A tokaji borvidéket készül kettévágni az új törvénytervezet.

A Népszava cikke szerint a készülő borászati és szőlészeti törvény egyik része eléggé bekavarhat a tokaji borvidéken, ugyanis azt a tervezet vonatkozó része kettéválasztaná egy síkvidéki és egy hegyi területre. Az utóbbin termelt bor lehetne eztán a tokaji, míg az előbbi területen fekvő pincészetek a zempléni megjelölést használhatnák – ami nem kedvez a termékeladásnak.

Sok borásznak betehet a Fidesz új javaslata

Fotó, címlapkép: pixabay.com CCO/Szarvas Zoltán

A cikk szerint a bortörvény változtatása gyakorlatilag kettévágja a hatezer hektáros borvidéket, és zempléninek minősíti például Olaszliszka, Hercegkút, Bodrogkisfalud, Sárospatak, de még Tokaj és Tolcsva egyes területein készült borokat. Azt is szabályoznák, hogy tokaji néven csak olyan bort lehetne forgalmazni, ahol a hektáronkénti tőketerhelés a 2,5 kilót nem haladja meg. Ez a lap szerint főként a régóta gazdálkodókat hozná nehéz helyzetbe, akiknek még a szülei, nagyszülei telepítették a szőlőket az akkori előírásoknak megfelelően. A mostani, bevezetni készült szabályozás miatt azonban kevesebb szőlőt értékesíthetnek, van, ahol az eddigi bevételek 30 százaléka is kieshet, ha bevezetik az új tervezetet.

Az utóbbi évek intézkedései sorra azt a gyanút erősítik, hogy a NER-lovagok szemet vetettek erre a térségre. Minden eszközzel, ha kell, törvénymódosításokkal is igyekeznek elősegíteni, hogy a kisbirtokosok tönkremenjenek, s néhány hatalom-közeli kézben koncentrálódjanak az itteni területek

- mondta el a lapnak egy tolcsvai borász, aki szerint ennek előfutára volt, mikor pár éve az állami felvásárló Grand Tokaj Kft. a kisbirtokosok nagy részével nem kötött szerződést, de ha igen, akkor is kilónként olyan alacsony árat kínált, ami nem hozta vissza a szőlőbe fektetett munka értékét. 

Számos „potentát” vett itt területeket az utóbbi időben, kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre, vagyis, ha úgy tetszik, zömmel közpénzből gyarapították a saját vagyonukat

- mondta a lapnak egy hercegkúti szőlőtermelő, aki ugyan neveket nem mondott, de a lap szerint utalt arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) egyik vezető tisztségviselője nemrégiben közel öt hektár szőlőt telepített Erdőhorváti környékén.

A Népszava szerint idén a parlament elé a szőlészetről és borászatról szóló szóló általános törvényjavaslat kerül, ám a tokaji borvidékre vonatkozó kiegészítésnek – mivel különleges szabályokat tartalmaz – európai uniós notifikálásra szorul, így annak elfogadása a magyar parlament tavaszi ülésszakában várható.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Kezdek örülni. Lassan tényleg nem marad olyan terület, akinek a dolgozóit ne fordítaná maga ellen a fidesz. Csak így tovább, jó lesz ez gyerekek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Orbán asszonyság is jobban akar járni.
Fidesz módi tegyük tönkre a kisembereket és majd fillérekért megveszik. Utána majd lehet módosítani az eredeti állapotra.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Kezdek örülni. Lassan tényleg nem marad olyan terület, akinek a dolgozóit ne fordítaná maga ellen a fidesz. Csak így tovább, jó lesz ez gyerekek!
Gazella
Hát persze!! Hisz csakis narancs bor lehet a piacon!!
Sámannus
Ez olyan lesz, hogy egy kisebb terület termelője fogja árulni az egész borvidék termését.
Qqberci
@Shikarescu: "kivágták a régi szőlőket, s felvették a 75 százalékos állami támogatást az új telepítésre". Ez nettó csalás...

