Azonnali egyeztetést kértek a Debreceni Egyetem traumatológusai a Klinikai Központ vezetésétől, mert nincsenek megelégedve a márciussal egy új törvény miatt életbe lépő új munkaszerződéseikkel. Ha nem lesz sikere az egyeztetésnek, az a megyei traumatológiai ellátásra is kihathat.

A Telex cikke szerint a jelenlegi formájában nem hajlandóak aláírni az új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói. A lap birtokába került levélből – melyet az orovosok írtak a Klinikai Központ vezetőinek – az derült ki, hogy az orvosok azonnali egyeztetést kérnek, máskülönben "március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Megszűnhet a hajdú-bihari traumatológiai ellátás, az orvosoknak nem tetszik az új munkaszerződés

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A levélben a lap szerint az is szerepel, hogy az orvosok megkapták az új munkaszerődéseik tervezetét, ám azokban nem szerepel a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatás.

Mint ismert, az orvosok március elsejétől a korábbi közalkalmazotti státuszból új státuszba, az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülnek át, ehhez viszont új munkaszerződéseket kell aláírniuk. Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad – emlékeztet a cikk –, ám az egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a korábbi pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok (mint az aneszteziológusok, sürgősségi orvosok például) 2019 óta fix díjként jelentős pluszpénzt kaptak a fizetésük mellé, ezzel ismerték el a 24 órás, folyamatos betegfelvételt teljesítő kórházak és osztályok extra terhelését (valamint ettől nem dőlt be a hazai sürgősségi ellátás).

Nem tudni, mi lesz a pótlékokkal, önkéntes többletmunka utáni fizetésekkel

A Telex cikke szerint a debreceni traumatológia orvosainak a másik problémája az, hogy a munkaszerződés tervezete "rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni."

Ezzel azért nem értenek egyet, mert a többletmunka csak nevében önkéntes, valójában egy kényszermegoldás munkajogi szempontból – ahogy ezt a Magyar Orvosi Kamara is magyarázza a honlapján –, amely azt célozza, hogy az alulfinanszírozottság és az orvoshiány ellenére biztsítható legyen az ügyeleti ellátás. A többletmunkát az orvosok a saját pihenőidejük terhére végzik, külön szerződésben állapodva meg erről a munkáltatójukkal (korábban ennek felmondásával tiltakoztak az orvosok az egészségügyi rendszer hiányosságai miatt).

A cikk szerint az orvosoknak március elsejéig kell aláírniuk a szerződéseiket (már ha vállalják, hogy átlépnek az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba). Az új státusszal a szakorvosok alapbére nettó 7-800 ezer, a nyugdíjhoz közeli orvosoknak közel 1,5 millió forintos fizetést kaphatnak 2023-ig, viszont a pótlékok ügye még mindig tisztázatlan (ez tette ki az orvosok fizetésének nagy részét).

"A Magyar Orvosok Szakszervezete megalázónak találja az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott ügyeleti díjakat, amelyek hétközben az orvosok órabérének 70 százalékát, szombaton 80 százalékát, vasárnap és ünnepnapon 90 százalékát tennék ki. Nem tartják emberségesnek azt az elvet sem, amely a munkavállalót a munkaidején túli ügyeleti munkára kötelezi, és annak díjazása kevesebb, mint a rendes óradíj"

- olvasható a cikkben.

Forrás: Telex

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Dec.24.-én este 7-kor feküdtem a műtőasztalon, körülöttem beöltözött emberek várták az indulást jelző szót, kezdődhet az életmentő műtét...ott, és akkor találkoztam először azzal, mi is az az ügyeleti munka...mégegyszer: 24.-én este hétkor..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Dec.24.-én este 7-kor feküdtem a műtőasztalon, körülöttem beöltözött emberek várták az indulást jelző szót, kezdődhet az életmentő műtét...ott, és akkor találkoztam először azzal, mi is az az ügyeleti munka...mégegyszer: 24.-én este hétkor..
verőce21
De így kaphatnak még a kezdő orvosok is 7-800K nettót! még a kezdő orvosok is.
A közalkalmazotti státus ezt nem tette lehetővé.
Abban jó, ha kijött ügyeleti díjjal együtt még az idősebb, gyakorlott orvosoknak is a fizetése. Amiből az "ügyeleti" díjat csak valamikor évvégén kapták kézhez.

