Az országos tisztifőorvos szerint a fő cél megakadályozni a súlyos, szövődményes eseteket.

Müller Cecília a rendkívüli mértékű felfutásról: "Ezek a számok legyenek intő jelek ahhoz, hogy ha meghívást kapunk az oltakozásra, fogadjuk el"

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.

"Ebbe nem kell belenyugodni", itt van a vakcina, amivel a súlyos, szövődményes és fatális eseteket meg tudjuk előzni

- húzta alá.

Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek és az elhalálozások növekedése közti idő rövidül, "szinte párhuzamosan fut". Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme – mondta az országos tisztifőorvos.

Minden idős embert hamarosan behívnak majd

Türelmet kérek szépen az idősektől, akik nem kaptak még tájékoztatást az oltásról.

Sorra fog kerülni, bizonyosan fogják hívni, mert most nagy számú vakcina áll majd a rendelkezésünkre, felgyorsul az oltási folyamat. Rövid időn belül kapni fognak az idősek behívót – válaszolt egy kérdésre Müller Cecília.

114.660 adag Pfizer adag vakcina érkezett ma, közvetlenül az oltópontokra kerülnek. A Szputnyik vakcinák szállítása folyamatban van

- mondta Müller Cecília és emlékeztetett: mindegyik oltóanyag hatásos és eredményes abból a szempontból, hogy megelőzi a súlyos szövődményeket és megelőzi a kórházba kerülést.

6071 főt ápolnak a kórházban és már 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezek a számok legyenek intő jelek ahhoz, hogy ha meghívást kapunk az oltakozásra, fogadjuk el

- ismertette.

Hozzátette:

A brit variáns okozza a rendkívüli mértékű felfutást.

Korábban említettem, hogy megtaláltuk az első dél-afrikai vírusmutánst is, ennek a száma a mai napra 5-re emelkedett. Az NNK laborja tehát már 5 esetben mutatta ki a dél-afrikai vírusmutánst – mondta el.

A fertőzés átadását gátolja a vakcina

A beoltott ember terjesztheti-e a fertőzést?

- hangzott a kérdés. Müller Cecília szerint nem zárható ki teljes mértékben. A tünetes sokkal inkább terjeszti a fertőzést, mint a tünetmentes. Ez utóbbinak ugyanis kevés számú vírus van a szervezetében. A fertőzés átadását gátolja a vakcina – húzta alá az országos tisztifőorvos.

György István: "versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"

Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István szavai szerint Magyarország már a harmadik helyen áll az európai uniós oltási ranglistán azzal, hogy az első oltást több mint 721 ezren, a másodikat 252 847-en kapták meg.

Emellett ugyanakkor a járvány "harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk", rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban ápolt betegek száma, sem az első, sem a második hullám nem produkált ilyen rohamosan növekvő számokat – fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott, az oltási munkacsoport ezért is döntött az oltási stratégia március 1-jei módosításáról. A cél, hogy húsvét tájára – a húsvéti ünnepnapokat figyelembe véve április 11-ikére – lehetőleg minden regisztrált megkapja az első oltást, a lakosság minél szélesebb rétege szerezzen védettséget.

A fertőzés átadását gátolja a vakcina A beoltott ember terjesztheti-e a fertőzést? – hangzott a kérdés. Müller Cecília szerint nem zárható ki teljes mértékben. A tünetes sokkal inkább terjeszti a fertőzést, mint a tünetmentes. Ez utóbbinak ugyanis kevés számú vírus van a szervezetében. A fertőzés átadását gátolja a vakcina – húzta alá az országos tisztifőorvos.

Forrás: Portfolio.hu, MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
A legnagyobb baj az tésasszony, hogy nem kapunk meghívást. Pedig van kor is, meg alapbetegség is hozzá doszt. Na ilyenkor miaf@sz van?
Nessy
@simmering73: Ez csak ellenzéki hangulat keltés! Mondja majd valamelyik ügyeletes szócséplő.
Pálinkás Pál
hazudik...az egész világ virológus társadalma elismeri hogy nem akadályozza az oltás a fertőzés továbbadását,... csak a mi lejárt engedélyű műlelkészünk szerint van máshogy!!!
csipetke
Persze hogy elfogadjuk.De kizárólag az EU által is jóváhagyott cuccal oltatunk.
balos
68 leszek,ha addig nem kapom meg a "méreg injekciójukat"!
Szalay Miklós
A járvány és a hazai politika utóbbi időszakának lényeglátó elemzése:

www.egyvilag.hu/index.shtml#jarvanypolitika
Béla333
Szeszil!
Ne fenyegess senkit!
Hozzatok olyan oltóanyagot, ami nem a maffiatagok zsebeinek a megtöméséről szól, hanem az Unió által jóváhagyott oltóanyag.
Majd meglátod, hogy nem kell akkor az embereket az oltásra biztatni.
Ne csúsztassatok, ne hazudozzatok mocskos maffiatagok!
1984
Orbán óta van az emberi életnek ára.

Ki vesz festményeket egy világválság közepén?
Ezek az állatok még ilyenkor is pénzt mosnak...
Ja, hogy te nem tudtad, hogy ez pénzmosás?
Most már tudod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.