A deviza alapú Forinthitel (csak hogy pontosak legyünk) Járai nagymester találmánya...
Clavigo
@Shikari: Te egy kibaszott hülye vagy...Emlékszel olyanra,,hogy " nem volt tag gyűlés,",meg " ne mi nyerjük a legtöbbet "...? Rajtad tényleg látszik,,hogy nem rég jöttél át a bozgoroktól..
nezelodo
Na rájött a kormányzópárt mekkora kárt okozott az első királyság alatt kritikátlanul megnövelt felvásárlási támogatás a Szárhegydűlő-Sárazsadány nem volt aznap közgyűlés érdekében. Ezt követően 500 FT körül lehetett palackos bort kapni, olyan silánnyá tették. Aztán jött az amerikai üzlet a csókos haver megtalálta, vagy megfizette a kormányzati maflákat, ott is rekedt egy hatalmas eladatlan borkészlet, olyan szerződést kötöttek a simlissel. Aztán jött az évjárathamisítás a dakoták volt tanárának a rokonától, (hegybíró), vitték is a jó hírnevünket a világban. A tanulság, amihez ezek nyúlnak szakmailag, annak vége...
Fentebb a devizahitel is szóba került, ki is vezette be ezt a hitelezést, és ki az egyedüliként nem rendezte le egy tollvonással? A nyertes kaphat egy megafont a Tarlóstól, hogy elordibálhassa ki az oka az egésznek.
Clavigo
@Shikari: Olvasd el @nezelodo: hozzászólását... A fél Tokaj már rég a " Förszt Lédijjjé ",,,meg a Kondáé... Hülye vagy te Bugsy,,,,,meg bunkó is.
Clavigo
@Shikari: Az előbb még " gyurcsányoztál " ez ügyben,,gyagyás..Olyan sötét vagy ,mint egy belsőzseb. Gyanítom,,hogy a maszkodon is Orbán elvtárs valag- lenyomata,mintája van,,te agyalágyult..
Yoda69
A mocskos fideSS mar Tokajt is lenyulja. Lassan ez is a kinaiak es az oroszok kezebe kerül. Ezek a geci hazaarulok az anyjukat is eladnak jopenzert.
Sámannus
@Shikari: Te nyomorék hát kik művelik azokat szőlőket?
justhpeter
@Shikari: A jobboldal legsikeresebb embere vagy Az lettél ahová indultál.
lusta
Krumpli Zsófika valahogy mélyen hallgat.
Jozefina
Az ország háziasszonyának földjei valószínűleg a kedvezőbb oldalon vannak, küllönben felesleges lenne ez a törvényféle!!!
nezelodo
@Shikari: " A fél Tokaj már ismét magyar! Nagyon helyes!"
Meg a tönkretett hírnévé is magyar. Halálra röhögik a veőjelöltek magukat, hiszen a világon mindenütt tudják a blama óta, hogy ami éppen a vonzereje volt a tokaji bornak, a hiteles évjárat nyilvántartás, a fijuk azt hamisították meg. Amerikában meg egy szélhámossal, (kivel mással), szerződtek úgy, hogy minden költség a Magyar államot terheli, amíg el nem adják a bort! Hülye lett volna eladni egyetlen palackkal is a kb tíz évvel öregebbnek beállított évjáratú borból, hiszen annyi tárolási díjat fizettünk neki amennyit akart. és forgalmazási engedélye meg csak egyetlen államban volt a havernak.
A többi húzás is megér egy misét a Tokaj Kereskedőház történetében. A sokat emlegetett "ne mi nyerjük a legtöbbet", és a hozzá köthető Orbán cég, M. Aranka first lady barátnő és a volt férje Sz. I. A., csak egy filléres epizód volt az ott okozott kárból.
nezelodo
@Jozefina: Már akkor amikor a botrány kitört, úgy tudom megvált a "szölöbányától", Kékessy D. lett a vevő, párizsi nagykövet volt a koma, visszajáró apróként meg egy párizsi lakás pottyant a bukszába.
nezelodo
@Shikari: Megértem, hogy a szövegértés nem az erősséged, esetleg valami szakmai érved ha lenne, miután segítséget kaptál az értelmezéshez, vagy cáfold meg, amig nem folytatom...
szaboria1
@Shikari: A devizahitelt nem Gyurcsány találta ki hanem az imádott Orbánon Ők találták ki. Sürgősen néz utána.
nezelodo
@szaboria1: Ezt nem hallja meg, ilyenkor nagyot hall mint a kutya disznóöléskor.
nezelodo
@Jozefina: ma 12:05. A kedvező oldal határa úgy lesz kijelölve, minden hivatal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is tudja a dolgát, legfeljebb az a kérdés, a ceruza milyen vastag, amivel meghúzzák a határt és a vonal melyik oldala számít határnak.
(Sztálin ácsceruzával húzta meg Moldávia határát, és a vonal a térkép léptéke szerint 10 km széles volt)
Sámannus
@Shikari: Tévedsz! Azon a vidéken szegények az emberek, és a szőlőtermelésből élnek. Gondolom fingod sincs róla, mivel jár, ha meglopják őket a hazudozással.
Jellemző maffia szemléleted az eget verő érzéketlenséggel és zsarolással párosul szarjankókám.
nezelodo
@Shikari: Hanem kit minősít, ki volt kormányon kinek az érdekében történt, miért csinált ezt azt a alkotmánybíró rokon hegybíróként? Ha meg pl arról ir valaki, hogy a Lölö megvette 8 milliárdért a Gagarin hőerőművet, (ahol talán még Orbán KISZ titkár is védnökséget vállalt az építésén), elsíbolt a kasszából 40 milliárdot ami a felújítás céltartaléka volt, és 24 milliárdér visszavásárolja az állam, ez mi? Tolvajlás.
Tokaj-Hegyalja ugyanez volt, csak kisebb léptékben, de a tokaji bor hírnevét évtizedekre tönkretették.
Fingod sincs semmiről csak a szerény szókincseddel hülyeségeket hajtogatsz és látszik rohadtúl tetszik az ország kifosztása, mert egy morzsa jut neked is belőle.
Irogatod, hogy a komcsik loptak Igen odamentek meg kellett pakolni a Volga csomagtartóját borral és annyi volt. A védencid nem mennek oda de az egész céget viszik.
Mekkora vircsaftot rendezett az Orbánod anno a 12 állami gazdaság miatt, és lám a gecizéskor is a Simicskától is előkerült kettő. A csákvárit meg a herceghalmit meg senki sem keresi a Lölönél! Szóval nagyon hitelesek vagytok.
nezelodo
@Shikari: Ne hirdesd mekkora hülye vagy a tényekkel ellentétben! Hogy a tokajinak semmi baja, az te aztán meg tudod ítélni. Aztán arról még szó sem esett mekkora kárt okozott az 1998-2002-es jövedéki törvény módosítás a szőlész borász szakmának.
Ennél kártékonyabb bagázs még nem irányította a mezőgazdaságot! Orbán kormányzása termelte ki az állami földek botrányos bérletét, a bérelhető vándor állatartók üzletét, a Nemzeti Parkok padlóra küldését, a pályázati pénzek lenyúlását, (most vittek el egy minisztériumi embert bilincsben, rendszerhiba (?), stb, hosszan lehetne sorolni. de nem akarok én lenni a tanítód, a korábbiaknak is kárba veszett az igyekezete.
szaboria1
@Shikari: A nemzeti vagyont Antal osztotta szét 1992-ben. Akkor számolták fel az ország termelő gyárait és KFT csináltak a volt KISZ vezetőknek köztük van a mostani fidesz vezetők. Akik gyorsan el is adták. A Duna Holding volta legtöbb ingatlan lebonyolítói. Akkor kaptak a parlamentbe bejutó pártok nagy értékű székházakat. Egész estig sorolhatnám mi történ abban az időben.
szaboria1
@nezelodo: Mert nem is akarja megérteni. Szem ellenzője van.
szaboria1
@Shikari: Meg az Orbán klánt sem már túl is nőte Gyurcsányt.
Sámannus
@Shikari: A pákosztos buzernyákok .lefölöznek mindent amit elérnek. Árnyékra vetődtél akkor ki kell vágni az összes tőkét, mert köcsöfgisztán jobban teljesít?
namihami
Nyugi, a haverok hegyoldala el fog simulni.
Sámannus
@Shikari: Túdom pohos megy tőteni a kolbászt, de még kapával nem látta senki, és annyit tud mint te.