Ez a rendszer mindenképpen előrelépés.
verőce21
"Abban jó, ha kijött ügyeleti díjjal együtt még az idősebb, gyakorlott orvosoknak is a fizetése", 1.5 millióra!
csipetke
Nem értem az orvosokat,eü-dolgozókat.Az ő kezükben van a gyeplő,ha azt mondanák erre a szerződésnek nevezett nemtommire,hogy egyöntetűen nem írják alá,akkor orbán mit csinál?Tökönszúrja magát?Minek van az eü-szakszervezet?Össze kéne fogni a dolgozókat,és kollektíven nem írni alá.
csipetke
@verőce21: 7:47 Tévedésben vagy.A dokik megkapták a "ménkőnagy" béremelést,és azzal a lendülettel elvették az ügyeleti díjak nagyrészét. Nem mellesleg külföldön bárhol megkeresik a két millát ügyelet nélkül,sima munkaidővel
verőce21
@csipetke: De nyugaton azzal a magasabb jövedelemmel arányosak a lakhatási, megélhetési költségek is.
solidedge
Épített Orbán egy nagy karámot. Most az orvosokat, nővéreket tereli be (vagy beee?).
csipetke
@verőce21: 7:58 Vannak kint dolgozó eü-s rokonok,ismerősök,és érdekes módon még így is saját lakást tudtak venni pár év alatt úgy,hogy jól élnek,jó kocsival járnak,akár kétszer is nyaralhatnak. Az itthoni orvos ezt orbánék alatt sose fogja elérni.Itthon belegebed a rengeteg ügyeletbe,hogy megéljen
verőce21
@csipetke: Most ezzel az új m.szerződéssel teljesen versenyképessé válnak az itthoni fizetések a nyugatiakkal!

Nyaralni és lakás(oka)t! pedig eddig is tudtak venni az itthoni orvosok is. Ez nem érv.
verőce21
Fiatal, nyikhaj orvosok, így is olyan helyeken nyaralgatnak, amiről én is még csak álmodozom...
csak úgy....
@verőce21: "De nyugaton azzal a magasabb jövedelemmel arányosak a lakhatási, megélhetési költségek is."
a lakhatásit alá írom,persze egy vidéki kisvárosban már 3-400 euróért lakhatsz . a megélhetési költségek semmivel nem magasabbak mint magyarországon, sött...
verőce21
@csak úgy...: "sött" - az pont elég, ha a lakhatási...!

Nekem egy ismerősöm Berlinben egy lakótelepi, új, háromszobás lakást 1500 EUR/hó tud bérelni! És ez csak csak a lakbér...! Közös ktg., rezsi azon felül...
csak úgy....
@verőce21: 08:31 és mi a véleményed a fiatal,nyikhaj fideszes politikusok nyaralási szokásaikról?
Yeromos
@verőce21: Akkor a te batátod a piaciár háromszorosáért bérli a lakást.
csak úgy....
@verőce21: budapesti ismerösöd nincs?
fiatal sebész doki, 4 éve van kint ,vett magának egy lakást és havonta törleszti. 15 év fix kamat, 1,3 %
Csizmás Kond
Nincs az az ember aki egyből rábólintana egy új munkaszerződésre, sem orvos, sem bányász, sem az utcaseprő...de azt itt megbeszélve biztos jobb kedvvel fogják aláírni...
verőce21
@csak úgy...: Ebben tudlak überelni...
Angliában élő ismerősöm, négy év után ott is házat tudott venni..., és még nem is orvos, de szintén keresett szakmában...
verőce21
@Csizmás Kond: Én biztos vagyok benne, hogy mindenki alá fogja írni az új munkaszerződést...
Sokkal jobb, egyenletesebb fizetést biztosít...
Csizmás Kond
@verőce21: Nem tudom, nem olvastam ...és nem is érdekel annál jobban, és meg vagyok győződve, hogy a legtöbben ugyanígy vannak...:)
csak úgy....
@verőce21: 09:16 ezzel az "übereléseddel" csak azt bizonyítod,hogy a fiataloknak érdemesebb külföldre menni,mint szarér-fosér évekig otthon bohóckodni.
Sámannus
Ja, ők nem az örökös nővel üzletelnek, hanem dolgoznak a pénzükért.
ómió
Erről a duplájára emelkedő fizetésükről, nyilván, hallani se akarnak!
verőce21
@csak úgy...: Aki ért valamihez, az itthon is boldogul...
csak úgy....
@verőce21: akkor miért lépnek le még mindíg annyian?
keserves dolog ha valaki csak "boldogulni" tud , nekem erröl a máról-holnapra jut az eszembe.
verőce21
@csak úgy...: Csak piszkálódsz, hogy írj valamit.
Ez már nem jellemző, amit írsz, ugyanannyian jönnek már haza, mint ki...

