Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem – közölte a KSH kedd reggel. A Portfolio cikke szerint az adat kicsivel meghaladja az előzetes várakozásokat, ráadásul a szakemberek májusra még várnak egy kis emelkedést.

Nyolcéves csúcson az infláció, elszálltak az árak Magyarországon

Fotó: Pixabay

Egy év alatt az élelmiszerek ára 2,4, ezen belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9%-kal emelkedett. A sertéshús ára 6,9, a párizsi, kolbászé 1,6, a sajté 1,2%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelkedés következtében – 20,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5%-kal kerültek többe.

Egy hónap alatt az árak átlagosan 0,8%-kal nőttek. Az élelmiszerek 1,1%-kal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 3,9, a sertéshús 3,7, a büféáruk 2,3, a száraztészta 1,8, a baromfihús 1,6, a rizs 1,2%-kal többe, a vaj és vajkrém 1,1, a tej 0,3%-kal kevesebbe került. A ruházkodási cikkekért 3,0, a szeszes italok, dohányárukért 2,4%-kal kellett többet fizetni. A dohánytermékek jövedéki adója április 1-jén tovább emelkedett, ami a termékcsoport árának 3,7%-os növekedését eredményezte. A járműüzemanyagok ára 1,2%-kal mérséklődött.

Az 5,1%-os infláció magasnak számít, meghaladja a Portfolio által megkérdezett elemzők 4,9%-os konszenzusát. Az előző hónapokban 2,7 és 3,7% között mozgott az árindex.

Az éves alapon számított infláció megugrása részben a bázishatás következménye: a tavaly kitört koronavírus-járvány főleg az olajárakat rántotta a mélybe, ami az üzemanyagokat olcsóvá tette.

Forrás: Portfolio

Címlapkép: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro
@Aki Én: Ómijó-t? Minek .Annyi marhát láttam már eggyel több vagy kevesebb. Bár mondjuk kiemelkedően nagy. De egy valamit fel talált képes a sötétséget sugározni. Ő a fekete fény feltalálója.
kereső
@Béla333: Tény:36.687 miiliárd; gdp arányos: 81,2%
kereső
Hány százalékot HITELEZNEK!!! kamatmentesen a kormánynak a nyugdijasok??? 0,6 %-ot? " a lónak a f@xát"!!!, azt.
solidedge
Vérszemet kaptak a termelők és a forgalmazók. Látják, hogy büntetlenül megtehetik. Véletlenül sem a hajókűrt és a búvárharang ára emelkedett, hanem a létszükségletet kielégítő élelmiszer.Az utóbbi években kiugróan növekedő bérek tudnak csak lépést tartani az áremelésekkel, aki ebből kimaradt, annak kapufa.
134.bátor
Akkor vajon mièrt 3% nyugdîjemelèst jelentettek be már múlt héten a fèrgek??? Jövőre!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.