songbook.hu/lyrics/87997/elindultak-a-ciganyok-kapalni

Tánc:

Elindultak a cigányok kapálni,
megálltak a sor végébe' csudálni.
Sárga zsinór, óralánc a zsebibe,
nem illik a kapanyél a kezébe.

Özvegyasszony, fűzfa a nyoszolyája,
ha ráfekszel, recseg mind a négy lába.
Nyomd be rózsám nyoszolyádat a falig,
tied leszek kivilágos virradtig.

Szegény ember, mit csinál bánatába'?
Felakasztja magát az asszonyára.
Karabélból két golyót a szivibe,
halva találják az árok szélébe'.

-----

Hosszú szárú laboda, nem termettem dologra,
kezem-lábam a táncra, szemem a kacsintásra,
jaj, Istenem, de szégyellem,
hogy a babám másat szeret nem engem.

Addig iszok, mulatok, addig iszok, mulatok,
bizony Isten, gatya nélkül maradok,
jaj, Istenem, de szégyellem,
hogy a babám másat szeret nem engem.
Sámannus
Nem vagyok olyan hétköznapi fidesznyik mint ti meg az eresztyény Jóska:DDDD
Lepényleső
Ketté osztva volt eddig is,tette azt Trianon. Aki most tovább osztja,az a Trianont is felülmúlja?
A megosztás nagy mestere 2002-ben kezdte,- az országgal, 2012-ben a nemzettel? S közben
a magántulajdonokkal is megtette,emberek tízezreit kisemmizte,s mindennek még nincsen vége?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.