Azonnali egyeztetést kértek a Debreceni Egyetem traumatológusai a Klinikai Központ vezetésétől, mert nincsenek megelégedve a márciussal egy új törvény miatt életbe lépő új munkaszerződéseikkel. Ha nem lesz sikere az egyeztetésnek, az a megyei traumatológiai ellátásra is kihathat.

A Telex cikke szerint a jelenlegi formájában nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói. A lap birtokába került levélből – melyet az orovosok írtak a Klinikai Központ vezetőinek – az derült ki, hogy az orvosok azonnali egyeztetést kérnek, máskülönben "március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Megszűnhet a hajdú-bihari traumatológiai ellátás, az orvosoknak nem tetszik az új munkaszerződés

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A levélben a lap szerint az is szerepel, hogy az orvosok megkapták az új munkaszerődéseik tervezetét, ám azokban nem szerepel a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatás.

Mint ismert, az orvosok március elsejétől a korábbi közalkalmazotti státuszból új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek át, ehhez viszont új munkaszerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad – emlékeztet a cikk –, ám az egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a korábbi pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok (mint az aneszteziológusok, sürgősségi orvosok például) 2019 óta fix díjként jelentős pluszpénzt kaptak a fizetésük mellé, ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését (valamint ettől nem dőlt be a hazai sürgősségi ellátás).

Nem tudni, mi lesz a pótlékokkal, önkéntes többletmunka utáni fizetésekkel

A Telex cikke szerint a debreceni traumatológia orvosainak a másik problémája az, hogy a munkaszerződés tervezete "rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni."

Ezzel azért nem értenek egyet, mert a többletmunka csak nevében önkéntes, valójában egy kényszermegoldás munkajogi szempontból – ahogy ezt a Magyar Orvosi Kamara is magyarázza a honlapján –, amely azt célozza, hogy az alulfinanszírozottság és az orvoshiány ellenére biztsítható legyen az ügyeleti ellátás. A többletmunkát az orvosok a saját pihenőidejük terhére végzik, külön szerződésben állapodva meg erről a munkáltatójukkal (korábban ennek felmondásával tiltakoztak az orvosok az egészségügyi rendszer hiányosságai miatt).

A cikk szerint az orvosoknak március elsejéig kell aláírniuk a szerződéseiket (már ha vállalják, hogy átlépnek az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba). Az új státusszal a szakorvosok alapbére nettó 7-800 ezer, a nyugdíjhoz közeli orvosoknak közel 1,5 millió forintos fizetést kaphatnak 2023-ig, viszont a pótlékok ügye még mindig tisztázatlan (ez tette ki az orvosok fizetésének nagy részét).

"A Magyar Orvosok Szakszervezete megalázónak találja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat, amelyek hétközben az orvosok órabérének 70 százalékát, szombaton 80 százalékát, vasárnap és ünnepnapon 90 százalékát tennék ki. Nem tartják emberségesnek azt az elvet sem, amely a munkavállalót a munkaidején túli ügyeleti munkára kötelezi, és annak díjazása kevesebb, mint a rendes óradíj"

- olvasható a cikkben.

Forrás: Telex

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Dec.24.-én este 7-kor feküdtem a műtőasztalon, körülöttem beöltözött emberek várták az indulást jelző szót, kezdődhet az életmentő műtét...ott, és akkor találkoztam először azzal, mi is az az ügyeleti munka...mégegyszer: 24.-én este hétkor..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@csak úgy...: Értem én a provokatív hablatyot..., de ettől nem vagy érdekesebb, sem szórakoztatóbb..., stb., amiért meg vagy veszve...

Az életnek egyetlen fontos értelme, az akarat -, hogy megszerzed ami kell. És akkor mindegy, hogy hol élsz, hol laksz ma már az Unióban...
verőce21
@csipetke: Azt hiszem, te nem értesz valamit...!
A most megajánlott alapfizetés ügyelet nélkül is annyi, mint a nyugati. A adott körülmények között...!
csipetke
@Nessy: 14:32 A fiam-menyem is így járt a fenenagy emeléssel,hogy a kormány az egyik kezével adott egy keveset,a másikkal meg valamilyen címen visszavette. Most ugyanez van a dokik ügyeleti pénzével,nagyrészét elvették.
@verőce21: 14:53 A mostani "soha nem látott mértékű béremelés" még az alsó határát se súrolja az eu-s béreknek. Ráadásul még a kormány szab feltételeket,ami szimpla zsarolás.Nem tudom,mikor jönnek rá az egészségügyiek,hogy ők diktálhatnak,és a kormány kénytelen lenne elfogadni
Nessy
@csipetke: Most olvastam az új ügyeleti finanszírozást, és dobtam egy hátast! Ügyeleti munkáért nem 100% jár, hanem jóval kevesebb! Ez aztán a hungarikum! Itt mindennap kiderül valami új medvecsapda! Ma egy kórházi szakambulancián járva, beszélgettem nővérekkel, akiknek még fogalmuk sincs mit tartalmaz az új szerződés. Az orvosok meg nem tudják, mi lesz a járóbeteg szakrendelői másodállásaikkal. Tényleg, ebből a rendszerből ki kell iktatni az egyetlen zavaró tényezőt,a BETEGET, és akkor minden rendben lesz! Ilyenkor örülök a koromnak! Több évtizedet dolgoztam az egészségügyben, de ekkora káoszt egyetlen kormánynak sem sikerült okozni!
balos
Amit a kurmány védekezés ürügyén elkövet,tőlünk délre vihart kavar!Itthon legfeljebb a híveik kavarják utána a szart!
Lepényleső
"Apródonként" mindent felőrölnek,- ami nem volt túl rossz a nagy többségnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.