„Voltak ilyenfajta riogatások az első hullámmal összefüggésben is” – mondta Orbán Balázs péntek reggel az ATV-ben, amikor Jakab Ferenc szavairól kérdezte a műsorvezető. Jakab a pécsi virológuscsapat vezető kutatója, szeptember 21-én is ott volt az akciócsoportok ülésén Orbán Viktornál. Orbán Balázs szerint a magyar hatóságok nem elengedték a fertőzést, hanem a távolságtartást és a maszkhasználatot szigorúan betartatják. Van elég teszt és tesztkapacitás az országban – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese a koronavírus-járvány második hullámának hazai kezeléséről is beszélt az ATV Start műsorában. Orbán a műsorban riogatásnak nevezte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetőjének gondolatait a második hullám kezeléséről és arról, hogy ha nem tesztelnek többet, akkor elszabadulhat a járvány – írja a 24.hu. A miniszterhelyettes szerint a számok stabilizálódtak, ráadásul – mondta – Magyarország háromszor annyit tesztet végez el, mint a WHO protokoll. Nemzetközi összehasonlításban nem állunk rosszul, folyamatosan tesztelünk és arra is van lehetőség, hogy ha orvosilag nem indokolt, ott is van lehetőség tesztelni – nyilatkozta a miniszterhelyettes.

Orbán Balázs azt mondta, azt az ajánlást követik, hogy „egy fertőzött esetre tízszer annyi teszt kell. Magyarországon harmincszor annyi ingyenes tesztet végzünk. És ezekben a számokban azok a tesztek, amelyeket egyébként hatósági áron el tudnak végezni az állampolgárok, nincsenek is benne”.

Ha így számolunk, a pénteki 1322 regisztrált fertőzöttre elvileg 39660 teszt jutott volna, hiszen ez a harmincszorosa. De még a tízszeresét sem érték el, 12394 mintát vettek.

Jakab Ferenc azt mondta, lassan kimeríti az ország a tesztelési kapacitásait, de

Orbán szerint „van elég teszt, és van elég kapacitás is”.

Az interjú egy másik pontján Orbán Balázs azt mondta,

a kormány azzal készült fel a járvány második hullámára, hogy kórházi eszközöket szereztek be, és tartottak egy nemzeti konzultációt. „Ez kulcsfontosságú, mert olyan védekezési stratégia nem lehet sikeres, amit az emberek nem támogatnak.”

Ez a stratégia pedig „nem azt jelenti, hogy elengedjük a fertőzést”, hanem, hogy betartatják a maszkhasználatra, távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Jakab Ferenc: Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság

Jakab Ferenc – akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport élére – egy online beszélgetésen csütörtök este azt mondta,

ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat, és baj lehet belőle.

Hozzátette,

nem látszik, hogy a járvány csúcsosodna, a számok emelkednek.

Jakab szerint „ha minden így marad, és komolyabb intézkedések nem történnek”, akkor a következő egy hónapban drasztikusan emelkedni fog a fertőzésszám.

A hvg.hu tudósítása szerint Jakab Ferenc, a koronavírus-akciócsoport vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem jó irányba haladnak a dolgok, Magyarország az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) már súlyosan veszélyeztetett országnak számít, és ha minden így marad, nem kerítenek sort komolyabb intézkedésekre, akkor drasztikusan emelkedni fog a fertőzöttek száma. Arra is figyelmeztetett, hogy a tesztkapacitás véges, és lassan elérjük a tetejét.

"Nagyon nem vagyok optimista, ez az igazság" – mondta Jakab Ferenc.

A virológus szerint egyre inkább az idősebb korosztályt fogja érinteni a koronavírus-fertőzés, több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz a haláleset is. Félő ráadásul, hogy a koronavírus be fog robbanni az idősotthonokban és a szociális intézményekben, ami csak növeli a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren.

"Figyelni kell, hogy próbáljuk lassítani a járvány terjedési ütemét – megállítani nem fogjuk tudni –, de ha ilyen tendenciával rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni. Nem látjuk azt, hogy a járvány egyáltalán csúcsosodna. A számok emelkednek" – mondta a virológus.

Jakab Ferenc szerint az iskolai lázmérésnek „sem szakmailag, sem járványügyileg” nem látja értelmét, mert sok esetben nincs láz, főleg gyerekeknél, de felnőtteknél is csak ritkán, mert a tünetmentes fertőzötteknél egyáltalán nincs láz, viszont a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy beteg.

Jakab szerint viszont az is látható az adatokból, hogy nem az óvodai és iskolai közösségek a mozgatói a járványnak. Úgy véli, csak a személyi felelősségvállalással lehet csak eredményt elérni.

Visszamegyünk a régi módszerekig, a távolságtartásig, a karanténig, a kézmosásig, de ezek hatásosak.

Egészen addig kell ezt a módszert alkalmazni a szakember szerint, míg nincs vakcina:

ennek a járványnak egyetlen egy megoldása lesz, a védőoltások, más megoldás nincs.

Forrás: 24.hu, 444, ATV, Infostart.hu, HVG

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ő biztosan jobban ért hozzá, mint Jakab Ferenc.
Orbán Balázs András magyar jogász, politológus, okleveles kodifikátor, egyetemi oktató, kutató, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@gina: az is egy müvészet! lásd: arsène lupin
legott
Amíg van nekünk egy lepukkant mulatós zenészünk Szlávik János személyében - háttérben a csodaszarvassal vagy valami hasonló - haza meg van mentve

Szlávik János 1980-ban: i.ytimg.com/vi/MHsUbz0MKMQ/maxresdefault.jpg
Jozefina
Ez egy idióta!!! Majd lásd a számokat orbán karácsonya után, ha nem hamisítjátok azokat!!!
karma1
@Jozefina: Semmikeppen nincs biztositva, hogy NE hamisitsa az adatokat! Sajnos, ok nem a hiteles tajekoztatasban erdekeltek, mint egy normalis orszag hiteles kormanya, hanem olyan szamokat rajzol - a hordohasara utve - ami majd alatamasztja az o allitasait. Nana', hogy egy 20 ezres nemzetkozi focimeccs elott jo alacsony szamok lesznek, de amikor arrol akarna beszelni, hogy az ellenzek nem csinal semmit sem a hospice-okban, meg ahol kene, ezert magasak a szamok - szoval azt hiszi a morcos torpe, hogy o fujja a passzatszelet... Hat nem! De ez hamar ki fog bukni...:(
Peller Anikó
@sgl: A miszterhelyes meg egy hazug sarlatán buta bunkó törleszkedődő g.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.