Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót írja a Telex.

Az Európai Bizottság levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió ügyében Magyarország irányába, de úgy tudjuk, hogy egyelőre nem kapott érdemi választ a felvetéseire. A levélben a bizottság részleteiben is ismertette, hogy miért tartja problémásnak a Klubrádió elhallgattatását – erősítette meg a Telex.hu kérdésére Christian Wigand illetékes bizottsági szóvivő.

Mint a szóvivő emailben írta,

a Bizottság tegnap levelet küldött Magyarországnak, hogy kifejezzük azon aggodalmunkat, hogy a Klubrádió kénytelen lesz abbahagyni műsorszolgáltatását, mégpedig erősen megkérdőjelezhető jogi okok miatt.

Mint a főigazgató hangsúlyozta, Magyarország magára nézve is kötelezőnek fogadta el az EU távközlési szabályait, a műsorszolgáltatás széles spektrumára vonatkozó rendeleteket, így Magyarországnak is tiszteletben kell tartania az EU Alapjogi Chartáját, ideértve a véleménynyilvánítás és az információszabadsághoz való jogot.

Ebben az összefüggésben a Bizottság felkéri Magyarországot annak biztosítására, hogy a Klubrádió továbbra is sugározhassa az adását, mindaddig, amíg a folyamatban levő eljárások véglegesen nem fejeződnek be, és így jogilag kötelezővé nem válnak..

kértük a magyar hatóságokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket az uniós jog tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, elkerülve ezzel a frekvencia jelenlegi birtokosának helyrehozhatatlan károsodását

A levelet Roberto Viola, az Európai Bizottság illetékes főigazgatója (CNECT, vagyis Tartalmak, Technológiák és Kommunikációs Hálózatok Főigazgatósága) Stelbaczky Tibor nagykövetnek (Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete) írta.

Az Európai Bizottság – A Telex értesülései szerint – erős szavakkal figyelmeztette Magyarországot arra, hogy az EU irányelveivel ellentétes az, ha egy tagállam kisebb súlyú szabálytalanságok jogi álcája mögött (ahogy a főigazgató fogalmazott, erősen megkérdőjelezhető jogi folyamatokkal) aláássa a média pluralizmusát.

A bizottság hangsúlyozza, tisztában van vele, hogy a frekvencia használatának jelenlegi joga 2021. február 14-én lejár, és nem vitatja, hogy a frekvenciahasználat jogi eljárásokhoz kötött, de a magyar hatóságok sem a pályázónak, sem az aggályaikat kifejező európai illetékeseknek érdemi válaszokat eddig nem voltak képesek adni.

Ezért Roberto Viola felkéri a magyar hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket és az uniós jog vonatkozó passzusait maradéktalanul tartsák be.

Forrás:Telex
Kép:Klubrádió

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem Magyarorszagot kell erre kerni, hanem a fideSSt, es szemely szerint O1G orbanviktort.
TollerBela
Persze, nem kell fenyegetőzni, de azért ...mi van akkor, ha a fülük bojtját sem mozdítják ott a kormányban ? Majd sajnálkozni tetszenek ?
Yoda69
Nem Magyarorszagot kell erre kerni, hanem a fideSSt, es szemely szerint O1G orbanviktort.
ómió
Az "igazságszolgáltatás függetlenségét" a brüsszeli efftársaknak - még "aggódás előtt", esetleg - nem kell tiszteletben tartaniuk!? Efftársilag "nem dukál"?
simmering73
"Szánalmas indoklással nem hosszabbítják meg a Klubrádió 92,9-es frekvenciáját. Hiába tett meg minden tőle telhetőt a rádió jogász vezérigazgatója, elnöke, minden munkatársa – nem lehet törvényességet játszani, jogi utat járni egy olyan országban, amely már rég nem jogállam, ahol már rég nincs törvény előtti egyenlőség. Belementek a jogi csűrcsavar játékba, de természetesen hiába próbáltak megfelelni a Médiahatóság aljas és cinikus pályázatának, hiába akartak eleget tenni a tendernek és adtak be egy, a kiírásban előírt háromszázoldalas programtervet, amiben azt is meg kellett adni, hogy 2078. március 47-én délután 15 óra 39 perckor mi lesz hallható a rádióban. Ez sem volt elég, hiszen a rádió kivégzését már évekkel ezelőtt eldöntötte a karmelita szerzetes."
nepszava.us/marko-beata-nekrolog-a-klubradioert-2/
Clavigo
@ómió: Téged senki sem kérdezett,gyagyás..
Nyírfa
A fideszt mindenből ki kéne hagyni. Legyen újra Szabad Európa rádió, az EU segítsen új médiák telepítésében, a pénzforrások javát közvetlen pályázatokkal, az állam kihagyásával lehessen elnyerni.
Van megoldás, a kérdés az, hogy az Unió mennyire gondolja komolyan a hangoztatott értékeit.
Orbánt sarokba kell szorítani, hogy térdre rogyjon vagy színt valljon - mindkét variáció a politikai halálát jelenti, és ez a cél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.