Az ismerőseim közül pl. 4-5 jött haza a közelmúltban. 10 év kinntartózkodás után is. Akik kimennek, azok még a lipsi oktatás termékei. A büfé-ruhatár szakos generáció.
csak úgy....
@verőce21: ez nem piszkálódás,ezek tények!
a te régi ismeröseid mennek haza az én új ismeröseim meg jönnek ki...,ez érdekes!
sokáig én is úgy terveztem,hogy valamikor hazamegyek,de abba a politikai káoszba,abba a gyülölettel telített országba,még látogatóba sem!
mint már említettem, hálás vagyok orbánnak,hogy sikeresen kikúrálta a honvágyamat! te,ill. ti meg csak bízzatok benne...,hiszen ez a dolgotok!
sokanvagyunk
Amennyiben egy megállapodáshoz nem fűzhet hozzá a másik fél egyetlen pontot sem, annak már az első szava sem igaz mert az nem szerződés, hanem diktátum.
csak úgy....
@verőce21: azon külön csodálkozok,hogy neked (állítólagos) royalista ,monarchistának bejön ez a ,hogy is mondjam...,volt kiszes,meg mindenféle orbán vitor..., igaz,van benne valami napkirályos.
csak úgy....
@verőce21: neked nem tünik föl és nem irritál,hogy a komcsi kádár seggét nem nyalták ennyire látványosan,abba a rohadék,mocsok bolsi világban,mint ennek a mostani fötitkárnak? talán, utoljára a rákosit szerethette így a magyar..
csipetke
@verőce21: 8:23 Valamit nem értesz. Itthon már olyan kevés az orvos,és az eü-szakszemélyzet,hogy beledöglésig ügyelhetnek,hogy a betegek el legyenek látva,és ehhez képest az új "versenyképes" fizetéssel pont kitörölhetik.Ha kimegy,ügyelet nélkül többet keres,mint itthon a rohadtsok ügyelettel.
Nessy
@csipetke: Arról nem beszélve, hogy ezt már a szakdolgozókkal nem olyan rég eljátszották. Megemelték x %-val az alapbért, és csökkentették a pótlékokat. Volt, aki a végén kevesebbet kapott kézhez, mint az "emelés" előtt! Nekik most semmit nem is ígérnek, nem hogy adnának. Talán, ha nem ilyen pandémiás időben, nem diktátum szerűen,egyeztetés helyett zsarolással oldanák meg, kisebb lenne a felzúdulás. Ráadásul minden ellátási formát egyszerre állítanak fejre! Olyan "szakemberekre" bízva a megoldás kidolgozását, akiknek fogalmuk sincs róla, mi hogy működik, mi, mivel és hogy függ össze! Tíz évig nem volt sürgős, most pár hét alatt tesznek tönkre egy nagy rendszert, ami ha keservesen, is de működött!
verőce21
@csak úgy...: Értem én a provokatív hablatyot..., de ettől nem vagy érdekesebb, sem szórakoztatóbb..., stb., amiért meg vagy veszve...

Az életnek egyetlen fontos értelme, az akarat -, hogy megszerzed ami kell. És akkor mindegy, hogy hol élsz, hol laksz ma már az Unióban...
verőce21
@csipetke: Azt hiszem, te nem értesz valamit...!
A most megajánlott alapfizetés ügyelet nélkül is annyi, mint a nyugati. A adott körülmények között...!
csipetke
@Nessy: 14:32 A fiam-menyem is így járt a fenenagy emeléssel,hogy a kormány az egyik kezével adott egy keveset,a másikkal meg valamilyen címen visszavette. Most ugyanez van a dokik ügyeleti pénzével,nagyrészét elvették.
@verőce21: 14:53 A mostani "soha nem látott mértékű béremelés" még az alsó határát se súrolja az eu-s béreknek. Ráadásul még a kormány szab feltételeket,ami szimpla zsarolás.Nem tudom,mikor jönnek rá az egészségügyiek,hogy ők diktálhatnak,és a kormány kénytelen lenne elfogadni
Nessy
@csipetke: Most olvastam az új ügyeleti finanszírozást, és dobtam egy hátast! Ügyeleti munkáért nem 100% jár, hanem jóval kevesebb! Ez aztán a hungarikum! Itt mindennap kiderül valami új medvecsapda! Ma egy kórházi szakambulancián járva, beszélgettem nővérekkel, akiknek még fogalmuk sincs mit tartalmaz az új szerződés. Az orvosok meg nem tudják, mi lesz a járóbeteg szakrendelői másodállásaikkal. Tényleg, ebből a rendszerből ki kell iktatni az egyetlen zavaró tényezőt,a BETEGET, és akkor minden rendben lesz! Ilyenkor örülök a koromnak! Több évtizedet dolgoztam az egészségügyben, de ekkora káoszt egyetlen kormánynak sem sikerült okozni!
balos
Amit a kurmány védekezés ürügyén elkövet,tőlünk délre vihart kavar!Itthon legfeljebb a híveik kavarják utána a szart!
Lepényleső
"Apródonként" mindent felőrölnek,- ami nem volt túl rossz a nagy többségnek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.