Minél szélesebb körben végzett ingyenes koronavírus-tesztelést követeltek hétfő délutáni közös sajtótájékoztatójukon ellenzéki pártok képviselői.

Az összes ellenzéki párt ingyenes tesztelést követel
Fotó: MTI/Mónus Márton

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, alelnöke arról beszélt:

Orbán Viktornak nem fontos sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság, ellenkező esetben lenne mód ezeket a területeket megvédeni széleskörű ingyenes vírusteszteléssel.

A miniszterelnök láthatóan ismét a magyar érdekek, a magyar emberek ellenében foglalt állást, de ha most nem ért a szép szóból, bízom benne, hogy az ellenzéki pártok közös akaratából, az emberek támogatásából előbb vagy utóbb érteni fog – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke azt emelte ki:

a kormány ugyan ingyenessé tette a háziorvos által, kórházban vagy hatósági döntés alapján elrendelt tesztelést, de a gyakorlatban ez sokszor nem valósul meg, például azért, mert a kért vizsgálatot az orvos nem rendeli el.

Hozzátette: a 30 ezer forintos korábbi tesztár a társadalom túlnyomó többsége számára kifizethetetlen volt, majd azzal érvelt az ingyenes tesztek mellett, hogy az emberek már többszörösen kifizették annak díját, például társadalombiztosítási járulékként vagy adó formájában.

Közgazdászok becslése szerint a tesztek ingyenessé tétele 35-40 milliárdba kerülne – tette hozzá, megjegyezve, ez még mindig olcsóbb, mint a bedőlő ágazatok újraindításának ára.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese állampolgári jognak nevezte az ingyenes tesztet, azt hozva fel példaként, hogy egy négytagú család tesztelése – úgy, hogy a szakemberek két teszt alapján mernek biztos eredményt mondani – 160 ezer forintba kerül.

Hangsúlyozta:

sokaknál tünetmentesen zajlik le a betegség, amely úgy is képes fertőzni, ha nincsen látható jele a kórnak, ezért is van szükség az ingyenes tesztelésre.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője "maximális szomorúságát" fejezte ki amiatt, hogy "a kormány végigaludta és végigyachtozta a nyarat, a valódi problémákkal pedig nem foglalkozott", most pedig figyelmen kívül hagyja a legsürgősebb teendőket, köztük a széles körben elérhető ingyenes tesztkapacitás megteremtését.

Szerinte a jelenlegi helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy

hiányzik a politikai akarat a lépés megtételéhez, holott ez nem pártpolitikai, hanem népegészségügyi téma.

Megemlítette: a tesztelésnél sokkal drágább az, hogy Magyarország egy gazdasági összeomlás felé halad".

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője, alelnöke szerint a járvány első hulláma teljesen felemésztette az emberek jelentős hányadának tartalékait, hiszen a kormány magára hagyta őket a védekezésben, miközben nem pótolta kieső munkabérüket.

Felvetette, hogy

a nemzeti konzultáció helyett annak árából szájmaszkokat kellett volna küldeni az embereknek, a minél szélesebb körű tesztelés fontosságára hívva fel a figyelmet.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, pártigazgatója értetlenségének adott hangot,

"miért sajnálja a kormány a pénzt az ingyenes tesztelésre", amikor Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal azt közölte: a védekezés büdzséjének nincsen felső határa.

