A 444.hu adta hírül, hogy a dél-koreai járványkezelés egyik vezetője, O Mjong-don, a betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője szerint „egyre valószínűtlenebb”, hogy a koronavírussal szemben lehetséges elérni a nyájimmunitást.

Kár erre számítani? Szakértők szerint egyre biztosabb, hogy a koronavírussal szemben sosem fog kialakulni a nyájimmunitás
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

O Mjong-don elmondása szerint inkább ahhoz kéne hozzászoknunk, hogy a koronavírus, miként a szezonális influenza, a normális, mindennapi életünk része lesz – írja a 444.hu

Azt is elmondta, hogy szakértői véleménye szerint a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem elég a nyájimmunitáshoz. Szerinte ahhoz, hogy a vakcináció nyájimmunitáshoz vezessen, az kéne, hogy a védőoltás azt is hatékonyan akadályozza, hogy a beoltott másokat megfertőzzön. Ugyanakkor brit kutatások szerint csak 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat.

Ezzel szemben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa ma reggel az M1 műsorában beszélt róla, hogy a nyájimmunitáshoz legalább hat-hét millió magyart kéne beoltani.

Pedig az oltások bizonyítottan csak a tünetes betegség kialakulását előzik meg jó eséllyel, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltottak ne fertőződhetnének meg, vagy ne fertőzhetnének meg másokat.

A nyájimmunitás elérése azért is maradhat ábránd, mert az nagyban függ attól is, hogy a védőoltások mennyi ideig jelentenek védelmet. Ezt most nagyjából hat hónapra becslik a kutatások alapján.

De mi van akkor, ha a koronavírussal szemben nem alakul ki nyájimmunitás? A járvány, miként az influenza, szezonálissá válhat, vagyis minden évben visszatérhet. De szemben a mostani helyzettel, a jövőben már kiépített infrastruktúra lesz a vakcinagyártáshoz, vagyis sokkal gyorsabb ütemben lehet majd beoltani a népességet, az influenzához hasonlóan évenkénti oltással lehet majd védekezni ellene. Továbbá, bár a koronavírus az influenzánál sokkal lassabb ütemben mutálódik, a vírusok általában úgy evolválódnak, hogy egyre kevésbé legyenek veszélyesek – ez ugyanis nagyban javítja a túlélési esélyüket. Ez történhetett az emberek között régóta hagyományosan terjedő négy koronavírustörzzsel is, melyek jellemzően enyhe náthát okoznak csak. 

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Akkor is azt mondom, az embereknek csoportimmunitás, a birkáknak meg nyáj. Jó lenne, ha erre a nyelvi finomságra is ügyelne az ügyeletes cikkíró, mert nyelvünk szépségei közé tartozik ez a megkülönböztetés.
Micsoda különbség a : hé, maga ott! és az elnézést, figyelne rám egy kicsit?
Ugye hogy ugye?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@Pálinkás Pál: Hajtogathatod a tudományellenes mantráidat, a gyógyszeripar pénzéhességét (ez valahol nálam szánalom kategória), de abban igazad van, hogy nem sokan akarnak kulturálódni ebben az országban, a kocsma az első, a színházról azt sem tudják micsoda. Az oltások védettségéről még nem tudni biztosat, legalábbis időben, ez lehet fél év, egy év, két év, stb. Ezt majd az idő dönti el. Amennyiben a nyugati vakcinák mennyisége nem ütközik problémákba, úgy lesz mint a flu oltásnál, hogy kéred és kapod, mindenki megnyugszik, és csak pár Gödény féle fajankó fog majd balhézni, akiket nem lesz nehéz leszerelni. Most is kizárólag a keleti vakcinák miatt vannak a gondok, ha simán bemehetne bárki Pfizert vagy Modernát adatni, már régen be lenne oltva szinte mindenki, és nyugalom lenne.
Pálinkás Pál
@division: ebben is tévedsz...mennyi lenne az oltás ha a világon sehol nem engedélyeznék az igazolványt.? /oltási /...magyarul semmi előnnyel nem járna hogy böketed magad...akkor is rohannának a szuriért...ami a "pár embert " illeti...emlékszel 2001 .09.11-re?...19 ember lerombolt két toronyházat, meg a Pentagon egy részét...és áttétesen kirobbantott egy százezreket megölő háborút...tehát csak óvatosan kezeld mi a kevés...csak 19 ember...
division
@Pálinkás Pál: A vírus miatt akkor is oltatnák magukat az emberek, ha nem lenne ez az igazolvány mizéria, ami az én véleményem szerint sem ér semmit, tudva azt, hogy a legtöbb ember aki a keleti vakcinával lett beoltva az sem biztos hogy védett, illetve hogy mi is már az első Pfizer után megkaptuk, meg sem várva a második oltást és a 14 napot. Az egészet nem így kellett volna csinálni. 2009...Az egy terrorakció volt, semmi köze nem volt egy világjárványhoz.
Pálinkás Pál
@division: 2001...de mindegy...de 19 ember csinálta...úgyhogy ne becsüld le a " pár Gödény féle fajankó "-t
division
@Pálinkás Pál: Jól van, 2001, melléütöttem:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.