A korábban jóváhagyott ötmillió forinton felül további 15 millióval támogatja a kormány a méhkeréki román ortodox templom felújítását – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn a helyszínen.

5 millióról 15 millióra emelte a kormány egy templom felújítási költségét

Soltész Miklós elmondta,

idén már több mint 660 millió forintot hagytak jóvá a magyarországi román közösségek, egyházak, oktatási és kulturális intézmények fejlesztésére.

A gyulai román gimnázium udvarát 45 millióból korszerűsítik, szintén Gyulán 26 millióval közösségi ház megvásárlását támogatják, az eleki iskolát 35 millióból bővítik, a körösszakáli iskola tornatermének tetőszerkezetét 22 millióból újítják meg – ismertette.

Hozzátette, a jelenlegi járványhelyzetben a gazdaság újraindítása mellett fontos a lelkek ápolása is, amiben az egyházak a partnereik.

Ezért 15-15 millió forinttal támogatják a körösszakáli és a mezőpeterdi, 20 millióval pedig a méhkeréki román templom felújítását.

Az államtitkár emlékeztetett, 2010 óta a Magyarországon élő román nemzetiség összesen 8 milliárd forint támogatásban részesült.

5 millióról 15 millióra emelte a kormány egy templom felújítási költségét

Reményét fejezte ki, hogy ezek a beruházások tovább javítják az egyre erősebb magyar-román kapcsolatokat, egyúttal az itt élő román nemzetiség megmaradását szolgálják.

Kreszta Traján, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólója elmondta,

a nemzetiségek fennmaradásának három pillére van: az egyház, az iskola és a család.

A magyarországi románság oktatási intézményei a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata tulajdonába kerültek; és a magyar kormány támogatásával szinte valamennyiben fejlesztés történt vagy történik, és mindenhol nőtt a gyerekszám is.

Örömét fejezte ki, hogy emellett a kormány ösztöndíjjal támogatja a nemzetiségi pedagógusjelölteket és több templom felújításához is hozzájárul anyagilag. Hozzátette, a nemzetiségi pótlék 10-ről 40 százalékra történő emeléséhez is hozzájárult a kabinet.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy

a választókerületben 8 pályázatot támogat a magyar állam egyenként 15 millió forint értékben, amiből templomok mellett parókiák felújítását, állagmegóvását is el tudják végezni.

A méhkeréki Szent Mihály és Gábriel arkangyalok Román Ortodox Templom homlokzatát és kerítését újítják fel, továbbá parkolókat is kialakítanak az összegből. A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek.

5 millióról 15 millióra emelte a kormány egy templom felújítási költségét

Siluan Manuila, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke a templomban úgy fogalmazott, itt gyakorolja hitét az egyik legelismertebb magyarországi román közösség, szeretnék, ha a templom a felújítás után is fontos központja maradna a közösségnek.

Tát Margit (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta, a templom szomszédságában lévő óvodában – amely a helyi nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működik – 150 millió forintos támogatásból alakítanak ki román nemzetiségi bölcsődét; és 5 milliót nyertek el az intézmény mellett parkolók kialakítására.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Rosta Tibor

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Egy kérdés: mit keres a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (B.Z.) egy román ortodox templom felújításánál? Identitás zavara van vagy nem találja a helyét?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
itthon ezt a témát meg piti szinten kezelni az a semmi viktória
Nyírfa
Iskola, rendelő rendben? Munka van? Nem köz, hanem piaci, rendes fizetésért. Tudod, fidesz: munka.
Van olyan.
simmering73
Egy kérdés: mit keres a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (B.Z.) egy román ortodox templom felújításánál? Identitás zavara van vagy nem találja a helyét?
Clavigo
...és ne " qrva@nyázzon " a zember...??? Dehogynem !!! A gyökér qrva @nyátokat rakjátok teherbe ,,aztán meg egymáséit!!! Hánynom kell ezektől...
Nessy
Már az is ateista lesz aki hívő volt világ életében. Ez a státusz keresztény színtársulat lassan többet költ templomokra, egyházakra, határon túliakra mint a hazai egészségügyre, szociális területre!
csak úgy....
kurvára foshatnak a gyerökök az ördögtöl,ha ennyit "jótékonykodnak" a templomok tatarozására! nem tudom,hogy ezt oda fönt a jóisten,hogy fogja el vagy beszámolni nekik a gyehenna tüzén töltött idölkbe,mert ez csak reklám és nincs mögötte semmi embeség ,ezeket az ablakon kibaßott pénzek éltetik..
csak úgy....
az majd egy izgalmas per lesz odafönt,mikor orbán és iványit rendelé maga elé egyszerre az úristen! kár,hogy nem tudja majd közvetíteni a köz tv...
rokker33
Na ezért nem vagyok hajlandó Magyarországon dolgozni és adózni Ez a büdös cigány minden pénzt ezeknek a szőrös talpú román geciknek adja!A kórházak meg romokban! Nem baj 22 ben is SZAVAZZATOK A FIDESZRE LEGYEN MEG NEKIK A 2 /3 !!! HAD LOPJANAK MÉG 2030 IG A HÜLYE MAGYAR KIBIRJA.ILYEN SEHOL NINCS A VILÁGON, HOGY VESZÉLYHELYZETBEN IS CSAK A PÉNZSZÓRÁS MEGY!!
rokker33
Na ezért nem vagyok hajlandó Magyarországon dolgozni és adózni Ez a büdös cigány minden pénzt ezeknek a szőrös talpú román geciknek adja!A kórházak meg romokban! Nem baj 2022 ben is SZAVAZZATOK A FIDESZRE LEGYEN MEG NEKIK A 2 /3 ad !!! HAD LOPJANAK MÉG 2030 IG A HÜLYE MAGYAR KIBIRJA.ILYEN SEHOL NINCS A VILÁGON, HOGY VESZÉLYHELYZETBEN IS CSAK A PÉNZSZÓRÁS MEGY!!
gina
Rohadék szemét kormány, akasztófára mindet////
csak úgy....
@rokker33: nem akarok kötözködni veled de azt tudtad,hogy az osztrákoknak befizetett adódból a rászoruló arabok,niggerek,cigányok is részesülnek,ha arra szociálisan ráutaltak!?
rokker33
@csak úgy...: azt tudtad hogy a te vagy a gyerekeid adóját a vezéred odaadja a naplopó szőrös talpú román geciknek a szavazatuk miatt??Azt tudtad hogy a haverod a szíjjszopó Peti kiviszi a Keleti országokba a 100 milliárdos tamogatásokat?? Orosz, kina , Azerbajdzsán Arab Emírségek stb ,de még Mexikóba is szóval oda adja a pénzeteket,ahol amúgy nincsenek rászorulva.Engem nem zavar ,ha olyan embereknek adják az adómat akik rá vannak szorulva.Ausztriába én is szoktam adakozni még ha ezt nem szoktam emliteni, de amit a vezéred művel az nagymértékű lopásnak számít!!!
namihami
Pusztán a dolog anyagi oldalát nézve jegyezném meg, hogy 5-RŐL nem 15 millióRA, hanem plusz 15 millióVAL dobta meg a Viktor a haverokat. Ami így már 20-RA ment fel. Abban a körben már régóta nem összeg 5 millió, de én azért begyűrném a zsebembe.
És így az ""alkotmányos"" százaléka is magasabb lett.
folt
Undorító! Giccs, csicsa, semmirevaló ingyenélő pap politikus bűnözők gyűrűjében.
kissé felnőttem
@simmering73: nincs egyedül orbán találja a helyét ? pedig szibéria kényelmes lenne ott a putyin száguldozhatna terepjárón páncélossal akár

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.