pálinkás Pál: Fegyőr, a buzik és az Aurórás kisköcsögök is megérnek egy említést!
tudode
Orbanisztánban így kell ezt csinálni!
.
Egy tök fideszes 2018 májusa óta kerékkötője lett a fővárosnak, ahelyett, hogy hagynák a főpolgármestert dolgozni!
.
Miközben a csimpi, csámpi kitalálója felett csak a jó ég van, és úgy sakkozhat a parasztjaival, a közlóvéval, ahogy éppen "úrhatnám szolgai" kedve úgy diktálja!
Gauntlet
Fidesz-időben teleszórják a városokat csupa felesleges épülettel ! Utána jöna nagy szalag-átvágás, mindne méterre egy államtitkárral!
Fakivágó barmok !
Jozefina
Nagyon idióta szöveg az államtitkártól!!! Arról miért nem beszél, hogy az MO-ás Duna híd felét miért zárták le, sok kilóméteres dugora kényszarítve az autósokat és e miatt sokan Budapesten keresztül próbálnak eljutni uticéljukhoz??!! Ez okozza a legtöbb dugót Budapesten. Vagy azt miért nem említi, hogy elfogadta volna a kormány Karácsony kezdeményezését a tanulól lépcsőzetes iskolakezdéséről, csökkentve ezzel a tömegközlekedés zsúfoltságát!!! Akik autóellenesek és Budapest polgárai ellenesek az maga a fidesz-kdnp-s kormány élükön orbánnal és nem Karácsony!!!
ómió
Pedig "annyi szép" biciklisávot tervezett még...!
Horizont
Teljesen mindegy mi történik Karácsonyt ki kell nyírni.
" „Ha szabad világosan fogalmaznom, Államtitkár úr: ez így elég nagy butaság” – írja Dorosz, aki elmondta azt is, hogy a döntéseket a főváros az érintettek bevonásával, szakmai konzultációk alapján, a budapestiek által adott felhatalmazásnak megfelelően hozza meg. "
Hol van ehhez képest a fidesz? Szakmai konzultációk? Röhej.
namihami
""Fürjes Balázs úgy vélekedik, hogy ha a több mint tízéves átlagéletkorú, Budapest útjain közlekedő gépkocsiknak""---akkor Balázska, szólj a Gazdádnak, hogy az állami támogatásokat ne a 7 személyes illetve a villany(hobbi)autók támogatására pocsékoljátok el. Segítsétek a cserében azt az olcsóbb kategóriát vásárolni szándékozó réteget, akinek nem a 6-8-10 milliós autóhoz adtok ingyenpénzt. Akinek pl. egy Renault Zoé nevű dodgemre van min. 10,5 millió--4 millió támogatásforintja, annak ez nem az első (fő)autója és nem szorul rá, hogy az asszonykának is legyen egy támogatott, amivel a szeretőjét látogatja. (mert azt ti se hiszitek, hogy akinek ennyi pénze van, az a piacra fog járni vele)
És ha ezeket a pénzeket (rémes ötlet) mondjuk a tömegközlekedésnek adnátok, hogy újabb, kényelmesebb járműveket vehessenek, akkor talán még az autóból is kiszállna egy réteg. Próbálnátok szirénázó rendőri felvezetés nélkül közlekedni a budapesti utakon, máris rájönnétek, hogy miről van nagybabeszéd.
vitriol
fürjes úr fejezze be a főpolgármester egrecíroztatását! Meggyőződésem, hogy fürjes szereptévesztésben van. Én úgy tudtam, hogy a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkári kinevezést azért kapta a min.elnöktől, hogy mindenben legyen segítségére az új főpolgármesternek. A jelek szerint azonban gyakorta megpróbál keresztbe tenni. Na ezt kéne sürgősen abbahagyni, hacsak nem pont az ellenkezőjére kapott utasítást orbántól? Viszont ha ez lenne a valóság, akkor fel kell hagyni a hazudozással és nyílt lapokkal kell játszani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.