November 9-től minden gyülekezés tilos, de ez valahogy kimaradt a tiltásból.

A 24.hu cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én jelentette be, hogy a kormány mindenfajta gyülekezést megtilt legalább egy hónapig a koronavírus-járvány második hullámának erősödése miatt. Ugyanakkor a lap úgy értesült, hogy a tiltás a társas vadászatokra nem vonatkozik.

Bár minden gyülekezés tilos, társas vadászatot azért még lehet tartani

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A 24.hu megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahonnan megerősítették az értesülést:

A vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának.

A rendőrség szerint a társas vadászatok ugyanis a vadgazdálkodás működtetését, a vadállomány tervszerű és szükségszerű szabályozását, a vadásztársaságok fennmaradását is szolgálják. Azt is hozzátették, hogy "a természet körforgásából adódóan" a vadászat "nem halasztható tevékenység."

A 24.hu rákérdezett arra is az ORFK-nál, hogy ha minden gyülekezés tilos, akkor ez alól a vadászok miért jelentenek különbséget:

A társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek.

A lap szerint ugyanakkor ez így nem teljesen kerek, mivel a vadászatok előtti eligazításoknál a vadászoknak gyülekezniük kell.

A rendőrség szerint ugyanakkor a hatályban lévő védelmi intézkedések a vadászatokon is érvényben vannak, a résztvevők kötelesek azokat betartani. A szűken vett vadászati tevékenységhez nem tartozó eseményeket – mint a vendégfogadás, ünneplés – nem szabad megtartani.

"Vadászkörökben arról már korábban lehetett hallani, hogy a szeptember 30-áig bejelentett vadászatok megtarthatók, ám hatósági tájékoztatás eddig ezt nem rögzítette. A szeptemberi időpontot egy 2004-es agrárminisztériumi rendelet tartalmazza, amire az ORFK is hivatkozott válaszában, a vadászati törvény mellett. Azonban – mint megtudtuk – a szeptemberi időpont után bejelentett társas vadászatok is megtarthatók. Forrásaink felhívták a figyelmünket arra, hogy az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet közös levélben november 25-ig szabott póthatáridőt a társas vadászatok bejelentésére"

- olvasható a cikkben.

A lap szerint az este 20 óra és a reggel 5 óra közötti kijárási tilalom alól is mentesülhetnek a vadászok bizonyos esetekben. A társas vadászatokat viszont csak nappal lehet megtartani. A hivatásos vadászok mellett a tagsággal rendelkező egyéni sportvadászok is engedélyt kaphatnak éjszakai vadászatra, ha a vaddisznóállomány gyérítésében vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadelejtésben vesznek részt.

A lap szerint noha a vázolt szabályokkal akár vissza is lehet élni, és a vadászat sokak számára csak szórakozás, azt mellé kell tenni, hogy évente több milliárd forintnyi vadkár keletkezik, és kb. 150 ezer vaddisznó kilövése szükséges a megfelelően szabályozott állomány eléréséhez. Emellett pedig az afrikai sertéspestis is valós veszély, a sertéságazat védelmének utolsó vonalát pedig a betegséggel kapcsolatban a vadászok alkotják.

"A társas vadászatok megtarthatósága viszont kevésbé magyarázható, az általunk kérdezett szakértő szerint ugyanis sok esetben apróvadejtésről (például nyúlról vagy fácánról) van szó, amik nem okoznak vadkárokat. Utóbbi esetben valójában gazdasági célja van annak, hogy megtartsák a vadászatokat: az, hogy a társaságok fenn tudják tartani magukat"

- olvasható a cikkben.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Má mé ne!
.
A dicsőségeSS nagyurak hobbija tabu!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Ja tömjén hernyáknak meg üzenem ha talalkozik velem akkor jobb ha nem fut el előlem a golyó hamar eltalálja!! Hogy ... ez a natlranvs bagázs a dagadékjával együtt!!!
Nessy
Ez a gyülekezési törvény, a szórakozóhelyek bezárására vonatkozó törvény olyan "lukas" mint a határzár! Csak kapcsolat kérdése, ki kap mentességet.
Ronin2
Mondjuk így könnyű...:D
berek.hu/2020/11/24/kerti-szarvasbika-vadasz/

Ui:- a "szépemlékű Gáspár elvtárs rekordját próbálják megdönteni,aki a fácánvadászat csúcstartója a mai napig 15000 / tizenötezer/ elejtett példánnyal.
Kilincsorrú Lézerjanó még a fasorban sincs hozzá képest.
Tömjén Zsótinak meg adnék 1 perc előnyt,aztán két kaukázusi megveölőt küldenék utána.:D
Hogy érezze a törődést.
Namely
Na még egyszer :) szóval a vadállomány létszámát folyamatosan karban kell tartani. De ne mondjátok el senkinek, még a végén a fent semjénező majmok nem tudnának kórusban bőgni... :D
Pálinkás Pál
bárki is gondolta hogy a gyülekezés tiltása a járvány miatt van ? kb annyira mint a kijárási tilalom...orbán fosik...fosik saját népétől..aki annyira "szereti" hogy a duce még [email protected] is kevlárban

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok