Több mint ötezer háziorvos vesz részt az oltási programban, és tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását – mondta a Magyar Nemzetnek Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője, aki szerint az ellenkampány ellenére is egyre inkább elfogadottak a keleti oltóanyagok.

Békássy Szabolcs: Az orosz és a kínai vakcinákkal szembeni politikai kampány hatása egyre kevésbé érződik
Fotó:Pixabay

Néhány kivételtől eltekintve a háziorvosok remekül helytállnak az oltási program jelentette óriási kihívásban. Több mint ötezer kolléga vesz részt a feladat végrehajtásában, és húsz alatt van azok száma, akik nem végeznek oltási tevékenységet. Az ő esetükben sem mindig a vakcinaellenesség vagy a vírustagadás áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák. Azon háziorvosok száma, akik elvi okokból nem oltanak, tíz alá tehető

- mondta Békássy Szabolcs a lap szombati számában megjelent interjúban, hangsúlyozva, hogy az országos oltási munkacsoport már keresi a megoldást arra, hogy az ezekhez a praxisokhoz tartozó páciensek se maradjanak védőoltás nélkül. Az egyik terv szerint e körzetekben, elsőként Nógrád megyében a Magyar Honvédség oltóbuszai vennének részt a vakcinációban.

Az orosz és a kínai vakcinákkal szembeni politikai kampány hatása egyre kevésbé érződik, a lakosság részéről napról napra nagyobb ezeknek a szérumoknak az elfogadottsága

- állítja a szakember, aki szerint a néhány napig tartó bizonytalanság után az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos felhők is eloszlottak.

Békássy Szabolcs szerint jelenleg elegendő számú oltópont van kijelölve, az önkormányzatok most azzal tudnak segíteni, ha az adminisztratív feladatokban, például az oltakozni vágyók oltópontokra szervezésében nyújtanak támogatást a háziorvosoknak. Megemlítette, hogy kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program, amelynek segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a pácienseknek.

A háziorvos kiemelte: az alapellátásban dolgozóknak most arra kell törekedniük, hogy a frissen diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek minél többen az otthonukban jussanak hozzá megfelelő terápiákhoz.

Ahhoz azonban, hogy a gyógyszeres terápiák valóban hatékonyak legyenek, az is szükséges, hogy a Covid-fertőzést időben felfedezzék. Ezért rendkívül fontos, hogy ha valaki a jellemző tüneteket észleli magán, akkor azonnal konzultáljon telefonon a háziorvosával. Ha pedig több napja tartó csillapíthatatlan láz, nehézlégzés vagy fulladás jelentkezik, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert ebben az esetben feltételezhető, hogy a háttérben már tüdőgyulladás áll

- hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Forrás:MTI
Címlapkép:Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
nem az elfogadottság nő hanem a félelmünk. Én is azt szerettem volna ha az eu által engedélyezett vakcinát kapom. A háziorvosom felhívott van Szputnyik. Na mi a francot csináljak? remény se volt, hogy kapok hamar másikat. Elfogadtam kényszerből. És félelemből. Miután átestem augusztusban a fertőzésen és volt kemény 2 hetem a végkimenetel tudása nélkül hát nem kockáztatok.
Soha nem bocsájtom meg a kormánynak, hogy arra kényszerített, hogy ne válasszak.
Ha lett volna egy normális tényszerű szakmailag kiváló oltási terv akkor el tudom magam helyezni rajta hogy kb. mikor kerülök sorra. De nincs. Még most se.Kapkodnak összevissza. Szegény háziorvosok.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Tudja kedves Szabolcs egy nagy lófurulya önnek. Miután elhunyt két 60 év feletti barátom is (én is felette vagyok) felhivott a háziorvosom, hogy két nap múlva lesz kínai, ha elfogadom. Válaszom, hogy talán nem kérem, mire felhozta a két barátomat intő példának. A semmitől minden vakcina jobb, másra esélyem sincs csak hónapok múlva. (Az EU-s vakcinát csókosok, haverok ismerősök, sportolók kapják, na ezt nem az orvos mondta ez az én véleményem) Így elfogadtam a kínait, ami nem jött meg. Egy hét múlva viszont ismét hívott, van orosz, arra mehetek. Elfogadtam, megkaptam és nem azért mert nagyon bízok benne, hanem egyszerűen azért, mert nincs más. Az emberek félnek és inkább beoltatják magukat bármivel. Ennek már semmi köze politikai kampánynak.
ómió
Még efftársilag is gyengül? Na, ne má'!
simmering73
Nem az elfogadottsága nő a kína és orosz vakcinának, hanem kész tény elé van állítva a nép. Vagy ez vagy nincs más, a járvány meg tombol.
kereső
Hogyan is állunk?
Beérkezett Pfizer 1009 ezer- felhasználva 892 ezer raktáron 117 ezer
Astra 405ezer-felhasználva 235 ezer raktáron 170 ezer
Moderna 80 ezer -felhasználva 74 ezer raktáron 6 ezer


Sinopharm 550 ezer 483 ezer 67 ezer
Szputnyik 146 ezer 54 ezer 92 ezer

Az Eus vakcinákból raktárban??? 293 ezer, a megbizható és bevizsgáltakból miért és kinek is tárolunk??? , vagy már nincs is ott??

Vizsgálja-e az NNK a Sinopharm vakcina hatásosságát a beoltott 60 éven felüliek körében, ha már teszt ország lettünk???!
Toller Béla
Annak mértékében, ahogyan rendelkezésre áll a szabályszerű, igazolt vakcinamennyiség, kellene kivonni az illegális orosz és kinai csodaszereket. Önként és dalova ! A kormánynak azonban, ahogyan ennek a békásnak is, gőzük sincs az etikáról, a felelősségről ...
ómió
@kulabombaafityiszre: Már a saját kurva anyádat is összetéveszted a máséval, bolsevik szarkupac!? Egyáltalán hazatalálsz még, vagy csak a kijáró disznótok szokott téged hazavezetni?
Horizont
nem az elfogadottság nő hanem a félelmünk. Én is azt szerettem volna ha az eu által engedélyezett vakcinát kapom. A háziorvosom felhívott van Szputnyik. Na mi a francot csináljak? remény se volt, hogy kapok hamar másikat. Elfogadtam kényszerből. És félelemből. Miután átestem augusztusban a fertőzésen és volt kemény 2 hetem a végkimenetel tudása nélkül hát nem kockáztatok.
Soha nem bocsájtom meg a kormánynak, hogy arra kényszerített, hogy ne válasszak.
Ha lett volna egy normális tényszerű szakmailag kiváló oltási terv akkor el tudom magam helyezni rajta hogy kb. mikor kerülök sorra. De nincs. Még most se.Kapkodnak összevissza. Szegény háziorvosok.
emerencia
@Horizont: Én meg éppen azért nem mertem beadatni a kínait és az oroszt mert a háziorvosom mikor még tehette volna a járvány előtt, nem járt el az érdekemben lelkiismeretesen, így bizonytalan az egészségügyi helyzetem. Ha beadatom és később valami következménye lesz vajon kihez fordulhatok, Putyinhoz vagy valamelyik kínai főelvtárshoz? Az orvosom sem valami segítőkész, szereti a betegeket gyorsan lerázni. A nyugati vakcinákkal is lehet baj de ott legalább nem szokás elsumákolni, hiszen az EU felelősséget vállalt érte.
lampa laz
Milyen érdekes, h a Pfizerhez nem vagy alig lehet hozzájutni, mert visszatartották a több mint 1millió adagot., h köpködhessenek Brüsszelre, h nem küld eleget. Most, h a kismamákat lehet oltani, egyből lett nagyobb mennyiség. Én is többször próbálkoztam az orvosomnál Pfizerre vagy Modernára, de közölte, h csak Szputnyikra van esélyem. Így kénytelen vagyok azt elfogadni. Sokunknál a kényszer szüli a keleti vakcina elfogadását és nem a bizalom.
Horizont
@emerencia: Az elején még kapott a háziorvosunk Pfizert és Anyukám meg is kapta, aminek annyira örülök. A férjem krónikus beteg és és azt mondta a doki hogy vele inkább várna a Pfizerre amit azóta se kap. Csak az orosz meg a kínai. Szóval inkább várjál az a legbiztosabb. Hál' istennek én jól vagyok azért mertem kockáztatni. nem jó szívvel, muszájból.

@lampa laz: Tökéletesen igazad van.
GeoCravker
Az ellenzék a a vakcinákkal kapcsolatban elég szennyes kampányt folytatott. 100 decibellel ment a politikai kampány a kínai vakcinával szemben, és 6 decibellel, zárójelben utánamondták a jogi felmentést biztosító záradékot az eu-papírokról, stb. A háziorvosoké a tiszteletem, hogy a lehetőségekhez képest lesz..ták a mindkét oldali hangulatkeltést.
Viszont azoktól, akik orvosbiológiai, szakorvosi alapon olthatók lettek volna az egyébként biológiai okokból akár hatékonyabbnak is tekinthető kínai vakcinával, ám azt visszautasították a kampány miatt, és netán lebetegszenek emiatt, mikor kér elnézést a sok decibelvirológus. Beleértve akár az olyan ex-orvosokat is, akik már régen politikusok pelenkáit cserélik (pl. Falus dr.).
RonaGyuri
Egy újabb baljós árnyék

Magyar Nemzetnek/szerint Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális (bármit is jelentsen ez) szakmai vezetője mondta

Maga a kinyilatkozás semmi különös egyike a szokásos szakmai hűségnyilatkozatoknak. Azonban tartalmaz egy meglehetősen baljós hírt is: „kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program, amelynek segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a pácienseknek”! Amiből, a közelmúltbéli egyértelmű tapasztalatok után nem kétséges, egy újabb méretes informatikai blamázs várható! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok