Október óta mintegy negyven gyermeket ápoltak a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a koronavírus-fertőzés után kialakuló sokszervi gyulladással. A gyermekek fele intenzív osztályra is került a kóros immunreakció miatt.

A leggyakrabban 8-10 éveseket érintett a koronavírus-fertőzés, de 3 és 17 éves beteget is ápoltak már az intézményben. Az itthon kezelt betegek 50-60 százaléka intenzívre is került, vagyis súlyosan zajló betegségről volt szó, ami miatt kontrollálatlan, túlfokozott, célszerűtlen immunreakció alakul ki a Coviddal szemben.

Elsősorban szív- és érrendszeri tünetek lépnek fel, például vérnyomásesés, szívelégtelenség, esetleg ritmuszavarok, de gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak.

Súlyos betegség fenyegeti a koronavírusos gyerekeket

„Az akut betegség lezajlása után általában két-négy héttel jelentkezik az elhúzódó lázas állapot. Ez talán a legszembeötlőbb tünet, a kezelésre szoruló gyerekek szinte mindegyikénél előfordul. Emellett gyengeség, fáradékonyság, bőrkiütés, hasmenés, hasi fájdalom, hányás, szem bepirosodás, nyirokcsomóduzzanatok és más panaszok is jelentkezhetnek” – mondta Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója a koronavírus-fertőzés után kialakuló sokszervi gyulladásról.

„Volt olyan eset, hogy a betegfelvétel után hirtelen romlott a gyerek állapota. Egy ilyen változás megjósolhatatlan, és a szülő nemigen tudja megítélni, ezért vigyázni kell. Ha tehát az akut betegség után 2-4 héttel lázas, rossz általános állapotú betegség kezd kialakulni, a háziorvost kell értesíteni azonnal” – idézte a szakembert az infostart.

Az orvosigazgató elárulta, hogy a betegség kezelhető, gyógyítható, akkor is, ha átmenetileg intenzívre kerül a gyermek. A lényeg, hogy időben kerüljenek kórházba. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(infostart.hu)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: te nagyon barom...mutass egy olyat ahol azt írtam hogy csak az aggok betegszenek meg, azt írtam hogy csak az aggok ,meg a krónikus betegek halnak bele...a 2 millió állítólagos covid halottból nem tudsz 300 fiatalkorút mutatni te baromállat!!! természetesen olyat ,akinek mellette nem vbolt halálos betegsége, és valóban a covid végzett vele...de megkockáztatom hogy valódi covid halott nincs a világon 50 ezer--...csak mindenkit odaírtok akiben jelen van a vírus,függetlenül attól hogy az-e a halál oka...ezért vagytok undorítóak...tömitek a gyógyszergyárak zsebét a semmiért, mert egyik sem garantálja hogy a vakcinája után nem fertőződhetsz,és nem adhatod tovább...ergo semmi értelme...főleg hogy az igazán veszélyben lévők,az öregek ,nem is kaphatják,a gyártó javaslata szerint.. tehát amit az oltással csináltok az egy nagy pótcselekvés...tudod ahogy szoktátok mondani.."baj nem lehet belőle"...csak sajnos ebből lehet, mert senki nem ismeri a hosszútávú mellékhatásokat.
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: "tömitek a gyógyszergyárak zsebét a semmiért, mert egyik sem garantálja hogy a vakcinája után nem fertőződhetsz,és nem adhatod tovább...ergo semmi értelme.."

Te nem csőlátó vagy pali, hanem csővak. Ergo neked semmi értelmed.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: cáfolj...linkeld ide ahol bármelyik víruskutató, gyógyszergyár embere kijelenti hogy a vakcinája után kizárt a fertőződés, és mások megfertőzése...
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Miért kellene ilyen hülyeséget kijelentenie bárkinek is?

A vakcina arra való, hogy megfékezze a járványt, levegye a terhet az összeomlás szélén táncoló egészségügyről, megvédje az emberek millióinak életét és egészségét.

Egy kisebb részük az oltás ellenére is megfertőződhet, de töredék súlyosan mint oltás nélkül. Talán egy mégkisebb részük bele is hal, mert ugye amúgy is betegecskedő.

Te képtelen vagy különbséget tenni 2% és 90% között, talán az iskolázatlanságod miatt csekély az értelmed.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: te milyen 2 % -ról beszélsz??? mivel az ismertté vált fertőzések a valós fertőzéseknek kb 10 %-át teszik ki...az általad hangoztatott 2 %-os halálozás valójában kb 2 ezrelék, nagyjából ugyanannyi ,mint az influenzáé!!! arról nem is beszélek hogy a covid számlájára írt halálozások a közölt adatoknak szerintem még 5 %-át sem teszik ki...mondom, a 2 millió halottból csak 5 ezret mutass nekem aki 60 alatti, és nem volt krónikus,súlyos betegsége!!! magyar listából abból a nagyjából 12 ezer emberből elég ha 50 -et mutatsz nekem!!! érted már miért hívom hisztinek...,már megvannak az éves adatok, semmivel nem halt meg több ember mint 2019-ben...a világon sem,és mivel a népesség gyorsan nő,így fajlagosan a halálozások száma csökkent a szédületes "világjárványod " alatt...ha valamit nem értesz, írj megpróbálom lebutítva elmagyarázni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.