Miből telik a rászorulóknak erre a drága tesztre? – tette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy több vizsgálattal hatékonyabban lehet megelőzni a vírus terjedését.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
voltmárjobbis
Ha otthonról bekerülsz kórházba, nincs teszt, ha a kórházból hazaadnak nincs teszt, csak akkor van teszt, ha intézményről intézményre adják a beteget.
Tudom a Péterffy traumatológiáról
Gyütt Mönt
A 2/3 csak röhögött ezen a követelésen. Láttam én már olyat, hogy valakinek ajkára fagyott a mosoly. Itt is várható.
csak úgy....
Ibolya Karsai von facebook:
"Még jó, hogy a többség még emlékezik arra hogy az ellenzék uralkodásuk idejében az orvosi rendelő megközelítése is pénzbe került!"
miröl lamentál ez a lyány? itt már mindenki zizi?
Málna
Párizsban az önkormányzat szervezte az ingyenes teszteléseket. Lehet követni a példát.
Nessy
@csak úgy...: feltételezem a vizit díjra gondolt. Ami, miután limitálva volt, ha minden szolgáltatást maximálisan igénybe vettél, akkor sem fizettél annyit mint manapság, az "ingyenes ellátásért" . Igaz, az hivatalos volt, és az intézménynél maradt, ez a doki zsebébe vándorol, és nem hivatalos! Ha emlékeim nem csalnak, mindegyik ellátási formánál 7 alkalom volt fizetős, utána már nem kellett fizetni. Az, ha jól számolom alap,járó,fekvő ellátás, azaz 6300 Ft/év. Mint a tandíj. Leszavazták a 6000 forintot, most a több százezer már senkinek nem okoz fejfájást a híveknél. nem ok nélkül szűnt meg a gyakorlatban a népszavazás!
Nessy
@Málna: És ott is elvonták a bevételük nagy részét? Természetesen differenciálva, lojalitás szerint.
Málna
@Nessy: Nem tudom. De az biztos, hogy cselekedtek, nem a kifogásokat keresték és nem csak a szájukat jártatták, mint itt szokás.
Rockxy
ésakinek pozitiv a tesztye, az belekerül az ikszfaktorba győzike mellé
Pálinkás Pál
Mit sírdogáltok itt a teszt miatt...elvégre mengele miki tegnap kiadta a tutit...a körzeti orvos is fertőzöttnek nyilváníthat teszt nélkül...igaz hatósági karantént nem rendelhet el ,mert ahhoz továbbra is PCR pozitív kell...na de akkor is...érezzétek hogy a kormány törődik veletek!!!..tegnap az ATV-n este volt a koronáról egy "élő vita..." mit ne mondjak...a maszk mögött makogó egyedek nem győztek meg arról hogy jó kezekben van a Járvány védelem...biztos fenn van a neten,meg lehet nézni...és ezek "szakvéleménye" alapján dönt egy nárcisztikus f@szkalap az életünkről...és akkor itt egyesek még mindig a teszten rugóznak...azon a fázison már rég túl vagyunk hogy bármit érne...egy dologban egyezett a vitázók véleménye...kb a lakosság 20%-ra jelent veszélyt a vírus.../ idősek...súlyos, akut betegek/ nos a kérdésem,...miért nem őrájuk fordítunk kiemelt figyelmet???
Pálinkás Pál
Még egy kis kiegészítés...a fertőzötteknek ,aminek számát mindennap a képünkbe lökik...nagyjából 1 %-a igényel bármiféle orvosi beavatkozást!!!
Béla333
1./ Az adóforintjainkból felülszámlázva (mahyarár egy csomó közpénzt ellopva!!) megveszik.
2./ Pénzért eladják nekünk!

Pofátlan, mocskos, hazug, tolvaj banda!
Ronin2
Ez nem pártállás kérdése kéne hogy legyen.
Ebből a szétszórt összegből mindenkinek jutna
ttps://privatbankar.hu/cikkek/makro/szazmillliardokat-osztogatott-el-a-kormany-egyetlen-hatarozataval.html?utm_source=rss&utm_medium=referral
Annak a pár tanknak az árából,meg a légvédelmi mifenéből bőven futná.
ómió
Ellenzékben "totális ingyenesség", kormányon meg népzsebi?
Aki Én
@Málna: ,, nem a kifogásokat keresték"
Akkor ez mi?: ,,Párizsban az önkormányzat szervezte az ingyenes teszteléseket. Lehet követni a példát."
Kifogást keresel, hogy miért nem az állam intézi. Különösen a mérhetetlen elvonások után. De gondolom nem látod az összefüggést, mert buta és aljas provokatőr vagy.
Málna
@Aki Én: Nem az állam akar ingyenes teszteket az ellenzéktől, hanem fordítva. Sok helyen ott a lehetőség a kezükben, lehet élni vele.
Miért kell neked mindig magyarázni a nyilvánvalót?
Aki Én
@Málna: Mert buta vagy és nem érted. Persze így sem :(
Málna
@Aki Én: Az újabb sablonszöveged...:-)
Aki Én
@Málna: Mert buta vagy és nem érted. Persze így sem :(
almalibre
Okés, a teszt ingyenes. A laborok előtt óriási tömegek várnak tesztelésre, majd várnak néhány hétig az eredményre. A negatív eredménytől némelyek megkönnyebbülnek és lazábra veszik a figurát. Mások tisztában vannak azzal, hogy akár a Covid-teszt sorbanállás közben bekaphatták a vírust, igy meg sem várják az eredményt, már mennek a következőre. Aztán vannak olyanok, akik félnek a tűszúrástól, vagy csak simán leszarják az egészet. A kormány kidob néhány milliárdot valamire, ami egyébként indokolt esetben, amúgy is ingyenes, viszont nem ér el vele semmit, vagy éppen azt éri el vele, hogy a virus jobban terjedjen. Persze az ellenzék dörzsöli a markát, hisz a balhét nem ők viszik el…
rokker33
Na akkor ellenzéki összefosás lehet menni a Ferihez meg a Klárihoz pénzért, mert nekik van sok és meglehet mutatni a fidesznek, hogy hogyan kell csinálni és nem ugatni kell habzó szájjal!!De lehet gyűjtést szervezni , hogy a szegény embereknek is lehetősége legyen 2 tesztet elvégezni!! Ne mindig a kormánytól meg Orbántól követeljenek mert úgysem fogják meghallgatni őket csak kinevetik a sok szerencsétlent!! Orbánnak nagy bíznisz van ebből a vírusból és nem fog engedni senkinek!!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.